fbpx
Artikkelit

Arvostelu: The Quality of Madness – Marcelo Bielsa tilasi VHS-kasetteja Jari Litmasen peleistä ja uhkasi ultrakannattajia käsikranaatilla 

Tim Richin kirja on mielenkiintoinen, mutta jää hieman pintapuoliseksi, kirjoittaa Eero Laurila.

Marcelo Bielsa on kuuma nimi. Leeds United nousi viime kaudella Valioliigaan argentiinalaisen johdolla. Bielsa on saavuttanut tällä kaudella uusia ihailijoita: Leeds pelaa parhaimmillaan hengästyttävää jalkapalloa. 

Bielsa, 65, on vaikuttanut laajasti koko jalkapallomaailmaan. On siis hyvin luontevaa, että argentiinalaisen tarina kiinnostaa. 

Tänä vuonna julkaistu The Quality of Madness – a Life of Marcelo Bielsa on lähes 400-sivuinen kirja valmentajan mielenkiintoisesta tarinasta, joka on kulkenut reittiä: Newell’s Old Boys 1990–1992, Atlas 1993–1995, América 1995–1996, Vélez Sarsfield 1997–1998, Espanyol 1998, Argentiinan maajoukkue 1998–2004, Chilen maajoukkue 2007–2011, Athletic Bilbao 2011–2013, Marseille 2014–2015, Lazio 2016, Lille 2017 ja Leeds United 2018–.

Bielsa, Messi ja Che Guevara

Englantilainen kirjailija ja jalkapallotoimittaja Tim Rich nostaa heti alkuun esiin suomalaisia kiinnostavan yksityiskohdan. Bielsa näytti 1990-luvun alussa Newell’s Old Boysin pelaajille pätkiä vielä täysin tuntemattoman Jari Litmasen peleistä Suomessa. Kirja ei paljasta, miten Bielsa onnistui VHS-kasetteja hankkimaan. Selvää on, että Bielsa ei jättänyt kiveäkään kääntämättä. Hänelle tuli kotiin 40 eri jalkapallolehteä. Kirjoja hän on kerännyt noin 30 000.

Rich kertoo, miten rosoinen Rosario on onnistunut kasvattamaan maailmaa muuttaneita ihmisiä. Muun muassa Bielsa, Che Guevara ja Lionel Messi ponnahtivat pinnalle 300 kilometriä Buenos Airesista pohjoiseen sijaitsevasta noin miljoonan ihmisen kaupungista. 

Sen sijaan Rich jättää hieman vähäiselle käsittelylle sen, miten Bielsa ylipäätään kehittyi huippukoutsiksi. Newell’s Old Boysissa kasvanut Bielsa lopetti pelaamisen jo 25-vuotiaana, meni yliopistoon opiskelemaan urheilutieteitä ja valmensi kahdeksan vuotta Newell’s Old Boysissa junioreita ennen kuin otti edustusjoukkueen komentoonsa. 

Juuri tämä vaihe kiinnostaisi enemmän. Rich kyllä kertoo, että Bielsa muutti Newell’s Old Boysissa edustusjoukkueen toimintakulttuurin välittömästi, mutta ei pureudu aivan riittävästi yksityiskohtiin. Miten tuolloin 35-vuotias Bielsa pystyi nostamaan seuran maan huipulle? Tämä käsitellään hieman pinnallisesti, vaikka argentiinalaisen yksityiskohtiin pureutuva, armoton harjoittelukulttuuri toki useasti mainitaan. 

500 harjoitteen pankki

Bielsa muutti 1993 Meksikoon, kun Atlas FC tarjosi hänelle jalkapallojohtajan roolia. Bielsa halusi ottaa hieman etäisyyttä valmentajan kuluttavaan arkeen, mutta palasi vaihtopenkille, kun päävalmentaja Mario Zanabria jätti paikkansa. Bielsa ehti kehittää ja kehittyä pienen tauon aikana. Hän veti reippaan puolen vuoden aikana yli 500 eri harjoitetta. Joukkueen pelaajat valittivat, ettei ajatus enää kulje jatkuvan ajatustyön vuoksi.

Bielsa on saanut vastata burn out -kysymyksiin koko uransa aikana. Hänen harjoituksissaan ei jää juuri aikaa pelaamiselle, vaan minuutit käytetään pienryhmissä teknistaktisten yksityiskohtien kehittämiseen. Rich siteeraa kirjassa tutkimusta, jonka mukaan toistomainen, ”repetitive”-harjoittelu altistaa uupumiselle. Hän kirjoittaa asiasta ristiin ja rastiin: leimaa argentiinalaisen harjoittelun itseään toistavaksi, mutta samalla mainitsee, että Bielsa on vetänyt vajaassa kaudessa yli 500 eri harjoitetta.

