fbpx
Artikkelit

Makkaraa, papuja ja halpaa olutta: Pelipäivä Old Traffordilla – täydellinen paketti ottelumatkalle

Lue ultimaattinen opas Manchesterin punaiselle puolelle.

Matsipäivän herätyksen täytyy yleensä olla hyvin aikaisin. Perienglantilainen Weatherspoons-ravintolan aamupala tuntia myöhemmin toimii hyvänä pelipäivän kohtauspaikkana. Manchesterin keskustan alueella löytyy lukuisia, jättimäisiä tuttavallisemmin Spoonsina tunnettuja ravintoloita.

Tämä matsipäivä Manchesterissa on suunniteltu klassisen lauantain kello 15:00 alkavan ottelun ympärille. Manchesterissa tauotta reissaava Jere sekä Englannin kirjeenvaihtaja Pauli kokosivat yhteen ultimaattisen paketin Manchesteriin matkustavalle jalkapallokannattajalle. Kaikkea ei ehdi pelipäivän aikana, joten vedimme yhteen parhaat aktiviteetit myös välipäivälle.

Takaisin kello 9 aamupalalle. Täyden englantilaisen aamupalan ääressä vierähtää helposti tunti. Makkaraa ja papuja pureskellessa on hyvä käydä läpi viimeisimmät kuulumiset kavereiden kanssa.

Ensimmäinen pintti olutta sopii hyvin rasvaisen aamupalan jälkeen kyytipojaksi. Elimistö heräilee viimeistään silloin päivään myöhään venyneen perjantai-illan jälkeen. Matsipäivän aamuna viikon jälkeinen väsymys unohtuu. Onneksi viimeistään kevyt tihkusade herättää Manchesterissa usein.

Ottelusta riippuen ”latautuminen” peliin vaihtelee. Viimeisestä paikan päällä nähtävistä otteluista Englannissa on kulunut nyt noin 18 kuukautta. On siis täydellinen aika avata, miltä matsipäivä Manchesterissa oikeasti näyttää.

Pubit, baarit ja urheilubaarit

Tulee usein kuvitelleeksi, että kello 10-11 aikaan aamupalapubit olisivat tyhjähköjä. Aikaisin aloittavan mainetta ei tarvitse kuitenkaan jännittää. Vilkkaana viikonloppuna tietyt pubit täyttyvät Englannissa todella varhain. Weatherspooneissa ei soi musiikki. Ketjun omistaja ja kiistelty liikemies Tim Martin on tunnettu Brexitin kannattaja. Martin säästää kaikesta mahdollisesta, jotta oluttuopit olisivat mahdollisimman halpoja. Lontoon ulkopuolella Spoonsin pintin maksavat vain kahdesta neljään puntaa.

Legendan mukaan on jalkapallosta aiheutunut seuraus, että peruslagerit ovat Weatherspoonissa kalliimpia kuin maistuvat alet. Jalkapallofanit juovat tunnetusti lagereita alen sijaan. Lagerin hintojen nostaminen oli tarinan mukaan edesauttavana syynä sille, että häiriköidysti käyttäytyvät futisfanit pysyisivät poissa ketjun ravintoloista. Tarinan totuutta ei ole varmistettu.

Manchesterissa keskustan alueella on ainakin kymmenkunta hyvää urheilubaaria. Ja toiset kymmenen vähän heikompaa urheilubaaria. Matsipäivä onkin hyvä aloittaa keskustasta ja siirtyä mahdollisesti lähempänä peliä Old Traffordin alueelle. Manchesterin keskustassa on vain muutama pubi, jotka olisivat erityisesti vain ”United” tai ”City” faneille.

Old Nags Head on legendaarinen, tyylikäs ja peribrittiläinen manchesterilaispubi. Sisällä paljastuu sekunneissa, että Nags Head on United-pubi. George Bestin kasvot ja harvinaiset kuvat täyttävät seinät. Pääkaduilta sivussa, Nags Headissa törmää usein tuttuihin kasvoihin. Paikka täyttyy vanhoista jalkapallohuligaaneista. Monet heistä eivät enää käy peleissä.

