fbpx
Artikkelit

Laurila: Aika puristaa sitruunaa? Leeds ajautunut suurten kysymysten äärelle, mutta nykytilanne ei ratkea pohtimalla – Marcelo Bielsalle annettava kevät aikaa

Tulevaisuudessa Leeds voi hyvinkin asettaa pelaajan sijaan keskiöön pallon.

Elland Roadilla elettiin sunnuntaina jälleen tunteiden vuoristorataa, kun Manchester United voitti 4–2.

Vieraat livahtivat avausjaksolla kahden maalin johtoon. Leeds nousi rinnalle, mutta Manchester United meni ohi. 

Yli 100-minuuttiseksi venähtänyt ottelu tiivisti isäntien kauden. Peli virtasi kiivaasti sateisella Elland Roadilla. Leeds laukoi 16 kertaa. Manchester United veti 15 kertaa. Elland Roadilla kamppailua seurannut kirjeenvaihtajamme Pauli Loukola luonnehti peliä yhdeksi elämänsä parhaista.

Tunne on tuttu. Leeds United on takuuvarma viihdyttäjä – jos asiaa kysytään vastustajajoukkueen kannattajilta. Bielsa Ball ei jätä kylmäksi. 

Fernandes tiivisti ylivoiman

Leeds ylsi viime keväänä Valioliigan yhdeksännelle sijalle. Saavutus on upea sarjan pienimpiin kuuluvalla palkkarakenteella. 

Leeds teki viime kaudella 62 ja päästi 54 maalia. Muutos on numerojen valossa valtava. Joukkueen verkkoja on heilutettu tällä kaudella jo 50 kertaa. Leeds on osunut vain 29 kertaa. Tilanne näkyy sarjataulukossa. Leeds on viisi pistettä putoamisviivan yläpuolella.

Joukkueen loukkaantumistilanne on jatkunut pitkään surkeana. Erityisesti kokonaisuutta haavoittaa, että hyökkääjä Patrick Bamford, keskikenttäpelaaja Kalvin Phillips ja toppari Liam Cooper puuttuvat. Kolmikko antaa valkoisten pelaamiselle selkärankaa.

Päävalmentaja Marcelo Bielsa ei juuri jousta. Bielsa on pitänyt kiinni tyylistään. Leeds etenee hyvin vertikaalisesti, yrittää rikkoa kuljetuksilla, syöttöyhdistelmillä ja pidemmillä palloilla vastustajan linjat. Tyyli johtaa herkästi pallonmenetyksiin, mutta on parhaimmillaan tehokasta.

Leeds puolustaa hyvin vahvalla pelaajavartioinnilla. Alakertaan Bielsa jättää yhden pelaajan ylivoiman. Joukkueen jokainen pelaaja saa selvän tehtävän: vartioi vastustajan tietty pelaaja. Bielsa säätää muotoa vastustajan numeroyhdistelmän mukaan. 

Sunnuntaina Manchester United iski laadullaan. Isäntien Adam Forshaw joutui vartioimaan avausjaksolla Paul Pogbaa. Ranskalainen pelasi reippaan tunnin, mutta ehti ohittaa harhauttamalla tai kuljettamalla peräti viisi kertaa. Bielsa vaihtoi Forshaw’n vartioimaan Bruno Fernandesia, mutta United voitti paremmilla pelaajillaan. 

Lopussa kärkeen nostettu Fernandes käytti 1v1-tilanteen vippaamalla pallon toppari Pascal Struijkin yli. Jalkapallossa puhutaan usein pelaajamäärällisistä, laadullisista ja asemallisista eduista. Fernandes tiivisti suorituksellaan laadullisen ylivoiman muutamaan sekunnin kymmenykseen. Tämä kuva tiivistää tutun tilanteen: Leeds puolustaa usein 1v1.

https://twitter.com/ericlaurie/status/1495427726660014095?s=21

Jalkapallomaailmaa on puhuttanut jo pitkään, miksi Bielsa pitää kiinni tiukasta pelaajavartioinnistaan. Hän on saanut vastata asiaan liittyviin kysymyksiin. Bielsa on kertonut, että hän on koko elämänsä ajan pohtinut juuri hänen tyylilleen sopivaa tapaa puolustaa. 

Bielsamaiseen jalkapalloon sopii, että joukkue ei valu alas muotoon, vaan jää kiinni vastustajan pelaajiin. Leeds on erittäin vaarallinen, jos voittaa pallon ja pääsee nopeaan positiiviseen tilanteenvaihtoon. 

Bielsa haluaa intensiteettiä. Tämä on korkean riskin toimintaa ja pitää toteuttaa viimeisen päälle laadulla, jotta joukkue saa palkinnon. Bielsa suosii harjoituksissaan erilaisia 1v1-harjoitteita, joissa opetetaan puolustamaan, opetetaan aivan yksilötasolla mekanismeja ja käyttäytymisiä. 

