fbpx
Artikkelit

Ikola: Thomas Tuchelin potkut järkyttivät — kohut kulissien takaa todistivat päätöksen kuitenkin oikeaksi

Thomas Tuchel oli väärä mies vaadittuun tehtävään, kirjoittaa Eetu Ikola.

DUBROVNIK, KROATIA. Chelsean päätös antaa Thomas Tuchelille potkut tuli shokkina, eikä käynyt aluksi järkeen. Sukeltaessa kuitenkin pintaa syvemmälle, ei muuta olisi ollut enää tehtävissä. Kyse on suuremmasta asiasta kuin seurajohdon kärsivällisyyden puutteesta.

Kroatiassa yö päättyi eilen juhlaan. Mestarien liigan toissavuotinen mestari sai täysin ansaitun selkäsaunan Dinamo Zagrebin toimesta. Chelsean esitys sai kannattajat repimään hiuksia päästään ja pohtimaan ääneen: ”Mikä teitä oikein vaivaa?”

Suurin osa ei kuitenkaan olisi osannut odottaa, että seuraavana aamuna Chelsea tiedottaisi Thomas Tuchelin potkuista. Päätös on toistaiseksi saanut erittäin vähän ymmärrystä, ymmärrettävästi.

Eihän tämän näin pitänyt mennä

Chelsean siirtotoiminta vahvistaa, etteivät potkut olleet osa uusien omistajien suunnitelmaa.

Chelsea törsäsi kesällä uusiin pelaajiin yli 300 miljoonaa euroa. Summa oli uusi maailmanennätys. Joukkue rakennettiin Tuchelin näköiseksi, minkä lisäksi hänen vuokseen tehtiiin merkittäviä uhrauksia.

Ennätyshankinta Romelu Lukakusta hankkiuduttiin eroon jättimäisillä tappioilla. Ikkunan viimeisenä päivänä hänet korvattiin Pierre-Emerick Aubameyangilla. Kumpaakin siirtoa voi perustella lähes ainoastaan sillä, miten huonot tai hyvät suhteet hyökkääjillä oli Tucheliin.

”En malta odottaa, että pääsen taas pelaamaan hänen alaisuudessaan,” sanoi Aubameyang siirtonsa jälkeen. Se hupi jäi kuitenkin vain yhteen peliin.

Suurinta ihmetystä aiheuttikin ensimmäisenä se, miksei Tuchelille annettu viikkoa enempää aikaa saada merkittävästi muuttunutta ryhmäänsä pelaamaan toivomallaan tavalla? Mitä seurajohto oikein oletti? Varmasti voittoa Zagrebista ja vakuuttavampaa esitystä West Hamia vastaan, mutta antaako näissä asioissa epäonnistumisen todella perusteet potkuille?

Vastaus monien esittämiin kysymyksiin löytyy kulissien takaa.

Menetetty luottamus

Tuchelin Dinamo-ottelun jälkeisistä kommenteista paistoi läpi Chelsean pelillisten ongelmien suuruus.

”Tällä hetkellä meiltä puuttuu kaikki.”

”Emme ole lainkaan siellä, missä pitäisi.”

”Alisuoritimme. Sama tarina kuin joka kerta.”

Ongelmat eivät kuitenkaan rajoittuneet vain kentälle. The Telegraphin aamuisen selvityksen mukaan Tuchel oli menettänyt pukuhuoneen luottamuksen.

Lehden mukaan useita pelaajia kohdeltiin epäreilusti niin peliajan kuin pelipaikkojenkin suhteen. Tunnelmaa harjoituksissa kuvailtiin kireäksi.The Independentin mukaan pelaajat jopa puhuivat avoimesti Tuchelin yksityiselämästä ja siitä, miten nuoren tyttöystävän hän oli löytänyt erottuaan pitkäaikaisesta vaimostaan.

