fbpx
Artikkelit

Kotimäki: Syöttökuningas Christian Eriksen tarjoaa Ten Hagille ratkaisun ongelmaan

Data-analyytikko Tuukka Kotimäen kauden ensimmäisessä tarkastelussa ongelmanratkaisija Christian Eriksen.

Viime kevättalven lauantaina 26. helmikuuta jalkapallomaailma todisti kollektiivisen liikutuksen hetkeä Brentfordin Christian Eriksenin astellessa vaihdosta kentälle Valioliiga-ottelussa Newcastlea vastaan. Harva olisi uskonut edellisen vuoden syksyllä, että kirjaimellisesti kuoleman porteilla käynyt tanskalainen nähtäisiin takaisin huippufutiksen parissa näinkin pian – vain kahdeksan kuukautta Parkenin tapahtumien jälkeen.

Eriksen on kerännyt valtavasti sympatiaa kaikkialta, niin ennen paluutaan kuin sen jälkeenkin. Kuvaavimpana esimerkkinä voitaneen pitää nettihitiksi noussutta pätkää Norwich-laina Brandon Williamsin Eriksen-kohtelusta miehen tajuttua kenelle hän meinasi olla vihainen tiukan keskikenttäpainin tuoksinassa.

https://twitter.com/brfootball/status/1551950762992877570?t=OiPbqmIMD_ECCwxvncuVkQ&s=19

Sympatiassa voi piillä Eriksenin loppu-uran kannalta myös ongelma; kykenevätkö ihmiset arvioimaan juutin peliesityksiä enää objektiivisesti, tarvittaessa kriittisestikin vai värittääkö analyysejä aina jatkossa helpotuksensekainen, kaunisteltu totuus?

Uskon Eriksenin itsensäkin toivovan rehellistä, ilman etuoikeuksia tapahtuvaa tarkastelua. Ainakin miehen omat ulostulot ovat olleet avoimia ja erittäin määrätietoisia tuoden esiin palavan halun palata pikaisesti huipulle. Niitä kuunnellessa on väistämättä tullut mieleen, onko mies itse kyseenalaistanut paluunsa todennäköisyyksiä lainkaan. Kivikovan huippuammattilaisen mentaliteetti on säilynyt tapahtuneen jälkeenkin.

Christian Eriksen on 30-vuotias, keskikenttäpelaajaksi parhaassa iässään. Silti häneen liittyvistä kirjoituksista ja kommenteista on aistinut jo parilla EM-kisoja edeltäneellä kaudella tietynlaisen menneen miehen statuksen. On toki totta, että Eriksenin parhaista Tottenhamin kausista on jo jonkin aikaa. Moni fakta puhuu kuitenkin sen puolesta, että häntä ei missään nimessä kannata vielä unohtaa.

Quarterback

Eriksenin juostua Brentford-debyyttiinsä helmikuussa, oli Brentford sarjassa sijalla 17. ja isoissa ongelmissa. Tuon ottelun he vielä hävisivät. Seuraavassa ottelussa Eriksen oli avauksessa pelaten 90 minuuttia eikä huolta putoamisesta enää ollut. Mies pelasi yhtä vaille kauden kaikki loput sarjaottelut avauksessa täysin minuutein Brentfordin päädyttyä sijalle 11. Eriksenin kymmenestä ysikymppisestä The Bees voitti seitsemän ja pelasi yhden tasan – tahti, jolla olisi koko kauden aikajänteellä kamppailtu Mestarien liigan paikasta.

Eriksenin tulo ratkaisi Brentfordin hyökkäyspelin isoimman ongelman. Puolustuksen ja hyökkäyksen, pelin avaamis- ja murtautumisvaiheen välisen kuilun. Koska joukkueessa ei ollut näitä vaiheita linkittävää pelintekijää, joutuivat länsilontoolaiset lähinnä ylittämään keskikentän pitkillä palloilla, joiden omilla pitämisessä Ivan Toneylla oli yksin mahdoton työmaa. Eriksenin ansiosta palloa saatiin vihdoin jalkaan myös linjojen väliin, minkä ansiosta murtavien syöttöjen antaminen tapahtui lähempää, vaarallisimmilta alueilta. Etenkin vahva boksipelaaja Toney pääsi nauttimaan juutin mestarillisesta tarjoilusta.

