fbpx
Artikkelit

Ahokas: Unelma murskaksi hetkessä, kun Brightonin valmennustiimi lähti – kolme ehdokasta Graham Potterin seuraajaksi

Ehdokkaat Brightonin manageriksi ovat periaatteellinen pelaajien kehittäjä Italiasta, satutarinoiden luoja Norjasta tai Skotlannin vuoden valmentaja, kirjoittaa Joni Ahokas.

Brightonin unelma-alku Valioliigan kaudelle muuttui viime viikolla muutamassa päivässä painajaiseksi. Lokit oli napannut kuudesta ensimmäisestä ottelustaan neljä voittoja ja piti kiinni sijoituksesta neljän parhaan joukossa.

Keskiviikkoaamuna kaksi sijaa alempana ollut Chelsea erotti yllättäen managerinsa Thomas Tuchelin ja dominopalat alkoivat liikkua.

Päivää myöhemmin lontoolaisjätti ryösti Brightonilta koko valmennustiimin ostettuaan manageri Graham Potterin ulos sopimuksestaan. Viime kaudella Lokit seuran historiaan parhaimpaan sijoitukseen (yhdeksänneksi) johdattanut Potter vei mukanaan Stamford Bridgelle koko valmennustiiminsä (Billy Reid, Björn Hamberg, Bruno ja Ben Roberts) ja kykyjenetsijäpäällikkö Kyle Macalayn.

Suureen mahdollisuuteen tarttuneen Potterin poistuminen tapahtui silmänräpäyksessä ja jätti Brightonin tyhjän päälle.

Lokkien peräsimeen on huhuttu brittimediassa jo potentiaalisia kandidaatteja. Tässä artikkelissa käymme läpi kolme varteenotettavaa ehdokasta jatkamaan Potterin työtä.

Kjetil Knutsen (Bodo/Glimt)

Knutsen, 53, on nostanut neljän vuoden aikana 50000 asukkaan Bodon kaupungissa sijaitsevan Bodo/Glimtin yhdeksi Norjan menestyneimmistä seuroista. Hänen saapuessaan vuonna 2018, seura oli vielä putoamiskandidaatti.

Knutsen on sittemmin johdattanut Bodon kahteen Norjan mestaruuteen, jotka olivat seuran historian ensimmäisiä. Viime kaudella hän johdatti joukkueensa Konferenssiliigassa lohkovoittajan pudotuspeleihin.

Shookeravin voitto irtosi AS Romasta Bodon murjottua José Mourinhon miehistön kotonaan 6-1-numeroin.

Bodo selvisikin Konferenssiliigassa aina puolivälieriin saakka. Urapolussa on samankaltaisuuksia Potterin kanssa joka johdatti pienen ruotsalaisseura Östersundin Eurooppa-liigan alkulohkosta jatkoon.

https://twitter.com/JournoHaff/status/1567855216300638210?s=20&t=BRp_k61q-lTYF0-s_5Jg4g

Knutsen tunnetaan rauhallisena selkeän peli-identiteetin prosessivalmentajana. Hän suosii pallonhallintaan nojaavaa 4-3-3-muodostelmaa ja korkeaa prässipeliä.

”Hallinta ei tarkoita vain maalintekoa, vaan myös  pallon pitämistä itsellään ja pelin sääntöjen hallintaa omissa käsissä, Knutsen on kuvaillut filosofiaansa medialle.

Knutsenilla on ollut Bodossa maine myös nuorten pelaajien kehittäjänä ja hän on onnistunut saamaan tulosta aikaan rajatulla budjetilla nostamalla omia kasvatteja edustusryhmään.

Toiseksi Knutsen pitää henkistä tasapainoa pelaajilla hyvin korkeassa arvossa. Hän on palkannut Bodoon entisen ilmavoimien lentäjän Björn Mannsverkin mentaalivalmentajaksi, jotta hänen joukkueensa pelaajat olisivat henkisesti huippukunnossa.

Roberto De Zerbi (vapaa agentti)

De Zerbin, 43,  viimeisin valmennuspesti ukrainalaisseura Shakhtar Donetskissa päättyi alkuvuonna ennenaikaisesti, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan. Italialainen on ollut tästä lähtien ilman seuraa.

De Zerbillä oli Shakhtarista lähtiessään 66.67 prosentin voittoprosentti.

