fbpx
Artikkelit

Kutkuttava putoamiskamppailu: Etelärannikolla kahlataan – mikä perinteikäs suurseura putoaa?

Valioliigan putoamiskamppailu on tälläkin kaudella huippujännittävä ja parhaassa tapauksessa kaikki ratkeaa vasta toukokuun lopussa, tutkii Tuukka Kotimäki.

Valioliigan kiihkeä mestaruustaistelu saa ymmärrettävästi suurimmat otsikot tänäkin vuonna. Putoamiskamppailu on kuitenkin vähintäänkin yhtä mielenkiintoista seurattavaa ja tietyllä tavalla siinä pelataan jopa isommilla panoksilla. Mestaruussarjaan putoavilla seuroilla kun ei tunnetusti ole helppo tie palata takaisin kirkkaimpiin valoihin.

Pahasti laskevien rahavirtojen kanssa voi negatiivinen kierre olla todella dramaattinen ja sysätä seuran moniksi vuosiksi alempien sarjojen syövereihin. Esimerkkejä tästä on nähty tukuttain viime vuosina.

Tänäkin vuonna neutraali katsoja saa iloita erittäin tasaisesta putoamiskamppailusta, jossa liipasimella on iso liuta joukkueita – niin jonkinasteisiksi hissijoukkueiksikin profiloituneita kuin myös Valioliigassa iät ja ajat majailleita, kalustoon kuuluvia nippuja. Näiden joukkueiden kannattajille tulevat viikot eivät ole iloa vaan helvetillistä piinaa, josta osa lopulta vapautuu (jos hyvin käy) vasta 28. toukokuuta.

Käyn putoamiskamppailun läpi joukkue joukkueelta. Vaikka Crystal Palace, ja jopa farssikautta pelaava Chelsea, voivat vielä hyvinkin pudota matemaattisesti, en ota niitä mukaan tarkasteluun. Seitsemän pistettä putoamisviivan yläpuolella oleva Wolves pääsee ensimmäisenä tähän lankulla kävelevien joukkoon.

Perustan loppukauden arvioni viime aikojen vireeseen, nykyiseen pistetilanteeseen, terveystilanteeseen ja loppuohjelmaan. Lisäksi annan pientä painoarvoa joukkueen yli- tai alisuorittamiselle pisteodottamaansa nähden, joskaan sen merkitys kauden ollessa näin pitkällä ei ole enää valtava.

https://twitter.com/OptaAnalyst/status/1648262444597366786?s=20

Pisteodottamien lähteenä:  understat.com/league/EPL

Loppuohjelman helppous on laskettu Fantasy-managereille tutun ottelun vaikeuskertoimen (1-5) perusteella tehdyistä koonneista. Esimerkiksi vierasottelu Man Cityä vastaan on kertoimeltaan 5 tai kotiottelu Nottinghamia vastaan kertoimeltaan 2.

Lähde: https://www.footballfallout.com/fpl/fixture-difficulty-planner

Loukkaantumistilanteet: https://www.premierinjuries.com/injury-table.php?utm_content=cmp-true

Wolverhampton Wanderers

Sijoitus 13.

Pisteitä 34, maaliero -16

Pisteodottama 31,2 (-2,8)

Edelliset viisi ottelua LLDWW (7 pistettä, maaliero 7-7)

Otteluita jäljellä 7: LEI (A), CRY (H), BHA (A), AVL (H), MUN (A), EVE (H), ARS (A)

Loppuohjelman helppous sijalla (1. = helpoin, 20. = vaikein): 9.

Vaikka Wolves onkin viime kausina paikoin noussut otsikoihin taitavilla portugalilaisilla ja ihan hyvin organisoidulla pelillään, voi sitä pitää jonkinasteisena Valioliigan tylsimyksenä.

Hyökkäystehot ovat jo pitkään olleet räkäpää-osastoa ja joukkue on vakiinnuttanut paikkansa sarjassa tiiviillä puolustuspelaamisella. Tälläkin kaudella se on tehnyt maaleja neljänneksi vähiten.

Alla on kaksi, no… wolvesmaista voittoa Chelseasta (2-0) ja Brentfordista (1-0), mikä antaa varmasti hyvän henkisen latauksen loppusuoralle. Joukkue ei ole sellainen, jolta tarvitsisi pelätä, tai odottaa, isoa romahtamista. Seitsemän pisteen kaula putoamisviivaan ja melko tyhjä sairastupa riittävät kyllä sarjapaikkaan.

Arvio: säilyy suhteellisen vaivatta.

AFC Bournemouth 

Sijoitus 14.

Pisteitä 33, maaliero -28

Pisteodottama 27,6 (-5,4)

Edelliset viisi ottelua LWLWW (9 pistettä, maaliero 6-8)

Otteluita jäljellä 7: WHU (H), SOU (A), LEE (H), CHE (H), CRY (A), MUN (H), EVE (A)

Loppuohjelman helppous sijalla (1. = helpoin, 20. = vaikein): 1.

