fbpx
Artikkelit

Loukola: Cristiano Ronaldon lähtö näyttää alkusoitolta – Manchester Unitedin myynti olisi hyppy tuntemattomaan

Cristiano Ronaldon lähteminen Manchester Unitedista on osoitus paremmasta seuratoiminnasta.

MANCHESTER, ENGLANTI. Marraskuinen tiistai-ilta oli kiireinen Manchester Unitedin toimistolla. Ensin seura ilmoitti Cristiano Ronaldon välittömästä poistumisesta seurasta.

”Ronaldo jättämässä Unitedin”, lukee seuratiedotteen otsikossa. Sen perään jatkuu, että Cristiano Ronaldo jättää seuran yhteisymmärryksessä välittömästi. Lopuksi kiitokset 346 ottelusta ja 145 maalista Manchester Unitedille.

Yhden seuran kautta aikojen parhaista pelaajista poistuminen oli vielä alkusoittoa. Seuraava, Suomen aikaa kello 23:30 julkaistu tiedote Unitedin verkkosivuilla oli luonteeltaan huomattavasti tutumpi liiketaloudesta kuin jalkapallosta. Tiedote tuli suoraan julkiselta osakeyhtiöltä Manchester Unitedilta.

”Manchester United ilmoittaa prosessista tutkia strategisia vaihtoehtoja, jolla parannetaan seuran kasvua”, lukee jokseenkin teknisessä otsikossa.

Käytännössä seura tiedottaa maailmalle, että Manchester Unitedin hallitus etsii seuralle uusia omistajia tai vähintäänkin uusia sijoittajia. Kaikki on menossa uusiksi koskien Old Traffordin uudistusta, infrastruktuuria ja kaupallisia toimintoja.

– Arvioimme vaihtoehtoja, joilla vahvistamme tukevamme kannattajia parhaalla mahdollisella tavalla, ja että Manchester United maksimoi merkittävät kasvumahdollisuudet seuralle tänään ja tulevaisuudessa, seuran pääomistajat Avram ja Joel Glazer sanovat.

Uutinen saattaa tarkoittaa lopun alkua Glazerien perheen 17 vuoden omistukselle Manchester Unitedissa. The Raine Group on nimetty yrityksen taloudelliseksi neuvonantajaksi. Samainen firma auttoi Chelsean 4.33 miljardin euron arvoisessa myynnissä kesällä.

Manchester United on yksi maailman suurimmista seuroista. Sen myynti olisi massiivinen tapahtuma koko jalkapallomaailmassa. Jalkapallon pelikentän kasvaessa viime vuosina vauhdilla paikallisista liikemiehistä rikkaisiin amerikkalais,- tai aasialaisomistajiin, ja Manchester Cityn, Newcastle Unitedin ja PSG:n kohdalla kokonaisten valtioiden tukemiin projekteihin, on pelottavaa kuvitella mihin käsiin Manchester United voi päätyä.

Spekulaatiot Manchester Unitedin omistajuudesta ovat pyörineet vuosikausia, kun protestit nykyomistajia Glazereita vastaan jatkuvat äänekkäinä. Yksi Britannian rikkaimmista henkilöistä, Sir Jim Ratcliffe, on ollut elokuusta lähtien vahvinten seuraan yhdistetty ostajataho. Rikas manchesterilainen liikemies olisi myös suosikki uudeksi omistajaksi suurimmalle osasta kannattajista.

Päivänä jolloin Saudi-Arabia kuritti Argentiinaa MM-viheriöllä laittaa kuitenkin miettimään, mitä jos Manchester United päätyy Lähi-idän valtion omistukseen. Siinä tapauksessa jalkapallomaailma menisi taas kertaheitolla uuteen järjestykseen. Se olisi hyppy tuntemattomaan.

Seuraa pienempi Ronaldo

Tällä hetkellä Man United on kuitenkin Glazerien omistuksessa. Cristiano Ronaldo sai kokea todeksi kuluneen sanonnan, että yksikään pelaaja ei ole seuraa isompi. Ronaldon lähteminen Manchester Unitedista ehti pysyä jalkapallomaailmaan ykkösuutisena kokonaiset neljä tuntia ennen kuin uutinen seuran myynnistä pulpahti ulos.

Piers Morganin haastattelussa itsensä seurasta ulos puhunut Ronaldo saa etsiä uutta seuraa välittömästi. Haastattelussa seuraa, sen omistajia, Erik ten Hagia, nuoria ja ex-pelaajia kritisoinut Ronaldo tiesi mitä hän oli tekemässä. Kritisoinnin vastapainoksi Ronaldo sai myös United-kannattajilta kehuja nostaessaan esille räikeitä epäkohtia seurassa.

Ronaldon potkut / yhteisymmärryksessä purettu sopimus ei tullut yllätyksenä Manchesterissa. Ensimmäiset kannattajien kommentit uutiseen mukailivat tyytyväisyyttä ja yllätyksettömyyttä. Päätös oli kaikille osapuolille hyvä. Ronaldo halusi pois seurasta, eikä Unitedilla ollut pelikentällä enää juuri käyttöä portugalilaiselle.