Sisällä soi Stone Roses, The Verve tai muita tunnettuja indierock-bändejä. Usein todella kovalla. Nags Headin kattoterassi on suurelta yleisöltä salassa pidetty helmi, jossa virittäytyy taatusti matsipäivän tunnelmaan.

Old Nags Head.

 

The Peveril of the Peak.

Jos kaipaat perinteistä brittipubia, niin keskustassa Grey Horse Inn, Sir Ralph Abercromby ja Peveril of the Peak ovat loistavia valintoja ja törmäät taatusti pitkän linjan United-faneihin. Viimeisimmässä vietti 90-luvulla runsaasti aikaa myös ranskalainen mies nimeltä Eric Cantona.

Kausi ennen koronavirusta äänekkäimpien United-fanien kantapaikaksi valikoitui keskustan läpi virtaavan teollisen alueen kanaalin varrella sijaitseva Barca Bar. Tämä paikka täyttyy The Red Army (TRA) kannattajaryhmän jäsenistä. TRA:sta lisää myöhemmin, mutta ryhmä on tehnyt erinomaista työtä perinteisen kannattajakulttuurin parantamisessa Old Traffordilla. Ei ole sattumaa, että Barca Barissa matsipäivänä oluen saa edullisimmillaan kolmella punnalla. Halvat olueiden hinnat on yksi asia, jota ryhmä ajaa.

Kello 12:00 ja kolme tuntia pelin alkuun. Kannattajalaulut voimistuvat, kun aamun kuulumiset on ehditty vaihtaa. Jos haluat viettää aikaa Old Traffordin ympäristössä, tässä kohtaa on hyvä alkaa metsästää tietä ratikkapysäkille.

Ratikka eli tram on usein aivan tukossa kannattajista. Se on usein kuitenkin kätevin tapa matkustaa vartin ratikkamatka Old Traffordille. Tramissa huomaa usein Valioliigan monikulttuurillisen kannatuksen. Hikisessä vaunussa sekoittuu manchesterilaiset, kiinalaiset, norjalaiset, irlantilaiset ja muualta peliin matkanneet. Kaikkia yhdistää jalkapallo.

Hyppäämme yleensä ulos pysäkkiä ennen Old Traffordia. Trafford Barin ratikkapysäkin vieressä oleva The Tollgate (ei suinkaan Trafford Bar, mikä on sekavaa) on erinomainen matsipäivän baari. Isossa ulkoalueen teltassa pitää hyvin sadetta ja ehtii pysähtyä hyvin ”yhdelle” ennen vartin kävelyä Old Traffordille.

Hampurilaisten ja grillatun sipulin tuoksu osuu nyt nenään ensimmäistä kertaa. Samoin, ”buy your match day scarves” -kaupittelijat. Vaihtoehtoja The Tollgatelle riittää tramilla peliin matkustaessa. Aivan Old Traffordin kupeessa Bishop Blaize täyttyy jo tunteja ennen peliä. Tunnelma on Bishopissa aina katossa. Monille tuttu Pete Boyle on laulattanut porukkaa Bishopsissa vuosia, mutta nykyään Boyle on eläkkeellä niistä hommista.

Muutamaa tuntia ennen peliä jonot Bishopiin saattavat olla jo liian pitkät. Siinä tapauksessa kannattaa suunnata tien toisella puolella sijaitsevaan Trafford Bariin. Traffordin sisäpihalla olutta myydään suoraan tölkeistä. Ei ole aikaa pinttien pumppaamiseen. Karu ympäristö, kuten monessa paikassa Manchesterissa, mutta hieno tunnelma.

Barca Bar.

Fanzinet ja puoliajan piirakat

Kävellessä Sir Matt Busby Wayta pitkin kohti Old Traffordia ei voi olla välttymästä fanzinejen kauputtelijoista, vaikka heidän huudoistaan voi olla vaikea ottaa selvää. United We Stand ja Red News ovat pitkäaikaisia paikallisten Manchester Unitedin fanien kirjoittamia lehtiä eli fanzineja.

