fbpx
Artikkelit

J-P Savolainen: Darwin Núñezilla on jotain, mitä jalkapallossa arvostetaan yhä enemmän

Jussi-Pekka Savolainen aloittaa Brittifutis.comin asiantuntijana.

Ollessani talvella Lissabonissa pääsin tutustumaan paikalliseen jalkapalloon. Benfican otteluissa yksi huomion kiinnittäneistä pelaajista oli uruguaylainen hyökkääjä Darwin Núñez, 23, jonka Liverpool hankki kevään siirtoikkunassa itselleen.

Núñez on osa Uruguayn hämmentävän laadukasta pelaajakasvatusta, jonka hyökkääjät himoitsevat maalintekoa ja kykenevät viimeistelemään monipuolisesti erilaisista tilanteista ja vaihtelevilla tavoilla. Tämän lisäksi uruguaylaiset pelaavat korostetusti voitosta. Aina.

Toki on totta, että Núñezilla ei ole (ainakaan vielä) Luis Suárezin kilpailullisuutta, Diego Forlánin tyylikkyyttä, tai Edison Cavanin mestarillista liikkumista maalipaikoille. Hänellä on kuitenkin jotain mitä nykyjalkapallo arvostaa huipputasolla yhä enemmän ja enemmän: kokoa, nopeutta ja liikkuvuutta.

Pelin kehittyessä perinteisten isojen pelaajien profiili muuttuu: Pelkkä koko ei enää riitä, vaan pitää pystyä myös liikkumaan taitavasti ja ketterästi.

Siksi Núñezin tapaiset pelaajaprofiilit ovat niin etsittyjä: isokokoisia ja taitavasti liikkuvia potentiaalisia huippuhyökkääjiä ei kasva joka puussa. Kaiken lisäksi Núñez on vasta 23-vuotias. Aikaa kehittyä vielä runsaasti.

Tästä potentiaalista Jürgen Kloppin Liverpool oli valmis maksamaan huippusumman, noin 100 miljoonaa euroa. Toki on muistettava, että Núñez on jo nyt riittävän hyvä pelaaja Valioliigaan, kyse on enemmän siitä tuleeko hänestä aivan ehdoton huippupelaaja sarjaan vai ei.

Valioliigan 1. kierroksella pääsimme näkemään uruguaylaisen otteita noin 40 minuutin ajan tämän tullessa vaihdosta kentälle toisella puoliskolla Liverpoolin ollessa 1-0 tappioasemassa Fulhamia vastaan. Liverpoolin systeemissä Núñez pelasi selkeässä keskushyökkääjän roolissa ylhäällä.

Miehen otteet olivat erittäin lupaavia: välitön muutos pelin dynamiikassa Liverpoolin hyväksi, neljä maalintekoyritystä, joista yksi maali, sekä kolme syöttöyritystä boksin sisällä, joista yksi maalisyöttö. Kaiken kaikkiaan hyökkääjä oli jatkuva uhka Fulhamin boksin sisällä.

Tarkastellaan seuraavaksi Liverpoolin kärkipelaajan esiintymistä tarkemmin.

Sijoittuminen ja liikkeet selustaan

Núñez sijoittui Fulhamia vastaan jatkuvasti joko topparien, tai laitapuolustajan ja topparin väliin. Uruguayn maajoukkuepelaaja ei juurikaan tullut vastaan 10-alueelle, tai ajautunut laitakaistoille, vaan piti sijoittumisensa erittäin kurinalaisesti. Toimimalla näin Liverpoolilla oli jatkuva syöttövaihtoehto syvyyteen, joka samalla sitoi Fulhamin topparit pelaamaan Núñezia vastaan.

Pienempänä yksityskohtana Núñez pyrki säätämään sijoittumistaan liikkumalla aina diagonaaliseen syöttökulmaan ja pyrki pysymään pimeällä puolella suhteessa suoraan vastustajaansa.

Núñezin lähtökohtainen sijoittuminen: Kahden vastustajan välissä viimeisessä linjassa, diagonaalisessa syöttökulmassa, suoran vastustajan pimeällä puolella.

Núñezin lähtökohtainen sijoittuminen on kahden vastustajan välissä viimeisessä linjassa, diagonaalisessa syöttökulmassa, suoran vastustajan pimeällä puolella.

Tämä antoi Núñezille loistavan lähtökohdan käyttää hänen parasta ominaisuuttaan: räjähtäviä liikkeitä selustaan. Pelissä Liverpoolin tuore hankinta tekikin tauotta aloitteita syvyyteen ja oli jatkuva uhka Fulhamin puolustukselle.

Núñezin ensimmäiset askeleet ovat erittäin räjähtävät ja mies pystyy jopa paikaltaan kiihdyttämään todella nopeasti täyteen vauhtiin. Tämän lisäksi Núñezin laadukas sijoittuminen diagonaaliin pimeälle puolelle antaa hänelle etua juoksukilpailuissa. Kun tähän lisätään vielä tilanteiden laadukas ennakointi ja liikkeiden suuntautuminen kohti maalia, niin puhutaan todellisesta selustauhasta. Núñez voittikin erityisesti Fulhamin oikean topparin Tosin Adarabioyon juoksukilpailuissa hämmästyttävän monta kertaa.