Koko burn out -keskustelu on Bielsalle nykyään vihonviimeinen puheenaihe. Jos toimittaja haluaa saada argentiinalaisen suunniltaan, kannattaa asia ottaa esille lehdistötilaisuudessa.

https://twitter.com/PhilHay_/status/1339482715574460416?s=20

Bielsa on äärimmäisen vaikutusvaltainen jalkapallovalmentaja, mutta hänen oppejaan käsitellään kirjassa kuin kirjassa pääosin pintapuolisesti.  The Quality of Madness ei tuo tälle janalle suurta muutosta, mutta on ansiokas teos argentiinalaisen tarinasta. Rich kertoo innolla tarinoita seuroista, joissa Bielsa on toiminut. Lukijalle jää tosin herkästi kuva, että kyseessä on enemmänkin copy and paste -tarina Newell’s Old Boysista Leedsiin kuin Bielsaan aidosti ja syvällisesti pureutuva kirja. 

Oppitunti Sir Alexille

Rich sortuu myös perienglantilaiseen piirteeseen. Koska Englanti on – ainakin omasta mielestään – lajin yksi ja ainoa emämaa, nostaa Rich jatkuvasti esille Bielsaan liittymättömiä, englantilaisia jalkapallotarinoita. Lukija jää herkästi miettimään, onko tarkoituksena jatkuvasti muistuttaa lukijaa siitä, että jalkapallo tosiaan on englantilainen peli? Sama piirre loisti Jed C. Daviesin ansiokkaassa Bielsa-kirjassa, jossa Davies käyttää sivukaupalla tilaa Oxfordin yliopistojoukkueen pelaamiseen.

Muutaman terävän huomion Rich tekee. Athletic Bilbao antoi keväällä 2012 todellisen oppitunnin Manchester Unitedille Eurooppa-liigan puolivälierissä. Bilbao suorastaan tyrmäsi Punaiset paholaiset niin Old Traffordilla kuin San Mamésilla. Sir Alex Ferguson näki, että Manchesterissäkin ennen ottelua hurjasti harjoitellut Bilbao hyötyi Espanjan pääsarjan vähemmän hektisestä rytmistä. Rich kirjoittaa, että Sir Alex ei ehkä koskaan ihan ymmärtänyt, miten Bielsa todella toimi, että vastaava harjoittelu on Bielsalle arkipäivää. Toki Sir Alex kehui baskijoukkuetta vuolaasti tappioon päättyneen otteluparin jälkeen.

https://twitter.com/Oddschanger/status/1340006779254665219?s=20

Aiemmin syksyllä Bilbao ja Pep Guardiolan FC Barcelona kohtasivat ikimuistoisessa, luvuin 2-2-päätyneessä kamppailussa San Mamésilla. Ottelu kannattaa katsoa YouTubesta. Guardiolan FC Barcelona eli tuolloin parhaita aikojaan. San Mamésilla mennään eikä meinata, kun Bielsa ottaa Lionel Messin, Andres Iniestan, Xavin ja kumppanit hänelle tyypilliseen miesvartiointiin. Rich nostaa pelin esiin ja muistuttaa, miten Bielsa toimi Guardiolan innostajana ennen katalonialaisen valmennusuraa. Kaksikon tapaaminen kesti tunteja, ja vaikutti Guardiolan ajatuksiin.

El Loco

Bielsa on saanut hulluuteen viittaavan lempinimen ”El Locon”, mutta on sittemmin muuttanut jalkapallomaailman toimintatapoja niin, että hänen toimintatapojaan aletaan jo pitää ainakin osin normaaleina, Rich muistuttaa. 

El Locon leima on liitetty häneen siitä saakka, kun Bielsa hääti käsikranaatti kädessään Newell’s Old Boysin protestoineet ultrakannattajat kotioveltaan. Newell’s Old Boys kärsi tuolloin hieman heikommasta jaksosta.

Kirjassa riittää argentiinalaisen luonnetta ihmetteleviä tarinoita.  Bielsa kasvoi ylemmän keskiluokan perheessä, jossa koulutusta pidettiin arvossaan. Bielsa kapinoi ja päätti panostaa jalkapalloon. Tämä piirre on saattanut vaikuttaa siihen, miksi hän toimii niin eri tavalla valtavirtaan verrattuna.

Hänen veljensä Rafael on tunnettu politiikko ja lakimies. Rafael neuvottelee Marcelolle edelleen hyvät sopimukset. Marcelo Bielsa on tarkka rahan suhteen. Hän tietää arvonsa. Bielsa on nostanut läpi uransa hyvää liksaa. Samalla hän on hyvin tarkka periaatteistaan. Bilbaossa hän ajautui käsirysyyn seuran harjoituskeskuksen remontista vastanneen työnjohtajan kanssa. Hän ilmoitti tapauksen omaehtoisesti poliisille ja esitteli poliisiraportteja lehdistötilaisuudessa. Bielsa piti koko urakkaa huijauksena. Athletic Bilbao joutui julkaisemaan tiedotteen, jossa esitettiin seuran oma näkemys asiaan.