Tämä taas on syy, miksi Bielsa on niin merkittävä jalkapallo-opettaja, koko jalkapallomaailmaa mullistanut vallankumouksellinen hahmo. Bielsa on nostanut valmentajuuden rimaa. Hän on pakottanut jalkapalloihmiset ympäri maailman pureutumaan pienimpiinkin yksityiskohtiin, opettamaan pelaajille asioita.

Vastustajat osaavat haavoittaa

Bielsa on mainio jalkapallovalmentaja, mutta ihmeitä hän ei tee. Forshaw ei pärjää Pogballe jatkuvissa 1v1-tilanteissa, vaikka Bielsa tarjoaa hänelle kaikki työkalut. 

Forshaw tarvitsee tukea, mutta Leeds tarjoaa puolustustukea hyvin rajallisesti, kun joukkueen pelaajat vartioivat vastustajia yli kaistojen. Tilannetta ei helpota, että viime kaudella Leeds pääsi vielä vähän yllättämään nousijajoukkueena. 

Tällä kaudella tilanne on jo eri. Vastustajat tietävät keinot murtaa valkoiset. Esimerkiksi sunnuntaina Leeds vartioi kaikki muut vastustajat paitsi Manchester Unitedin toisen keskuspuolustajan. Manchester United teki toisen maalin, kun toppari Victor Lindelöf kuljetti läpi avonaisen pakan.

Jos vastustaja on tehokas, on Leeds pulassa. Leeds loi sunnuntainakin varsin hyvin uhkaa. Joe Gelhardt sai huippuluokan paikan juuri ennen Punaisten paholaisten kolmatta osumaa. Hyökkääjä ei käyttänyt mahdollisuuttaan. United meni heti perään johtoon. 

https://twitter.com/xgphilosophy/status/1495427873720745990?s=21

Bamford teki viime kaudella 17 ja syötti seitsemän maalia. Bamford päätti valkoisten kauniit yhdistelmät usein tuuletuksiin. Tällä kaudella nämä yhdistelmät päättyvät turhan usein vastustajan juhliin. 

Niin kutsuttu Expected Points (xPTS) kertoo, että Leeds on napannut viisi pistettä vähemmän pisteodottamaan verrattuna. Viime kaudella Leeds ylisuoritti xPTS:n mukaan seitsemän pisteen verran. Leeds on epäonnistunut tällä kaudella sekä maalinteossa ja maalinteon estämisessä. Tämä juontaa juurensa heikkoon viimeistelyyn, mutta myös kokonaisvaltaisiin haasteisiin.

Bielsa, Rangnick ja Hodgson

Bielsa on kaikessa ristiriitaisuudessaan mielipiteitä herättävä hahmo. Hän on pysynyt vielä 66-vuotiaana kiinni lajin evoluutiossa. Bielsa on vaikuttanut laaja-alaisesti. Bielsamaisuus heijastuu ympäri jalkapallomaailman.

On vain yksi Bielsa. Hän ei juuri muutu. Ihmiset ihmettelevät, miksi Bielsa ei juuri suosi pienpelejä harjoituksissaan. Hän luottaa usein suljettuihin, mekaanisiin harjoitteisiin. 

Bielsa on purkanut pelin hyviin pieniin paloihin. Hän opettaa peliä pala palalta. Vastaavasti esimerkiksi Thomas Tuchel on puhunut lajin kompleksisuudesta. Hän rakentaa harjoitteet vahvasti juuri pelien varaan. Tuchel antaa pelaajille pähkinän pohdittavakseen, iskee rubikin kuution käteen. Bielsa sen sijaan antaa selkeät ohjeet kuution avaamiseen. Hän uskoo, että tiukka rajoittaminen luo pohjat luovuudelle.

Jalkapalloon mahtuu eri tyylejä. Bielsa luottaa hyvin vahvaan pelaajavartiointiin. Ralf Rangnickin johtama nuoremman polven saksalaiskoulukunta Tuchelin ja Jürgen Kloppin johdolla vannoo pallo-orientoituneeseen puolustamiseen. 

Tähän väliin menee vielä perinteinen aluepuolustus. Roy Hodgson esitteli zonal markingia aikoinaan Suomessakin. 

Nämä eri tyylit sekoittuvat jokaisen joukkueen pelaamisessa. Yksikään joukkue ei puolusta puhtaasti palloa, aluetta tai vastustajaa. Valinnoilla on joka tapauksessa suuri merkitys. Bielsa haluaa voittaa 1v1-tilanteet. Rangnick yrittää asettaa vastustajan ansaan. Hodgson pitää maaliodottamat alhaalla, vastustajan puolustusmuodon ulkopuolella.

Jokainen eri puolustustapa vaatii paljon. Puolustaminen on usein turhan aliarvioitua puuhaa. Esimerkiksi prässääminen edellyttää huipputasolla paljon, vaikuttamista, häirintää, taklauksiakin. Pitää tasapainoilla vartioinnin ja valvonnan välimaastossa, pidettävä vastustajaa silmällä, tarvittaessa hyvinkin läheisessä otteessa. Nämä kaikki asiat pitää pelaajille opettaa, mielellään jo hyvissä ajoin. Erilaisia opetettavia käyttäytymisiä peliasennoista ajoituksiin on todella paljon.