Hyvä esimerkki Liverpoolin kärkipelaajan liikkeistä syvyyteen saatiin vain hetki jälkeen hänen tultuaan kentälle: pallo on Liverpoolin hallinnassa keskialueella ja pallollisen pelaajan jalka on avoinna. Tämä on selvä merkki Núñezille juosta välittömästi syvyyteen topparien välistä.

Syöttöä liikkeeseen ei tule ja Liverpoolin pallonhallinta jatkuu. Hetkeä myöhemmin pallo on vasemmalla laitakaistalla Andrew Robertsonilla. Jälleen Núñez tekee väittömästi aloitteen syvyyteen.

Tällä kertaa syöttö lähtee ja on pienestä kiinni ettei se tavoite kärkipelaajaa boksin sisällä.

Maalintekoalueille liikkuminen ja viimeistely

Selustaan juoksemisen jatkeeksi Núñez kykenee liikkumaan boksissa taitavasti ja vaarallisesti maalintekoalueille.

Hyvä esimerkki oli Liverpoolin 1-1 -tasoitusosuma, jossa Núñez esitti taitavaa liikkumista sekä selustaan, että tilanteen kehittyessä vielä maalintekoalueelle.

Lähtötilanteessa Núñez on sijoittunut tyypilliseen tapaansa diagonaaliin Fulhamin vasemman topparin Adarabioyon pimeälle puolelle.

Seuraavaksi Liverpool pelaa nätin kombinaation keskialueella, joka vapauttaa Mohamed Salahin kentän oikealla laidalla. Huomioitavaa, että tilanteessa Núñezin sijoittuminen ja ennakointi on antanut jo selvän edun suhteessa Adarabioyoon.

Koska Adarabioyo on tilanteessa myöhässä, joutuu hän kiihdyttämään ja spurttaamaan kohti omaa maalia, jotta tämän on mahdollista puolustaa olennaisia alueita maalin edessä.

Samalla Núñezin kontrolloiminen ei kuitenkaan onnistu. Salahin syöttäessä pallon etualueelle tekee Liverpoolin kärkipelaaja rytminmuutoksen ja hyökkää vastustamattomasti palloon ennen Fulhamin oikeaa topparia. Hieman onnekas, mutta näyttävä viimeistely onnistuu ja Liverpool on noussut ottelussa tasoihin.

Merkillepantavaa on, että Núñez teki lähes identtisen liikkeen vain hetkeä aikaisemmin ja yritti tilanteessa täysin samanlaista viimeistelyä. Maali ei ollu siis todellakaan sattumaa!

Etualueelle liikkumisen lisäksi toinen Núñezin tyypillinen liike suuntautuu takatolpalle. Tästä nähtiin ottelussa myös hyvä esimerkki toisella jaksolla, kohdassa 1:10.

Tilanteessa James Milner on edennyt oikealla laidalla keskitysalueelle. Núñez viittoilee palloa itselleen.

Fulhamin pelaajat liikkuvat kohti palloa. Núñez ei tee samaa, vaan taidokkaasti jää tilanteessa paikoilleen. Milnerin keskityksen lähtiessä kärkipelaajalla onkin yhtäkkiä paljon enemmän tilaa toimia, kuin vain hetki sitten.

Milnerin keskitys löytää Núñezin, joka syöttää pallon päällään maalin eteen Luis Diazille, joka pääsee hyvältä alueelta yrittämään maalintekoa. Liverpoolin johtomaali on pienestä kiinni.

Ottelussa Núñez pääsi yrittämään viimeistelyä erinomaiset 4 kertaa. Viimeistely-yritykset eivät kuitenkaan vielä olleet järin kliinisiä ja tehokkaita. Esimerkiksi kahta takavasarayritystä voidaan pitää tarpeettomana – vaikkakin toinen niistä päätyi maaliin. Parempi maalintekijä olisi todennäköisesti ratkaissut tilanteet eri tavalla. Yksi tehty maali on silti vähintäänkin kohtuullinen suoritus ja tarvitaankin enemmän pelejä, jotta nähdään Uruguayn maajoukkuepelaajan todellinen tehokkuus viimeistelijänä Valioliigassa.

Atleettisuus

Kuten aiemmin mainittiin, Núñez on profiililtaan isokoinen, nopea, liikkuva ja atleettinen pelaaja.

Mitä tällä tarkoitetaan?

Tarkastellaan asiaa käytännön esimerkin avulla:

https://youtube.com/clip/Ugkxqr68qnyl2I9EvNBDpCdU5ywAYnQJ-bI5

Jälleen Liverpoolin pelaajalla on jalka auki keskialueella, jolloin Núñez liikkuu välittömästi syvyyteen. Syöttö jää vajaaksi, jolloin pelaajat joutuvat kaksinkamppailutilanteeseen. Núñez ponnistaa ajoissa korkealle ja voittaa pääpallon.