Bournemouth sijalla 14, niinkö? Vastoin kaikkia odotuksia Cherries on kiivennyt jopa suhteellisen reippaasti viivan yläpuolelle. Olen itse veikannut joukkuetta pitkin talvea kaikkein selkeimmäksi putoajaksi, joten se on yllättänyt ainakin allekirjoittaneen täysin.

Joukkue on ylisuorittanut koko kauden pisteodottamaansa nähden ja myös viime aikojen yksittäisissä otteluissa, mm. Liverpoolia vastaan se hävisi maaliodottaman 0,9-1,7 ja Spurs-hulinapelissä 1,3-2,2. Onneakin on siis ollut matkassa.

Toisaalta Bournemouth on kyennyt luomaan jo pidemmän aikaa maaliuhkaa melko hyvin Dominic Solanken johdolla. Molemmissa päissä siis sattuu ja tapahtuu.

Vaakakupissa ovat odottamien vastainen pelaaminen sekä koko sarjan helpoin loppuohjelma yhdistettynä lähes terveeseen pelaajanippuun ja kuuden pisteen kaulaan.

Arvio: en saa enää sympaattista Bournemouthia putoamaan eli joudun pyörtämään aiemmat puheeni. Säilyy, joskaan ei läheskään yhtä vaivattomasti kuin esimerkiksi lähes samoissa pisteissä majaileva Wolves.

West Ham United

Sijoitus 15.

Pisteitä 31, maaliero -12

Pisteodottama 42,1 (+11,1)

Edelliset viisi ottelua DWLWD (8 pistettä, maaliero 6-8)

Otteluita jäljellä 8: BOU (A), LIV (H), CRY (A), MCI (A), MUN (H), BRE (A), LEE (H), LEI (A)

Loppuohjelman helppous sijalla (1. = helpoin, 20. = vaikein): 8.

West Hamin kannattajat, ja varmaan neutraalitkin seuraajat pyörittelevät jälleen päätään; vielä aivan hetki sitten europelejä pelannut porukka esiintyy viikosta toiseen putoamiskamppailupuheissa. Tunnelma olympiastadionilla on mitä on ja joukkue alisuorittaa roimasti. Eihän Hammersin tulevaisuuden pitänyt tältä näyttää, eihän?

Yhtä kaikki, ei se sentään putoa. West Ham on pistänyt läpi talven silmään sarjan ylivoimaisesti suurimpana alisuorittajana odottamiin nähden. Viime kauden tähtipelaaja Jarrod Bowenin hiipuminen kuvastaa tätä parhaiten. Pisteodottamat ovat kuitenkin olleet niin valtavasti isompia tulokseen nähden, että eron kaventuminen oli vain ajan kysymys. Nyt West Ham on, Bowen mukaan lukien, heräillyt riittävästi ja sen kuntopuntari on putoajakandidaateista parhaasta päästä.

Jos jätetään oman kirjoituksensa vaativa seuran nykytilan ruodinta sivuun, puoltavat kaikki tekijät sitä, että putoamisen suhteen Hammers-fanien ei tarvitse olla huolissaan. Joukkue on suhteellisen terve, sillä on tästä joukosta ainoana kahdeksan ottelua jäljellä, loppuohjelma on aivan kelvollinen, maaliero antaa “yhden lisäpisteen” ja joukkueen pelaaminen on edes hieman paranemassa.

Arvio: tästä sakista kaikkein selvin säilyjä.

Leeds United

Sijoitus 16.

Pisteitä 29, maaliero -20

Pisteodottama 35,5 (+6,5)

Edelliset viisi ottelua WLWLL (6 pistettä, maaliero 9-17)

Otteluita jäljellä 7: FUL (A), LEI (H), BOU (A), MCI (A), NEW (H), WHU (A), TOT (H)

Loppuohjelman helppous sijalla (1. = helpoin, 20. = vaikein): 14.

Managerinvaihdot eivät ole olleet avain onneen Elland Roadilla. Jesse Marsch toki toi uusia tuulia joukkueen peliin, mutta ei saanut lopulta hommaa lentoon. Tilalle tulleen Javi Gracian antia on vielä kovin aikaista arvioida. Yhtä kaikki, Leeds on jälleen tilanteessa, jossa kauden aloittanut manageri on kengitty pois ja pelastaja yrittää pitää heidät kuivilla.

Kovin rauhallisin mielin tilanteessa ei juuri nyt voi Leeds-lasein kukaan olla. Joukkue on päästänyt kahdessa edellisessä ottelussaan 11 maalia. Loppuohjelma on vaikea ja joukkueen kenties tärkein yksittäinen pelaaja Tyler Adams on sivussa, mahdollisesti jopa loppukauden.

