fbpx
Artikkelit

Kalin: Rafael Benitez kehittää Evertonia omalla tyylillään – jääräpäisyys vahvuus ja heikkous

Goodison Parkilla toivotaan Rafael Benitezin avaavan ovet Euroopan kentille, kirjoittaa Lassi Kalin

Tällä kaudella Evertonin valmentajan tehtävissä aloittanut Rafael Benitez on David Moyesin jälkeen viides tehtävään vakituisesti palkattu manageri. Pelaajien ja kannattajien keskuudessa suositun Carlo Ancelottin korvannut Benitez saapui seuraan kiinalaisesta Dalian Professionalista. Benitez saapui tuttuihin ympyröihin. Espanjalaisella on kokemusta Englannissa valmentamisesta yli 500 ottelun verran Liverpoolista, Chelseasta ja Newcastlesta.

David Moyesin lähdettyä seurasta 11 vuoden taipaleen jälkeen vuonna 2013, paikka Toffeesin peräsimessä on ollut tuulinen. Roberto Martinezia lukuunottamatta yksikään valmentaja Moyesin jälkeen ei ole pitänyt paikkaansa kahta kokonaista kautta.

Evertonin viimeisten viiden kauden sijoitukset kaudesta 16/17 alkaen ovat 7, 8, 8, 12, ja 10. Tavoite Evertonissa on pelata säännöllisesti Euroopassa, mutta tähän tavoitteeseen ei ole päästy. Ancelotti nautti seurajohdon luottamusta, mutta Real Madridin työtarjouksen edessä projekti Evertonissa sai jäädä kesken.

Benitezillä vaikea alku

Täksi kaudeksi Evertonin penkin päähän palkattu Benitez aloitti työnsä vielä normaalimpaa tuulisemmissa olosuhteissa. Aikaisemmin Merseysiden toisella puolella Liverpoolia valmentanut espanjalainen ei ollut fanien suosikki uudeksi valmentajaksi. RafaOut oli monen Everton-kannattajan mielipide jo ennen kuin joukkue oli pelannut otteluakaan Benitezin alaisuudessa.

Evertonin siirtoikkuna ei myöskään vakuuttanut faneja. Kesällä joukkue käytti uusiin pelaajiin rahaa vajaat kaksi miljoonaa puntaa, kun joukkueeseen saapui ilmaisilla siirroilla Andros Townsend, Asmir Begovic, Andy Lonergan ja Salomon Rondon. Kukkaron nyörejä avattiin ainoastaan 1,7 miljoonan punnan verran Bayer Leverkusenista saapuneen Demarai Grayn kohdalla.

Kauden alun otteet ovat kuitenkin hiljentäneet Beniteziin kohdistunutta kritiikkiä. Everton on aloittanut tämän kauden pirteästi pelaamalla viihdyttävää jalkapalloa. Toffees on tämän kauden aikana tullut Valioliigassa jo kaksi kertaa tappioasemasta takaa ohi. Aikaisemmin näin oli käynyt kaksi kertaa viimeisen 59 liigamatsin aikana. Ensimmäinen tappio tuli kauden viidennessä ottelussa Aston Villan vieraana. Sen jälkeen Everton kaatoi taas Norwichin.

Kuuden kierroksen jälkeen Everton on sarjassa 13 pisteellään viides, pinnan verran kärkipaikasta.

Benitez paneutuu yksityiskohtiin

Everton on Moyesin jälkeen hakenut peli-identiteettiään, ja säännöllisesti vaihtuvat valmentajat eivät ole olleet samasta puusta veistettyjä. Benitezillä ja Ancelottilla on kuitenkin yksi yhteinen nimittäjä: molemmat ovat voittaneet seurajoukkuetasolla pokaaleja.

Benitez on monella tapaa täysin erilainen valmentaja kuin Ancelotti. Ancelottia on kehuttu helposti lähestyttäväksi ja hyväksi ihmistuntijaksi, jolla on erinomaiset välit oman pukukoppinsa kanssa. Beniteziä taas pidetään kylmänä taktikkona, jonka toimiston oveen koputtaminen voi olla jopa pelottavaa.

Ancelottin aikana Everton rakensi peliään puolustuksen kautta. Keskikentän keskustan pelaajat putosivat alas hakemaan palloa, ja peliä rakennettiin pitkien syöttökombinaatioiden ja pallonhallinnan kautta.

