fbpx
Valioliiga

Ikola: Tästä Cristiano Ronaldon kohuhaastattelussa oli kyse – vaarassa tulla totaalisesti nöyryytetyksi

Ison haastattelun antanut Cristiano Ronaldo toivoo itselleen potkuja Man Unitedista, mutta on vaarassa joutua noloon tilanteeseen vaikka pääsisi kahleistaan, kirjoittaa Eetu Ikola.

ENGLANTI. Cristiano Ronaldo on puhunut suunsa puhtaaksi. Mutta mistä kuohuttaneessa haastattelussa oli todella kyse?

Ronaldo puhui siitä, miten tuntee olonsa Manchester Unitedissa petetyksi.

Ronaldo puhui siitä, miten hänellä ei ole arvostusta manageri Erik ten Hagia kohtaan.

Ronaldo päätyi jopa puhumaan siitä, miten uskoo entisen joukkuetoverinsa Wayne Rooneyn olevan katkera ja häntä huonommassa hapessa.

Ronaldon haastattelu oli kokonaisuudessaan brutaali ja pöyhkeä. Ilkeä ja ivallinen. Mutta myös herkkä ja tunteikas.

Se vahvisti monien mielipiteet siitä, millainen henkilö Ronaldo oikeasti on. Se toi myös uuden näkökulman siitä, millaista epäoikeudenmukaisuutta ja surua hän on kokenut.

Kokonaisuutena haastattelu oli kuitenkin rakennettu yhden ainoan tavoitteen ympärille: päästä viimein pois Manchester Unitedista.

– Kuten Picasso sanoi, sinun on tuhottava se voidaksesi rakentaa se uudelleen. Jos he päättävät aloittaa [uudelleenrakentamisen] minusta, se ei ole minulle mikään ongelma, Ronaldo sanoi avoimesti The Sunin maanantaipainoksessa.

Kuohuttaneiden kommenttiensa seurauksena Ronaldon uran Manchester Unitedissa sanotaan olevan ohitse. Ja juuri sitä Ronaldo lähti haastattelullaan hakemaan.

Jopa haastattelun tehnyt Piers Morgan – Ronaldon hyvä ystävä – kirjoitti tekstiinsä, kuinka on “vaikea kuvitella miten Cristiano Ronaldo voisi vielä tämän jälkeen palata Manchester Unitediin.”

Myös haastattelun ajoitus oli maajoukkuetauon takia oivallinen.

– Juuri nyt hän haluaa keskittyä MM-kisoihin ja tulla sitten takaisin selvittääkseen asiat Unitedin kanssa – tavalla tai toisella, Morgan lisäsi.

Tietää mitä tekee

Ronaldo ei ole tyhmä. Hän ei vain astunut julkisuuteen valittaakseen epäreilusta työympäristöstä, koska pinna on ollut pitkään kireällä. Hän myös tiesi, millaisen mediamyrskyn haastattelu aiheuttaisi.

Tärkeimpänä kaikesta Ronaldo kuitenkin tietää, että hänen paras ja mahdollisesti ainoa tilaisuutensa saada uransa takaisin raiteilleen on vaihtaa maisemaa.

Eikä lähtö Old Traffordilta onnistuisi todennäköisesti kuin vain vapain paperein. Hänen 500 000 punnan viikkopalkan sisältävää sopimusta on jäljellä vielä puoli vuotta.

Tilanne on ollut vaikea pitkään. Ei pidä unohtaa, että Ronaldo toivoi poistuvansa Manchester Unitedista jo viime kesänä. Silloin hän vain jätti muiden tehtäväksi vuotaa uutisia hänen lähtöhaluistaan.

Tämä johtui luultavasti siitä, että hän yritti ylläpitää illuusiota, jonka mukaan olisi edelleen hyvä ammattilainen ja luotettava joukkuekaveri.

Nyt sekin kupla on kuitenkin puhkaistu, vaikka Ronaldo pyrkikin vetoamaan ulostulollaan kannattajien lupaan “kuulla totuus”.

– Rakastan Manchester Unitedia. Rakastan seuran faneja. He ovat aina puolellani. Mutta jos he haluavat muutoksen… on siellä muutettava monta, monta asiaa, Ronaldo saneli.

Riskialtis peliliike

Kesällä Ronaldo ei saanut toivomaansa siirtoa. Portugalilaistähti jämähti Old Traffordille, eikä ole aloittanut kuin neljä Manchester Unitedin 14 ottelusta Valioliigassa.

Nyt Manchester United on vahvistanut ottaneensa Ronaldon tekemän haastattelun sisäiseen käsittelyyn. Sopimuksen purkaminen on varmasti optio, mutta voi vaatia joko oikeustoimia tai vastaantuloa Ronaldolta.

Vaikka Ronaldo onnistuisi tavoitteessaan ja pääsisi irti sopimuksestaan, sisältää sekin ison riskin. Hän on vaarassa pudota niin sanotusti tyhjän päälle.