Joukkueen puolustuspeli on ollut heikkoa jo pidempään. Se on antanut vastustajalle xG:tä isoja määriä illasta toiseen eli oman verkon soiminen ei todellakaan ole ollut sattumaa.

On aivan elintärkeää, että Leeds kykenee ottamaan pisteitä ainakin Fulhamia, Leicesteriä, Bournemouthia ja West Hamia vastaan. Jos se kykenee hyvään esitykseen näissä otteluissa, on tilanne valoisampi. Manchester Cityä vastaan voi verkko soida ja paljon. Sitten se soi. Ottelusta ei voi menettää kolmea pinnaa enempää.

Arvio: pohdin pitkään ja hartaasti, kuinka sijoitan Leedsin ja Evertonin keskenään. Lopulta asian ratkaisi vain ja ainoastaan se, että Leedsillä on tätä kirjoittaessa kaksi pistettä enemmän. Säilyy, mutta asia ei ratkea ennen viimeistä sunnuntaita.

Everton

Sijoitus 17.

Pisteitä 27, maaliero -22

Pisteodottama 31,0 (+4,0)

Edelliset viisi ottelua WDDLL (5 pistettä, maaliero 5-8)

Otteluita jäljellä 7: CRY (A), NEW (H), LEI (A), BHA (A), MCI (H), WOL (A), BOU (H)

Loppuohjelman helppous sijalla (1. = helpoin, 20. = vaikein): 9.

Frank Lampardin potkut olivat väistämättömät. Moni Sean Dychen valinnasta kuullut ajatteli, että Ginger Mourinhon saapuminen Goodison Parkille takaa kyllä sarjapaikan. Dyche on toki vaihtanut vaihdetta, kenties ykköseltä kolmoselle pistekeskiarvon ollessa nyt 1,09 (Lampardilla 0,68). Riittääkö se? Tiukille menee – taas.

Dychen ja Evertonin kannalta huono asia on se, että pelillinen kuherruskuukausi taisi lopulta olla lyhyt. Joukkueen formi on ollut koko ajan laskemaan päin ja etenkin se osa-alue, jonka vahvuudesta Dyche on tunnettu, puolustus on erittäin heppoinen. Everton on antanut vastustajalle maaliodottamaa edellisessä viidessä sarjaottelussaan 2,0; 2,3; 1,4; 3,4 ja 1,8. Lukemia, joilla ei maailman kovimmassa sarjassa säilytä.

Dominic Calvert-Lewinin loukkaantuminen (jälleen) on iso menetys Toffeesille. Kuka tekee säilymiseen vaadittavat maalit? Pelkkä James Tarkowskin erikoistilanneuhka kun ei vielä riitä. Kaikella kunnoituksella, Ellis Simms (vielä!) tai Neal Maupay (ei koskaan) eivät ole Valioliiga-tason hyökkääjiä. Michael Keanen kerran urassa -kaukolaukausmaali on jo käytetty.

Samaan aikaan viime kaudella kirjoitin, miten Evertonin 68 vuoden putki Englannin pääsarjatasolla on vaarassa tulla päätökseen.

Everton säilyi lopulta kaaosmaisen upealla tavalla. Takerteluun tälläkin kaudella on syynsä, joita kävimme läpi podcastissamme.

Arvio: käy hermoja raastavan kamppailun viimeiselle kierrokselle asti. Edellä mainittujen syiden vuoksi laitan Evertonin putoamaan sijalta 18. – kaikkien näiden vuosikymmenten jälkeen. Rimpuilu loppuu vihdoin ja kenties tämä pakottaa synnyttämään jotain täysin uutta – ja järkevää.

Nottingham Forest

Sijoitus 18.

Pisteitä 27, maaliero -32

Pisteodottama 27,0 (+/- 0,0)

Edelliset viisi ottelua LDLLL (1 piste, maaliero 3-9)

Otteluita jäljellä 7: LIV (A), BHA (H), BRE (A), SOU (H), CHE (A), ARS (H), CRY (A)

Loppuohjelman helppous sijalla (1. = helpoin, 20. = vaikein): 18.

Ikuisuudelta tuntuneen tauon jälkeen pääsarjaan palannut Forest on ollut monena hetkenä Valioliigan piristysruiske pelaamalla aggressiivista ja ennakkoluulotonta futista. Peli vain on tässä sarjassa raakaa eikä ihan hienolla Honda Monkeylla kuitenkaan pitkällä moottoritiematkalla pärjää.

Forestin urhoollinen rimpuilu alkaa olla lähellä loppuaan. Vaikka se on edelleen tasapisteissä sarjapaikan kanssa, ei oikeastaan mikään seikka puolla sen säilymistä. Se on aivan järkyttävän huonossa vireessä, loppuohjelma on lähestulkoon sarjan vaikein ja useampi avainpelaaja on sairastuvalla. Myöskään maalierosta ei todellakaan tule kilpailuetua.