Koko tilanteen ajan Núñez hallitsee kroppansa taitavasti, tulee alas tasapainoisesti ja kykenee pitämään katseensa pallossa. Núñezia vastaan puolustanut Kenny Tete ei kykene tähän, vaan kadottaa pallon. Seurauksena Uruguayn maajoukkuepelaaja ehtii kakkospalloon ensimmäisenä ja pääsee yrittämään viimeistelyä.

Aluksi täysin vaarattoman näköisestä tilanteesta on kehittynyt suhteellisen hyvä maalintekotilanne!

On siis helppo ymmärtää, miksi huippuseurat ovat erityisen kiinnostuneita Núñezin tyyppisistä pelaajista. Ei riitä, että pystyt puolustamaan joko selustaa tai pääpallotilanteita. Núñezia vastaan on pystyttävä molempiin. Tämä ei ole todellakaan helppoa.

Matkaa riittää

Jos Núñez kykeni käyttämään Fulhamia vastaan vahvuuksiaan ja sitä myötä olemaan jatkuvasti vaarallinen, niin nousiko ottelussa selviä kehityskohteita esiin?

Vastaus on yksinkertaisesti: kyllä.

Esimerkiksi Liverpoolin kärkipelaaja pelataan suojaustilanteissa liian helposti pois pallosta. Sama oli huomattavissa jo Mestarien liigan puolivälierässä juuri Liverpoolia vastaan, jossa silloin Benficaa edustanut hyökkääjä oli suhteellisen kevyttä kauraa vierasjoukkueen toppareita vastaan. Nähtäväksi jää kaipaako Liverpoolin pallollinen pelaaminen monipuolisempaa roolia Núñezilta, vai riittääkö miehen rooli selustauhkana ja tilanteiden viimeistelijänä joukkueelle.

Lisäksi on sanottava, vaikka vertaus saattaakin olla hieman epäreilu, niin Núñez ei ole mikään Sadio Mané, joka oli Liverpoolin tärkeimpiä palasia vastustajan paineistamisessa. Núñez liikkuminen prässätessä on tökkivää, reagointi hidasta ja viimeinen terävyys puuttuu. Hyökkääjän pelaamisesta puuttuu vielä Liverpoolille ominainen vastustajan ”jahtaaminen” puolustaessa.

Pelin lopussa tapahtunut tilanne havainnollistaa hyvin Núñezin vahvuuksia ja heikkouksia.

Tilanteessa Liverpool palauttaa pallonhallinnan itselleen omalla kenttäpuoliskollaan ja pelaa sen välittömästi Núñezille, joka on jälleen kerran tehnyt liikkeen Fulhamin selustaan. Núñez voittaa totutusti juoksukilpailun ja pääsee ensimmäisenä palloon.

Tämän jälkeen Uruguayn maajoukkuepelaaja kaatuu, mutta taidokkaana liikkujana kykenee nousemaan välittömästi takaisin ylös ja kykenee säilyttämään pallonhallinnan joukkueellaan. Seuraa suojaamistilanne, jonka Liverpoolin kärkipelaaja kuitenkin häviää. Adarabioyo pääsee tökkäämään palloa, jolloin Fulham voittaa pallon itselleen.

Núñez ei reagoi nopeasti menetykseen, vaan jää seuraamaan tilannetta katseellaan. Liverpoolin pelätty vastaprässi ei käynnisty kunnolla, jolloin Fulham ei joudu merkittävän paineen alle omassa päädyssään. Tilanne kuivuu Liverpoolin osalta kokoon.

Tuleva supertähti?

Darwin Núñezin debyytti Liverpoolin paidassa tarjosi oivan havainnollistuksen miehen pelaamisesta. Parhaimmillaan huippuvaarallinen hyökkääjä, joka ei ole vielä maksimoinut potentiaaliaan.

Uruguayn maajoukkuepelaajan kyky juosta pystyyn, liikkua maalintekoalueille ja osaaminen keskitystilanteissa tekevät hänestä uhan joukkuetta kuin joukkuetta vastaan. Lisäksi ottelun perusteella todettava, että Núñezin, Mohamed Salahin ja Trent Alexander-Arnoldin välillä on olemassa paljon potentiaalia yhteistoiminnalle, jossa pelaajien vahvuudet täydentävät toisiaan.

Núñezin kannalta tärkeää on pystyykö mies kehittämään heikkouksiaan: kykeneekö hän monipuolistamaan peliään myös aivan korkeimmalla huipulla ja oppiiko tämä olemaan osa Liverpooolin huippuvaarallista prässipelaamista?

Sekä tietysti tärkeimpänä tekijänä: jatkaako mies maalien tekemistä ja syöttämistä?

Tulevaisuus näyttää ottaako Núñez seuraavan ja viimeisen askeleen korkeimmalle huipulle. Mahdollisuudet on olemassa.

Katso J-P:n haastattelu portugalilaisten pelaajien vallankumouksesta Valioliigassa. 

Lue lisää J-P Savolaisen valmennusvinkeistä ja kursseista valmentajille tästä

J-P Savolainen

Asiantuntijamme yli 100 Veikkausliigaottelun kokemuksella. Juniorivalmentaja. Progressão. Ei höpinää.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button