fbpx
ArtikkelitValioliiga

Ahokas: Oleksandr Zinchenkon tarina – sotapakolainen, päämääräinen unelmiensa tavoittelija ja Ukrainan rauhan isänmaallinen äänitorvi

Joni Ahokas kertoo Oleksandr Zinchenkon uskomattoman tarinan.

”Toivon sinun kärsivän maailman tuskallisimman kuoleman elukka”

Näillä vihamielisillä sanoilla Manchester Cityn pelaaja Oleksandr Zinchenko vastasi sosiaalisessa mediassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin sodanjulistukseen hänen kotimaatansa vastaan. Instagramissa julkaistut kommentit poistettiin myöhemmin palvelusta.

Putin murskasi viime viikolla Euroopan turvallisuuden lähettämällä sotilasjoukkonsa Ukrainaan tavoitteenaan miehittää historiassa menetetyt alueet takaisin osaksi suurta Venäjää.

Zinchenkon aggressiivinen viesti pohjautuu pelaajan omiin elämänkokemuksiin. Shakhtar Donetskin akatemian entinen suojatti joutui itse kahdeksan vuotta sitten pakenemaan Venäjän aloittamaa sotaa Donbassin kaupungista rajan yli Moskovaan.

Manchester Cityn keskikenttäpelaaja on protestoinut vimeisen viikon aikana näkyvästi kotimaassaan riehuvaa sotaa vastaan ja kritisoinut venäläisurheilijoita hiljaisuudesta.

Jotta ymmärtäisimme Zinchenkoa paremmin, meidän on palattava hänen uransa alkulähteille.

https://twitter.com/FootballWitball/status/1497089108270673920?s=20&t=IbkjohBAotsm2ihyVbe_WQ

Unelmien tavoittelusta sotapakolaiseksi

Zinchenko oli vain kuusivuotias, kun hänen äitinsä Irina vei hänet pohjoisukrainalaisen kotikaupunkinsa Radomyshlin jalkapalloakatemian testeihin. 11-vuotiaana tie vei Odessan alueelle Monolithiin nuoren laiturin saatua kykyjenetsijän huomion.

Monolithissa Zinchenkoa valmensi Victor-niminen valmentaja, josta tuli myöhemmin hänen isäpuolensa. Koska Radomyshlin olosuhteet eivät olleet ammattilaisuraa tavoittelevalle pelaajalle otolliset, taidot kehittyivät kaduilla pelatessa.

– Ne harjoitusolosuhteet hänen ensimmäisessä akatemiassaan eivät olleet ammattilaisjalkapalloilijalle sopivat. Hän kasvoi pelaamalla katujalkapalloa. Hän halusi oppia nopeasti. Hän oli luova jalkapalloilija, Victor kuvaili myöhemmin Manchester Citylle.

Vietettyään 18 kuukautta Monolithissa  Zinchenko jätti vuonna 2010 perheensä taakseen. Hän muutti jalkapallouran perässä 500 kilometrin päähän kotoaan Donbassiin liittyäkseen Ukrainan suurimman seuran Shakhtar Donetskin maineikkaaseen akatemiaan.

– Elin yksin vain joukkueeni kanssa. Minulla ei ollut vanhempia tai ketään läheisiä lähelläni, Zinchenko kertoi ITV:n haastattelussa.

Vuonna 2014 Zinchenkon haaveet ammattilaisurasta pysähtyivät kuin seinään. Venäjä aloitti sodan Donbassin alueella, minkä seurauksena hän joutui pakenemaan äitinsä Irinan kanssa Moskovaan.

Shakhtar olisi ollut valmis ottamaan Zinchenkon takaisin joukkueeseensa, mutta nuorukainen ei palannut seuraan turvallisuussyistä. Sen sijaan hän vietti kuukausia harjoittelemalla itsenäisesti Moskovan kaduilla ja pienissä amatööriseuroissa.

Shakhtarin kanssa tehdyn sopimusrikkomuksen myötä hän ei voinut edes harjoitella toisessa ammattilaisseurassa. Venäjän Superliigassa pelaava Rubin Kazan tarjosi urheilijan alulle koeaikaa, mutta Shahktar suostunut purkamaan voimassaolevaa sopimusta heidän kanssaan.

Vastoinkäymisistä huolimatta Zinchenko ei ollut valmis luopumaan unelmastaan. Ukrainalainen on myöhemmin kuvaillut ITV Newsille ajanjaksoa elämänsä raskaimmaksi.

