fbpx
Artikkelit

Alexis Mac Allisterin satutarina Brightonista MM-viheriöille – pandemia-ajan läpimurto Valioliigassa, onnekkaita sattumia ja isän unelman toteuttaminen

Argentiinan maajoukkuemies skottilaisella sukunimellä varustettuna. Kuka on Alexis Mac Allister?

Vuonna 1994 Carlos Mac Allisterin suuri haave pelata Argentiinan paidassa MM-tasolla murskaantui viime hetkellä. Nyt loppuvuodesta 2022 poika Alexis Mac Allister toteuttaa isänsä unelmaa koko maailman silmien edessä.

23-vuotiaan Brightonin luottopelaajan nousu ja menestyminen Argentiinan kovatasoiseen avauskokoonpanossa on ollut yksi Qatarin kisojen suurimmista menestystarinoista.

Matka MM-viheriöille on ollut kovan työn, vaikeuksien voittamisen ja sattumien tulosta.

Toisen polven huippupelaaja alkapalloa hengittävästä perheestä

Jalkapallo on ollut Mac Allisterin suvun veressä vahvasti. Alexisin isä Carlos pelasi kolmen ottelun verran Argentiinan maajoukkueessa vasemman laitapuolustajan roolissa Diego Maradonan rinnalla.

Isä ei koskaan päässyt urallaan MM-turnaukseen. Lähimpänä hän oli ennen 1994 Yhdysvaltojen kisoja pelattuaan 180 minuuttia karsintaparissa Australiaa vastaan. Valintaa lopulliseen turnausjoukkueeseen ei kuitenkaan irronnut ja käteen jäi vain kuva kisojen virallisessa tarrakokoelmassa.

https://twitter.com/FootballCliches/status/1088487468956041216?s=20&t=5XcstMfrHs77olYzLbGeiw

MacAllisterin veljistä Kevin pelaa Argentinos Juniorsissa Argentiinan pääsarjaa ja Francis edustaa Rosario Centralia.

Myös hänen setänsä Patricio oli jalkapalloammattilainen, joka edusti seuroja Argentiinassa, Meksikossa ja Japanissa.

Suvun nimi on peräisin Irlannista Donabaten alueelta. MacAllisterin esi-isät saapuivat 1800-luvulla Argentiinaan siirtolaisina.

– Joseph oli ensimmäinen vuonna 1865. Sitten hän palasi kahden veljenpoikansa Johnin ja Williamin kanssa. Toinen oli kahdeksanvuotias ja toinen kymmenen. Emme voi ymmärtää miten he päätyivät niin nuorena Buenos Airesiin, Mac Allisterin etäinen serkku Noel Mac Allister on kuvaillut suvun historiaa Irlannin yleisradio RTE:lle.

https://twitter.com/IrishPropaganda/status/1599128642558099456?s=20&t=WqKspTBvXTxruTZOX2IPvw

La Pampan alueella jouluaattona syntynyt Alexis päätyi jalkapallon pariin jo nuorena liityttyään viisivuotiaana veljiensä kanssa Club Social Parquen maineikkaiseeen akatemiaan. Sama buenosairesilainen jalkapalloakatemia on tuottanut historiassa lukuisia Argentiinan huippuja Juan Roman Riquelmesta Carlos Teveziin ja Esteban Cambiassoon.

– Me harjoittelimme kahdesti viikossa. Ero oli siinä, että meillä ei ollut raha mielessä. On olemassa isiä, jotka haluavat poikiensa pelaavan vaan rahasta. Se ei ole hyvä asia. Rahan puolesta pelaaminen on ok, mutta tärkeintä on nauttia jalkapallosta, MacAllister on kertonut akatemiastaan The Guardianille.

Mac Allisterin uran ensimmäinen ammatilaisseura oli Argentinos Juniors, jonka riveihin hän murtautui teini-ikäisenä. Hän auttoi nostamaan Argentinosin Argentiinan pääsarjaan ennen kuin Brighton nappasi tammikuussa 2019 miehen Englantiin vain seitsemän miljoonan punnan hintaan.

Osana kauppaa MacAllister lainattiin vielä takaisin Argentinosiin kauden 2018-19 loppuun saakka. Seuraavana kesänä Brighton lainasi lahjakkaan keskikenttäpelaajan vielä eteenpäin Argentiinan perinteikkääseen suurseuraan Boca Juniorsiin.

Brighton oli ensimmäinen eurooppalaisseura, joka kiinnostui lupaavan argentiinalaisen kyvyistä.

– He puhuivat minun ja agenttini kanssa. He sanoivat, että tilastoni U21-joukkueessa olivat ryhmän parhaimmistoa. Brightonissa katsotaan paljon tilastoja. Tein oikean ratkaisun tulla tänne, MacAllister kertoi Sky Sportsille päätymisestään Etelä-Englantiin.

Bocassa MacAllister pääsi kehittymään samasta akatemiasta ponnistaneen hyökkääjälegenda Tevezin rinnalla, joka avasi hänelle englantilaista jalkapalloa kokemuksistaan Manchester Unitedin ja Manchester Cityn riveissä.

