fbpx
Artikkelit

Loukola: BBC teki valtavan virheen kun hyllytti Gary Linekerin – jalkapalloa ja politiikkaa ei voi erottaa

BBC on vaikeuksissa ja vaarallisella tiellä, kirjoittaa Pauli Loukola.

Ymmärsikö BBC minkälaisen lumipalloefektin Gary Linekerin hyllyttäminen saa aikaan? Siltä se ei vaikuta, sillä kriisi kohdistuu nyt vahvasti BBC:hen ja Lineker saa näkyvästi solidaarisuuden osoituksia puoleensa. Jalkapallomaailma, tai ainakin BBC:n omat jalkapallotoimittajat kääntyivät sitä vastaan.

Linekerin sivuun siirtäminen oli BBC:ltä ennen kaikkea viesti, että jalkapalloa ja politiikkaa ei pidä sotkea toisiinsa. Nämä kaksi ovat kuitenkin jo niin syvässä symbioosissa, että pallo ponnahti tolpasta kovaa takaisin kohti yleisradioyhtiötä. 

BBC:n olisi pitänyt ymmärtää se. Mutta tämä tapaus osoittaa, että jalkapalloihmisten sotkeutuminen politiikkaan ei ole sujunut yhtä sujuvasti kuin politiikan sotkeutuminen jalkapalloon. 

Jalkapallo on Iso-Britanniassa niin merkittävä osa yhteiskuntaa, että poliitikot rakastavat käyttää sitä vallan välineenä. Saan katsella säännöllisesti kömpelöitä puheita Iso-Britannian parlamentista, jossa poliitikot jotka eivät selkeästi ole käyneet jalkapallo-ottelussa eläessään, tekevät jalkapallovertauksia yhteiskuntaan ja yrittävät näin kalastella jalkapallokannattajien sympatioita.

Jalkapalloa välineenä käyttävät myös yritykset ja valtiot lisääntyvissä määrin, kuten olemme saaneet todistaa Manchester Cityn ja Newcastle Unitedin omistajuuskaupoissa. Iso-Britannia tekee huomattavan paljon kauppaa Abu Dhabin ja Saudi-Arabian kanssa. 

Manchester City ja Newcastle United syventävät näitä yhteistöitä muun muassa sijoittamalla Manchesterin ja Newcastlen kaupunkeihin. Kotiseutuni Ancoats Manchesterissa on muuttunut kaupungin karuimmasta alueesta yhdeksi eloisimmista – Abu Dhabin sijoituksillakin on osaa siihen.

Lineker kritisoi BBC:n jalkapallon MM-kisojen lähetyksessä näyttävästi Qatarin ihmisoikeustilannetta ja sekoitti näin politiikan ja jalkapallon keskenään. Se vaikutti olevan BBC:n puolesta jopa kannustettavaa. Linekerin silloinen monologi jakoi katsojat täällä Englannissa sitä kritsoiviin ja ylistäviin.

Jalkapallo on kasvanut geopoliittisessa asemassa niin merkittäväksi, että sitä ei voi millään erottaa politiikasta enää. Se on yksi palanen politiikkaa.

Onko politiikka päässyt vaikuttamaan BBC:hen?

Linekerin hyllyttäminen ei ollut BBC:ltä sen ainoaa sisäistä sensuuria perjantaina. Aikaisemmin päivällä ilmoitettiin, että BBC ei julkaise suosikki luonto-ohjelmajuontaja David Attenboroughin jaksoa luonnon tuhoutumisesta. Se pelkäsi oikeiston reaktiota jaksoon.

Manchesterin yliopiston oikeusprofessori ja jalkapallohuliganismin asiantuntija Geoff Pearson kyseenalaisti, onko BBC enää julkinen yleisradioyhtiö vai valtion omistama yhtiö.

https://twitter.com/Geoff_Pearson/status/1634250143527477259?s=20

Sky Sportsin arvostettu toimittaja Kaveh Solkehol avasi BBC:n nykyisten työntekijöiden ja johtoportaan linkkejä konservatiivipuolueeseen. Kuluneiden tapahtumien perusteella konservatiivipuolueen vaikutus puolueettoman BBC:n tekemisiin näyttää yllättävän näkyvältä. 

https://twitter.com/SkyKaveh/status/1634288030658842641?s=20

Konservatiivihallituksen vastaisuus lisääntyy median tekemissä kyselyissä, mutta puolue on saanut jatkaa vallassa. Neljän viimeisen vuoden aikana pääministeri on saanut vaihtua neljä kertaa. Seuraavat parlamenttivaalit ovat Iso-Britanniassa tammikuussa 2025.

Polarisoituminen lisääntyy Iso-Britanniassa

Vietän suurimman osan ajastani Manchesterissä ja Liverpoolissa, jotka ovat työvänluokan puolueen pääkannatusaluetta. Liverpoolin kannattajien aloittama “F**k the Tories”, chäntti on voimistunut The Kop päädyssä vime vuosina, ja levinnyt muun muassa Wrexhamin The Kop -päätyyn.

Polarisoidut näkemykset lisääntyvät yhä Iso-Britanniassa, kun Brexitin vaikutukset alkavat näkymään ja talouskriisi ei ole helpottumassa. Hallituksen jokseenkin suora kielenkäyttö saa ihmiset reagoimaan, josta Gary Linekerin tapaus on hyvä esimerkki. 

Hallituksen haastaminen ei ole jalkapalloilijan asemasta helppoa. Peli on kovaa. Sen sai kokea muun muassa Manchester Unitedin hyökkääjä Marcus Rashford, joka sai niskaansa lauman konservatiivipuolueen jäseniä, jotka pyrkivät ajamaan Rashfordia alas. Rashford kampanjoi köyhimmille ilmaisten kouluruoan puolesta lopulta onnistuneesti, mutta jäljen se jätti jalkapalloilijaan. Paikallisen pojan suosio vasemmalle nojaavien kannattajien edessä sen sijaan vain kasvoi.

Nyt kuitenkin itse BBC on joutunut poliittisen taiteilun keskiöön, eikä enää ex-jalkapalloilija Lineker. BBC haastatteli työnväenluokan johtaja Keir Starmeria asiasta.

– Ei ole puolueetonta, että BBC antautuu Toryn (konservatiivipuolueen) kansanedustajille, jotka valittavat Gary Linekeristä, se on puolueettoman vastakohta. He käsittelivät asian pahasti väärin ja nyt he ovat hyvin, hyvin suojaamattomia, Starmer toteaa BBC:llä. 

https://twitter.com/scottygb/status/1634528421266042882?t=33SebFh4RD-rhUgmlNFwIw&s=19

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button