Jo tätä ennen alkoivat kuitenkin ongelmat seurajohdon kanssa. Ongelmat, jotka tulivat vuosien varrella tutuksi Tuchelille niin Dortmundissa kuin PSG:ssä.

Ratkaiseva muutos työnkuvassa

Chelsean uudet omistajat astuivat taloon tasan 100 päivää sitten. Uuden johtoportaan, pelaajien ja toimitsijoiden saapuessa yksi tärkeimmistä hahmoista kaikkosi kuitenkin kuvasta: Marina Granovskaia.

Jalkapallon ”vaikutusvaltaisimman naisen”, eli Chelsean entisen urheilutoimenjohtajan lähtö pakotti Tuchelin saman tien tavallista suurempaan vastuuseen pelaajasiirroista, vieden häneltä aikaa pois valmentamiselta.

Asetelma oli saksalaiselle alusta alkaen epämiellyttävä, eikä todistetusti toiminut. Tuchel oli Chelseaan saapuessaan kiitollinen siitä, miten hänen ei tarvinnut keskittyä enää muuhun kuin valmentamiseen. Se hyödynsi kaikkia, sillä onhan Tuchel nimenomaan valmentajana yksi maailman parhaista.

Omistajavaihdoksen myötä lumipalloefektin alku oli kuitenkin valmis, kun Granovskaian korvaamisen sijaan pääomistaja Todd Boehly ja Tuchel ottivat väliaikaisen vastuun urheilutoimenjohtajan työtehtävistä. Yhteistyö sai aikaan isoja pelaajahankintoja 300 miljoonan euron edestä, mutta johti lopulta toisen tuhoon.

Telegraphin mukaan Boehly ja Tuchel soittelivat kesällä päivittäin keskustellakseen joukkueen rakentamisesta. Yhteydenpito alkoi kuitenkin takkuilla kauden lähestyessä, eikä Tuchel enää vastannut, kun häntä eniten tarvittiin. CBS Sportin mukaan seurajohto alkoi harkita uuden managerin palkkaamista jo ennen kuin tulokset alkoivat ailahdella. Pelilliset ongelmat olivatkin siis pikemminkin viimeinen niitti kuin ratkaiseva tekijä potkujen takana.

Valitettava, mutta oikea päätös

On selvää, että Chelsea huutaa uutta urheilutoimenjohtajaa. On valitettavaa, ettei sitä tehty aiemmin Tuchelin pelastamiseksi. Asiat eivät varmasti olisi eskaloituneet samalla tavalla, jos Granovskaia oltaisiin konkreettisesti paikattu.

Managerin ei pitäisi olla haluamattaan vastuussa pelaajasiirrosta, eikä syy epäonnistumiseen ole siksi täysin Tuchelin. Tuchel yritti, mutta oli selvästi väärä mies tehtävään. Chelsean uuden omistajaportaan on parempi tuoda uusi valikoimansa hahmo joukkueen peräsimeen uuden aikakauden aloittamiseksi. Joukkueen on parempi saada uusi käskyttäjä, jota jokainen kuuntelee ja kunnioittaa.

Se, että saako Chelsea palkattua managerin, joka saisi seurassa aikaan yhtä kovaa tulosta kuin Tuchel parhaimmillaan, on kuitenkin toinen kysymys. Tuchel valmensi Chelseassa tasan 100 ottelua, joista voitti 60 ja hävisi vain 16. Tähän ei moni pysty, edes Chelsean tasoisessa joukkueessa.

Useiden lähteiden mukaan Brighton on jo antanut Chelsealle luvan neuvotella Seagullsien manageri Graham Potterin kanssa. Tuleva Chelsean hierarkia -ja valmentajaspekulaatio on kuitenkin oman artikkelinsa paikka.

 

Eetu Ikola

Derbyn kirjeenvaihtaja. Nuori, mutta runsaan kokemuksen omaava reportteri ja somemestari opiskelee Keski-Englannissa jalkapallotoimittajan tutkintoa. Kokemuksia, haastatteluita ja elämää paikan päältä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button