fbpx
Artikkelit

Reportaasi kuumista lusitaaneista – mistä johtuu portugalilaisten vallankumous Valioliigassa?

Pauli Loukola matkusti ensin Portoon ja soitti sitten Brittifutis.comin asiantuntija Jussi-Pekka Savolaiselle selvittäen, mistä johtuu portugalilaisten pelaajien suosio Valioliigassa.

Hellettä puskee lähes 40 astetta pohjoisen Portugalin Portossa ja tuulesta ei ole nimeksikään. Helposti voisi yleistäen latoa, että portugalilaiset jalkapalloilijat eivät voi olla samasta puusta veistettyjä kuin heidän brittiläiset kollegansa.

Mistä johtuu portugalilaisten pelaajien jättisuosio Englannissa? Minkälaisia pelaajatyyppejä nämä ovat? Minkälaisesta kulttuurista portugalilaispelaajat tulevat?

Selvitimme tämän pureutumalla historiaan ja soittamaan sitten portugalilaisen jalkapallon asiantuntijalle Jussi-Pekka ”JP” Savolaiselle.

Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes, Diogo Dalot (Man United). Bernardo Silva, João Cancelo, Rúben Dias (Man City). Diogo Jota, Fábio Carvalho (Liverpool). Nuno Tavares, Cédric Soares, Fábio Vieira (Arsenal). André Gomes, Rúben Vinagre (Everton). Muun muassa Rui Patricio, Joao Moutinho, Fabio Silva ja Ruben Neves Wolverhamptonissa. Listaa parhaista portugalilaisista Valioliigassa.

Lisäksi Portugalin sarjasta on saapunut viime vuosina myös valtava määrä lupaavia ulkomaalaisia pelaajia. Esimerkiksi Liverpoolin uusimmat hankinnat: kolumbialainen Luís Diaz FC Portosta ja urugualainen Darwin Núñez Benficasta.

Hiljattain Jürgen Klopp hehkutti rakastavansa Portugalin Primeira Ligan katsomista.

– Näet aina innovaatioita, hyviä pelaajia ja hyvää valmentamista. Se on todella mielenkiintoinen sarja katsoa. Heillä on kunnon filosofia, useat seurat tekevät fiksuja asioita kouluttaakseen ja harjoittaakseen pelaajia.

Verkkoivusto Proxima jornada on tehnyt hyvää taustatyötä koskien Kloppin valmennustiimiä. Kloppin oikea käsi Pep Lijnders on Hollannista kotoisin, mutta valmennuksellisen jäljen häneen jätti ennen kaikkea FC Porto, missä hän vietti seitsemän vuotta kaudesta 2007 alkaen seuran akatemian ja lopulta edustusjoukkueen riveissä.

Sivusto avaa, miten Vitor Matos, Lijndersin seuraaja Liverpoolin ”elite development” valmentaja, on myös kotoisin Portosta. Lijnders on nykyään edustusjoukkueen mukana pelkästään, joten portugalilainen Matos on nykyään tärkein linkki Liverpoolin akatemian ja edustusjoukkueen valmennuksen välillä.

Liverpoolin harjoituskenttätason johtajien koulutus on siis FC Portosta. Sen lisäksi hyvin tärkeissä valmennusroolissa on myös Julian Ward, englantilainen, joka puhuu sujuvaa portugalia ja on työskennellyt Portugalin maajoukkueen pääanalyytikkona Lissabonissa yli kahden vuoden ajan. Viimeisimpänä portugalilaislinkkinä valmennuksessa toimii Farossa syntynyt Frederico Paciência, joka vastaa yli 14-vuotiaiden akatemiapelaajien siirtojen koordinoinnista.

”Aggressiivista futista”

Portugalilaiset linkit ulottuvat Liverpoolin lisäksi lukuisaan muuhunkin Valioliigan seuraan.

Brittifutis.comin uusi asiantuntija Jussi-Pekka Savolainen on suomalainen ex-Veikkausliigapelaaja ja nykyinen jalkapallovalmentaja. Hän on tunnettu lähinnä Käpylän Pallon valmentajana sekä syväluotaavista jalkapallokulttuuria ja peliä avaavista blogiteksteistään. JP palasi juuri Suomeen puolen vuoden opintovapaaltaan Lissabonista, jossa hän oli syventymässä portugalilaiseen jalkapalloon.

Portugalilaisia pelaajia ei voi laittaa samaan muottiin. Savolaisen mukaan niemimaalta ei tule vain hyviä teknisiä laitapelaajia, jotka ovat hyviä harhauttamaan, vaan Portugalissa pelataan myös todella aggressiivisesti.

– Kyllä se huippumaissa on mielestäni niin, että sieltä tulee todella monenlaisia pelaajia. Vaikka Portugalissa on hyvin vahvat pelin perusperiaatteet, niin kuten olemme nähneet pelaajat ovat hyvin erilaisia, Savolainen sanoo.

Portugali on vain noin 10 miljoonan asukkaan maa, mutta sieltä on aina tullut liukuhihnalta maailmanluokan pelaajia Eusébiosta Luis Figoon ja Cristiano Ronaldosta João Canceloon. Portugali on Euroopan mestari viodelta 2016. Historian saatossa Portugalin kolonia on yltänyt Etelä-Amerikkaan (Brasilia) ja Afrikan maista esimerkiksi Angolaan. Yhä Portugalissa asuu paljon näistä maista muuttaneita ihmisiä ja jalkapalloiljoita.

Sen lisäksi Savolainen nostaa esille valmennuksen korkean tason, jalkapallon korkeakoulutuksen mahdollisuuden jopa yliopistoissa, potentiaalisten pelaajien skouttaamisen ja optimaalisen sarjatason, jossa pelaajat pystyvät kehittymään hyvällä tasolla valmiiksi jopa Valioliigaan.

– José Mourinho on ollut tärkeä tekijä. Sen lisäksi valmennuskoulutuksen kehittäminen on ollut  hyvällä tasolla.

Darwin Núñezin kanssa oltava kärsivällinen

Urugualainen Darwin Núñez on viimeisin Portugalin liigasta siirtynyt pelaaja Valioliigaan. 23-vuotias hyökkääjä paukutti viime kaudella Benfican paidassa 32 osumaa. Núñez osui ensin kauden avaamassa Community Shieldissä Manchester Cityä vastaan ja sarjan avauskierroksella komealla takavasaralla Fulhamia vastaan.

– Ei ole mielestäni valmis pelaaja vielä Liverpoolin tasoiseen joukkueeseen, mutta kuitenkin Liverpool osti hänet valtavan suurella rahasummalla.

– Olisin vähän vielä pessimistinen (Núñezin odotuksista). Näin hänen pelaavan Liverpoolia vastaan Mestarien liigassa, eikä hän mielestäni ollut vielä sillä tasolla, mitä Liverpoolin hyökkäyskalusto vaatii. Ei voi tietenkään tietää. Itselleni oli yllätys, että Luis Diaz suljahti joukkueeseen kuin olisi aina pelannut Liverpoolissa.

Oli Núñez sitten toppi tai floppi, on Jürgen Kloppin katse Portugalin suuntaan ehdottomasti noteerattava. Aikojen saatossa Portugali on aina pärjännyt, mutta tänä vuonna lusitaanit ovat ottaneet vielä entistäkin vakaampaa otetta Valioliigan huipulta.

Katso JP:n haastattelu kokonaan videolta

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button