Ennen Shakhtaria De Zerbi löi itsensä läpi Serie A:ssa Sassulon päävalmentajana luotsattuaan seuran kahdesti kahdeksannelle sijalle. Kaudella 2020-21 europaikka jäi haaveeksi, koska maaliero oli AS Romaa heikompi.

De Zerbin alaisuudessa Sassuolossa läpimurron teki myös Italian maajoukkueeseen noussut Manuel Locatelli, joka oli Sassuolo-toveri Domenico Berardin tavoin mukana kesän 2021 EM-kultaa voittaneessa ryhmässä. Locatelli sai kisojen jälkeen siirron Juventukseen.

De Zerbillä on maine hyökkäysorientoituneena valmentaja, joka pitää tiukasti kiinni omasta pelitavastaan. Pallonhallintaan nojaava peli perustuu rauhalliseen tilanteiden rakentamiseen ja samankaltaisuuksia Potterin Brightoniin löytyy.

https://twitter.com/ryanadsett/status/1568651650339934213?s=20&t=Vfu3I4pQP26T61YkbFEKtw

De Zerbin joukkueet rakentavat peliä alhaalta luottaen jatkuvaan liikkeeseen ja lyhyisiin syöttöihin. Hän haluaa joukkueidensa hallitsevan peliä niin pallon kanssa kuin pallottomana.

De Zerbi suosi Sassuolossa 4-2-3-1-muodostelmaa, jolla hän sai luotua ylivoimia laidoille. Muodostelmassa peliä rakennettiin laidoilta ja hyökkäysteot keskitettiin keskustaan.

Sassuolon syöttötarkkuus liikkui De Zerbin alaisuudessa 90 prosentin tienoilla ja palloa pidettiin otteluissa keskimäärin 60 prosenttisesti.

De Zerbi tunnetaan myös valmentajana, joka on auttanut monia pelaajia löytämään potentiaalinsa. Vastaavat ominaisuudet ovat näkyneet Brightonin viime vuosien menestyksessä.

Ange Postecoglou (Celtic)

Postecoglou, 57, valmentaa toista kauttaan Skotlannin suurseura Celticissä. Ennen Skotlantia australialainen valmensi Japanin J-liigassa Yokohama F. Marinosia.

Postecoglou luotsasi vuonna 2019 Marinosin seuran ensimmäiseen Japanin mestaruuteen 15 vuoteen. Celtic oli miehen ensimmäinen valmennuspesti Euroopassa.

Viime kaudella Postecoglou palautti Celticin Skotlannin mestariksi ja voitti myös Skotlannin Cupin. Hänet palkittiin sekä pelaajien että toimittajien äänestämänä Skotlannin Valioligan vuoden valmentajana.

Postecoglou nosti Celticin jälleen vihollisensa Rangersin edelle, jolle seura oli hävinnyt edellisenä vuonna mestaruuden 25 pisteen erolla. Ensimmäisen kauden saavutukset ja rohkea pelifilosofia ovat tehneet hänestä suositun hahmon glasgowlaisseuran kannattajayhteisössä.

https://twitter.com/abcsport/status/1566938607092391938?s=20&t=beezgtNA0p3hg__j-sQ7Ww

Postecogloun hyökkäävä pelitapa nojaa nopeisiin syöttöihin ja pelin rakentamiseen alhaalta puolustuksen kautta. Tärkeä rooli on laitapuolustajilla, jotka joukkueen saadessa pallonhallinnan nousevat ylös prässäämään keskikenttää.

Palloja pyritään voittamaan korkealta kenttää, jotta vastustajan puolustukseen saataisiin luotua paniikkia ja sitä kautta synnytettyä hyviä maalintekotilanteita.

https://twitter.com/BhoysAnalytics/status/1398577667369283609?s=20&t=TgVMBl9Y5iulb61_-2qwJA

Postecogloun tulo Brightoniin on tällä hetkellä kolmikosta epätodennäköisistä. Australialaisen ei uskota haluavan jättää seurana suurempaa Celticiä, joka myös pelaa Mestarien liiga -otteluja.

Siirto Valioliigan keskikastin seuraan voisi olla takapakkia nousujohteiselle valmennusuralle.

Lähteet: Sussex Live, Times, Telegraph, Sky Sports

Joni Ahokas

Brightonin kirjeenvaihtaja. Kokenut brittifutiksen toimittaja. Opiskelee Etelä-Englannissa myös rugbyn ja kriketin saloja, mutta Brighton, Naisten Valioliiga ja Whitehawk FC:kin ovat tulleet tutummiksi. Pidä silmällä juttusarjaa legendoista.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button