fbpx
Artikkelit

Ahokas: Erik ten Hagin luottosoturi Lisandro Martinez – pituudestaan epäilty, Amsterdamin teurastaja ja monikäyttöinen raskaan työn raataja

Joni Ahokas esittelee Manchester Unitedin uusimman argentiinalaisen.

– Hän halusi jotakin muuta topparilta. Pituuteni oli ongelma.

Lisandro Martinez joutui teini-ikäisenä vuonna 2017 jättämään Argentiinan pääsarjaseura Newell´s Old Boysin oltuaan topparina liian pienikokoinen valmentajalleen Juan Manuel Llopille.

175-senttinen Martínez ehti pelata Old Boysin edustusryhmässä vain yhden pelin, ennen kuin hänet lähetettiin lainalle Defensa y Justiciaan.

Nyt kesällä 2022 Manchester United osti Martínezin Ajaxista 64 miljoonan euron siirtosummalla. Summa oli Angel di Marían ja Gonzalo Higuáinin jälkeen kolmanneksi kallein argentiinalaisesta pelaajasta maksettu siirtokorvaus.

Tässä artikkelissa tutustumme Man United -manageri Erik ten Hagin pitkäaikaiseen luottopelaajaan.

Uran suunta hahmottui isän neuvosta

Martinez suuntasi huippu-urheilijan polulle varhaisteini-iässä. Hän yritti perheensä sijoittamana tavallista fyysistä työtä rakennustyömaalla, mutta siitä ei tullut mitään.

Kun Martinez saapui ensimmäisenä työpäivänään reilusti myöhässä kuudelta aamulla alkaneesta vuorosta, hänen isänsä sanoi suorat sanat pojalleen.

Näistä viisaista neuvoista alkoi matka kohti jalkapalloammattilaisuutta.

– Isäni sanoi minulle: ”Etkö näe, ettei tämä (työmaalla työskentely) ole sinua. Ota itseäsi niskasta kiinni ja lähde Rosarioon.” En koskaan unohda sitä, Martinez muisteli tilannetta Efen haastattelussa.

Isänsä neuvosta kopin ottaneena Martinez jätti kotikaupunkinsa Gualetguayn ja matkasi Rosarioon liittyäkseen Newell´s Old Boys -joukkueen testiin. Varhainen muutto pois kotoa sisälsi koti-ikävää, mutta varhainen itsenäistyminen auttoi sitoutumaan jalkapallounelmaan.

Martinez ei myöhemmin aiemmin mainitun pienikokoisuuden myötä saavuttanut paikkaa Newell´s Old Boysissa, jonka valmentaja Llop piti häntä liian lyhyenä. Sen sijaan läpimurto tapahtui seuraavassa seurassa Defensassa, josta Ajax löysi hänet 21-vuotiaana.

175 senttimetrin pituus on asia, jonka kanssa Martinez on joutunut läpi uransa taistelemaan. Se on herättänyt myös naureskelua vastustajienn kannattajien keskuudessa, ja myös Man United -siirron jälkeen kyseenalaistettiin, kuinka näin lyhyt toppari pärjäisi Valioliigan tasolla.

Martínez on paikannut pituuttaan kehittämällä muita ominaisuuksia huippuunsa. Hän on tehnyt töitä pääpelinsä parantamiseen, loistaa taklauspelissä ja pallonkäsittely huokuu itsevarmuutta.

https://twitter.com/Squawka/status/1549107199825395712?s=20&t=PRU64mPJkJmeM5Mitx3BtQ

Martinez onnistui Ajaxissa täyttämään hänen edeltäjänsä, nyt Bayern Müncheniin Juventuksesta siirtyneen Matthijs de Ligtin saappaat.

eskikentällä pelaaminen puolestaan kehitti päätöksentekoa tiukissa tilanteissa, joissa aika ja tila on vähissä.

Pituus ei ole aiemminkaan ollut este huippupuolustajan uralla. Sen ovat todistaneet historiassa, Carles Puyol, Fabio Cannavaro ja Franco Baresi, jotka olivat jokainen pelipaikalleen pienikokoisia. Esimerkiksi ainoana puolustajana Ballon d’Orin vuonna 2006 voittanut Cannavaro oli vain sentin Martinezia pidempi.

Ten Hagin soturi

Martínezin ja ten Hagin yhteistyö käynnistyi vuonna 2019, kun hänet ostettiin Ajaxiin Defensasta seitsemän miljoonan euron siirtosummalla. Argentiinalainen oli jokaisen kolmen kautensa aikana edustusjoukkueen runkopelaajia, mutta esiintyi loukkaantumisten myötä keskimäärin vain 25 sarjaottelussa kautta kohden.

