fbpx
Artikkelit

Loukola: Kaikkien aikojen Manchesterin derby – tripla pelissä

FA Cupin loppuottelussa ei ole pelissä vain voitto tai kaupungin herruus, vaan historian muokkaaminen uusiksi.

Manchester – jalkapallon pääkaupunki Iso-Britanniassa. Näin kai voidaan sanoa, kun Manchester United ja Manchester City iskevät yhteen FA Cupin finaalissa lauantaina 3.6.2023.

Yleensä niin sateinen Manchester on paistatellut viikon auringossa. Valioliiga-kauden päätteeksi Pep Guardiola nimitettiin vuoden manageriksi kollegoidensa valitsemana. Valioliigan mestaruuden voittaneen Cityn pelaajat joivat Guardiolan sanojen mukaan Manchesterin baarit kuivaksi. 

Kaupungin toisella puolella punaisten oma poika Marcus Rashford valittiin seuran kauden parhaaksi pelaajaksi. United-kannattajien keskustan Old Nags Head pubissa juhlittiin kauden päätösbileitä riehakkaasti.

Siellä 20. kertaiset Englannin mestarit pystyvät vielä ilkkumaan Liverpoolille (19 mestaruutta).

X20 You Scouse Bastards lukee rekisterikilvessä.

Juhlat ovat käynnistyneet myös Manchesterin lukuisilla musiikkiareenoilla. Pep Guardiola fiilisteli Elton Johnin keikassa Manchester Arenalla perjantaina samaan aikaan kuin Coldplay esiintyi Manchesterin kaupungin omistamalla Etihadilla.

Kaikki tämä ei suinkaan ole ollut vielä hermojen laukeamista pitkän kauden lopulla. Vaan enemmänkin akkujen täyslataamista ennen manchesterilaisen kauden kliimaksia Wembleyllä lauantaina.

Kiivain keskustelu on ehdottomasti käyty matkustusjärjestelyiden ympärillä. Manchesterista Lontooseen kulkee yleensä 20 minuutin välein 2 tuntia 30 minuuttia kestäviä junia. Junat ovat kalliita, mutta se on ollut nopein tapa Wembleylle.

Englannissa on lauantaina kuitenkin jälleen junalakko. Manchesterista Lontooseen ei kulje yhtään junaa. Perjantai lisättiin myös lakkopäiväksi moottoritiekaaoksen takaamiseksi.

Vaikka vanhan vitsin mukaan kaikki Manchester Unitedin kannattajat tulevatkin Lontoosta, on luvassa varsinainen linja-autojen letka pohjoisesta etelään.

Suuri osa kannattajien järjestämistä busseista myytiin loppuun jo ennen kuin edes otteluliput arvottiin kausikortin omistamille faneille.

Jopa huoltoasemat matkan varrella Lontooseen on jaettu suositteluissa Unitedin ja Cityn kannattajien välille. Seurat kohtasivat vuonna 2011 FA Cupin välierässä, jolloin nähtiin useita kannattajien välisiä yhteydenottoja ja pidätyksiä. Tänä vuonna turvajärjestelyt ovat äärimmäiset ja ottelu alkaa tavallista aikaisemmin, kello 17:00 Suomen aikaa.

Manchester United – tripla pelissä

Manchester United on tilanteessa, jossa sillä ei ole pakkovoittoa Cupin finaalissa. Kolmanneksi sijoittuminen Valioliigassa ja Liigacupin voitto lasketaan onnistuneeksi avauskaudeksi Erik ten Hagille. Sen sijaan Unitedin pitää vain varmistaa, ettei Manchester City voita FA Cupia.

Siinä päästään Manchester Unitedin ongelmaan. Cityn triplamahdollisuus tekee tästä kaikkien aikojen Manchesterin derbyn. United on ainoa seura Englannissa, joka on voittanut legendaarisen triplan (Valioliiga, FA Cup ja Mestarien liiga kaudella 1998-99). Se ei pelkästään hieno saavutus, vaan se asettaa Manchester Unitedin seurana uniikkiin ja jopa mystiseen asemaan Englannissa. 

United on vaarassa menettää tähän asti yksinoikeutetun saavutuksen Citylle. Uniikin seuramaineen luopumisen tai säilymisen osoittaa vasta tulevaisuus.

Toki United on ollut vastaavassa tilanteessa aikaisemminkin. Sen rooli juhlien pilaajana on tuttu. Muun muassa vuonna 1977 menestystä karttanut Man Unitedin joukkue esti Liverpoolin triplan voittamalla pahimman kilpailijansa FA Cupin finaalissa Lou Macarin johdolla.

Yksi, vaikkakin hyvin pieni helpotus Unitedin kannattajille on ollut, että triplaa on tavoittelemassa tämä Cityn joukkue, eikä esimerkiksi Liverpool.

Cityn menestyksen perään lisätään hanakasti tähteä*. Abu Dhabin sheikkien omistaman seuran 115 talousrikesyytettä asettaa jonkinlaista varjon Cityn menestyksen ylle, ennen kuin oikeudenkäynti on käyty.

Manchester United voittaa Liigacupin tällä kaudella.
Manchester United on voittanut jo Liigacupin tällä kaudella.

Manchester City – matkalla suuruuteen

Kolme Valioliigan mestaruutta putkeen. Viisi kuudesta viimeisestä mestaruudesta sarjassa. Sen lisäksi Manchester City on selkeähkö suosikki Mestarien liigan loppuottelussa Internazionalea vastaan. Samoin se on selkeähkö suosikki FA Cupin finaalissa. 

Mestarien liigan voittaminen on omistaja Sheikki Mansourin pakkomielle. Se on nimetty jo kauan sitten tärkeäksi Cityn projektille kohti Euroopan eliittiä. 

City on kiistatta Euroopan parasta jalkapalloa pelannut joukkue kevätkaudella. Cityn kannattajat ovat puhuneet jo kaikkien aikojen joukkueesta.

Yksi Cityn suurista haasteista Englannissa on ollut, että se ei saa samanlaista arvostusta kohtaansa, kuin Pep Guardiolan Barcelona sai tai Guardiolan Bayern München sai. Se on närkästyttänyt varsinkin Guardiolaa. 

Harva muun seuran kannattaja yleensä pitää kaiken voittavasta joukkueesta. Vielä vähemmän pidetään voittavasta joukkueesta, jonka sijoitusten takana on pohjaton valtion kassa. 

Lainattu miete Jonathan Liew’ltä The Guardianin Football Weekly podcastissa: Manchester City ei ole tarinan hyvis, ja se Cityn ja sen kannattajien pitäisi hyväksyä. Se ei ole enää kenenkään kakkosseura. Cityn olisi suosiolla siirryttävä sadun pahikseksi.

Newcastle United on vastaavanlaisessa tilanteessa adoptoinut varsinkin kentällä pelin vähemmän kauniin puolen. Se pelaa sääntöjen rajamailla – mikä on sopinut uudelle Newcastlelle. 

Guardiolan on turha kalastella kehuja ja sympatioita. Cityn olisi parempi myöntää etuoikeutettu tilanteensa ja voittaa tyylillä sekä röyhkeydelläkin.

Manchester City, Valioliigan mestari.
Manchester City, Valioliigan mestari.

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button