fbpx
ArtikkelitValioliiga

Haastattelu: Kun Newcastle myytiin, oluttölkit trendasivat Twitterissä – ”Ei enää Sports Directin mainoskylttinä”

Pauli Loukola selvittää kolmelta Geordielta, mitä Newcastle Unitedin kannattajat oikeasti ajattelevat seuran kaupasta.

– Hypin ylös ja alas toimistossani.

– 10 vuoden ajan olemme laulaneet ”We’re going to have a party, when Ashley sells the club.”

– Odotukseni Newcastlesta tulee aina olemaan sama. Ole seura ja joukkue, joka ansaitsee osan 52 000 kannattajan kovalla työllä ansaitsemistaan palkoista.

Eliot Gannon, 28, Zahra Zomorrodian, 49, ja Joey Payne, 25, ovat kaikki Newcastlessa syntyneitä paikallisen, nyt myös maailman rikkaimman jalkapalloseuran kannattajia.

Newcastle Unitedin siirtyminen arabialaisomistukseen on ollut yksi Iso-Britannian puhutuimmista uutisista. Paljon on keskusteltu kaupan epäeettisyydestä, sen mielettömyydestä sekä Newcastle Unitedin kannattajien juhlinnasta. Siksi päätimme haastatella kolme Geordieta.

Kaikki he ovat intohimoisia Newcastlen kannattajia ja kiperienkien kysymysten vastauksissa paistaa yllättävä samankaltaisuus. Zomorrodian on newcastlelainen tuottaja, tunnetuin We Are The Geordies dokumenttielokuvastaan. Payne on Newcastlen ja Manchesterin Media Cityn välissä ravaava mediatyöläinen. Gannon puolestaan Newcastlesta Manchesteriin muuttanut kiinteistövälittäjä.

Newcastlen kannattajat joutuvat pohtimaan monimutkaisia aiheita lähitulevaisuudessa halusivatpa he sitä tai eivät. The Guardianin toimittaja Barry Glendenning totesi kaupan vahvistettua, että hän ei pystyisi jatkamaan seuransa kannattamista eettisistä syistä, jos vastaavat omistajat tulisivat hänen seuraansa. Toisaalta niin on helppo puhua, kun kauppa ei osu omaan seuraan. Glendenning symppaa Sunderlandia. Haastattelemamme henkilöt eivät ole kukaan moista harkinneet.

Tuottaja Zahra Zomorrodian vasemmalla.

Miten seuran kauppaamiseen reagoitiin?

Twiitterin feediä päiviteltiin vimmatusti viime keskiviikkoiltana Newcastle-fanien keskuudessa ja Sky Sports News tuotti livekuvaa taustalla, kun The Athleticin toimittaja George Caulkin twiittasi Newcastle Unitedin myynnin olevan lähellä. Pian #CANS trendasi Newcastlen alueella Twitterissä.

#CANS = oluttölkkejä = juhlat ja juoda itsensä känniin, Zamorrodian opasti jalkapallokannattajien sosiaalisen median slangikieltä. Elokuvaohjaaja myönsi, ettei hän saanut juuri nukuttua sinä yönä vertaamalla sitä jouluaaton illaksi.

– Valitettavasti en ole todistanut Newcastlen voittavan isoa pokaalia elinaikanani, mutta kuvittelisin myynnin vahvistumisen olevan lähimpänä sitä tunnetta, Gannon kuvailee fiiliksiään.

Haastateltavien mukaan syy valtaviin juhliin Newcastlessa oli ennen kaikkea seurausta vihatun omistajan Mike Ashleyn lähdöstä seurasta.

– Emme ole enää tyhjässä limbossa Sports Directin mainoskylttinä, Payne toteaa. Kilpailullisuuden täydellisen puuttumisen lisäksi Ashley kuivutti koko seuran resurssit harjoituskenttiä myöten, Gannon lisää.

Keskustellessani vuosi sitten Zomorrodianin kanssa, teki hän hyvin selväksi miten kuluttavaa Mike Ashelyn aika seuran omistajana on ollut. Ohjaaja kuvaili, miten 14 vuoden aikakausi on haalistanut seuraa ja sen kannattajia. Siitä huolimatta St James’ Park ja kaikki Newcastlen vieraspelit ovat olleet lähes poikkeuksetta loppuunmyytyjä. Vasta viimeisen kolmen vuoden aikana osa kannattajista on jättänyt menemättä peleihin.

– Viittaan FA:n Kevin Milesin puheeseen, jossa hän sanoi, että jokainen joukkue, jokaisessa lajissa, jokaisessa sarjassa pyrkii olemaan niin hyvä kuin vain mahdollista – mutta ei Newcastle United. Sitä tämä on ollut. Mike Ashley on ajanut seuraa alas viimeisen 14 vuoden ajan. Arvostan, että hän ei ole ajanut meitä vararikkoon valitettavan monien muiden seurojen tavoin, mutta hän on heikentänyt meitä.

– 2019-2020 kaudella hän jakoi 10 000 kausikorttia ilmaiseksi (jotta stadion täyttyisi) – se on häpeällistä. Siirryimme kausikorttien 10 vuoden jonotuslistasta jakamaan 10 000 korttia ilmaiseksi, Zomorrodian sanoo kiivaasti.

”Saudi-Arabian liput ja kamelit ovat mauttomia”

Viime viikolla Newcastlen kannattajat lauloivat St James’ Parkin ulkopuolella, miten he ovat saaneet seuransa takaisin. Vihattu Ashley on nyt lähtenyt (vaikka Sports Directin mainokset saatavat jäädä St James’ Parkille), mutta seurasta 80% omistama Saudi Arabian valtion sijoitusyhtiö on hyvin kaukana Koillis-Englannista.

