fbpx
ArtikkelitValioliiga

Hoidetaan joulu alta pois – tapaninpäivä odottaa jo

Monelle jouluaatto on joulun tärkein päivä. Ollaan perheen kanssa, avataan lahjoja, syödään hyvin ja kenties saunotaan. Valioliigafaneilla taasen silmissä loistaa 26. päivä, jolloin koittaa Boxing Day! Mistä on kyse ja mikä on päivän historia?

Nimen kiistelty historia

Boxing Day on Britanniassa pyhäpäivä, joka on varattu perheen kanssa ajan viettämiseen ja urheilun katsomiseen. Sen nimen alkuperällä on monta enemmän tai vähemmän uskottavaa tarinaa, mutta kolmea niistä pidetään kaikista todennäköisimpinä. Ja yksikään ei liity millään tapaa nyrkkeilyyn, kuten nimi itsessään tekee.

Ensimmäisessä päivän nimi viittaa lahjoihin (“Christmas Box” tarkoittaa joululahjaa). Palvelijat saivat tämän päivän vapaaksi ja lahjoja isänniltään. He veivät lahjat kotiin omille perheilleen ja viettivät päivän heidän kanssaan.

Toisessa tarinassa viitataan hyväntekeväisyyteen. Tyypillisesti kirkkoihin on sijoitettu rahalippaita, joilla on kerätty rahaa köyhille. Lipas on sitten avattu joulun jälkeisenä päivänä eli Boxing Daynä.

Kolmas tarina viittaa merelliseen perinteeseen. Purjealuksilla oli tapana kuljettaa mukanaan rahaa sisällä pitävä sinetöity lipas. Tämä toi onnea purjehduksille. Jos onni oli lopulta myöten, lipas annettiin matkan jälkeen papille, joka avasi sen jouluna ja antoi sisällön köyhille.

Pitkä liuta perinteitä

Vaikka Boxing Day on perinteisesti ollut rauhoittumisen aikaa perheen ja ystävien parissa, on historian saatossa päivä sisältänyt mitä erilaisempia aktiviteetteja. On metsästetty kettuja, käyty joulun jälkeisillä esialennusmyynneillä, uitu Englannin kanaalin yli ja paljon muuta.

Kuitenkin se tärkein perinne liittyy urheiluun. Enkä puhu nyt Boxing Daynä järjestettävistä hevoskilpailuista.

Joulupäivä on nykyisin pyhitetty jalkapallovapaaksi, mutta näin ei aina ollut. Ennen televisioinnin aikaa, 25.12. oli täysi pelipäivä. Vasta 1950-luvulla asenteet muuttuivat ja 1957 pelattiin viimeistä kertaa joulupäivänä. Siitä lähtien Boxing Day on ollut se perinteinen joulun pelipäivä.

Jalkapalloromantikot uskovat, että Boxing Dayn jalkapallollinen historia kaivautuu ensimmäisen maailmansodan ajoilta. Kun Englannin ja Saksan armeijat laskivat aseensa 1914, he pelasivat ystävyysottelun Belgiassa. Tästä ei liiemmin ole tarkempaa dokumentaatiota olemassa, mutta Englannin jalkapalloliitto järjesti kuitenkin vuonna 2014 100-vuotisjuhlaottelun maiden sotilaiden välillä.

Pitkään odotettu päivä

Kun otteluohjelmat julkaistaan kesällä, fanit tarkastavat tietyt pelipäivät välittömästi. Etsitään paikallisvastustajien ottelut, sarjan kovimpien joukkueiden kohtaamiset ja sitten tietenkin Boxing Dayn otteluparit. Silloin koko perhe yleensä katsoo otteluita yhdessä ja koko päivä pyhitetään ruoalle, juomalle ja jalkapallolle.

Otteluohjelman laatijat pyrkivät luomaan päivän otteluparit niin, etteivät joukkueet joudu matkustamaan kovin pitkiä matkoja. Siksi otteluissa riittää usein erityistä jännitystä ja sähköä, kun lähialueen kilpailijat kohtaavat toisensa. Aina tämä ei tosin toteudu ja fanit joutuvat (tai pääsevät) pitkälle vieraspelimatkalle suoraan joulupöydästä.

Boxing Dayn ottelut ovat myös iso kaupallinen panostus mainostajilta. Kovin moni muu sarja maailmassa ei pelaa samaan aikaan. Lähes kaikki viettävät joulun pyhiä, joten valtaosalla jalkapallofaneista on aikaa joko matkustaa otteluihin tai katsoa ne kotisohvalta.

Rakastettu ja parjattu

Boxing Dayn täysi kierros jakaa vahvasti mielipiteet. Osa pitää perinteitä tärkeinä, toiset taas pitävät jouluna pelaamista “epäinhimillisenä”. Joulutauon puutuminen on myös kiristänyt monen ulkomaisen pelaajan ja managerin suhdetta brittiläiseen jalkapalloon.

On myös paljon kritisoitu, että joulutauon puuttuminen aiheuttaa englantilaisjoukkueille sen ratkaisevan haitan ajatellen Mestarien liigaa. Samalla, kun muiden maiden joukkueet rauhoittuvat ja lepäävät, Englannissa pelataan vuoden ruuhkaisimpia viikkoja.

“Sarjassa ei ole joulutaukoa ja se on kaikista julmin asia tässä kulttuurissa. Se ei todellakaan ole hyväksi englantilaiselle jalkapallolle”, sanoi muuan Louis van Gaal.

Oli niin tai näin, tapaninpäivänä taas pelataan! Tässä vielä muistutuksena päivän otteluohjelma – katsoittepa sitten pelaajia säälien tai tätä vuoden kohokohtana pitäen.

Artikkeliin alle on päivitetty tapaninpäivän pelit vuodelle 2022. 26.12.2022. 

26.12.2022

Klo 14.30
Brentford – Tottenham

Klo 17:00
Crystal Palace – Fulham

Everton – Wolverhampton

Leicester City – Newcastle United

Southampton – Brighton

Klo 19:30

Aston Villa – Liverpool

Klo 22:00
Arsenal – West Ham

27.12.2022

Klo 19:30

Chelsea – AFC Bournemouth

Klo 22.00
Manchester United – Nottingham Forest

28.12.2022

Leeds United – Manchester City

 

Jere Virtanen

Sarjayrittäjäksikin kutsutaan. Tarinat kaikki kaikessa: erityisesti kannattamisesta, legendaarisista pelaajista ja Manchester Unitedista. Helsinki Red Roomin omistaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button