fbpx
Artikkelit

Haastattelu: We Are The Geordies kuvaa jalkapallohulluutta Newcastlessa – osa elokuvan tuotoista alueen nälkää näkeville lapsille

Elokuvan tuottaja Zahra Zomorrodian kertoo Pauli Loukolalle, miten elokuva syntyi.

“We are the Geordies, The Geordie boot boys”

Laulun tahti kiihtyy, kun Newcastlen kannattajat, Geordiet, astelevat sankoin joukoin Piccadillyn juna-asemalta ulkoilmaan kohti vierasfaneille suunnattua kapakkaa. Newcastlen kannattajat tunnustavat väriä. Valkomustia raitapaitoja pyörii pian joka puolella Manchesterin keskustaa.

”For we are mental, and we are mad”

Pääosin parikymppisistä ja keski-ikäisistä miehistä koostuva ryhmä pitää taattua metakkaa. Joukossa on paljon sairaalloisesti lihavia. Joku on ottanut paidan pois. Miksi Newcastlen kannattajia näkee aina yläpelti paljaana?

“We’re the loyalest football supporters, The world has ever had…”

Geordie-aksentti on yksi Iso-Britannian selkeimmin erotettavista. Koillis-englantilaiset, lähellä Skotlannin rajaa asustavat newcastlelaiset eli Geordiet korvaavat usein skottien tapaan ”yes” sanan termillä ”aye”.

Alun kuvaus voisi sijoittua hyvin mihin tahansa Englannin kaupunkiin. Newcastlen fanit ovat tunnettuja siitä, että he matkaavat vieraspeleihin aina äänekkäästi. He ovat lojaaleja. Newcastle myi loppuun 22 vierasottelua 23:sta Mestaruussarjan kaudella 2016-17. Kotiotteluissa samaisella kaudella St James’ Parkin yleisökeskiarvo oli yli 51 000. Se oli koko Euroopan TOP 10:ssä yleisökeskiarvoissa.

Mistä kumpuaa Newcastlen maine pähkähulluna jalkapallokaupunkina? Newcastle Unitedilla on kiistatta maine hyvin kannatettuna seurana. Seurana, jossa seuraava kriisi on aina kulman takana.

Saimme kiinni hyvin kiirellisen elokuvantuottaja Zahra Zomorrodianin. Hänen ja James DeMarconin ohjaama We Are The Geordies dokumenttielokuva Newcastle Unitedin Mestaruussarjan nousukaudesta 2016-17 on juuri julkaistu vuokrattavaksi muun muassa Amazon Primessa.

Rafalonia

– Pahoittelut kiireestä, olemme postittaneet päivän aikana valtavan määrän DVD:tä. Olemme saaneet enemmän tilauksia kuin olisin uskonut. Haluan, että kaikki saavat DVD:nsä jouluksi, Zomorrodian aloittaa.

Dokumentti seuraa Mestaruussarjan kauden 2016-17 ajan 11 Newcastlen kannattajan mukana Harakoiden matkaa takaisin Valioliigaan. Managerinaan jumaloitu Rafael Benitez. Projekti on ollut pitkä. Elokuva haluttiin julkaista Newcastle Unitedin historian 125-juhlavuotena, joulukuussa 2017, mutta se viivästyi. Se piti näyttää St James’ Parkin stadionilla ja valkokankailla. Koronavirus kuitenkin vesitti aikeet elokuvalevitykseen.

Newcastle oli sekaisin Rafael Benitezistä kaudella 2016-17. Seura oli pudonnut ”suurten seurojen hautausmaalle” eli Mestaruussarjaan, mutta odotusten vastaisesti espanjalainen mestarimanageri ei jättänyt seuraa. Heti dokumentin alussa näytetään ote kauden alun pressitilaisuudesta, jossa ”Rafa” vakuuttaa, että fanien uskomaton tuki sai hänet jäämään seuraan.

Pian esitellään Newcastlea rakastava esikoistaan odottava äiti. Vieressä tuleva isoäiti hinkuu syntyvän pojan nimeksi ”Rafaa”. Hän haluaisi, että hänen tyttärensä synnyttäisi St James’ Parkilla, jotta vastasyntynyt lapsi olisi siunattu. Tuleva äiti ei kuitenkaan pidä Rafaa sopivana nimivaihtoehtona pojalle.

Kautta on kulunut eteenpäin ja tuottajat palaavat haastattelemaan ylpeää isoäitiä. Sylissään hänellä on St James’ Parkin katsomon melskeessä pienen pieni poika ensimmäisessä pelissään. Bobby-vauva on hyvä esimerkki siitä, miten jalkapallokannattajaksi synnytään ympäri Englantia.

Sir ”Bobby” Robson on kiistatta Newcastle Unitedin historian suurin nimi. Managerilegenda vei Newcastlen Valioliigassa kolmanneksi ja peräkkäisinä vuosina UEFA Cupiin. Parhaimmillaan UEFA Cupin välieriin Marseillea vastaan kaudella 2003-04. Heikosti alkaneen seuraavan kauden aikana annettuja potkuja Bobby Robsonille pidetään vieläkin skandaalinomaisina useassa kolkassa Koillista.

Epärealistisia odotuksiako?

Keskustelu tuottaja Zomorrodianin kanssa kääntyy Newcastlen kannattajien odotuksiin. Seura on viimeksi voittanut kansallisen pokaalin, FA Cupin, vuonna 1955. Tähän ei lasketa Mestaruussarjan voittoja.

