fbpx
Artikkelit

Kalin: Liverpool tarjosi kannattajilleen lähes kaikkien aikojen kauden – mistä loppuhuipennus ensi kaudelle?

Liverpool pelasi lähes nappikauden, kirjoittaa Lassi Kalin. Onko Darwin Nunez puuttuva palanen?

Liverpoolin yksi upeimmista kausista Valioliigan olemassaolon aikana päättyi kahteen suuren pettymykseen. Jos kaikki punaisten omatkaan fanit eivät uskoneet Valiolliigan mestaruuteen, niin heidänkin toivonkipinänsä herätti Valioliigan viimeisellä kierroksella Aston Villan 2-0-maalin Manchester Cityn verkkoon 69 peliminuutin jälkeen iskenyt Philippe Coutinho. Jürgen Klopp on kutsunut joukkuettaan useaan otteeseen ”mental monstereiksi.” Tämän osoitti myös Pep Guardiolan miehistö Villaa vastaan olevansa tulemalla ensin rinnalle ja sitten ohi.

Toinen pettymys nähtiin Mestarien liigan finaalissa, jossa Real Madrid kruunattiin Euroopan mestariksi Liverpoolin painostuksesta huolimatta. Liiga- ja FA-cup pokaalit saman kauden aikana eivät ole heikko saavutus, mutta Liverpoolin 2021-22 kauden ryhmän voitiin odottaa voittavan enemmän.

Liverpool tarjosi kannattajilleen jännitettävää koko rahan edestä. 63 pelattua peliä (vain neljä tappiota) tarkoittaa, että punaiset pelasivat kauden aikana jokaisen mahdollisen ottelun. Peleillä oli viimeiseen asti merkitystä ja vaikka tulokset eivät olleetkaan riittäviä, niin juuri näissä otteluissa fanit haluavat joukkueensa olevan mukana. Loppujen lopuksi oli todella pienestä kiinni, ettei tämä juttu kertoisi historiallisesta joukkueesta, joka voitti neljä pokaalia.

Kaikkien aikojen joukkue, tai ainakin melkein

Moni piti 2021-22 kauden joukkuetta jopa Liverpoolin kaikkien aikojen joukkueena. Alisson pelasi maalin suulla jälleen kauden, jonka myötä hänet täytyy ottaa mukaan keskusteluun, kun puhutaan maailman parhaista maalivahdeista. Liverpoolin pelaaminen korkealla puolustuslinjalla ei olisi mahdollista ilman Alissonia. Brasilialainen pelasi liigassa eniten nollapelejä koko sarjassa yhdessä maanmiehensä Edersonin kanssa.

Virgil van Dijk pelasi samalla tavoin kuin ennen loukkaantumistaan, Joel Matip pelasi uransa parhaimman kautensa ja Ibrahima Konate esiintyi aina mahdollisuuden saadessaan edukseen. Topparien ollessa kunnossa Trent Alexander-Arnold ja Andy Robertson saivat takaisin vapautensa nousta ylös hyökkäyksien tueksi.

Liverpoolin keskikentän ykköskolmikko Thiago Alcantara, Jordan Henderson ja Fabinho tekivät väsymättömästi töitä pelistä toiseen. Thiago oli koko Liverpoolin yksi kauden pelaajista ja päättyneelle kaudelle kuin uusi hankinta. Espanjalainen lunasti kaikki odotukset joista puhuttiin, kun Liverpool hankki hänet kesällä 2020 Bayern Münchenista.

Thiago näkee kentällä pelin kuin hän istuisi katsomossa katsomossa mitä hänen ympärillään kentällä tapahtuu. Thiagon pelaaminen on kuin joku ohjaisi häntä videopelissä sillä erotuksella, että pallo lähtee aina oikealla voimalla juuri sinne minne ohjainta pitelevä pelaaja sen ajattelikin – kaikki FIFAa pelanneet tietävät, että edes videopelissä homma ei toimi näin. Koko pelin syvällä omalla kenttäpuoliskollaan puolustavat joukkueet ovat tuskastuttaneet Liverpoolia aika ajoin – Thiago on auttanut juuri tällaisten puolustusten lukkojen avaamisessa paljon. Liverpoolin keskikentällä ei ole nähty tällaista maestroa Xabi Alonson jälkeen.

https://twitter.com/ChampionsLeague/status/1532669567289413632?s=20&t=sDHdEpFr4vrEyqxyc5WqTw

Liverpoolin hyökkäyskalusto Mohamed Salah, Sadio Mane, Diogo Jota, Roberto Firmino ja Luis Diaz tekivät joukkueelleen käsittämättömät 92 maalia, kun kaikki kilpailut otetaan huomioon.