Lehdet ovat täynnä kriittisiä, asiantuntevia ja hyvin toimitettuja tarinoita. Fanzinet ovat vastakohta klikkiuutisille ja Twitterin jatkuvalle siirtospekulaatioille. Täynnä asiaa kannattajakulttuurista.

Kausikortit ja paperiliput ovat väistyneet digitaalisten ottelulippujen tieltä koronakauden jälkeen. Valioliigan ensimmäiset kierrokset näyttänevät, miten diginatiiveja jalkapallokannattajat ovat. Jonojen muodostuminen porteille ei yllättäisi.

The Stone Rosesin ”This Is the Onen” pärähtäessä soimaan Old Traffordilla tietää, että matsi on valmis alkamaan. Ottelua voi seurata Unelmien Teatterissa lukuisilla eri tavoilla. J Standin kulmauksessa kokeillaan ensimmäistä kertaa sitten 90-luvun alun 1500 kapasiteetin  seisomakatsomo. VIP-paketteja löytyy lukuisina eri tasoina. Stretford End on perinteisesti Old Traffordin äänekkäin katsomonosa.

TRA on saanut Stretford Endin alemmalle tasolle 3 400 kannattajan alueen haltuunsa. Tunnelma on kuin vieraspäädyssä kannattajien mekkaloidessa tauotta. Tässä katsomonosassa on tiukkojakin ehtoja. Esimerkiksi kuvaaminen ei ole sallittua TRA:n päädyssä.

TRA käy jatkuvasti keskustelua Manchester Unitedin kanssa kannattajakokemuksesta. Kaudella 2021-22 oluet maksavat Old Traffordilla vain kolme puntaa. Hinta on erittäin kilpailukykyinen ja vastaa Old Traffordin asuinalueen hintoja.

Ottelun jälkeen The Tollgate -baariin on hyvä pysähtyä hetkeksi ruuhkan valuessa pois Old Traffordilta. Viikonlopun aikaiset otteluiden alkamisajankohdat takaavat, että pelin jälkeen on vielä aikaa testata pubikestävyys tai keskustan ravintolat.

Englantilainen ravintolamaailma on aliarvostettua varsinkin isoissa kaupungeissa. Manchesterkin on niin monen kulttuurin sulatusuuni, että aitoa englantilaista ruokaa ei tarvitse juuri maistella. Se sijaan kaupunki on täynnä italialaisia pizzapaikkoja, burgeriravintoloita, intialaisia vaihtoehtoja ja Chinatownin kiinalaisia ravintoloita.

Rudy’s pizzeria on Manchesterin ehdoton kulttipaikka. Pizzeria valmistaa edullisia lättyjä napolilaiseen konstailemattomaan tyyliin. Jeren suosikeista on mainittava Zizzi-pizzerian sekä Rio Ferdinandin omistaman Rosson (ei missään nimessä verrattavissa Suomen Rossoihin) ohuet pizzat.

Live-musiikista nauttivan kannattaa ehdottomasti päättää matsipäivä lähellä ydinkeskustaa olevan Northern Quarterin alueella. Night and Day Café, Band on the Wall ja Matt and Phreads ovat legendaarisia, pienehköjä livemusiikkipaikkoja.

Pelireissun tärkeät valinnat

Matsipäivän sykkeessä shoppailuille tai museokierroksille ei jää välttämättä aikaa. Siksi pelipäivän edeltävänä tai jälkeisenä päivänä sopii hyvin kiertää kaupungin tarjonta läpi. Manchesterissa on muutakin elämää kuin jalkapallo, lähinnä musiikki, mutta keskityimme tässä nimenomaan jalkapallotarjontaan.

Englanti on monessa asiassa vuosikymmeniä jäljessä normaaleissa käytännöissä Suomeen tottuneelle. Toisaalta sumujen saari tarjoaa myös moderneja ja erittäin laadukkaita hotelli- tai ravintolakokemuksia. Siksi oikeiden paikkojen löytäminen on tärkeää.