– Monet ihmiset sanovat, että Newcastlen kannattajilla on epärealistiset odotukset. He vaatisivat muka Mestarien liiga -jalkapalloa tai pääsyä Valioliigan kärkeen. Ei se niin ole! Kannattajat haluavat vain joukkueen, joka yrittää kehittyä paremmaksi. Omistaja Mike Ashleyn 13 vuoden aikana on ollut pitkiä ajanjaksoja, kun joukkue ei ole halunnut päästä paremmaksi.

Tämä ja viime kausi on yksi niistä, johon Zomorrodian viittaa. Vaikka Newcastle on saanut kohtalaisesti pisteitä Steve Brucen alaisuudessa, ei pelityyli miellytä. Zomorrodian viittaa pelaajiin, jotka eivät juokse tarpeeksi. Hän viittaa myös Mike Ashleyhin, jolla ei ole kunnianhimoa sijoittaa Newcastleen. Valioliigan sarjapaikka vaikuttaa riittävän epäsuositulle englantilaiselle liikemiehelle.

Ohjaaja pohtii syitä Newcastlen erityisyyteen jalkapallokaupunkina. Englantihan on täynnä jalkapallohulluja paikkoja, mutta Newcastle nostetaan usein esille.

– En väitä, että newcastlelaiset olisivat jotenkin erilaisia ihmisinä kuin muiden seurojen kannattajat. Geordiet eivät ole välttämättä sen uskollisempia kannattajia kuin Scouserit.

– Erona muihin on, että Newcastle on yhden seuran kaupunki. Newcastlessa on vain Newcastle United. Leeds on toinen iso kaupunki, missä on vain yksi iso jalkapalloseura. Leeds on kuitenkin tunnettu myös rugbysta. Siellä on Leeds Rhinos.

Puolen tunnin ajomatkan päässä Newcastlesta sijaitsee toinen nykyisin jalkapallodokumentistaan tunnettu seura Sunderland. Vihanpito seurojen välillä on tunnettu. Tiukat välit tarkoittavat myös, että Sunderlandiin ei synny juuri Newcastlen kannattajia, eikä toisinpäin.

Lähellä sijaitseva Gateshead on Zomorrodianin mukaan vahvaa Newcastlen kannattajaseutua. Valtaosa faneista tulee siis hyvin läheltä kaupunkia. Toki globaalissa maailmassa Newcastlella on kannattajia ympäri maailmaa, mutta ei ehkä samalla tavalla kuin muilla Valioliigan isoilla seuroilla. Laivayhteydet ja halvat lennot pohjoisen suurkaupunkiin ovat taanneet, että Newcastle United on suosittu Norjassa.

– Newcastle United yhdistää koko kaupungin. Stadion on kaupungin keskustassa mäen päällä, joten sen näkee kaukaa, vaikka kaupungin siluetti on muuttumassa. Newcastlen keskusta on hyvin kompakti isoksi kaupungiksi. Väki suorastaan tulvii keskustaan ja matsipäivänä kaupungin tunnelma on erityinen.

Tuottaja Zahra Zomorrodian vasemmalla.
”Toivottavasti tämä on muistutus päättäjille”

Dokumenttielokuva kuvaa ennen kaikkea jalkapallokannattajien sielunmaisemaa, vaikka Alan Shearer ja arvostettu toimittaja George Caulkin ovat alussa mukana. Zomorrodian haluaa puhkoa stereotypian vain yhdenlaisista Newcastlen kannattajista. Dokumentti seuraa 11 kannattajaa koko kauden ajan. Mukaan lukien norjalaismiestä ja newcastlelaisnaista, jolla on pakistanilaiset sukujuuret.

Henkilöihin olisi kuitenkin voinut pureutua syvemmin. Kommentit jäävät turhat yleisiksi, minkä kaltaisia voisi saada monilta fanaattisilta jalkapallokannattajilta. Pyörätuolissa istuvan miehen palo seuraan tulee parhaiten esille.

Iloa herättävät useilla ammattimaisilla ja puhelinkameroilla kuvatut klipit vieraspäädyistä ja niiden tunnelmista. Varsinkin korona-aikaan täydet katsomot aiheuttavat kylmiä väreitä niitä kaipaaville.

– Toivottavasti tämä on muistutus päättäjille, miten tärkeitä kannattajat ovat tunnelman luomiselle ja ”tuotteelle” itsessään.

Useat kannattajat kärsivät otteluohjelman viime hetken muutoksista ja matkajärjestelyiden mahdottomuudesta. Ainut peli, johon Newcastle ei myynyt vierasallokaatiotaan loppuun oli tiistai-illan vieraspeli saaren eteläisessä kärjessä Brightonissa.

Pohjois-Englannin entiset teollisuuskaupungit ovat kärsineet työpaikkojen lähdettyä alta ja vallan sekä investointien keskittyessä vahvemmin Etelä-Englantiin. Unicef aloitti tänä vuonna ensimmäistä kertaa historiassaan ruoka-avustuksen Britannian vähäosaisimmille lapsille. Newcastle Unitedin kannattajat aloittivat ruokapankin keräämisen kaupungin köyhimmille Mestaruussarjakauden aikana.

Paikallinen ohjaaja Zomorrodian haluaa antaa jotain takaisin ja osa elokuvan tuloista meneekin suoraan ruokalahjoituksiin. Samoin he järjestävät arpajaisia ja huutokauppoja oheistuotteista Rafael Benitezin nimikirjoituksilla, joista kaikki tuotot menevät ruokalahjoituksiin.

Newcastlea ja kaupungin seuran kannattajia ei vielä koetella, jos asiaa kysyy Sunderlandin kannattajilta. Newcastlessa sen sijaan huudetaan parempia ja yritteliäisempiä aikoja. Kaudella 2016-17 heillä oli Rafa Benitez.

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button