Christian Eriksenin kolme edellistä seurajoukkuekautta. Lukemat keskiarvoa 90 peliminuuttia kohden. Suluissa prosenttipiste (percentile) oman pelipaikan pelaajien joukossa. Esim 99% = sijoittuu sarjaan parhaaseen prosenttiin ko. muuttujassa keskikenttäpelaajien vertailussa. Data: Statsbomb

Valioliiga, kevät 2022 Serie A 20-21 Serie A, kevät 2020
Maalisyötöt 0,38 (98%) 0,00 (18%) 0,26 (76%)
xA (excpected
assists)
0,35 (98%) 0,17 (92%) 0,40 (99%)
Maalit 0,10 (68%) 0,19 (81%) 0,13 (24%)
xG 0,13 (73%) 0,11 (65%) 0,31 (72%)
Laukaukset 2,11 (92%) 1,95 (89%) 3,20 (85%)
Edetyt metrit
syöttämällä 
374 (97%) 289 (81%) 219 (95%)
Onnistuneet pitkät
syötöt
21,09 (99%) 7,15 (75%) 7,17 (96%)
Avainsyötöt 3,07 (98%) 1,95 (94%) 3,07 (96%)
Syötöt boksiin 0,77 (99%) 1,43 (91%) 0,90 (19%)
Puolenvaihdot 4,79 (99%) 2,79 (88%) 2,56 (86%)
Edetyt metrit
kuljettamalla
123 (80%) 120 (70%) 95 (14%)


Amerikkalaisen jalkapallon parhaiten palkatut ja eniten arvostusta osakseen saavat pelaajat, quarterbackit rankataan hyvin pitkälti sen perusteella, kuinka paljon heidän peliteoillaan edetään kenttää – joko syöttämällä tai kuljettamalla. Christian Eriksenin numeroita katsellessa voi miehen niskaan asetella eräänlaista soccer QB -statusta.

Hän erottuu joukosta etenkin syöttämisellään. Avainsyöttöjen, xA:n ja edettyjen metrien määrät ovat olleet maailman ehdotonta huippua, myös viimeisimpinä kausina. Ne olivat kovia jo Giuseppe Meazzalla, mutta Brentford-kevät oli vielä jotain aivan muuta; taso oli käsittämätön. Työnäytteen kovuudesta kertoo se, että Eriksen pääsi kyseiseen tahtiin välittömästi paluunsa jälkeen ja että se tapahtui suoraan sarjoista kenties siinä kovimmassa.

Eriksen kykenee yhtä laadukkaisiin palloihin molemmilla jaloillaan. Syötön ja laukauksen lataus on lyhyt, minkä ansiosta pallot lähtevät hyvinkin pienestä tilasta. Jalan eri osien käyttö sujuu kuin polkupyörällä ajo. Eriksenin päätöksenteko pallon kanssa on myös loistavaa; hän osaa arvioida, kuinka monta kosketusta milloinkin käyttää ja milloin eteneminen tapahtuu paremmin kuljettamalla.

Vaikka suoraan maalintekoon liittyvät numerot eivät ole aivan huipputasolla, tarjoaa Eriksen myös maalintekouhkaa. xG on suhteessa laukausten määrään pieni, koska valtaosa miehen laukauksista tulee kauempaa, joko avoimen pelin kaukolaukauksina tai vapaapotkuina.

Ratkaisu Old Traffordin ongelmaan?

Viime vuodet enemmän tai vähemmän sekaisin olleen Manchester Unitedin kaikista ongelmista suurimpana on yleisesti pidetty keskikentän kutospaikan keskinkertaista tasoa. Pallollisessa pelissä tämä on näkynyt eniten juurikin puolustuksen ja hyökkäyksen linkittämiseen liittyvinä vaikeuksina. Fred ja Scott McTominay ovat kiistämättä olleet harvoja pelaajia, joiden heittäytymistä tai logolle pelaamista ei ole kenenkään tarvinnut kyseenalaistaa. Kärkisijoista kamppailevalle suurseuralle he eivät kuitenkaan ole teknistaktisesti riittävän laadukkaita pallollisia pohjapelaajia.

Christian Eriksen ei tietenkään mene kyseisen kaksikon kanssa saman pelaajaprofiilin alle. Hänen vahvuutensa ovat hyökkäysuhkan tuottamisessa. Tanskalaisella on kuitenkin kokemusta myös alempana keskikentällä pelaamisesta, jolloin rooli on ollut box to box -pelaaja, kasi. Hän kykenee myös pelin rytmittämiseen ja pallon omilla pitämiseen; jäätävän kovista avainsyöttölukemista huolimatta Eriksen ei pakota, vaan osaa lukea pelinkuvaa ja vastustajan lähestymistapaa mestarillisesti. Pallollisessa mielessä on vaikea kuvitella parempaa miestä ratkomaan Unitedin rakenteluvaiheen ongelmia.