Manchesterin hotellit

Seuraavassa esittelemme erilaisia majoitusvaihtoehtoja Manchesterin alueelta. Kun olet päättänyt ohjaako valintaasi lompakko, sijainti tai vaikkapa seuralaisten määrä, poimi tästä mukaasi meidän vinkkimme yöpymiseen (osassa myös ehdottomasti syömiseen!).

Budjettivalinnat – Holiday Inn Express, Holiday Inn Express Manchester City Centre ja Hotel ibis budget Manchester Centre

Tässä kova kolmikko matkaajalle, joka haluaa säästää hotellihuoneen hinnassa, mutta silti nauttia hyvästä lokaatiosta. Holiday Inn Express Manchester City Centre sijaitsee Northern Quarterin alueella eli aivan keskustassa. Holiday Inn Express on myös aivan pelipaikoilla Oxford Roadilla, mutta matkaa esimerkiksi Arndale ostoskeskukseen tulee jo hieman enemmän. Kolmikosta Ibis sijaitsee selkeästi keskustan ulkopuolella New Islingtonin trendikkäällä alueella, mutta hintakin on merkittävästi halvempi.

Näistä kolmesta hotellista saa perin vaatimatonta aamupalaa, joten ruokapuolen osalta kannattaakin liikahtaa hotellien tiloista ulos. Hotellihuoneillekaan ei kannata asettaa liian suuria vaatimuksia, mutta halpa hinta tuskin odotuksia luksukselle asettaakaan.

Luksusta kermaperseille – The Midland

Jos haluat hotellin, joka huokuu tarinoita ja on näytellyt isoa roolia myös Manchester Unitedin historiassa, valintasi on ehdottomasti St Peter’s Squarella sijaitseva kylpylähotelli The Midland.

Yli 100-vuotta vanha upea hotelli on ehkä jo ne kaikista parhaat päivänsä nähnyt, mutta se kantaa edelleen upeasti itseään hyvällä lokaatiolla. Ennen nimellä Crowne Plaza Manchester – The Midland tunnettua hotellia on kunnostettu isolla rahalla viime vuosina, joten mistään ränsistyneestä luksushotellista ei ole kyse. Sir Matt Busby suosi hotellia ja sen ravintolaa aikanaan, jonka takia monet Unitedin juhlat onkin pidetty Midlandissa vuosien varrella.

Ruoka- ja juomapuoli on todella kunnossa. Hotellista löytyy muun muassa The French -niminen palkittu finedining-ravintola, jonka pääkokkina toimii yksi maan parhaista kokeista, Adam Reid.

Kun pelimatkalla alkaa jalat väsymään, tarjoaa Midland vierailleen spa-mahdollisuuden. Rena Spa -kylpylä toimii hotellin alakerroksessa ja tarjolla on perinteisen pulikoinnin lisäksi mittava määrä erilaisia hoitoja. Spa on palkittu isolla määrällä erilaisia palkintoja viime vuosina.

Erityismaininta myös toiselle luksushotellille, jota Manchester United nykyisin käyttää: the Lowry Hotel. Tämän nimenomaisen hotellin edustalla Manchester Unitedin kannattajat estivät viime keväänä joukkueen bussin lähdön Old Traffordille.

Lähellä pyhättöä – The Hotel Football

Tämän lähemmäksi et pääse Old Traffordin stadionia. Vain muutaman kymmenen metrin päässä stadionista sijaitseva Hotel Football on maailmankuulun ”Class-of-92” -poppoon perustama hotelli, jossa on myös Cafe Football -ravintola.

Ottelupäivinä huoneiden hinnat ovat kaupungin kalleimmat, mutta toisaalta kokemuskin aivan ainutlaatuinen. Kukapa ei rakastaisi herätä niin, että huoneen ikkunasta näkyy Unelmien Teatteri?

Hotellilla myös järjestetään ennen otteluita yksitystapahtumia, joihin hotellin vieraat voivat ostaa lippuja. Niissä läsnä on aina joku tunnettu Unitedin entinen pelaaja – yleensä yksi hotellin perustajista.

