fbpx
Artikkelit

Ahokas: West Hamin uusi talismaani Gianluca Scamacca – Zlataniin verrattu tatuoitu jättiläinen, vastoinkäymisiä ylittänyt taistelija ja ääritehokas maalintekijä

Joni Ahokas esittelee West Hamin uuden 195-senttisen italialaishyökkääjän.

16 maalia Serie A -kaudella, vertauksia Zlatan Ibrahimoviciin ja vastoinkäymisten voittamista. Gianluca Scamaccan, 23, tie läpimurtoon Euroopan huipulle ei ole tapahtunut ilman taistelua.

Päämääräinen italialaishyökkääjä on selättänyt elämässään ja urallaan lukuisia haasteita lainakierteestä perheongelmiin.

Viime kaudella vuosien työmäärä palkittiin ja Scamacca raivasi itsensä Serie A -kauden 2021-22 kuudenneksi parhaaksi maalintekijäksi. Kesän siirtoikkunassa West Ham tarttui tilaisuuteen ja osti italialaisen Sassuolosta siirtokorvauksella, joka voi nousta bonuksilla 36 miljoonaan puntaan.

Michail Antoniota kilpailuttumaan saapuva Scamacca debytoi Valioliigassa jo vaihdosta avauskierroksella Manchester Cityä vastaan. Persoonallinen maalipyssy on yksi siirtoikkunan kiinnostavimmista kiinnityksistä.

Tässä artikkelissa tutustumme Itä-Lontooseen saapuvaan jättiläiseen.

https://twitter.com/SquawkaNews/status/1556321367833944065?s=20&t=QT-_glzUS3BxYuWUsV8Auw

Vastoinkäymisten ja lainakierteiden kautta kiinni läpimurtoon

Scamaccan matka kohti ammattilaisuraansa käynnistyi AS Roman akatemian suojista. Italiasta tie vei 16-vuotiaana Hollantiin suurseura PSV Eindhovenin organisaatioon.

Ura vieraassa maassa Eredivisiessä ei kuitenkaan lähtenyt toivotulla tavalla käyntiin, eikä Scamacca päässyt missään vaiheessa pelaamaan reservejä korkeammalla.

Tammikuussa 2017 Scamacca palasi bumerangina kotimaahansa Italiaan Sassuolon hankittua hänet neljän- ja puolen vuoden mittaisella sopimuksella. Läpimurto Serie A -seurassakaan ei tapahtunut välittömästi.

Vasta 18-vuotias Scamacca oli vielä tuolloin raakile valtavalla potentiaalilla. Näyttöjä edustusjoukkueessa ei vielä ollut.

Sassuolo lähettikin Scamaccaa seuraavina vuosina useammille lainapesteille Cremonenseen, Hollantiin PEC Zwolleen ja Serie B -seura Ascoliin. Lopulta läpimurto Serie A:ssa tapahtui lainakierteen viimeisessä seurassa Genoassa.

Scamacca viimeisteli tuolloin Genoan paidassa yhteensä yhdeksän maalia. Vuotta myöhemmin aukesi vihdoin paikka Sassuolon edustusryhmässä, kun Francesco Caputo myytiin Sampdoriaan.

Scamacca pääsi viimein näyttämään kyntensä seurassa, jota hän oli edustanut jo yli neljä vuotta. Hyökkääjä vastasi huutoon mitä parhaimmilla tavalla tehtyään 38 otteluun 16 maalia. Samalla polku aukesi myös Italian maajoukkueeseen.

Vaikka ensimmäistä maalia saatiin odottaa yhdeksännelle Serie A -kierrokselle, Sassuolo ei menettänyt uskoansa talismaaninsa kykyihin.

Menestyskauden jälkeen Scamacca herätti kiinnostusta ympäri Eurooppaa PSG:ssä asti, mutta valinta osui Valioliigaan ja West Hamiin. Kuten aiemmin teini-iässä lähdössä PSV:hen, siirron suurempana motiivina oli rahan sijaan urheilullinen kehitys paremmaksi pelaajaksi.