Zinchenko ei kuitenkaan kanna kaunaa Shakhtarille tapahtumista.

– En ole koskaan sanonut mitään pahaa heistä, koska he tekivät minun hyväkseni uskomattomia asioita. Arvostan sitä suuresti.

Uusi alku ja tie tähtiin Cityssä

Vuoden 2015 alussa sopimusriita Shakhtarin kanssa saatiin lopulta ratkaistua ja Zinchenko oli jälleen vapaa. Uusi alku löytyi Venäjän Superliigasta UFA:n paidasta.

UFA oli myös seura, missä Manchester City noteerasi hänen lahjakkuutensa. Siirto valioliigajätin riveihin tapahtui pikavauhtia vain vuotta myöhemmin 1.7 miljoonan punnan siirtokorvauksella.

Zinchenko lähetettiin pian siirron jälkeen lainalle Hollannin Eredivisiessä pelaavan PSV Eindhovenin paitaan. Valioliigadebyytti Cityssä tapahtui vasta kaudella 2017-2018 joulukuun 4-0-vierasvoitossa Swanseaa vastaan.

Rooli Cityssä vakiintui seuraavalla kaudella, kun Pep Guardiola muokkasi hyökkäävänä keskikenttäpelaajana uransa aloittanutta ukrainalaista vasemman laitapuolustajan rooliin. Peliaikaa oli tarjolla merkittävästi enemmän, sillä muista vaihtoehdoista Benjamin Mendy ja Fabian Delph kärsivät loukkaantumisista.

Kaksikon poissaolot avasivat Zinchenkolle polun läpimurrolle valioliigaviheriöillä. Cityssä hän on päässyt toteuttamaan unelmia, joista pienen kylän kasvatti ei olisi pystynyt nuoruudessa edes haaveilemaan.

Neljä valioliigamestaruutta, FA Cupin voitto, moninkertaiset Liigacupin voitot ja Mestarien liigan finaalipaikka ovat päätyneet Englannissa vietettyinä vuosina meriittilistalle.

Ennen vuoden 2019 FA Cupin finaalia Zinchenko kommentoi Guardianille elävänsä nyt unelmaansa jalkapallotähtenä.

– Osasin haaveilla korkealla tasolla pelaamisesta. En kuitenkaan koskaan ymmärtänyt, että voisin joskus päästä FA Cupin finaaliin. Tämä on unelmaa.

Ääni kuuluville kärsivän kotimaan puolesta

Nyt Zinchenkon elämänvaiheita avattuamme, voimme palata nykyhetkeen. Varhainen itsenäistyminen ja ammattilaisunelman lähellä ollut murskaantuminen sodan jaloissa olivat käänteentekeviä kokemuksia kasvussa pojasta mieheksi.

Vaikeat vastoinkäymiset olisivat voineet saada monen muun pelaajan  luopumaan unelmastaan, mutta Zinchenkon mielessä luovuttaminen ei ollut missään vaiheessa ratkaisu. Vahva päämäärä ajoi häntä eteenpäin pahimpinakin hetkinä.

– Miksi olisin luopunut tästä? Tottakai jokaisella on vaikeita aikoja, loukkaantumisia tai muita ongelmia. Sen takia ei voi luovuttaa, sillä sitoutuneisuutesi puskee sinua jatkamaan, Ukrainan maajoukkuepelaaja kommentoi vaihetta ITV:lle.

Tappavien ohjusten tuhotessa asuinalueita maan tasalle ja siviilien kärsiessä invaasion uhreina, Zinchenko ei voinut vain seurata hiljaisuudessa vierestä kotimaansa palaessa. Putinin toimien lisäksi, City-pelaaja on suorasanaisesti kritisoinut venäläisurheilijoiden hiljaisuutta olla käyttämättä asemaansa sodan vastustamiseen.

Erityisesti tähtäimeen joutui Venäjän maajoukkueen kapteeni Artem Dzyuba, joka julisti ylpeyttään kansalaisuudestaan ja valitti maan urheilijoiden henkilökohtaisesti kärsimyksestä FIFA:n ja UEFA:n suljettua heidät kaikista kilpailumuodoista.

– Sinun trump-korttiväitteesi on pitää urheilu erillään politiikasta. Urheilu pitäisikin pitää poissa vaalikampanjoista, puoluekilpailuista tai PR-alustoista. Mutta urheilu, kuten mikä tahansa muu elämän osa-alue ei voi seurata sivusta sodan aiheuttamia ongelmia, aggressiota ja kuolemaa. Jokaisen täytyy ammattistaan riippumatta taistella pahaa vastaan.