Onko kannattajien valta jopa pienentynyt Newcastlessa? Toisin kuin perinteisen urheiluseuran omistajuusmallin, Newcastlen uudet omistajat eivät tarvitse lipputuloista tai fanitavaramyynnistä tulevia rahoja. Ne ovat mitättömiä summia 350 miljardin punnan varallisuuden omaavassa PIF:ssä.

Kannattajat eivät siten voi tukea omaa seuraansa. Toisaalta kannattajien rooli urheilupesussa on uusille omistajille merkittävä – he ovat tunnelman luomisellaan St James’ Parkilla edesauttamassa Saudi Arabian valtion julkisuuskuvan kiillottamisessa.

Seuraava kysymykseni haastateltavilleni sai aikaan vakavoitumisen ja jopa peruuttelun. Mikä on kantasi kritiikkiin, joka tulee uusien omistajien myötä?

– Noniin (”look”), sitä ei voi vähätellä, että Saudi Arabian valtio on sotkeutunut vakaviin rikoksiin ja valehtelisin jos väittäisin, että en tuntisi siitä konfliktia, aloittaa Zomorrodian.

– On tärkeää, että et tulkitse minua väärin. Tätä asiaan pitää tutkia, eikä osapuoli ole ideaali, sanoo puolestaan Gannon.

– Mutta en myöskään voi lopettaa elinikäistä rakkauttani Newcastle Unitediin. Me kannattajina emme valitse seurallemme omistajia. Newcastle Unitedin kannattajien boikotointi ei tekisi mitään muutosta – ja sanon tämän henkilönä, joka on protestoinut 14 vuoden ajan Mike Ashleyta vastaan. Emme ole vastuussa omistajiemme teoista, mutta olemme vastuussa omista teoistamme. Saudi-liput ja kamelit, jotka ovat esiintyneet Newcastlen kannattajien sosiaalisessa mediassa, ovat todella mauttomia, Zomorrodian päättää.

– Politiikka heidän maassaan pitäisi mielestäni pitää erillään jalkapallokannattamisesta, kuten se on muillakin seuroilla. Nimeä minulle miljonääriomistaja, joka on 100% eettinen, Gannon jatkaa.

Kuten Jaakko Tiira kirjoittaa, Valioliigaseuran omistajuuden sääntely on varsin löyhää. Englannissa on ihmetelty nyt isoon ääneen miten Valioliiga salli loppuen lopuksi niin helposti Newcastlen vallansiirron.

Ehkä on epäreilua laittaa Newcastlen kannattajat näin kiperien kysymysten äärelle, koska he eivät todellisuudessa juuri voi vaikuttaa omistajiinsa. Jo uusien omistajien alkuvaiheet ovat kuitenkin osoittaneet, että urheilupesu toimii. Newcastle United on nyt yksi palanen osa Iso-Britannian ja Saudi Arabian välistä vilkasta kaupankäyntiä ja politiikkaa.

Mestarien liigaa ja uusia taloja – onko Newcastle United uusi Manchester City?

Mitä Newcastle Unitedilta voi sitten odottaa tulevaisuudessa? Seuran tilannetta voi helposti verrata Manchester Cityyn vuonna 2008. Sittemmin Sheik Mansour on rahoillaan luonut koko seuran mallin uusiksi.

On City Football Group, sijoituksia seuran akatemiaan, täysin uusi harjoituskeskus ja isompia ja isompia nimiä on saapunut seuraan vuosi toisensa jälkeen. Sheik Mansour on myös sijoittanut Manchesteriin rakentaen pohjois-Manchesterin ränsistynyttä aluetta uusiksi. Tämä on luonnollisesti nostanut Man Cityn omistajien osakkeita paikallisten City-fanien keskuudessa.

Saudi Arabian valtion sijoitusyhtiön luulisi toimivan samalla tavalla ottaen jalansijaa myös Newcastlen kaupungissa. Uusien omistajien strategiasta ei ole puhuttu sen tarkemmin, mutta oletus on, että he tulevat sijoittamaan rajusti joukkueeseen lyhyellä aikavälillä.

– Newcastlen pitää olla joukkue, jota sen kannattajilla on ylpeys kannustaa. Joukkueen pitää viihdyttää katsojia, ja jos sen seurauksena tulee pääsy Eurooppa cupeihin tai jopa pokaaleja, niin loistavaa! Emme kuitenkaan voittaneet pokaaleja 1990-luvulla tai 2000-luvun alussa. Silti Kevin Keegan, Alan Shearer ja Sir Bobby Robson ovat oikeutetusti sankareita Newcastlessa. He viihdyttivät kaupunkia, Payne sanoo.

– En haluaisi, että seura toistaa Manchester Cityn uusien omistajien varhaisten vuosien tapaisia tyhmiä pelaaja -ja managerihankintoja, kuten Mark Hughes. Olisin tyytyväinen top 8 sijoituksiin viiden vuoden sisällä ja rakentaa siitä ylöspäin. Leicester on hyvä esimerkki. Toivon, että omistajien sijoitukset auttaisivat myös pohjoisen kaupungin kasvussa ja saisimme valtaa pois Etelä-Englannista, Gannon pohdiskelee.

– Meillä on pitkä matka isoksi tekijäksi, mutta haluaisin uskoa Mestarien liigan paikkaan viiden vuoden kuluessa. Finanssikriisin jälkeiset vuodet ovat olleet vaikeita Newcastlessa. Seuran osto ja sen mukana tulevat investoinnit lähialueelle saatavat tarkoittaa todella jännittävien aikojen valkenemista, Zomorrodian unelmoi.

Joey Payne Eurooppa liigan ottelussa Benficaa vastaan vuonna 2013.

 

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button