Ongelmallinen isäsuhde pakotti kypsymään varhain

Scamacca joutui jo varhain aikuistumaan. Italialainen on kasvanut äitinsä ja siskonsa kanssa perheen päänä muiden miespuolisten henkilöiden kärsiessä erinäisistä siviilielämän ongelmista.

Scamaccan isä Emiliano jätti perheen hänen olleensa nuori, eivätkä he juuri ole tekemisissä toistensa kanssa.

– Isäni ei ole elänyt äitini kanssa pitkään aikaan. He eivät eronneet, koska he eivät olleet koskaan naimisissa. Olen kasvanut äitini ja siskoni kanssa. Näen häntä todella harvoin, hyökkääjä kuvaili suhdettaan isäänsä Gazzettalle.

Toukokuussa 2021 Scamaccan isä nousi kuitenkin Italiassa negatiivisesti tapetille. Emiliano Scamacca murtautui tuolloin Roman harjoituskeskukseen Sassuolon paita päällään ja hakkasi parkissa olleita autoja sorkkaraudalla.

Gianluca Scamacca pelasi Roman nuorisojoukkueessa vuosina 2012-2015.

Kun poliisi pidätti hänet, Emiliano oli ehtinyt rikkoa neljän tai viiden auton ikkunat. Yksi niistä kuului Roman urheilujohtaja Tiago Pintolle. Vanhempi Scamacca tunkeutui myös kentälle, jossa Roman nuorisojoukkue harjoitteli aiheuttaen kaaosta.

Toinen väkivaltainen välikohtaus tapahtui joulukuussa 2021, kun Scamaccan isoisä pidätettiin roomalaisessa baarissa pidettyään veistä asiakkaan kurkulla.

Menestyvää jalkapallouraa Sassuolossa luonut Scamacca oli pettynyt hänen isänsä suvun perheen nimelle tuomasta negatiivisesta julkisuudesta. Miehen rooli hänen elämässään ja urallaan oli ollut tähän saakka olematon.

– Isäni ei ole koskaan tehnyt mitään urani eteen, etenkään viime vuosina. Olen todella pettynyt siitä mitä tapahtui, mutta yhteydenpitoni isääni on minimaalista. En oikein tiedä mitä sanoa, Scamacca kuvaili tuolloin suhdettaan isäänsä.

Tatuoitu jättiläinen takoo maaleja hurjalla tehokkudella

Scamacca on profiililtaan perinteinen ysipaikan kohdehyökkääjä. 195-senttinen kolossi on ulottuva ja pystyy viimeistelemään laadukkaasti monipuolisesti molemmilla jaloilla ja päällään. Hän voittikin viime kaudella Sassuolossa yli 56 prosenttia pääpalloistaan.

Scamacca voittaa tehokkaasti kaksinkamppailuja ilmatilassa. Italialainen tekee myös juoksuja ylöspäin ja ottaa laukauksia kaukaa boksin takaa.

Sassuolossa Scamacca pelasi yleensä hyökkäyksen keihään kärkenä joko 4-3-3 tai 4-2-3-1-muodostelmassa. Italialaisen roolina oli johtaa linjaa ja tehdä maaleja keskikentän luodessa suojan hänen takanaan.

Scamacca olikin viimeistelyssään erityisen tehokas. Kauden 2021-22 16 Serie A  -maalia syntyivät vain 36 maalia kohti kohdistuneesta laukauksesta.

Verrattuna West Hamin viime kauden hyökkääjiin Scamacca (3,28 laukausta per 90 minuuttia) laukoi huomattavasti enemmän kuin Jarrod Bowen (2,42) ja Michail Antonio (2,52).  Hänen viimeistelyprosenttinsa (0.19) oli myös koko Serie A:n neljänneksi paras.

https://twitter.com/WhoScored/status/1547168207370194945?s=20&t=Y3FS4jV6skmqUh75IicgdQ

Viime kauden tilastoissa korostui se, että Sassuolo pelasi maalipaikkansa Scamaccalle. Hyökkääjä itse ei juuri osallistunut pelinrakenteluun.

