fbpx
ArtikkelitValioliiga

Virtanen: Juhliiko Tottenham vihdoin? José Mourinho muovannut ”Hero Kanen” ja Spursin mestaruuskuntoon

Jere Virtanen ihmettelee, mitä on tapahtunut Harry Kanelle.

Tottenham Hotspur on kausi toisensa jälkeen aivan absoluuttisen Valioliigan huipun reunamilla. Viime kaudella sarjasijoitus oli kuudes, mutta sitä ennen sijoitukset olivat neljäs, kolmas, toinen, kolmas ja viides. Kauden 2016/17 toinen sija ja yhdeksän pisteen ero Chelseaan ei sekään lopulta ollut ihan vielä lähellä sitä mestaruutta, jonka joukkue on viimeksi voittanut kaudella 1960/61.

Kun seura palkkasi paikalliskilpailija Chelsean ikonisen managerin José Mourinhon marraskuussa 2019, meni monella fanilla kuppi pahasti nurin. Vuonna 2015 portugalilainen sanoi haastattelussa näin: “En tule koskaan valmentamaan Tottenhamia, koska kunnioitan Chelsea-faneja. En hyväksyisi sitä työtä, koska rakastan Chelsean faneja aivan liikaa”. Noh, menneet ovat menneitä, mutta tuskin kukaan osasi odottaa mitä tuleman piti.

”Hero Kane” ja Mourinho

Spursin pelillinen muutos on tapahtunut pikkuhiljaa, mutta ehkä se suurin ero menneeseen on ollut havaittavissa seuran ykköshyökkääjän Harry Kanen otteissa. Ennen hieman yksipuolisesti ”vain” maaleja iskenyt Kane on kasvanut Mourinhon alaisuudessa todella monipuoliseksi pelaajaksi, joka ei vain odota syöttöjä vastustajan puolustuslinjan kohdilla.

Mourinhon ”Hero Kaneksi” nimeämä englantilaiskärki on tällä kaudella syöttänyt peräti yhdeksän maalia. Koko viime kauden aikana syöttöjä kertyi tilille kaksi kappaletta. Merkittäviä maalintekotilanteita Kanen onnistui luomaan viime kaudella neljä – nyt jo yhdeksän.

Ensimmäisenä mieleen tulee, onko selkeä pelityylin muutos monipuolisemmaksi pelaajaksi verottanut kliinisen maalintekijän maalitilastoja. Viime vuosien sijoitukset maalintekijäpörssissä ovat olleet vakuuttavaa luettavaa: 6, 6, 2, 1, 1 ja 2.

Yhdeksän pelatun ottelun jälkeen Kanella on kasassa seitsemän osumaa. Peliaikaan suhteutettuna hän on tehnyt maalin joka 115. minuutti. Viime kaudella vastaava luku oli 144 minuuttia, joten tahti on edelleen erinomainen. Vaikka tahti tuosta vielä hiipuisi tällä kaudella, on Kane silti jälleen aivan maalipörssin kärkikahinoissa mukana.

Syöttöpörssin voittoon on riittänyt 15-20 syöttöä kaudessa, joten myös syöttömäärällisesti 27-vuotias Kane on erittäin vahvassa tahdissa. Jos hän jatkaa maalipaikkojen luomista omille joukkuekavereilleen samaa tahtia (nyt siis yhdeksän luotua selkeää maalintekopaikkaa), ei syöttöpörssin voittokaan yllättäisi.

Mutta mitä on tapahtunut, että Kanesta on tullut puhtaasta kliinisestä maalintekijästä näin paljon enemmän monipuolinen pelaaja verrattuna vanhaan? Miten on syntynyt Kanen 2.0 versio?

”Teen sinusta maailman parhaan”

Kun Mourinho aloitti työnsä Pohjois-Lontoossa, hän otti ensitöikseen Kanen toimistoonsa keskustelemaan. All or Nothing: Tottenham Hotspur –sarjassakin nähdyssä tapaamisessa uusi manageri lupaa tehdä Kanesta statukseltaan yhden maailman parhaista pelaajista. Kane toteaa itsekin, että tämä on hänen oma tavoitteensa. Se tapa, jolla englantilainen on nyt ottanut merkittäviä askeleita eteenpäin ei varmasti ole se, jota kaikki odottivat.

Nyt vuosi tuon palaverin jälkeen Mourinho ja hänen tiiminsä ovat tehneet Kanesta monipuolisen joukkuepelaajan, joka edelleen iskee maaleja, mutta myös rakentaa peliä ja ajoittain puolustaa todella kovalla intensiteetillä. Toki hän on aikaisemminkin tippunut peleissä alemmaksi Mauricio Pochettinon ja Gareth Southgaten pelistrategioissa, mutta vasta nyt on nähtävissä merkittävää tuloksellista eroa.

Ehkä se merkittävin syy tuloksellisesti erilaiseen peliin lienee Christian Eriksenin lähtö seurasta Italiaan. Tanskalainen oli syöttänyt ja luonut maalipaikkoja enemmän kuin kukaan muu Valioliigassa kesästä 2013 lähtien. Eriksen oli kiistatta Tottenhamin avauksen kymppipaikan pelaaja, jonka takia Kane pystyi pysymään puhtaassa kärkipelaajan roolissaan.

Eriksenin lisäksi aikaisemmin Lontoon valkoisissa peliä tehnyt Dele Alli on sysätty Mourinhon toimesta kokonaan syrjään. Jopa aikapommiksi kuvattu tilanne ei varmasti ole helppo tilanne 24-vuotiaalle englantilaispelaajalle, jolla on vielä neljä vuotta sopimusta jäljellä.