Salah palasi liigan maalikuninkaaksi ja antoi myös eniten maalisyöttöjä koko sarjassa. Hyökkäyskalusto ei ollut oikein missään vaiheessa kautta samanaikaisesti parhaassa vireessään.

Salahin ja Jotan pelatessa unelmasyksyä oli Manella vaikeampaa. Manen päästyä huippuvireeseen Senegalin voittoon päättyneen Afrikan mestaruusturnauksen jälkeen, oli vaisumpaa puolestaan Salahilla ja Jotalla.

Tammikuussa FC Portosta hankittu Luis Diaz oli juuri sitä mitä Liverpoolin hyökkäys keväällä tarvitsi. Diaz toi Liverpoolin hyökkäämiseen uutta yllätyksellisyyttä. Kolumbialainen näytti hyvällä tavalla raa’alta ja hiomattomalta. Alkuaikojen Kloppin heavy metal jalkapallon pelaajalta. Jalkapalloa ennakkoluulottomasti samaan aikaan voimalla ja taidolla pelaavalta Diazilta voidaan odottaa ensi kaudella paljon. Miehen otteet toivat monesti mieleen Luis Suarezin. Kloppin pelityyliin sopeutuminen vaatii yleensä oman aikansa, mutta Diaz pelasi kuin hän olisi ollut osa joukkuetta jo monta vuotta.

Moni pelaaja jäi kokonaan mainitsematta ja se kertoo Liverpoolin tämän hetken joukkueen leveydestä. Lähes jokaisella pelipaikalle on tällä hetkellä kilpailutilanne. Kesän aikana voidaan odottaa hankintoja, joilla kilpailutilanne kasvaa entisestään.

Manen lähtö ei ole katastrofi

Muutoksia on luvassa. Divock Origin siirtyminen AC Milaniin on lääkärintarkastusta ja sopimuksen allekirjoitusta vaille varmaa. Lisäksi Mestarien liigan finaalin jälkeen Mane ilmoitti olevansa kuuden Liverpoolissa vietetyn vuoden jälkeen valmis seuraavaan haasteeseen urallaan.

Manen jättää Liverpooliin aukon, joka vaatii ja saakin korvaajan. Paniikkiin ei ole syytä, kun Diaz näytti jo ensimmäisen viiden kuukautensa aikana olevan valmis seuraavaksi supertähdeksi. Lisäksi Liverpool hankki lupaavan Fabio Carvalhon jo Fulhamista.

Huhtikuussa 30 vuotta täyttäneen Manen lähtö saattaa olla jollakin tapaa jopa helpotus. Firmino täyttää lokakuussa 31 vuotta ja Salah kesäkuussa 30. Kaikkien pitäminen joukkueessa olisi ollut vaikeaa, eikä edes järkevintä.

Mane kävelee lähtökohtaisesti avauskokoonpanoon tällä hetkellä lähes mihin tahansa joukkueeseen Euroopassa, mutta tilanne ei välttämättä olisi enää sama vuoden päästä. Mane on jäänyt Liverpoolissa Salahin varjoon ja maisemanvaihdos saattaa tehdä hänestä tulevan joukkueensa ykköstähden, johon saattaa olla viimeinen mahdollisuus tänä kesänä. Tänä kesänä Manesta on myös vielä mahdollisuus saada jonkinlainen järkevä siirtokorvaus, joten siirto nyt saattaa olla molempia osapuolia parhaiten palveleva ratkaisu.

Salahin uusi sopimus on ollu prioriteettina jo pitkään. Manen mahdollinen lähtö saattaa antaa Liverpoolille mahdollisuuden tarjota Salahille sopimusta, joka egyptiläisen leirissä hyväksyttäisiin. Kohtuuttomia Liverpoolissa ei kuitenkaan olla valmiita maksamaan.

Manen lähdölle on jo korvaajakin löydetty.

