fbpx
Artikkelit

Gary Linekerin twiitti sekoitti Englannin – Suosikkijuontaja kahden kauheimman, median ja politiikan, välissä

BBC hyllytti suosikkijuontaja Gary Linekerin. Pauli Loukola avaa, mitä tapahtui.

Iso-Britannian julkinen yleisradioyhtiö BBC päätti hyllyttää sen suositun studioisännän Gary Linekerin määrittämättömäksi ajaksi. Sivuun siirtämisen syynä oli Linekerin twiitti, jossa hän vertaa Iso-Britannian konservatiivihallituksen maahanmuuttokeskustelun kieliretoriikkaa 1930-luvun Saksaan. 

BBC:n perjantainen päätös sekoitti brittimedian. Politiikka ja media elää Iso-Britanniassa kummallista aikaa. Linekerin tapaus on tästä selkeä näyte, ja sillä voi olla mittavat vaikutukset. Tämä tapaus on syytä avata ensin. 

Iso-Britannian sisäministeri Suella Braverman tiedotti viikolla uudesta lainsäädännöstä, joka koskee laitonta maahanmuuttoa koskevaa lakia. “Stop the boats – pysäyttäkää veneet” -sloganilla varustettu lainsäädäntö on herättänyt närkästystä Iso-Britanniassa. 

Ranskasta Englannin kanaalia pitkin saapuu vuosittain noin 45 000 turvapaikkaa hakevaa pakolaista. Matka pienillä veneillä on vaarallinen ja Englannin rannikolta poimitaan usein vesillä menehtyneitä. Lainsäädäntö estää pakolaisten oleskelun maassa välittömästi. Heidät lähetetään takaisin kotimaahansa tai esimerkiksi Ruandaan, joka on Iso-Britannian määrittämänä turvallinen valtio ja sillä on Iso-Britannian kanssa sopimus pakolaisten kotiuttamisesta. 

Konservatiivihallituksen retoriikka ja päätöksenteko on kimpaannuttanut suositun Match of the Day -ohjelman juontajan Gary Linekerin aikaisemminkin. Lineker vastasi Twitterissä tuoreimpaan päätökseen käännettynä:

– Ei ole suurta (ihmis)tulvaa. Otamme vastaan paljon vähemmän pakolaisia kuin mikään muu suuri Euroopan maa. Tämä on vain mittaamattoman julmaa politiikkaa, joka on suunnattu haavoittuvimpia ihmisiä kohti. Kieli(retoriikalla), joka ei juuri eroa 30-luvun Saksasta, ja olenko minä vain väärässä?

Linekerin hyllyttäminen käynnistää lumipalloefektin

Käynnistyi mediasirkus, joka johti lopulta perjantaina BBC:n hyllyttämään Gary Linekerin tehtävistään. Vain tunti sen jälkeen Linekerin kanssa studiossa analysoivat Ian Wright ja Alan Shearer ilmoittivat, että eivät osallistu suosittuun lauantain lähetykseen. Samoin ilmoittivat Twitterissä julkisesti BBC:n mahdolliset varastudiohenkilöt Jermaine Jenas ja Alex Scott. 

https://twitter.com/IanWright0/status/1634243318723821576?s=20

BBC tiedotti myöhään perjantai-iltana, että Match of the Day -ohjelma tullaan lähettämään ilman studio-osuutta. Lauantaina BBC ilmoitti, että myös sen suositut päiväohjelmat Match Day Focus ja BBC Final Score ovat peruttu, koska show-juontajat ovat vetäytyneet tehtävistään solidaarisuuden nimissä Linekeriä kohtaan. 

BBC Radio 5 Live kerää kuuntelijat ympäri saarta ohjelman pariin pysymään kärryillä kierroksen otteluista. Lukuisat radiojuontajat, kuten Dion Dublin ja Leon Osman olivat myös nopeita ilmoittamaan poisjäämisestään päivän kierrokselta.

Paikallista aikaa lauantaina kello 12:06 Radio 5 Liven lähetys katkesi ja livelähetyksen korvasivat vanhat jalkapallopodcastit radiossa. 

Lineker vai BBC kyseenalaistettuna?

Englannin legendaarinen maalintekijä Gary Lineker on nykyisin yksi Englannin suurimmista mielipidevaikuttajista. Hän twiittaa teräviä mielipiteitään jalkapallosta ja ajankohtaisista uutisista 8.8 miljoonalle seuraajalleen. Vertailun vuoksi Iso-Britannian entisellä populistisella pääministeri Boris Johnsonilla on 4.7 miljoonaa seuraajaa. Nykyistä pääministeriä Rishni Sunakia seuraa Twitterissä vain 1.9 miljoonaa tiliä.

Match of the Dayn juontotehtävistä hyllyttäminen ei ole mikään pieni juttu BBC:ltä. Jalkapallohullussa maassa Match of the Day -ohjelma on instituutio. Lauantai -ja sunnuntai-iltaisin lähetettävä ohjelma on saarivaltakunnan katsotuin urheiluohjelma. Lauantaisin Gary Linekerin vetämänä asiantuntijat analysoivat kaikki päivän Valioliiga-pelit ja näyttävät otteluista huippuhetket. 

Englannissa kello 15 alkavat ottelut (Suomessa klo 17:00 pelit) ovat tunnetusti tv-katsojilta pimennossa. Siitäkin syystä illalla huippuhetkien koonti televisiossa on niin tärkeää. 

BBC:n päätös hyllyttää Lineker ja siitä seurannut lumipalloefekti nousi välittömästi pääuutiseksi Englannissa. Uutisointi ja tapahtumasta syntyneet seuraukset kääntyivät nopeasti BBC:tä vastaan. 

Useilla BBC:n uutisankkureilla ja ajankohtaisohjelmien vetäjillä on sopimus yhtiön kanssa, joka kieltää poliittiset kannanotot. BBC julkisena yleisradioyhtiönä pitäisi olla ennen kaikkea puolueeton.

Lineker, vaikkakin kuuluisana ja vaikutusvaltaisena henkilönä, on kuitenkin vain “jalkapallostudioisäntä”. Onko hän kielletty jakamasta omia mielipiteitään Twitterissä?

Muu uutiskanavat kaivoivat BBC:stä nopeasti kimurantteja yksityiskohtia. BBC:n puheenjohtaja Richard Sharp on lahjoittanut 400 000 puntaa konservatiivipuolueelle ja auttanut järjestämään 800 000 punnan lainan entiselle pääministeri Boris Johnsonille. Sir Robbie Gibb istuu BBC:n hallituksessa, vaikka hän on Iso-Britannian entisen pääministeri Theresa Mayn entinen viestintäjohtaja.

Puolueetonta BBC:tä syytetään nyt laajalti sananvapauden rajoittamisesta Gary Linekerin tapauksessa. Ja toisaalta sen lukuisten senioriasemassa olevien johtajien ja uutisankkurien kytköksistä konservatiivipuolueeseen. 

https://twitter.com/Sam_Elliott_/status/1634236419211182083?s=20

Pelaajien ammattiyhdistys tiedotti, että se seisoo Gary Linekerin takana. Valioliiga-pelaajat eivät tee yhdistyksen pyynnöstä pelin jälkeisiä haastatteluja Match of the Day -ohjelmaan.

Lauantain jalkapallokierros käynnistyi normaalisti Iso-Britannian kentillä. Mediassa suurin puheenaihe on kuitenkin yhä BBC. Kirjoitushetkelläkin BBC raportoi ykkösuutisenaan sen omaa yhä syventyvää kriisiä.

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button