Erik Ten Hag on käyttänyt kesän harjoitusotteluissa paljon kahta pohjapelaajaa, jotka ovat olleet edelleen Fred ja McTominay. Eriksenin vastuun suuruudesta ei vielä osaa sanoa miehen saatua ensimmäiset minuuttinsa vasta viime lauantaina Atleticoa vastaan. Yksinäiseksi pohjapelaajaksi Erikseniä ei voi laittaa puolustuksellisten heikkouksien vuoksi, mutta Fredin rinnalla pelaaminen voisi olla yksi vaihtoehto. Tässä skenaariossa Fred roolitettaisiin selkeäksi ankkuriksi toppareiden eteen Eriksenin liikkuessa laajemmalla säteellä, myös sivuttaissuunnassa. Negatiivisena puolena se toisi nykyfutiksessa hyvin oleellisen pelaajien rotatoinnin vähäisyyden.

Toinen vaihtoehto olisi kääntää keskikentän kolmio ympäri ja peluuttaa Frediä ainoana pohjana Eriksenin ja Bruno Fernandesin pelatessa kymppeinä. Näiden kahden maestron yhtäaikaista mahtumista kentälle on epäilty. Asia on kuitenkin ratkaistavissa ja vaikka molemmat olisivat paperilla kymppejä, voisi heidät roolittaa siten, että Eriksen tippuu myös pelintekoalueelle hakemaan palloa Brunon pysyessä enemmän ylätaskuissa. Näin ollen Eriksenin ykköstehtävänä olisi vastustajan keskikenttälinjan murtaminen, Brunolla puolustuslinjan. Äkkiseltään en keksi parempaa kaksikkoa linja kerrallaan murtautumiseen.

Mikäli Cristiano Ronaldo kaikista oikutteluistaan huolimatta jatkaa Unitedissa koko kauden, mahdollistaisi Eriksenin mukanaolo CR:n pysymisen vastustajan boksissa. Kehnoon pelinrakenteluun turhautunut portugalilainen ajautui viime kaudella toistuvasti todella kauas hyökkäysalueelta, jopa pelintekoalueelle palloa hakemaan.

Keskisektorin lisäksi Erikseniä voidaan nähdä myös laidalla, mikäli Ten Hag jatkaa harjoitusotteluiden 4-2-3-1 -ryhmityksellä. Tässä skenaariossa tanskalainen tulisi operoimaan paljon ylätaskuissa, sillä laitakaistaa eteneväksi juoksijaksi hänestä tuskin on. Rooli vaatii taakse vahvasti laitakaistaa nousevan, pallollisesti taitavan puolustajan. Aaron Wan-Bissakasta tähän ei oikein tahdo olla, joten Eriksen pelaisi kenties vasemmalla hänen takanaan laitakaistan täyttämisessä huomattavasti pätevämmät Luke Shaw tai Tyrell Malacia.

Työnkuvaan laitaroolissa kuuluisi myös keskitysten ja avainsyöttöjen antaminen. Laidassa pelaamisen varjopuolena olisi runsaasta sisään leikkaamisesta huolimatta se, ettei hän pääsisi todennäköisesti niin paljon muodon sisään pallon kanssa. Siellä hän on kuitenkin omimmillaan.

Eriksen on pelaaja, joka täytyy valjastaa isoon rooliin myös Old Traffordilla. Erinomainen työmoraali, rautainen fyysinen kunto (heti tauon jälkeenkin) ja maailman eliittitason tilastot hyökkäysten katalyyttinä puhuvat puolestaan. Tanskalainen on itse todennut haastattelussa tulleensa seuraan iso rooli mielessään ja uskovansa hänen pelityylinsä sopivan Ten Hagin filosofiaan. Vaikka näkemys tuleekin miehen itsensä suusta, on sitä helppo uskoa.

https://twitter.com/AlexCTurk/status/1551952925471264769?t=n4Aqbm5M_RAflms5KQHdww&s=19

Tämä ei ole  “kerran vielä!” -tason siirto. Christian Eriksen pelaa Euroopan huipulla vielä useamman kauden ajan.

Tuukka Kotimäki

Jalkapalloromantikon ja futiskoutsin hybridimalli. Mikään ei ole sattumaa…tilastodata-analyytikan mestari.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button