fbpx
ArtikkelitValioliiga

Laurila: Manchester United on mestarisuosikki numero yksi – Liverpool vain varjo viime kaudesta

Punaisia paholaisia on vaikea voittaa, kirjoittaa Eero Laurila.

Liverpool ja Manchester United jakoivat sunnnuntaina Anfieldilla pisteet luvuin 0-0. United piti tuloksella paikkansa Valioliigan kärjessä. Leicester City on kahden pisteen päässä Punaisista paholaisista. 

Liverpool piti pallon, United iski vastaan

Liverpool vei ottelun ensimmäisellä jaksolla pallonhallinnan 67-33 ja laukaukset 9-1. United vei sen sijaan paitsiot 7-1. 

Tilastot kertovat paljon. United vetäytyi syvälle ja puolusti aluepainotteisesti muodolla 4-4-1-1.

Liverpool lähti kamppailuun rohkealla suunnitelmalla. Joukkue eteni vieraiden linjojen väleihin, ei pelännyt Unitedin vaarallisia vastaiskuja. Liverpoolin puolustuslinja nosti ja laski oikea-aikaisesti: Unitedin ajoituksissa riitti sen sijaan petrattavaa. 

Liverpool aloitti muodolla 4-3-3. Thiago rytmitti isäntien keskikentän pohjalla. Hän syötti jo avausjaksolla 54 kertaa. Fred ja Scott McTominay syöttivät vieraiden pohjalla yhteensä 42 kertaa. Liverpool syötti yhteensä 334 kertaa ja United 169 kertaa.

Numerot tuskin yllättivät ketään. Manchester United on muovaantunut Ole Gunnar Solskjærin alaisuudessa vastaiskuja kyttääväksi joukkueeksi. Attack, attack -perinne elää Old Traffordilla enää lähinnä vain hetkillä, jolloin United pärähtää tilanteenvaihtoon.

https://twitter.com/ManUtd/status/1350876362861588480?s=20

Tyyli sopii joukkueen pelaajapakalle. United nauttii syvällä puolustamisesta. Oikeaa puolustajaa Aaron Wan-Bissakaa on vaikea ohittaa. Topparipari Harry Maguire-Victor Lindelöf katkoo pitkät pallot ja keskitykset. Liverpool yritti haastaa vasenta puolustajaa Luke Shaw’ta diagonaalipalloilla. Shaw piti Mohamed Salahin avausjaksolla kurissa. 

Liverpool yritti murtaa vieraiden sumppua täsmällisillä, juuri tähän otteluun räätälöidyillä mekanismeilla. Joukkue käytti hämäyssyöttöjä, Liverpoolin pelaajat sitoivat Unitedin pelaajia, mutta antoivat pallon mennä vielä paremmassa asemassa sijainneelle joukkuetoverille. Liverpool yritti hyödyntää sen, että Unitedin oikealla laidalla aloittanut Paul Pogba hapuili hieman puolustussuuntaan. Vasen puolustaja Andrew Robertson jäi usein vapaaksi, mutta skotlantilaisen tehot tökkivät.  Liverpool heitti rohkeasti keskityksiä ja yritti rankaista kakkospalloista.

Rahaa on palanut

Ottelun luonne ei juuri muuttunut toisella jaksolla – vaikka United onnistuikin uhkaamaan Liverpoolia vahvemmin. Tämä johtui siitä, että pelin rytmi kiihtyi. Liverpoolin pallonhallintajaksot lyhenivät. Peli alkoi virrata. Tämä on hyvin yleinen ilmiö jalkapallossa ja sopii Unitedille.

Ottelu vain vahvisti sen, että Manchester United on tällä kaudella mestarisuosikki. Unitedin avauskokoonpano maksoi sunnuntaina siirtosummissa 451 miljoonaa puntaa, Liverpoolin 297 miljoonaa puntaa. United jyllää huikealla ryhmällä. Ottelun ensimmäiset vaihdot kertoivat paljon. United heitti nurmelle Edinson Cavanin, Liverpool 19-vuotiaan Curtis Jonesin. 

Liverpool kärsii loukkaantumisista. Sunnuntaina joukkueen toppareina aloittivat keskikenttäpelaajat Jordan Henderson ja Fabinho. Virgil van Dijkin puuttuminen näkyy karusti. Liverpool on hukannut erikoistilannevoimaansa.

Solskjær ansaitsee kehut siitä, että United on pysynyt kunnossa. Voi toisaalta kysyä, pitäisikö Valioliigan kärkeen ponnahtaneiden Punaisten paholaisten johtaa sarjan ylivoimaisesti korkeimmilla pelaajapalkoilla vielä selkeämmin, sillä Liverpool, Chelsea, Arsenal ja Tottenhaminkin kompuroivat tahoillaan.

Sunnuntai osoitti, että Manchester City on keväällä Punaisten paholaisten kovin haastaja mestaruuskamppailussa. Viime kaudella pystin vienyt Liverpool on ruosteessa. Joukkueen murtautumiset kaipaavat hiomista, liikkeet ja syötöt pätkivät. Liverpool osui viime kaudella äärimmäisen tehokkaasti, mutta on vain varjo siitä punakoneesta. 

https://twitter.com/Squawka/status/1350878492834082816?s=20

Sunnuntaina United osui maalia kohti neljä kertaa, Liverpool kolme kertaa. Tämä on tyypillistä manchesterunitedia. Joukkue uhkaa, laatu nousee esiin. Tämä laatu voi viedä keväällä pitkälle – niin pahasti muut perinteiset jätit laahaavat. 

United ei voi enää piiloutua. Tällä porukalla pelataan vain ja ainoastaan ykkössijasta. Tämä on nyt Old Traffordilla myönnettävä – tämä asettaa riman sille, millä kriteereillä Solskjærin reippaat kaksi vuotta kestänyttä työtä arvioidaan.

Unitedin puolesta puhuu erityisesti kaksi tekijää. Joukkue uhkaa laadullaan jatkuvasti, loi sunnuntainakin Liverpoolia paremmat paikat. Toisaalta Unitedia on erittäin vaikea voittaa.

Manchester United on tällä hetkellä mestarisuosikki numero yksi. Manchester City voi vastata, jos ja kun Pep Guardiola saa Taivaansiniset lentoon.

Guardiola on palannut pienten kokeilujen jälkeen vahvaan juego de posicióniin, jopa korostettuun pallonhallintaan. Manchester on jakaantunut rajusti myös pelillisesti: Solskjærin viekas siilijalkapallo ja katalonialaispainotteinen positional play iskevät tulevina kuukausina rajusti yhteen.

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Yksi kommentti

  1. Kertoimenlaskijoiden mukaan taas Man City on ylivoimainen mestarisuosikki. Voisi myös mainita mitä heidän joukkueensa on maksanut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button