Yksiö kulmakaupan yläkerrassa

Marseillessa Bielsa haukkui ensimmäisissä lehdistötilaisuuksissaan seuran johdon, joka ei pitänyt lupauksiaan siirtomarkkinoilla. Laziossa hän ehti pysyä kaksi päivää, kun Lazio ei saanut hankittua ensimmäistäkään argentiinalaisen vaatimaa pelaajaa. 

Leedsissä Bielsa asuu kulmakaupan yläkerrassa. Hänelle ei kelvannut seuran tarjoama kylpylähotelli, jossa yksi yö maksaa reippaat 300 euroa. Leeds Unitedin kaikkien aikojen kovapalkkaisin päävalmentaja asuu yksin yksiössä, jonka vuokraa hän tinki viimeiseen saakka alas. Argentiinalaisen arkkitehtivaimo asuu perheineen Rosariossa. Vaimoaan Bielsa on uransa aikana pyytänyt muun muassa piirtämään harjoitteitaan paremmin ymmärrettävään muotoon. Vaimo on taas vaatinut miestään katsomaan toimittajia silmiin puhuessaan – heikoin tuloksin. 

https://twitter.com/LUFCDATA/status/1340290517268086785?s=20

Bielsa uskoo kovaan työhön. Hän on vaatinut jokaisessa joukkueessa pelaajille hyvät torkkumahdollisuuudet. Leedsissä pelaajille on jopa asennettu huoneisiin pieni takka, joka rentouttaa tunnelmaa. Leeds harjoittelee kaksi, jopa kolme kertaa päivässä. Vaikka tahti on hyvin rankka, niin pukukoppi on yleensä viimeisin paikka, jossa Bielsa saa kuulla loppuun palamisesta. Enemmänkin tämä asia nousee mediassa esille lähes aina, kun Leeds häviää.

Richin kirja on täynnä vastaavia, hauskoja tarinoita. Chilen maajoukkueessa Bielsa palkkasi tyttärensä 17-vuotiaan, jalkapallovalmennuksesta innostuneen kaverin vakoilemaan vastustajia. Nuori herrasmies kiipesi innoissaan jopa puihin, jotta sai tarvittavan tiedon. Etelä-Amerikassa tuttu vakoilukulttuuri ihmetytti Englannissa, kun Bielsa lähetti Leeds Unitedin työharjoittelijan keräämään tietoa vastustajista heidän harjoituskeskuksiin, puutarhasakset mukanaan. Bielsa ehti vakoiluttaa pitkään ennen kuin Derbyssä paikalliset asukkaat lähettivät poliisin Leeds Unitedin vakoojan kimppuun. Bielsa otti tapauksesta vastuun ja maksoi Englannin jalkapalloliiton antamat 200 000 punnan sakot.

Bielsa jää hieman mysteeriksi

Bielsa kirjoitti Chilen-aikoinaan kirjan: 11 tietä maalintekoon. Teos löytyy kovallakin googlaamisella vain espanjaksi. Toivottavasti opus kääntyy joku päivä laajaan levitykseen ja englanniksi, miksei suomeksikin. Ennen kuin tämä tapahtuu, jää Bielsa edelleen hieman mysteeriksi.

Bielsa on toki hyvin tarkka salaisuuksistaan. Hän ei anna juuri haastatteluja ja pitää harjoitukset lukittujen ovien takana, jos se vain on mahdollista.

Hänen toimintatapaansa uppoutuminen on haastavaa, aikaa vievää puuhaa. Bielsa saattoi vetää Bilbao-aikoinaan lähes tunnin kestäviä, erilaisia kahden pelaajan horisontaalisiin ja vertikaalisiin rotaatioihin tähdänneitä harjoitteita. Niissä käytiin läpi jokainen mahdollinen, kahden pelaajan horisontaalisen ja vertikaalisen yhteistyön muoto. Hieman vastaavaa nähtiin, kun Bielsa vieraili Suomessa kesällä 2012. Juuri tämä on parasta Bielsaa. Hän on tehnyt perustyön huolellisesti, pilkkonut pelin pieniin paloihin ja alkanut rakentaa omaa toimintatapaa tämän pohjalta. 

Jos Bielsa kiinnostaa, kannattaa The Quality of Madness ehdottomasti lukea. Kirja kertoo mielenkiintoista tarinaa. Jos sen sijaan haluaa oppia jalkapalloa, kannattaa avata televisio seuraavan kerran, kun Leeds United pelaa.

 

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button