Cristiano Ronaldon ”toinen tuleminen” seuraan oli kaksijakoinen. Ronaldo ehti pelata puolentoista kauden aikana 55 ottelua iskien 27 maalia. 2021-22 kaudella Ronaldo palkittiin kauden päätteeksi seuran parhaana pelaajana, hän oli Valioliigan kolmanneksi paras maalintekijä 18 maalilla ja hänet valittiin myös Valioliigan kauden joukkueeseen. Kritiikkiä Ronaldo sai siitä, ettei hän vajavaisella liikkeellään enää sopinut Unitedin pelityyliin. Maalit antoivat kuitenkin paljon anteeksi.

Kuluvalla kaudella Ronaldo putosi pahasti pois Erik ten Hagin kelkasta. Kesällä perhehuolien ja loukkaantumisten kanssa paininut Ronaldo jäi ulos kaudenaluskiertueelta. Sen jälkeen hän ei enää koskaan oikein murtautunut hollantilaismanagerin suosioon.

Miten Ronaldo muistetaan Manchesterissa toiselta jaksoltaan seurassa? Todistin paikan päällä lukuisia Ronaldon otteluita, jotka olivat käänteentekeviä Manchester Unitedille viime ja nykyisellä kaudella. Alla merkittävimmät.

Ronaldon toinen tuleminen

Wolverhampton Wanderers – Manchester United, 29.8.2021.

Ronaldo-huuma on katossa, se on ylitsepursuavaa. Uutinen Ronaldon paluusta Manchester Unitediin varmistui päivä ennen Man Unitedin vierasottelua Wolverhamptonia vastaan. Yksi Unitedin kannattajille tärkeimmistä asioista oli, että Ronaldo ei päätynyt Manchester Cityn riveihin. Loppuen lopuksi ehkä yksi isoimmista voitoista Punaisten Paholaisten kannattajille oli ettei Ronaldo päätynyt super-vaihtomieheksi Etihadille. Historia muistaisi Ronaldoa Manchesterin punaisella puolella nyt huomattavasti rumemmin.

Manchester United – Newcastle United, 11.9.2021.

Ronaldon ensimmäinen ottelu takaisin Old Traffordilla. Portugalilainen iskee kaksi maalia kotiinpaluussaan. Henkilökultti Ronaldoa kohtaan on ylimmillään, kun mikään ei pidättele kotiyleisön riemua. ”Viva Ronaldo” raikaa Old Traffordin lehtereillä, käytävillä ja Manchesterin kaduilla.

Manchester United – Arsenal, 3.12.2021.

Vastanimitetty väliaikaismanageri Ralf Rangnick seuraa katsomosta, kun Ronaldo upottaa kahdella maalillaan Arsenalin Old Traffordilla. Manchester United tulee kolme kertaa takaa ohi ja Ronaldo näyttää olevansa yhä seuran talismaani.

Manchester United – Tottenham, 12.3.2022.

Ronaldo on saanut vuoden alussa paljon kritiikkiäkin osakseen. Hattutemppu Tottenhamia vastaan on kuitenkin taas muistutus yhdestä kaikkien aikojen parhaan maalintekijän tehokkuudesta. Ronaldo teki urallaan ”vain” kolme hattutemppua Manchester Unitedin riveissä.

Manchester United – Brighton, 7.8.2022.

Kauden avausottelu ja keskenkuntoinen Ronaldo tulee vaihdosta kentälle. Ronaldo on vaatinut kesän aikana siirtoa pois seurasta, mutta silti hän saa raikuvat aplodit juostessaan kentälle. Osa yleisöstä pysyy protestina täysin hiljaa Ronaldon tullessa kentälle, mutta suurin osa Old Traffordin maksavasta yleisöstä haluaa nähdä Ronaldon. Man United häviää 1-2.

Manchester United – Tottenham, 19.10.2022.

Manchester United pelaa vakuuttavimman esityksen ainakin vuoteen. Cristiano Ronaldo kerää kuitenkin suurimmat otsikot poistuessaan lämmittelyalueelta pelaajatunneliin. Ten Hag ilmoittaa ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Ronaldon kieltäytyneen tulemasta kentälle. Ottelun huumassa Ronaldon temppua ei edes juuri noteerattu yleisössä. Jälkikäteen temppu sai kuitenkin yhä useammat kannattajat kääntymään viimein Ronaldoa vastaan.

Manchester United – West Ham, 30.10.2022.

Viimeinen peli, jossa näin Ronaldon paikan päällä Manchester Unitedin riveissä. Ronaldo tekee aktiivisesti aloitteita, mutta viimeistely-yritykset ovat heikkoja. West Hamin kannattajat ivailevat Ronaldolle koko pelin ajan. Kombinaatiopeli Marcus Rashfordin kanssa ei toimi. Rashford ratkaisee ottelun ronaldomaisella puskulla. Ronaldo pelaa viimeisen kerran Manchester Unitedin riveissä viikon myöhemmin, kun United häviää Aston Villalle vieraissa 3-1. Kapteeniksi nimitetty Ronaldo on koko joukkueen ohella pettymys.

 

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button