Darwin Nunez on saapumassa Benficasta vahvistamaan Liverpoolin hyökkäystä. Halvaksi Nunezin allekirjoituksen saaminen paperiin ei ole tulossa. Siirtosumma voi kaikkien lisäysten myötä nousta 100 miljoonaan euroon, joka rikkoo Liverpoolin siirtoennätyksen, joka maksettiin aikanaan Virgil van Dijkista. Eri medioiden lähteiden mukaan sopimus olisi kuusi vuotta pitkä. Huhujen mukaan Nunezin perässä oli Liverpoolin lisäksi ainakin Manchester United.

Vasta 18 kuukautta sitten Nunez pelasi vielä Espanjan toisiksi korkeimmalla sarjatasolla Almerian riveissä. Benfica oli kuitenkin jo silloin valmis maksamaan uruguaylaisesta hyökkääjästä 39 miljoonan euron siirtosumman. Silloin Benfica maksoi potentiaalista, nyt Liverpool joutuu pulittamaan valmiista pelimiehestä.

Nunez on monipuolinen hyökkääjä, joka pystyy pelaamaan hyökkäyksessä monella eri pelipaikalla. Enimmäkseen kuitenkin tätä nykyä keskellä viihtyvä hyökkääjä voitti viime kaudella Portugalin pääsarjan maalikuninkuuden 26 maalilla. Tämän kauden Mestarien liigassa Nunez heilutti verkkoa kuudesti. Näistä osumista kaksi tuli Liverpoolia vastaan puolivälierissä. Toisen osaottelun jälkeen Klopp intoutui ylistämään Nunezin pelaamista lehdistötilaisuudessa ja oli varma, että hyökkääjällä on edessään upea ura, jos hän vain pysyy terveenä.

Hyppy Portugalista Valioliigaan on iso. Ensimmäisellä kaudellaan Portugalissa Nunez osui vain viidesti 28 ottelussa. Suuri siirtosumma luo myös paineita ja alla on tosiaan vasta yksi erinomainen kausi. Liverpoolin leirissä ei viime vuosina ole huteja siirtoikkunoissa nähty, ja punaisten fanit varmasti toivovat ja uskovat, että haaviin on päätynyt jälleen yksi helmi.

Liverpoolin hankinnat ovat viime vuosina osuneet ja rekrytiimi on etenkin hyökkäykseen vetänyt nykypäivänä kohtuuhintaisia kaneja hatusta Jota ja Diaz malliesimerkkeinä.

Jos Mane lähtee niin Liverpoolilla on silti senegalilaista lukuunottamatta kasassa ensi kaudelle sama runko kuin viime kaudella. Päättyneellä kaudella joukkue ei saanut kirkkaimpia palkintoja, eikä jäänyt historiankirjoihin, mutta sille on vielä mahdollisuus ensi kaudella.

Ensi kaudella sitten, niin kuin Liverpoolissa aina sanotaan

Klopp sanoi heti finaalin jälkeen, että hotellin ensi kauden Mestarien liiga finaaliin Istanbulissa voi varata. Salah oli valmis vaihtamaan kaikki kauden henkilökohtaiset saavutuksensa mahdollisuudesta pelata Pariisin loppuottelu uudelleen. Samassa päivityksessä egyptiläinen totesi kauden olleen pitkä, mutta osan hänestä toivovan uuden kauden alkavan jo huomenna.

https://twitter.com/MoSalah/status/1532314498891231232?s=20&t=lgvG2WcP64zEvv2qUcMVFw

Toimittaja Raphael Honigstein kirjoittaa englantilaista jalkapallokulttuuria pohtivassa kirjassaan Englischer Fussball, että englantilaisilla joukkueilla on kova tarve kärsiä ennen kuin voittamisesta voi oikeasti nauttia. Liverpoolin kannattajat saivat aimo annoksen kärsimystä osakseen loppukaudesta – ehkä ensi kaudella on aika nauttia.

LUE LISÄÄ LIVERPOOLISTA: 

Podcast, jakso 6: Miksi Mohamed Salah nousi huipulle juuri Liverpoolissa?

Kotimäki: Liverpoolin mullistavat laitapuolustajat ovat välikaistojen valtijoita

Divock Origi — mies, legenda ja Anfieldin ikuinen lemmikki

Liverpool: Andrew Robertson ei lannistunut, kun sai tylyt potkut – jo maailman paras pelipaikallaan?

Lassi Kalin

Tuore urheilujournalismin erikoistoimittaja. Someron Voiman entinen erinomainen pukukoppipelaaja. Parhaat TOP5 listat ja asiaa Liverpoolista.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button