Martínezin aggressiivinen lähestymistapa kaksinkamppailuihin ja vahvan työntekijän mentaliteetti tekivät ten Hagiin vaikutuksen. Samalla syntyi käsite ”soturista”.

Ten Hag luottaa vahvasti Martinezin ominaisuuksien soveltuvan myös Valioliigatasolle.

– Hän on soturi. Hän tuo hyvällä tavalla aggressiivisuutta peliin. Valioliigassa pelataan korkealla intensiteetillä ja kaksinkamppailuja on paljon. Me tarvitsemme vastaavia pelaajia, joilla on taisteluluonne, hollantilainen kuvaili pelaajaansa United-siirron vahvistuttua.

https://twitter.com/ManUtd/status/1549138439479537664?s=20&t=PRU64mPJkJmeM5Mitx3BtQ

Martinez on topparina pallollisten taitojensa myötä omimmillaan peliä avaavassa roolissa. Liikkuva puolustaja on pelannut urallaan monipuolisesti myös keskikentän pohjalla ja vasemman laitapuolustajan paikalla.

Martinez pelasi keskikentän pohjalla etenkin ensimmäisinä Ajax-vuosinaan kutospaikalla. Rikkovasta roolistaan huolimatta, argentiinalainen teki työnsä siististi, eikä saanut kolmen vuoden aikana Hollannissa ainuttakaan ulosajoa.

Martinez on aiemmin kommentoinut medialle olevansa valmis palaamaan pelipaikalle myös tulevaisuudessa, jos joukkue sitä vaatii.

– Olen valmis pelaamaan uudelleen keskikentällä, jos se auttaa joukkuetta. Näen itseni monipuolisena pelaajana.

Pienikokoinen toppari vie Unitedin nykyisiä vaihtoehtoja tilastoissa

Viimeisenä vertailemme Martinezia muihin Unitedin topparivaihtoehtoihin. Argentiinalaisen pelattua viime kauden kokonaan topparina hänen tilastonsa voittavat vertailussa jokaisen Red Devilsin nykyisen vaihtoehdon.

Lyhyydestään huolimatta Martinez voitti Optan tietojen mukaan kauden aikana 80 pääpalloa. Määrä oli viiden verran häntä päätä pidempää United-kapteeni Harry Maguirea suurempi, vaikka argentiinalainen pelasi loukkaantumisen myötä vain 24 ottelussa.

Martinez päihitti Unitedin puolustajat myös voitetuissa taklauksissa, syöttömäärissä ja pallonriistoissa.

https://twitter.com/lambertsmarc/status/1548984103860637697?s=20&t=VqLzz7OMl-YiCwZ33ttnOg

Vaikka Martinez sai Amsterdamissa lempinimen ”teurastaja”, argentiinalainen ei ole likaisen maineen pelaaja. Itseasiassa hän sai viime kaudella Ajaxissa kaikki kilpailut mukaanlukien vain kuusi varoitusta. Vertauksena Unitedin pelaajista esimerkiksi Maguire keräsi yhdeksän korttia ja Luke Shaw peräti 11.

Ajaxin vuoden pelaajaksi viime kaudella valittu Martinez on selventänyt nimen merkitystä tarkemmin antamissaan haastatteluissa. Se kuvastaa enemmän hänen kansallismentaliteettiaan.

Ainakaan asenteesta ja työmoraalista onnistuminen Valioliigassa ei tule olemaan kiinni.

– Minua on kutsuttu carniceroksi – Amsterdamin teurastajaksi. Me argentiinalaiset teemme kaiken intohimolla. Kun menen kentälle, taistelen jokaisesta pallosta. Jos minun täytyy astua kaatuneiden yli, teen sen.

– Minä haluan voittaa jokaisen 50-50-tilanteen, koska tiedän taistelevani jokaisen perheeni ja ystäväni ruuan puolesta. Se on tunne, joka löytyy jokaiselta argentiinalaiselta.

Lähteet: MEN, Marca, BBC, National News

Joni Ahokas

Brightonin kirjeenvaihtaja. Kokenut brittifutiksen toimittaja. Opiskelee Etelä-Englannissa myös rugbyn ja kriketin saloja, mutta Brighton, Naisten Valioliiga ja Whitehawk FC:kin ovat tulleet tutummiksi. Pidä silmällä juttusarjaa legendoista.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button