Vaikka et päätyisi tänne yöpymään, suosittelemme lämpimästi nauttimaan Cafe Footballissa lounaan tai ainakin oluen. Tunnelma Old Trafford -näkymän kera on todella ainutlaatuinen.

Muodikas – INNSIDE Manchester

Tämä aivan Deansgaten aseman vieressä sijaitseva hotelli on trendikkään matkaajan valinta. Tässä neljän tähden hotellissa on erinomainen ravintola, jossa aamiaisella on tämän tuosta DJ soittamassa.

Huoneet ovat erittäin moderneja ja yleiset tilat ovat hyvin suunniteltuja. Sijainti on hieman syrjäinen, mutta yhteydet niin keskustaan kuin Old Traffordille erinomaiset.

Isommalle porukalle luksusta – CitySuites Aparthotel

Tämä aivan keskustan ytimessä sijaitseva helmi sopii myös isommalle porukalle. Moderni ja erittäin upea huoneistohotelli tarjoaa näkymät muun muassa Manchesterin katedraalille.

Huoneistot ovat tilavia ja valoisia, ja kaikki tarvittavat puitteet löytyvät vaativampaankin makuun.

Alakerrassa sijaitsee erinomainen ravintola, josta saat niin viiden tähden aamupalan, lounaan kuin illallisenkin.

CitySuites Aparthotel
Näkymä CitySuites Aparthotellista.

Isommalle porukalla budjettia – StayCity Aparthotels

Sijainti aivan Piccadilly juna-aseman tuntumassa. Tämä erityisesti norjalaisfanien suosima huoneistohotelli on merkittävästi edullisempi kuin yllä mainittu kilpailijansa.

Huoneet ovat siistejä ja huoneistot tilavia. Huoneiden taso ei tietenkään vedä vertoja CitySuitesin vastaaville, mutta tämä näkyy myös huoneistojen hinnassa.

Jos kaipaat isommalle porukalla omaa huoneistoa hyvällä lokaatiolla, tätä kannattaa ehdottomasti harkita.

Ehdottomasti vältettävä – Britannia Hotel

Mitä ikinä teetkin, vältä Britannia Hotellia. Ulospäin upeaa brittiläisyyttä huokuva hotelli pitää sisällään synkkääkin synkempiä huoneita (osassa ei ollenkaan ikkunoita), sekä jo aulassa päällekäyvän homeen pistävän tuoksun. Älä pilaa matkaasi menemällä tänne.

Fanituotteiden ostaminen

Megastore

Manchester Unitedin virallinen Megastore sijaitsee missä muuallakaan kuin Old Traffordilla. Tämä massiivinen seuran oma supermarket myy kaikkea mahdollista ja mahdotonta seuran logolla. Tahdoit sitten uuden pelipaidan suosikkipelaajasi nimellä (tai omallasi), David De Gean käyttämän kellon tai jotain muuta sadoista brändätyistä tavaroista, tämä on paikka sinulle. Huomioithan, että ottelupäivinä Megastoressa on odotettavissa todella isoja ruuhkia. Suosittelemme vierailemaan täällä mieluiten päivänä, jolloin peliä ei ole.

Kojut

Pelipäivinä Old Traffordin ympäristö täyttyy pikku kojuista ja yksittäisistä huivien kaupustelijoista. Näistä löydät matsipäivän huivit, pinssit ja paljon muuta. Muista aina tingata, sillä hinnat eivät ikinä ole kiveen hakattuja!

Redstar Manchester

Manchesterin aito helmi. Legendaarisen Angelon vuosikymmeniä pitämä yksityinen faniliike sijaitsee suoraa Bishop Blaize -baaria vastapäätä ja Lou Macarin fish & chips -liikkeen vieressä.

Myymälästä löydät toki myös joitain virallisia seuran fanituotteita, mutta pääosassa ovat pienten paikallisten tuottamat epäviralliset fanitavarat. Pinssitarjontaa on sen verran, että mukaan lähtee usein tusinan verran metallilaattoja.