Kane kommentoi itse omaa nykyistä rooliaan Sky Sportsin haastattelussa näin: “Tällä kaudella, kun olen tiputtautunut alemmaksi, hän (Son Heung-Min) on juossut linjan taakse. Se on mahdollistanut minulle lisää tilaa, ja olen pystynyt pitämään pääni ylhäällä ja pistämään syöttöjä läpi. Ehkä aikaisempina kausina me emme ole toimineet niin.”

Son ja Kane ovatkin muodostaneet kausi kaudelta tehokkaamman duon, joka uhmaa jo koko Valioliigan kaikkien aikojen tehokkaimman parivaljakon asemaa. Listan kärjessä ovat Chelsean Didier Drogba ja Frank Lampard (36 maalia, joissa toinen maalaa ja toinen syöttää), mutta Kane-Son on noussut jo listan kakkoseksi (29).

Mourinhon pelitapa sopii Kanelle

Kun portugalilaisluotsi otettiin ristiriitaisin tuntein vastaan Lontooseen, ei varmasti moni odottanut tämän kauden alun olevan näin kovaa maali-ilottelua. 21. maalillaan Spurs on vain maalin päässä Chelseasta, mutta samalla maalierolla (yksi päästetty maali vähemmän).

Eikö Mourinho sittenkään tuonut bussiaan takaisin Lontooseen? Mourinho on edelleen Mourinho. Tottenham on äärimmäisen tehokas.

https://twitter.com/FootyHumour/status/1330935433761615872?s=20

Tottenham on sarjan aivan kärkijoukkueita siinä, miten vähän joukkue antaa vastustajan tehdä syöttöjä ennen syötönkatkoa tai taklausta. Mourinho on tilkinnyt keskikentän tällä kaudella tyypillisesti 4-4-2-ryhmityksellä. Kun pallo on prässätty vastustajalta, on se ensin siirretty sivuttaissuunnassa laidoille ennen pystysyöttöjä kohti vastustajan maalia.

Spursin keskikentän Pierre-Emile Hojbjerg ja Moussa Sissoko ovat kaikki loistavia katkomaan peliä ja jopa Tanguy Ndombele on Mourinhon alaisuudessa nostanut merkittävästi tasoaan, mutta kukaan heistä ei ole tunnettu pitkistä avaavista syötöistään. Tähän tyhjiöön on Kane nyt adaptoitunut mahtavasti.

Kanen etuna on myös se, että pitkät avaavat syötöt eivät ole hänen ainoa vahvuutensa pelinrakentelussa. Vahvana pelaajana hän suojaa palloa hyvin, pystyy jakamaan sivuille ja alas laadukkaita lyhytsyöttöjä ja vetää vastustajia puoleensa, jolloin muille jää enemmän tilaa kentällä.

Loukkaantumisherkkyys yksi syy muutokseen?

Kane on kärsinyt koko uransa pahoista loukkaantumisista. Osa asiantuntijoista pitää tätä yhtenä isona syynä Mourinhon rakentamaan uuteen rooliin englantilaiselle. The Athleticin toimittaja Raphael Honigstein totesi, että Kane ei nykymuotoisessa nopeassa pelissä pysty pelaamaan täysin samalla tavalla: ”Hän ei täysin pysty enää vain roikkumaan viimeisen puolustajan niskassa. Loukkaantumiset ovat verottaneet nopeutta ja niillä on ollut iso kumulatiivinen vaikutus kausien varrella”.

Kun kesällä Tottenham Hotspur Stadiumille saapui vanha seuralegenda Gareth Bale, on Kanea ollut merkittävästi helpompi peluuttaa aikaisempaa laajemmassa roolissa. Kun Bale ja Son pystyvät tekemään juoksuja, saa Kane entistä enemmän tilaa kentällä. Kanen roolia onkin brittilehdissä kuvattu samankaltaiseksi kuin Liverpoolin Roberto Firminolla, joka maalinteon lisäksi jakelee syöttöjä Mohamed Salahille ja Sadio Manelle.

Vanha Valioliigapelaaja Matt Holland sanoi Optus Sportin haastattelussa, että Kanesta on tullut niin sanottu 9,5 paikan pelaaja: ”Hän on jotain ysi- ja kymppipaikan välillä. Hän on iloinen rakentaessaan maaleja, mutta hän tahtoo myös tehdä niitä itse. Mutta onko Kane valmis uhraamaan maalimäärät samalla tavalla kuin Firmino on tehnyt?”.

Tuossa kysymyksessä lepää isosti Kanen ja Tottenhamin tulevien kausien menestys, sillä englantilainen varmasti miettii pystyykö hän rikkomaan Alan Shearerin Valioliigan maaliennätyksen. Tällä hetkellä matkaa on vielä 58. maalin verran (150-208), mutta Kanen ollessa vasta 27-vuotias ei välimatka ole todellakaan saavuttamattomissa.

Loppukausi tulee näyttämään verottaako syvempi rooli lopulta kokonaismaalimäärää, pysyykö Kane tyytyväisenä ja pystytäänkö vakavat loukkaantumiset välttämään. Jos Mourinho saa englantilaisen pysymään tyytyväisenä, Son (ja jopa Bale) jatkaa yhtä tehokkaana ja loukkaantumiset pysyvät kaukana erilaisen fyysisen kuorman ansiosta, on Spurs varteenotettava joukkue jopa voittamaan mestaruuden.

Cheers,
Jere

Jere Virtanen

Sarjayrittäjäksikin kutsutaan. Tarinat kaikki kaikessa: erityisesti kannattamisesta, legendaarisista pelaajista ja Manchester Unitedista. Helsinki Red Roomin omistaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button