Alkukauden perusteella Benitezin Evertonin pelaaminen on paljon suoraviivaisempaa. Pallo pyritään pelaamaan nopeasti linjojen läpi hyökkäysalueelle ja tyhjiin tiloihin rynniville laitapelaajille. Viime kaudella seuraan saapunut keskikentällä pelaava Adboulaye Doucoure on päässyt taas pelaamaan Watfordista tutussa vapaammassa roolissa. Doucouren rooli on nousta mukaan hyökkäyksiin toisessa aallossa ja metsästää vastustajan rangaistusalueella irtopalloja.

Vaikka Doucoure pelaakin Benitezin Evertonissa taas vapaammassa roolissa, se ei tarkoita, ettei ranskalaisen pitäisi tehdä töitä. Benitez vaatii koko joukkueeltaan paljon työntekoa pallottomana. Doucoure on nähty tällä kaudella jo useaan otteeseen jopa joukkueen ylimpänä prässääjänä. Tämä on yksi syy miksi siirtohuhuissa oleva kolumbialaistähti James Rodriguez tuskin kuuluu Benitezin suunnitelmiin.

Benitezin yhdeksi vahvuudeksi ja ehkä samalla myös heikkoudeksi voidaan lukea loputon usko omaan tekemiseen. Espanjalaisen alaisuudessa Newcastlessa pelannut Isaac Hayden kommentoi The Athleticille, että Newcastlen ollessa kymmenen voitottoman ottelun putkessa Benitez ei muuttanut harjoituksissa mitään. Valmentaja vaati vain samoja toistoja uudelleen ja uudelleen, koska uskoi kelkan vielä kääntyvän, kunhan pelaajat vain toteuttavat hänen visionsa prikulleen oikein.

Kannattajille on todella turhauttavaa seurata joukkuetta, joka pelaa ilman voittoja, mutta ei näytä muuttavan mitään. Pelaajankin saattaa herkästi vallata olo, että jotain olisi tehtävä eri tavalla, jotta joukkue palaisi takaisin voittokantaan. Tällaisia tilanteita ei varmastikkaan helpota kuvaukset Benitezistä konfliktien välttelijänä, joka ei keskustele, jos saa kritiikkiä omiltaan.

Benitezin maailmassa asia on käsitelty, kun toinen osapuoli on saanut purkautua, ja sitten jatketaan taas hänen tavallaan. Espanjalainen antaa Euroopassa voitettujen pokaaliensa (Mestarien liiga, Uefa Cup, Eurooppa-liiga), kahden Espanjan mestaruuden, ja FA-Cup voiton puhua metodiensa puolesta.

Espanjalainen tunnetaan yksityiskohtiin paneutuvana taktikkona, joka haluaa jättää mahdollisimman vähän onnen varaan.

Evertonissa Benitez on todistanut kykynsä tehdä muutoksia kesken ottelun, jos vastustajan pelitapa on sitä vaatinut. Esimerkiksi Burnleytä vastaan kolmen topparin linja muuttui neljän linjaksi, kun Ben Godfrey vaihdettiin Michael Keanen tasoitusmaalin jälkeen Andre Gomesiin. Everton voitti ottelun lopulta 3—1, kun Gomes otti paikan Allanin viereltä ja vapautti Doucouren vielä vapaampaan rooliin. Doucoure sai syötön Townsendin voittomaaliin ja Grayn 3—1-maaliin.

Kohti Eurooppaa

Kauden alun suosiollinen otteluohjelma on yksi selitys Evertonin hyvälle aloitukselle, mutta myös kesän hankinnoilla on ollut osuutensa. Vasemmalla laidalla pelaava Gray on tehnyt kolme maalia ja oikealla pelaava Townsend yhden maalin ja kaksi maalisyöttöä. Myös viime kaudeksi seuraan saapunut Doucoure on aloittanut vahvasti tehden maalin ja antaen kolme maalisyöttöä.

Voitot Southamptonista, Brightonista, Burnleysta ja Norwichista eivät kuitenkaan tee Benitezistä vielä seuralegendaa. Ensimmäinen todellinen testi on edessä lauantaina 2. lokakuuta, kun Everton matkaa Old Traffordille Manchester Unitedin vieraaksi.

Aika näyttää onnistuuko Benitez palauttamaan Europelit Goodison Parkille. Benitezin metodeilla suurempi menestys odottaa todennäköisesti vasta kauempana tulevaisuudessa. Europaikoista taistelee kuitenkin ehkä jopa ennätysmäärä seuroja tällä kaudella. Kolmetoista pistettä ja viides sija kuuden pelatun ottelun jälkeen antaa Evertonin kannattajille kuitenkin syitä optimistisuuteen.

 

Lassi Kalin

Tuore urheilujournalismin erikoistoimittaja. Someron Voiman entinen erinomainen pukukoppipelaaja. Parhaat TOP5 listat ja asiaa Liverpoolista.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button