– Venäläiset jalkapalloilijat ovat miljoonayleisön seurannassa. Ihmiset rakastavat ja tukevat teitä ja kuuntelevat teidän sanojanne. Hiljaisena pysyminen on rikos.

https://twitter.com/FootballJOE/status/1499699388070903809?s=20&t=5yyKiER5Tmv_dtJC0akeQQ

Pelattuaan ennen läpimurtoaan Venäjällä UFA:ssa Zinchenko on saanut arvostelua negatiivisista kommenteistaan maata vastaan. Pelaaja itse on puolustanut olevansa ukrainalaisen jalkapallon kasvatti.

– Minusta tuli jalkapalloilija Ukrainassa. Se oli kotimaani ja sain siellä koulutukseni. Opiskelin akatemioissa ja kasvoin siellä. Ne jotka syyttävät venäläisen jalkapallon nostaneen minut pinnalle, vastaan: Olen kauniin ukrainalaisen Donetskin kaupungin akatemian kasvatti.

Toisena rauhanomaisempana eleenä Zinchenko julkaisi tällä viikolla yhdessä maanmiehensä West Hamissa pelaavan Andriy Yarmolenkon kanssa liikuttavan videon, jossa kaksikko vetosi muiden ukrainalaispelaajien kanssa jalkapallomaailmaa auttamaan sodan päättämisessä.

Ukrainan tähdet kertoivat vastustavansa venäläisten propagandakoneistoa ja väkivaltaista miehityssuunnitelmaa. Voimakas kuvamateriaali sisälsi materiaalia kriisialueilta sekä valioliigastadioneilla viime kierroksella liehuneista Ukrainan lipuista.

Videon viesti oli suora ja kaunistelematon.

– He pommittavat asuinalueita ja siviileitä. Pyydämme kaikkia, jotka kuulevat meitä vastustamaan sotaa ja päättämään tämän tuhon ja verenvuodatuksen. Pyydämme jalkapalloyhteisöä vastustamaan venäläistä propagandaa.

– Me haluamme näyttää kaikkia mahdollisia resursseja käyttäen totuuden Ukrainassa vallitsevasta sodasta.

https://twitter.com/FootballJOE/status/1498646624280719362?s=20&t=IbkjohBAotsm2ihyVbe_WQ

Länsimaailman tuki Ukrainaa kohtaan oli näkyvä teema koko viime viikonlopun kierroksella Euroopan jalkapallosarjoissa.

Esimerkiksi ennen viime lauantain Everton-ottelua koko Cityn joukkue piti yllään Ukrainan lipulla varustettua t-paitaa, jonka tekstissä pyydettiin pysäyttämään sota. Pelissä nähtiin myös koskettava hetki, kun Zinchenko ja Evertonin ukrainalaispuolustaja Vitali Mykolenko halasivat tukeakseen toisiaan kriisiaikana.

Tiistain FA Cupin viidennen kierroksen kamppailussa  Petersborough´ta vastaan taas Fernandinho luovutti Zinchenkolle solidaarisuuden symbolina Cityn kapteeninauhan, kun viikonloppuna käyttämättömänä vaihtomiehenä ollut ukrainalainen palasi Taivaansinisten kokoonpanoon.

Samaan aikaan kotijoukkue Petersborough´n Weston Homes Stadiumin näytöillä näkyivät Ukrainaa tukeva viesti ja katsomon lehtereitä koristivat kannattajien Zinchenkoa tukevat bannerit.

Koko länsimaailman jalkapalloyhteisö seisoo tällä hetkellä Zinchenkon Ukrainan tukena taistelussa suurta pahaa vastaan. City-manageri Pep Guardiola kiteytti tiistain ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa monen eurooppalaisen hartaimman toiveen tässä kriisitilanteessa.

– Toivottavasti tämä painajainen päättyisi mahdollisimman nopeasti.

Lähteet: Daily Mail, ITV, Manchester Evening News, BBC, Guardian

Joni Ahokas

Brightonin kirjeenvaihtaja. Kokenut brittifutiksen toimittaja. Opiskelee Etelä-Englannissa myös rugbyn ja kriketin saloja, mutta Brighton, Naisten Valioliiga ja Whitehawk FC:kin ovat tulleet tutummiksi. Pidä silmällä juttusarjaa legendoista.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button