Arvio: sarjajumbo. Toivottavasti näemme pian uudelleen!

Leicester City

Sijoitus 19.

Pisteitä 25, maaliero -14

Pisteodottama 34,6 (+9,6)

Edelliset viisi ottelua DLLLL (1 piste, maaliero 4-9)

Otteluita jäljellä 7: WOL (H), LEE (A), EVE (H), FUL (A), LIV (H), NEW (A), WHU (H)

Loppuohjelman helppous sijalla (1. = helpoin, 20. = vaikein): 5.

Leicester pelaa jo yhdeksättä peräkkäistä kauttaan pääsarjassa ja sen paikka on pahasti liipaisimella. Paljon hyvää seurassa aikaan saanut Brendan Rodgers sai lähteä ja tilalle tullut Dean Smith on kovassa paikassa.

Joukkueen tuloskunto on ollut heikko ja se seilaa neljän ottelun tappioputkessa. Toisaalta Smith on ollut tästä perämisessä vasta edellisen ottelun, joka sekin oli Manchester Cityä vastaan. Suomalaisillekin tuttu nimi on siis vasta aloittelemassa pelastusoperaatiotaan.

Leicesterin loppuohjelma on sille suotuisa ja sarjapaikka on täysin sen omissa käsissä, mikäli se kykenee parantamaan peliään etenkin Wolvesia, Leedsiä ja Evertonia vastaan. Seuraavat kolme ottelua ovat siis joukkueen tulevaisuudelle massiivisia.

Vaikka Leicester hävisi Citylle, loi se silti maaliodottamaa peräti 2,3 maalin verran. Tämä siis yhtä sarjan parhaista puolustuksista vastaan. Smithin debyytti oli lupauksia herättävä. Leicesterillä on myös riveissään pelaaja, jonkatasoista sen kilpailijoilla ei ole: James Maddison. Maajoukkueeseen noussut taituri kykenee ottamaan joukkuetta reppuselkään tiukoissa paikoissa. Myös erittäin tärkeä Harvey Barnes on palaamassa lähiaikoina takaisin vahvuuteen.

Leicester on myös alisuorittanut pisteodottamaansa nähden reippaasti eli ollut jossain määrin epäonnekas läpi kauden. Maalierossakin se saa etua moneen kilpailijaansa nähden.

Arvio: hinaa kuin hinaakin itsensä kuiville.

Southampton

Sijoitus 20.

Pisteitä 23, maaliero -29

Pisteodottama 31,6 (+8,60)

Edelliset viisi ottelua LDLLL (1 piste, maaliero 4-12)

Otteluita jäljellä 7: ARS (A), BOU (H), NEW (A), NFO (A), FUL (H), BHA (A), LIV (H)

Loppuohjelman helppous sijalla (1. = helpoin, 20. = vaikein): 14.

Kausi etelärannikolla on ollut tasaisen mollivoittoinen. Vaikka Saints on alisuorittanut merkittävästi pisteodottamaansa nähden, ei ero ole oikein missään vaiheessa alkanut kaventua.

Joukkueen yläoksan pelaajia katsoessa yksi perustavanlaatuinen vastaus voikin olla silmiemme edessä; vai kuinka suurta kauhua puolustuksen näkökulmasta herättävät nimet Sulemana, Aribo, Alcaraz, Walcott tai Mara? Edellisessä kymmenessä sarjaottelussa joukkue on jäänyt nollille viidesti.

Eroa putoamisviivaan ei ole vielä matemaattisessa mielessä mahdoton määrä, neljä pistettä. Vaikea loppuohjelma ja tasaisena jatkunut kehnous eivät kuitenkaan enää luo juurikaan uskoa.

Arvio: putoaa. Mielenkiinnolla katsomme, onko tiedossa pikaista paluuta vai kakkostasolle jämähtäminen vuosiksi. Mitä tekee James Ward-Prowse?

Kalenterit esiin! Loppukevään kuuden pisteen putoamistaisto-ottelut tulevat tässä. Ja niitä muuten riittää.

22.4. Leicester – Wolves

23.4. Bournemouth – West Ham

25.4. Leeds – Leicester

27.4. Southampton – Bournemouth

30.4. Bournemouth – Leeds

1.5. Leicester – Everton

8.5. Nottingham – Southampton

20.5. Wolves – Everton & West Ham – Leeds

28.5. Everton – Bournemouth & Leicester – West Ham

Tuukka Kotimäki

Jalkapalloromantikon ja futiskoutsin hybridimalli. Mikään ei ole sattumaa…tilastodata-analyytikan mestari.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button