Samana kesänä saapui myös ensimmäinen kutsu Argentiinan maajoukkueeseen.

– Hänellä on suuri yhteys Argentiinan väestöön, koska hän pelaa sydämellään. Hän tuli köyhältä alueelta ja on saavuttanut monia asioita. Hän on esikuva kaikille pelaajille, MacAllister on kehunut Teveziä mentorinaan.

Paluu Brightoniin ja valioliigadebyytti ennen pandemiakriisiä

Mac Allister sai viimein mahdollisuuden alkukeväästä 2020 Brightonin edustusjoukkueessa. Keskikenttäpelaaja ansaitsi valioliigadebyyttinsä seitsemäs päivä maaliskuuta Wolverhamptonia vastaan.

Ajankohta ensiesiintymiselle ei ollut helpoin, sillä kyseisen kierroksen jälkeen koronaviruspandemia sulki koko Britannian ja laittoi Valioliigan tauolle kolmeksi kuukaudeksi.

Sarjan jatkutttua Mac Allister joutui sopeutumaan englantilaiseen jalkapalloon tyhjien stadionien edessä.

Vieraassa maassa oleminen oli henkisesti raskasta koko valtion laajuisen lockdownin sisällä. Mac Allister onneksi hänen äitinsä oli katsomassa ystävänsä kanssa pojan debyyttiä ja he pysyivät matkuskiellon vuoksi kaksi kuukautta Britanniassa.

Pelaajalle itselleen pahinta oli etteivät kannattajat olleet läsnä.

– Halusin pelata, mutta ei voinut pelata kannattajien edessä stadionilla En pystynyt tuntemaan englantilaista jalkapalloa. Englantilaista jalkapalloa kannattajien kanssa. Se oli henkisesti raskasta, MacAllister on kommentoinut alkuaikojaan Englannissa.

Autettuaan Brightonin säilyttämään sarjapaikkansa Valioliigassa, Mac Allisterin syksy 2020 oli jälleen vaikeuksia täynnä. Koronavirus iski marraskuussa ja argentiinalainen putosi Brightonin pelaavasta kokoonpanosta.

Mac Allister harkitsi jo uutta lainasiirtoa, ennen kuin silloinen manageri Graham Potter päätti luottaa mieheen tammikuun 2021 valioliigaottelussa Manchester Cityä vastaan.

Säännöllinen avauspelaaja Mac Allisterista tuli vasta viime kaudella 2021-22, jolloin hän viimeisteli viisi maalia. Tällä kaudella hän on kerännyt saman maalimäärän vain 14 otteluun.

Tarkalleen ottaen käännekohta Mac Allisterin Brighton-uralla oli viime tammikuun kaksi maalia Evertonin verkkkoon, jotka toivat Lokeille Goodison Parkilta täydet kolme pistettä.

Nämä osumat sementoivat argentiinalaisen paikan avauksessa.

– En ollut silloin pelannut juurikaan. Joulukuun 26. päivä meillä oli kuitenkin ennen Brentford-ottelua pelaajia koronassa ja sain mahdollisuuden. Sitten pelasimme Evertonia vastaan ja tein kaksi maalia. Se oli hieno päivä, Mac Allister arvioi tänä syksynä Skylle läpimurtoaan.

Vaikka hyvän laukauksen omistava Mac Allister iskee komeita maaleja, hän loistaa erityisesti puolustuspäähän tehdyllä työmäärällään.

Sky Sports arvioi Mac Allisterin voittaneen Declan Ricen ja Rodrin jälkeen keskialueella tämän kauden aikana kolmanneksi eniten palloja. Brightonin mies sijoittuu myös kaikki pelipaikat mukaan luettuna voitetuissa taklauksissa sarjan viidennelle sijalle.

Mac Allister viihtyy Brightonissa ja allekirjoitti syksyllä kannattajiensa iloksi kesään 2025 saakka ulottuvan jatkosopimuksen.

– Meillä on uskomattomia ihmisiä seuran ympräillä. Joukkuetoverini, uusi manageri (Roberto de Zerbi) ja uusi valmennustiimi.

– Meillä on myös suuri halu kehittyä seurana ja joukkueena. Se näkyy sarjataulukossa, Brightonin avainhahmo perusteli päätöstään jatkaa Albion-paidassa.

Isän unelman toteuttamista Lionel Messin rinnalla

Nyt Mac Allister on päässyt Qatarissa elämään unelmaansa ja edustamaan Argentiinaa jalkapallon MM-turnauksessa. Mahdollisuus, jota hänen isälleen ei koskaan siunaantunut.

Brightonin tähtimiehellä on ollut turnauksen toisessa ottelusssa Meksikoa vastaan tehdyn debyyttinsä jälkeen tärkeä rooli avauksen keskikentän ylemmillä oksilla pelin rytmittäjänä yhdessä 21-vuotiaan Benfican Enzo Fernandezin kanssa.