Se, ettei kukaan halunnut ostaa Ronaldoa kesällä, oli varmasti jo nolo asia hänelle itselleen.

Se, ettei Ronaldo löytäisi itselleen uutta seuraa edes vapaana agenttina, olisi sen sijaan totaalinen nöyryytys.

Olisi absurdia ajatella, että Ronaldon kaltainen supertähti jäisi puoleksi vuodeksi ilman seuraa. Hänen vaihtoehtojaan vertaillessa käy ajatus kuitenkin täysin mahdollisesta.

Vain yksi hyvä vaihtoehto

Kaikki Manchester Unitedin pelejä tällä kaudella katsoneet tietävät, ettei Ronaldo ole enää entisensä. Ikä ei tule yksin ja (viimein) sen näkee myös hänestä.

37-vuotiaalla Ronaldolla ei ole enää annettavaa Euroopan korkeimmilla sarjatasoilla, joissa uusi sukupolvi kukoistaa.

Ronaldo itse vaikuttaa kuitenkin olevan asiasta eri mieltä. Eihän hän muuten olisi niin tympääntynyt tilanteeseensa?

Ronaldo yllyttää Unitedia repimään sopimuksensa, jotta hän voi vapaasti mennä ja menestyä paremmassa joukkueessa kuin Manchester Unitedissa.

Totuus kuitenkin sattuu, sillä Ronaldo ei tule löytämään itselleen parempaa joukkuetta kuin sen, jota Erik ten Hag yrittää parhaillaan rakentaa.

Ei ainakaan Englannista.

Ennen Sir Alex Fergusonin ilmeistä väliintuloa, oli Ronaldo lähellä siirtyä Unitedin sijaan Manchester Cityyn. Pep Guardiolan hankittua kuitenkin viime kesänä Erling Haalandin, ei hänelle löytyisi enää jalansijaa Etihadilta. Jos siis noin muutenkaan.

Toinen Valioliigan suurseura, jolla olisi varaa maksaa hänen jättimäistä palkkaansa, olisi Chelsea. Olihan lontoolaisten uusi omistaja Todd Boehly hanakasti viisinkertaisen Ballon d’Or -voittajan perässä ennen kuin Thomas Tuchel tyrmäsi idean.

Saksalaisluotsin korvanneen Graham Potterin, jolla on jo valmiiksi tarpeeksi vaikeaa saada pelitapaansa toimimaan Chelseassa, on kuitenkin vaikea kuvitella olevan siirrosta yhtään sen enempää innoissaan.

Arsenalin systeemiin ei Ronaldo sopisi myöskään, eikä Mikel Arteta varmasti haluaisi niin suurta egoa pukuhuoneeseensa.

Saudiomistuksessa olevalla Newcastlella olisi taaskin varaa pitää Ronaldo Valioliigassa ja taistossa Mestarien liiga -paikoista, mutta sen hankinnat ovat osoittaneet, ettei seuran siirtopolitiikka pyöri showbiz-hankintojen ympärillä.

Ronaldon parhaan vaihtoehdon löytämiseksi onkin katsottava kotiin päin. Ainoa hyvä vaihtoehto vaikuttaisi olevan Sporting Lissabon, josta Ronaldo aikoinaan maailmalle ponnistikin.

LUE MYÖS: Loukola: Cristiano Ronaldon saarella – Madeiran pojan tarina on ryysyistä rikkauksiin

– Kaikki Sportingissa pitävät hänestä. Ei ole paljoa muuta sanottavaa. Hän itse sanoo haluavansa tehdä asioita rauhassa seuratakseen tulevaisuuttaan. Hän itse päättää tulevaisuudestaan, Sportingin manageri Rubin Amorim sanoi maanantaiaamuna.

Palaamalla juurilleen Ronaldo saisi nauttia kaipaamastaan arvostuksesta, säännöllisestä peliajasta sekä sarjatasosta, jossa varmasti syntyisi tehoja.

Palkkaansa hänen olisi alennettava merkittävästi, mutta ehkä se olisi sen arvoista savun hälvetessä samaan aikaan ennen ensi kesän siirtokoukeroita.

Sporting oli kesän aikana myös ainoa seura Serie A -jätti Napolin lisäksi, joka osoitti edes jonkinlaista kiinnostusta tuoda Ronaldo joukkueeseensa.

Mutta kun katsoo Ronaldon maalisaldoa tältä Valioliiga-kaudelta (1), voi Napolinkin kiinnostus olla jo kauan aikaa sitten rapistunut.

Eetu Ikola

Derbyn kirjeenvaihtaja. Nuori, mutta runsaan kokemuksen omaava reportteri ja somemestari opiskelee Keski-Englannissa jalkapallotoimittajan tutkintoa. Kokemuksia, haastatteluita ja elämää paikan päältä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button