fbpx
Artikkelit

Kaukonen: Stamford Bridgellä vallitsee jatkossa uusi yrityskulttuuri

Kuka omistaa Chelsean ja miten seuraa johdetaan nyt, selvittää Henri Kaukonen.

Kun Graham Potterin valmentajasopimus julkistettiin, Chelsean uusien omistajien keulakuva poseerasi tuoreen valmentajan rinnalla seuran lippalakki päässään leveästi hymyillen. Todd Boehly on varsinainen ”firman mies” pohjoisamerikkalaiseen tyyliin. Jenkkimiljardööri haluaa sijoittajaryhmänsä kanssa ulosmitata Valioliigan kaupallisen potentiaalin aivan uudella tavalla. Jatkossa Pohjois-Amerikan ammattilaisliigojen käytännöt ovat osa Stamford Bridgen arkea – niin hyvässä kuin pahassa. Mutta onko englantilainen jalkapallokulttuuri valmis näihin muutoksiin, pohtii Henri Kaukonen.

https://twitter.com/muneyy33/status/1569287287229366278?s=20&t=JF-XxWk-jkfuvLBdBkXLCw

Kuluvan vuoden toukokuun lopussa sinetöitiin englantilaisen jalkapallohistorian yksi ajanjakso, kun Chelsea Football Club kaupattiin pohjoisamerikkalaisvetoisen sijoittajaryhmän huomaan. 19 vuotta Chelseaa hallinnoinut ja 21 pokaalia Länsi-Lontooseen tuonut venäläinen miljardööri Roman Abramovitš oli pakotettu seurakauppoihin Venäjän aloitettua brutaalin hyökkäyssodan suvereenin Ukrainan alueella.

Venäjän kansallisuuden takia muun muassa Israelin passin turvin operoineella miljardöörillä ei ollut enää liikkumatilaa kiristyneessä pakotepolitiikassa ja venäläisomisteisen seuran toiminta kävi Valioliigassa mahdottomaksi. Chelsean suurseura-asema oli odotettujen, mutta linjasta poikkeavien kauppojen tae, sillä hallinnon olisi ollut vaikea ottaa harteilleen taakka nurin menneen seuran kohtalosta.

Kuudesta suuresta neljä jenkkiomistuksessa

Liverpoolin, Arsenalin ja Manchester Unitedin tavoin myös Chelsea on nyt pohjoisamerikkalaisessa omistuksessa. Kolmesta ensin mainitusta ja Chelsean entisestä omistajasta Roman Abramovitšista poiketen länsilontoolaisten uudet omistajat ovat liikemies Todd Boehlyn kasvoilla ilmoittaneet suurelkeisesti saapuneensa osaksi saarivaltion huippujalkapalloa.

Chelsean 4,25 miljardin punnan kauppasummasta 2,5 miljardia puntaa kattoi seuran osakkeet ja loput 1,75 miljardia puntaa uudet omistajat ovat ilmoittaneet investoivansa seuran toimintaan. The Sporting News kertoi, että kyseinen kauppasumma on urheiluliiketoiminnan saralla suurin koskaan maksettu hinta urheiluseurasta. Forbesin mukaan kauppahinta pieksi muun muassa Alibaba-verkkokaupalla rikastuneen kiinalaismiljardööri Joseph Tsain vuonna 2019 maksaman 3,3 miljardin dollarin (noin 3 miljardin punnan) kauppasumman NBA-seura Brooklyn Netsistä.

Toteutuneet kaupat eivät kuitenkaan olleet Boehlyn ensikosketus Chelseaan, sillä hänen kerrotaan tehneen tarjouksen Länsi-Lontoon seurasta jo vuonna 2019. Tuolloin Abramovitš esikuntineen oli kuitenkin kieltäytynyt.

Ketkä Chelsean omistavat?

Boehlyn ollessa Chelsean omistuspohjan kasvot, Sky Sportsin mukaan merkittävimmän osan seurasta kuitenkin omistaa pääomasijoitusyhtiö Clearlake Capital. Pääomasijoitusyhtiö jakaa Boehlyn kanssa päätäntävallan seurassa. Clearlake Capital on kahden liikemiehen, José E. Felicianon ja Behdad Eghbalin johtama yhtiö, joka rahoittaa yrityksiä teknologian, teollisuuden ja päivittäistavarakaupan alalta. Chelsea on sijoitusyhtiön ensiaskel urheiluliiketoimintaan, jonka omistusten arvo on lähteistä riippuen 45 miljardia puntaa tai jopa 72 miljardia dollaria.

https://twitter.com/SignEveryone/status/1547351024402190337?s=20&t=oZiJQTSXw00VBoV6MKbYUQ

Jos Clearlakella ei ole aiempaa kokemusta urheilubisneksestä, on sitä sijoitusryhmän ja seuran puheenjohtajana toimivalla Todd Boehlylla senkin edestä. Boehly on 49-vuotias amerikkalaisliikemies ja Eldridge Industries holding-yhtiön perustaja. Hänen omaisuutensa arvo on Forbesin mukaan 5,3 miljardia dollaria.