Suosittelemme varaamaan reilusti aikaa vierailuun, sillä Angelo on erittäin puhelias ja mukava mies, joka rakastaa kertoa tarinoita. Kertokaa hänelle terveisiä, että olette Suomesta ja Jere suositteli tulemaan käymään. Saatte Angelosta näin vielä hieman lisää kierroksia irti!

Classic Football Shirts

CFS on pakko mainita, kun puhutaan fanien shoppailusta. Pienestä alkanut ja nykyisin miljoonia paitoja myyvä yhtiö on keräilijöiden mekka. Deansgatella sijaitseva fyysinen myymälä on itsessään hyvä pyhiinvalleuskohde, sillä sieltä löytyy paitojen muodossa paljon jalkapallon historiaa.

Paitoja löytyy alkaen muutamalla punnalla, mutta varaudu maksamaan sievoisia summia, jos tahdot hyväkuntoisia vanhoja Unitedin pelipaitoja.

Classic Football Shirts Manchester
Classic Football Shirts, Manchester.

Paratiisi kasuaaleille – Oi Polloi, Bags of Flavor, Fred Perry

Jos olet kasuaalipukeutumisen miehiä -tai naisia, niin ultimaattinen kolmen kaupan tarjonta löytyy tennissyötön mittaisen matkan päässä toisistaan Northern Quarterin alueella.

Stockportissa syntyneen entisen tennispelaajan Fred Perryn kivijalkakauppa avattiin juuri Manchesteriin. Fred Perry on suosittu valinta Manchester Unitedin kannattajien yllä, ja seuralla oli 80-luvulla jopa tunnettu kannattajaryhmä nimeltä Perry Boys.

Oi Polloi on instituutio Manchesterin miesten pukeutumisessa. Täältä löydät uusimmat ja harvinaiset Stone Islandin takit, joista tosin saa pulittaa enimmillään yli 1000 puntaa. Sen lähellä sijaitsee puolestaan second hand -myymälä Bags of Flavor, josta riittää tarinaa kasuaalijutussamme. 

Museot

The Manchester United Museum

Manchester Unitedin virallinen museo sijaitsee Old Traffordilla. Sir Alex Ferguson Standin kohdalta löytyvä sisäänkäynti johdattelee kävijän lopulta maailman suurimman seuran historian syövereihin.

Useaan kerrokseen jaettu museo on ollut niin suosittu, että lippuluukulta on jouduttu myymään välillä ei-oota. Eritoten tämä pätee kombinaatioon, jossa on mukana ohjattu stadionkierros.

Museoon on hyvä varata useampi tunti aikaa, sillä tarinoiden ja esineiden määrä on päätä huimaava. Seuran syntyminen, Munchenin lento-onnettomuus, ensimmäinen Eurooppa Cupin voitto, triplamestaruus, legendaariset pelaajat… Museossa pystyt aistimaan sen, miksi Manchester United on maailman kannatetuin seura.

The National Football Museum

Englannin virallinen jalkapallomuseo sijaitsee Manchesterin keskustassa. Vuodesta 2012 asti pystyssä ollut maan ylpeys on valtavan kokoinen. Museon presidenttinä toimii itse Sir Bobby Charlton ja varamiehinä muun muassa herrat nimeltä Sir Alex Ferguson ja Sir Geoff Hurst.

Englantilaista jalkapallon historiaa on näytillä valtava määrä. Tulokerroksessa on vaihtuvia näyttelyitä, joten vuosittainen vierailijakaan ei pääse tylsistymään. Vierailijoita aktivoimaan on myös kehitetty mm. virtuaalinen rangaistuslaukaussimulaattori sekä tukku muita pelejä (erillismaksullisia).

Museon kaupasta voi ostaa kaikkea kirjoista julisteisiin ja jopa tauluja pelaajien nimikirjoituksilla. Kahvit kannattaa nauttia museon omassa kahvilassa.

Cheers,
Pauli ja Jere

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button