C-lohkon viimeisessä ottelussa Puolaa vastaan Mac Allister pääsi lataamaan myös uransa ensimmäisen maalin MM-tasolla. Taituri murtautui vahvalla ajoituksella boksiin ja naulasi oikeaa tolppaa hipovan laukauksen vastustajaa pystyssä pitäneen Wojciech Szczesnyn selän taakse.

Maali johdatti Argentiinan C-lohkon voittoon ja pudotuspeleihin. Ottelun parhaana palkittu Mac Allister tarjosi oman osumansa lisäksi avaavan syötön Julian Alvarezin tekemään toiseen maaliin.

https://twitter.com/ScoutedBallers/status/1598059193562718208?s=20&t=geOL1fOXOslDOL0gwQtX3g

Lohkovaiheen onnistumiset ovat sinetöineet vakiopaikan Argentiinan kovatasoisessa avauksessa.

Mac Allister kantaa Argentiinan paitaa suurella ylpeydellä ja toteuttaa isänsä menettämää haavetta.

Omakaan kisapaikka ei ollut itsestään selvä. Vaikka Mac Allister pelasi Lionel Scalonin miehistössä karsintapeleissä, hänen nimensä ei kuulunut takuuvarmojen pelaajavalintojen joukkoon.

Brightonin miehen etuina oli maan edustaminen Tokion olympialaisissa ja neljä maalia karsintasarjassa Kolumbiaa vastaan. Apuna oli myös Qatarin MM-kisoihin tehty muutos, joka kasvatti jokaisen maan kokoonpanoja 23:sta pelaajasta 26:een.

Isä Carlos ei päässyt ikinä pelaamaan MM-kisoja Diego Maradonan kanssa. Nyt poika Alexis tekee hänet ylpeäksi tämän aikakauden kenties suurimman supertähden Lionel Messin rinnalla.

– Isä kertoi minulle aina, kuinka tärkeä asia MM-kisoissa pelaaminen on. Hän oli itse niin lähellä, mutta ei koskaan päässyt sinne. Hän haluaa minun tekevän kaikkeni päästäkseni tänne, Mac Allister kommentoi Athleticin haastattelussa keskustelujaan isänsä kanssa asiasta.

Australian neljännesvälierissä kaatanut Argentiina kohtaa seuraavaksi Hollannin. Joukkue on kolmen voiton päässä maailmanmestaruudesta uran Messin viimeisessä turnauksessa.

Mac Allisterilla  on suuri ruutu ryhmässä, joka voi tuoda Argentiinalle ensimmäisen MM-kullan vuoden 1986 Meksikon kisojen jälkeen.

Brightonin kannalta allekirjoitettu jatkosopimus tuli juuri oikeaan aikaan ennen kisojen alkua. Nyt seuralla ei ole pakottavaa tarvetta myydä tähteään millä hinnalla tahansa.

MM-kisojen jälkeen jatkon solmiminen olisi ollut huomattavasti haastavampaa Brightonia suurempien seurojen hönkiessä niskaan.

Samalla seurassa joudutaan kuitenkin väistämättä valmistautumaan, ettei Mac Allisterin kaltainen lahjakkuus tule välttämättä jatkamaan Albion-paidassa montaa vuotta eteenpäin.

Brighton on saanut viimeisissä ikkunoissa kokea jo saman Ben Whiten, Marc Cucurellan ja Yves Bissouman kohdalla. Juuri solmitun sopimuksen myötä seura pystyy kuitenkin hinnoittelemaan edellämainittujen miesten tavoin Mac Allisterin itselleen sopivaan arvoon.

https://twitter.com/RyanTaylorSport/status/1598047156417757184?s=20&t=WqKspTBvXTxruTZOX2IPvw

Jos Mac Allister onnistuisi voittamaan Argentiinan kanssa maailmanmestaruuden, hänen palveluksistaan kiinni pitäminen voisi osoittautua Brightonin resursseilla mahdottomaksi tehtäväksi.

Tällä hetkellä kuitenkin tähtipelaajan ja seuran välillä on tyyntä, eikä Mac Allister suunnittele jättävänsä hänet MM-kentille vienyttä seuraa.

Sen sijaan hän haluaa mitata mihin asti hän voi Brightonin kanssa edetä. 14 kierroksen jälkeen seitsemäntenä sarjataulukossa olevat Lokit taistelee seurahistoriansa ensimmäisestä europaikasta.

Mac Allister allekirjoittaa nousujohteisen seuran sammumattoman kunnianhimon ja haluaa saavuttaa korkeimman vuorenhuipun heidän kanssaan.

– Meidän tavoitteena on pelata tämän sarjan huipulla. Tiedämme, ettei se ole helppoa. Me olemme nyt vahvassa vireessä ja seura on hyvässä tilanteessa.

Lähteet: Sky Sports, Guardian, FIFA:n verkkosivut, RTE

Joni Ahokas

Brightonin kirjeenvaihtaja. Kokenut brittifutiksen toimittaja. Opiskelee Etelä-Englannissa myös rugbyn ja kriketin saloja, mutta Brighton, Naisten Valioliiga ja Whitehawk FC:kin ovat tulleet tutummiksi. Pidä silmällä juttusarjaa legendoista.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button