Esimerkiksi Scamaccan keskitysyritysten määrä (11) oli huomattavasti pienempi verrattuna Serie A:n muihin hyökkääjiin. Hän myös rakensi koko kauden aikana joukkuetovereilleen vain 25 maalintekotilannetta, eikä kerännyt yhtäkään maaliin johtanutta syöttöä.

Modernilta hyökkääjältä odotetaan myös kykyä ruokkia pelitovereitaan, kuten esimerkiksi Harry Kane ja Erling Braut Håland tekevät.

Scamaccaa on verrattu pelaajana Ruotsin hyökkääjälegenda Zlatan Ibrahimoviciin. Pelillisten samankaltaisuuksien lisäksi yhtäläisyyksiä löytyy itsevarmasta luonteesta ja lukuisista tatuoinnista kehossa.

Scamacca on itse kommentoinut vertauksia vaatimattomasti. Hyökkääjä haluaa luoda maineensa omalla nimellään ja identiteetillään.

– Sellaiseen mestariin vertaaminen on mukavaa. Minulla on kuitenkin oma tapani pelata. Hän on ikoni minulle, Scamacca vastasi vertailuihin Sempre Milanin haastattelussa.

– Kun pelasin Hollannissa ja tein kantapäämaalin, he kysyivät yritänkö olla Ibrahimovic? Mutta nämä asiat oppii kaduilla, hän nosti esimerkin Gazzetta dello Sportille.

https://twitter.com/WestHam/status/1556648210004942848?s=20&t=hj-UbN5478OHgZHF2aSlqw

Valioliigassa viime kaudella seitsemänneksi sijoittunut West Ham tulee tarjoamaan Scamaccalle hänen haluamansa roolin hyökkäyksen keskellä sen selkärankana. Verrattuna Italiaan pelin intensiteetti on Englannin pääsarjolla jatkuvasti korkeammalla tasolla.

Aikaa ja tilaa ratkaisuille ei ole yhtä paljon. Scamaccan korkea työmoraali ja fyysiset kaksinkamppailutaidot ovat kuitenkin vahvuuksia, jotka puoltavat hänen menestymistään Englannissa.

Scamacca on myös osoittanut aiemmin urallaan ja elämässä vahvaa henkistä kykyä ylittää haasteita ja vastoinkäymisiä. Tämä taito äärimmäisen tärkeä vaativan englantilaisen median kanssa, mikä iskee pelaajien epäonnistumiseen hyeenan saalistushimolla.

Italian maajoukkuevalmentaja Roberto Mancini antoi Scamaccalle ennen siirtoaan tärkeitä neuvoja onnistumiselle Englannissa. Itse Manchester Cityn Valioliigassa mestariksi johdattanut Mancini ohjeisti hyökkääjää erityisesti hankalimmasta etsikkoajasta selviämiseen uudessa maassa.

Jos Scamacca selvittää ensimmäisten kuukausien haasteet, mahdollisuudet menestyksen tielle ovat vahvat. West Hamilla on historiaa Paolo Di Canion ja Alessandro Diamantin kaltaisista vahvoista italialaispyssyistä.

Scamaccalla on kaikki potentiaali kasvaa uudeksi suureksi nimeksi maineikkaan jonon jatkoksi.

– Kerroin hänelle, että Valioliiga on paras kilpailu maailmassa. Hänen täytyy valmistautua kärsimään, koska ensimmäiset kuukaudet tulevat olemaan hyvin vaikeita. Sopeutuminen ei ole helppoa, Mancini kertoi Scamaccalle Gazzettan mukaan.

–  Jos hän selviää siitä, hänestä tulee ihan uusi pelaaja.

Lähteet: Athletic, Daily Mail, Talksport, Planetsport

Joni Ahokas

Brightonin kirjeenvaihtaja. Kokenut brittifutiksen toimittaja. Opiskelee Etelä-Englannissa myös rugbyn ja kriketin saloja, mutta Brighton, Naisten Valioliiga ja Whitehawk FC:kin ovat tulleet tutummiksi. Pidä silmällä juttusarjaa legendoista.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button