fbpx
Artikkelit

Laurila: Aaron Ramsdale ei loista vain torjunnoillaan – maalivahti lisännyt uuden piirteen Arsenalin pelaamiseen

Jalkapallomaailmassa on pehmeä piste lähes mahdottomia yrityksiä kiinni nappaaville maalivahdeille.

Aaron Ramsdale loisti, kun Arsenal jäi Anfieldilla sunnuntaina tasapeliin. Tykkimiesten maalivahti päästi kaksi osumaa, mutta pelasti torjunnoillaan pisteen Pohjois-Lontooseen.

Liverpool vei sunnuntaina maaliodottaman selvästi. Laskentakaavoissa xG vaihteli, nousi jopa lähes viiteen. Ramsdale loisti joka tapauksessa. Hän pysäytti toisen jakson lisäajalla Mohamed Salahin kierteisen laukauksen ja heti perään Ibrahima Konatén ohjauksen. Selostaja Mikko Innanen luonnehti pelastuksia mielipuolisiksi – ja joutui vetämään hieman henkeä hehkutuksen jälkeen.

– Rakastan häntä. Jos mestaruus tapahtuu, se tapahtuu, koska Ramsdale torjuu. Jos haluat voittaa sarjan, tarvitset huippuluokan torjujan. Hän pelasti meidät tänään, kehui Tykkimiesten ikoni Ian Wright Match of the Dayssä.

Moni muukin yhtyi kehuihin. Jopa Manchester Unitedin ikoni Roy Keane kehui vasten tapojaan maalivahtia. Aiheen ympärillä leijui raikkaus. Jalkapallomaailmassa on pehmeä piste lähes mahdottomia yrityksiä kiinni nappaaville maalivahdeille.

https://twitter.com/squawka/status/1645120136716623873?s=46&t=en4zXriFkt9iZhjcviomtQ

Maalipotkut pitkinä

Ramsdale on pelannut joukkueen kaikki sarjaottelut tällä kaudella. Hänelle on tehty 29 osumaa (xGA 34). Ramsdale on siis pelannut yläkanttiin. Englantilaisen vaikutus joukkueen otteisiin on vetojen pysäyttämisiä huomattavasti laajempi.

Mikel Arteta on tunnettu lyhytsyöttöpelivalmentajana. Arsenal eteni baskin alkuaikoina jopa tuskastuttavan hitaasti, käänsi pelin puolustuskolmannekselleen hyvilläkin etenemishetkillä.

Sheffield Unitedin kasvatti Ramsdale siirtyi Emiratesille elokuussa 2021. Hän otti pian paikkansa tolppien välissä. Bernd Leno tippui penkille ja lähti kesällä 2022 Fulhamiin. Arteta on muovannut joukkueen pelaamista asteittain suoraviivaisemmaksi. Arsenal avaa maalipotkut yli 60-prosenttisesti pitkinä, mutta avoimessa pelissä vahvemmin lyhyellä, kertoo https://fbref.com/.

Tämä perustuu siihen, että maalipotkut voi laskea erikoistilanteiksi. Vastustajat pystyvät estämään prässisuunnitelmillaan tehokkaasti etenemisen ottamalla esimerkiksi alakerran vahvaan pelaajavartiointiin. Avoimessa pelissä tilanteet tapahtuvat nopeammin ja maalivahti voi löytää vaivattomammin vapaan pelaajan.

Arteta on joka tapauksessa tehnyt selvän valinnan. Liverpool ja Tottenham avaavat maalipotkuistaan vain neljänneksen pitkillä. Manchester City vajaan kolmanneksen. Keskimäärin Ramsdale pamauttaa maalipotkut 50 metriin. Avoimessa pelissä luku laskee 34 metriin.

Kakkospallot omille

Ramsdale pystyy potkaisemaan reippaasti yli puolen kentän, parhaimmillaan lähes vastustajan rangaistusalueelle saakka.

Arsenal ei pelaa perinteisellä kohdehyökkääjällä, vaan muodostaa vahvan pelaajamäärällisen ylivoiman keskushyökkääjä Gabriel Jesusin lähelle. Katsokaa, miten esimerkiksi syöttötaituri Martin Odegaard liikkuu täsmällisella ajoituksella kakkospallon lähelle. Jos hän saa kakkospallon, on vastustaja välittömästi pulassa.

Arsenal on vahva jos saa kakkospallon ja etenee muutamalla kosketuksella yhtäkin kaistaa pitkin tehokkaasti. Tykkimiesten pyrähdykset tuovat mieleen eteläamerikkalaisen jalkapallon – eikä sattumaa sillä Jesus ja Gabriel Martinelli edustavat pienissä tiloissa brassitaituruutta parhaimmillaan.

Kaksikko ei mahdu perinteiseen, koko joukkueen sijoittumisia korostavaan positional playhyn, vaan pärjäävät katutyylillään kaaosmaisissa tilanteissa. Jalkapallokielessä vilahtelevat yhä useammin sanat Functional Play, apositional ja Relationism. Tämä artikkeli avaa asiaa hienosti.

Perinteisessä positional playssä joukkue etenee usein linja linjalta, täyttää vertikaaliset kaistat ja horisontaaliset alueet, pyrkii erityisesti siihen, että vastustajan ensimmäisen linja ohitetaan puhtaasti. Arsenal luottaa pitkissä avauksissaan hieman eri ajatuksiin. Joukkue jopa ylimiehittää yhden kentän osa-alueen ja etenee eteläamerikkalaisella luovuudella, perinteisiä positional playn periaatteita kumoten.

On kyseessä positional play tai vaikkapa functional play, niin jalkapallo ei koskaan mahdu täydellisesti ahtaiden määritelmien rajoihin. Jokainen joukkue yhdistelee pelaamisessaan eri vaikutteita. Jokainen valmentaja voi auttaa joukkuettaan ymmärtämällä mahdollisimman paljon lajin luonteesta, viemällä oppinsa käytäntöön ja soveltamalla toimiaan joukkueen vahvuuksiin.

https://twitter.com/espnfc/status/1645117626790625280?s=46&t=en4zXriFkt9iZhjcviomtQ

Bravo vaihtui Edersoniin

Arsenal on tällä saralla hyvä esimerkki. Joukkue etenee lyhyellä ja pitkällä, joukkue pärjää pienissä tiloissa, mutta täyttää kaistat ja alueet tasapainoisesti.

Ramsdale, 24, tuo kokonaisuuteen lisäarvoa. Huippujalkapallossa on yleistynyt suuntaus, että maalivahti avaa tarvittaessa erittäin pitkälle. Esimerkiksi Manchester City on vain kehittynyt sen jälkeen kun Ederson saapui Etihadille. Kaukana on ajat, jolloin Pep Guardiola hankki pienikokoisen, 184-senttisen Claudio Bravon alakertaan rytmittämään.

Ramsdale on vain 188-senttinen ja varsin vankkarakenteinen. Hän on johtamassa koulukuntaa, joka on palauttamassa perusasiat maalivahtitoimintaan. Maalivahti on tolppien välissä torjumassa, auttamassa joukkuettaan etenemään. Tulevaisuudessa he todennäköisesti vain kasvavat ja vankistuvat – jotta pallot jäävät vakaasti näppeihin ja lentävät vaivattomasti pitkällekin.

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button