Bielsa ei purista sitruunaa

Leeds on luottanut vahvasti Bielsaan. Argentiinalainen on välttänyt neljän kauden ajan pikahankintoja. Bielsa on halunnut rakentaa kulttuuria. Tällä kaudella penkillä on nähty hyvin teinipainotteinen kokoonpano, kun loukkaantumisia on riittänyt. 

Joukkueen pelaajapakka on kapea ja ujutettu bielsamaiseen malliin. Luke Aylingille ja kumppaneille on vedetty pian neljä vuotta 1v1-puolustamiseen panostavia harjoitteita. He pystyvät kyllä siirtymään pallo-orientoituneeseen tyyliin tai aluepuolustamiseen, mutta tarvitsevat aikaa, mutta aikaa on enää tällä kaudella vähän jäljellä.

Leeds voi kyllä pohtia seuraavia askeliaan. Seuran johtoportaan on päätettävä, sopiiko vahva 1v1-puolustaminen pidemmän päälle altavastaajalle, sarjan toiseksi pienimmälle palkkarakenteelle. 

Esimerkiksi pallo-orientoitunut puolustaminen on parhaillaan niin ikään hyvinkin viihdyttävää. Katsokaa vaikka Kloppin Liverpoolia tai niin ikään Rangnickin opetuslapsiin kuuluvan Ralph Hasenhüttl’n Southamptonia.

Manchester Unitedkin on matkalla Rangnickin johdolla hyvään suuntaan, vaikka nykyjoukkueen haasteena on puolustuspelaamisen intensiteetin nostaminen. Ole Gunnar Solskjær ei saanut Punaisia paholaisia koskaan oikein prässäämään, vaan veteli enemmän Hodgsonin linjoilla.

Tämä erinomainen artikkeli avaa tarkasti pallo-orientoitunutta puolustamista. Kirjoittaja One Nil listaa heti jutun alkuun tyylin peruskivet: hyperfokuksen palloon, tiiviyden vertikaalisesti ja horisontaalisesti, puolustamisen intensiteetin ja vastustajan painostamisen virheisiin.

Bielsamaisessa jalkapallossa hyperfokus on omassa suorassa vastustajassa, tietynlainen vastaisku-uhkaan johtava avoimuus vertikaalisesti ja horisontaalisesti. Muuten periaatteet noudattelevat samoja suuntaviivoja, vaikkakin pallo-orientoitunut puolustaminen vaatii pelaajilta tietynlaista erilaista kollektiivista ajattelua ja ehkä aavistuksen enemmän malttia. 

On toimittava hyvin tarkasti yhdessä, on luettava yhdessä jokainen mahdollinen vinkki, joka laukaisee yhtenäisen hyökkäyksen kohti palloa. Vastustajan pallollinen pelaaja puristetaan (squeeze) muodon sisälle, rutistetaan sitruunan lailla kuiviin, jätetään linjojen väliin. Koko toiminnan juju on luoda tilanteita, joissa vastustaja jätetään puolustusvarjojen avulla jopa 1v4-tilanteeseen. Tämä parvitoiminta (swarm) juontaa juurensa ajatteluun, että jalkapallojoukkue on lintuparven kaltainen superorganismi.

Nyt on aika toimia

Elland Roadille yhdistetty Jesse Marsch on rangnickilaisen koulukunnan valmentaja. Yhdysvaltalainen sai talvella potkut Rangnickin hyvin vahvasti luomasta Red Bull Leipzigista. Marsch on Rangnickin entinen apuvalmentaja.

https://twitter.com/telefootball/status/1494312475415744515?s=21

Hän on luennoinut Rangnickin lanseeraamasta SARD-säännöstä. One Nil nostaa nämä esille jutussaan.

Tämä neljän kirjaimen yhdistelmä viittaa juoksemiseen (Sprinten, Sprinting), yhtenäisyyteen (Alle Gemeinsam, All Together), yrittämiseen (Reingehen, Going In) ja toiseen aaltoon (Dazukommen, Second Wave of Pressure). Kaiken ytimessä on prässätä kunnolla – kun kerran prässätään. 

Bielsa haluaa, että Leeds United voittaa suoran vastustajan. Rangnick haluaa, että Manchester United pakottaa vastustajan tekemään heikon ratkaisun. 

Nämä erilaiset ajattelutavat johtavat erilaiseen harjoitteluun ja pelaamiseen. Tämä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta pienetkin pelaamiseen liittyvät päätökset ohjaavat vahvasti jalkapallojoukkueen suuntaa. Tätä suuntaa ei muuteta hetkessä: Marcelo Bielsa kannattaa siis pitää Elland Roadilla vielä hetken aikaa.

Tulevaisuus on eri juttu. Leeds voi hyvinkin asettaa pelaajan sijaan keskiöön pallon. Joukkueen nykytilanne ei ratkea pohtimalla, vaan toimimalla. Marcelo Bielsa on oikea henkilö pitämään valkoiset kuivilla. Jatkossa Elland Roadilla voidaan vaikka puristaa sitruunaa.

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button