Eldridge Industries omistaa yrityksiä teknologiasta teollisuuteen, vedonlyöntiyhtiöistä pelitaloihin sekä mediayhtiöistä rahoitukseen ja päivittäistavarakauppaan. Eldridgen kautta Boehly on mukana muun muassa baseballseura Los Angeles Dodgersin, koripalloseura Los Angeles Sparksin sekä e-urheiluorganisaatio Cloud9:n toiminnassa. Eldridgen omistusten lisäksi Boehlylla on myös osuus legendaarisesta koripalloseura Los Angeles Lakersista.

Boehlyn ja Clearlake Capitalin lisäksi Chelsean uudessa omistajajärjestelyssä ovat mukana 87-vuotias sveitsiläinen miljardööri Hansjörg Wyss sekä Boehlyn kanssa Dodgersissa, Lakersissa ja Sparksissa osaomistajana toimiva Mark Walter.

Lisäksi omistuspohjassa ovat mukana Chelsea-kannattajina tunnetut konservatiivipuolueen poliitikko Daniel Finkelstein sekä kirjailija ja musiikin supertähtien PR-moguli Barbara Charone, jonka kerrotaan käyneen Chelsean otteluissa jo 1970-luvulla. Lisäksi ryhmään kuuluu muun muassa Lontoossa asuva laki- ja liikemies Jonathan Goldstein, jonka tiedetään olevan sinisten kannattajien kiusaksi Tottenham-kannattaja.

 

Maksava yleisö liiketoiminnan keskiössä

”On mahdotonta ostaa laatua edullisesti”, totesi Boehly urheilubisneksestä Bloombergin haastattelussa vuonna 2019. Jalkapalloliiketoiminta nähdään tuskin koskaan taloudellisesti kannattavana toimintana, mutta Boehly uskoo jalkapallon globaaleihin mahdollisuuksiin ja Valioliigan urheilutuotteeseen. Samaisessa haastattelussa hän asetti jalkapalloseuran omistamisen tavoitteiksi kilpailullisen menestyksen ja yhteisöllisyyden rakentamisen.

Yahoo Financelle vuonna 2021 antamassaan haastattelussa Boehly korosti, että urheilubisneksessä kannattajat on syytä asettaa etusijalle. Kannattajien ja yhteisön korostaminen ei ole the Athleticin mukaan pelkkä korulause, sillä mukana olevilta Chelsean kannatustaustaa omaavilta osaomistajalta Boehly odottaa ajatuksia ja ehdotuksia juuri kannattajien näkökulmasta.

https://twitter.com/PLinUSA/status/1547676375372292096?s=20&t=nSmvx95Xdfrx4-BPb1IXCw

Viihdettä maksavalle yleisölle pohjoisamerikkalaisen urheilukulttuurin keinoin

Uudet omistajat tavoittelevat Chelseasta liiketoimintayksikköä, johon kuuluvat muun muassa mediaoikeuksien ja Pohjois-Amerikan markkinoiden tehokkaampi valjastaminen sekä stadionin ja ottelutapahtuman kehittäminen tuottavammaksi.

Horisontissa siintää myös Abramovitšin aikakaudella kariutunut, liki 42 000 katsojaa vetävän Stamford Bridgen modernisointi. Tulevaisuudessa stadion ja ottelutapahtuma ovat palvelukokonaisuus, johon ihmiset tulevat amerikkalaisten urheilutapahtumien tapaan viettämään aikaa.

KUVATEKSTI: Uusien omistajien suunnitelmissa on Stamford Bridgen remontointi.

Tuoreena seuraomistajana Boehly on ennättänyt ehdottamaan jopa Valioliigan tähdistöottelua. Muun maussa Jürgen Klopp tyytyi tapojensa mukaan kohottamaan ehdotukselle lähinnä vain kulmakarvojaan ja hymyilemään leveästi ottelumääristä irvaillen.

Vaikka uusilla omistajilla on liiketaloudellisesti paljon annettavaa, on heillä eurooppalaisesta jalkapallokulttuurista kosolti opittavaa.

The Athleticin lähteisiin perustuen Länsi-Lontoossa tavoitellaan pitkällä samanlaista seuran omavaraista toimintamallia, mihin Liverpoolin omistava Fenway Sports Group tähtää merseysidelaisseurassa. Kesän siirtoikkunassa Chelsean käytettyä 278 miljoonaa puntaa väite saattaa kuulostaa huvittavalta, mutta sijoittajaryhmän toimintatapoihin perehtyminen tarmokkaasta datan käytöstä aina kaupallisiin visioihin luovat asetelmalle katetta.

Esimerkkeinä baseball, Manchester City ja Red Bull

Pelaajakehityksen osalta Boehly on kertonut Chelsean tavoittelevan useampaa farmiseuraa pelaajien kasvualustaksi Manchester Cityn ja Red Bullin jalkapallo-organisaation tavoin.

The Athleticin mukaan Chelsea tähyillee farmiseuroja muun muassa Portugalista, Belgiasta ja Brasiliasta. Ironista, että farmikulttuuri on kehittynyt 1920-luvulla Yhdysvalloissa juuri baseballin parissa – lajissa, jossa Boehlylla on ollut Los Angeles Dodgersin kautta vankka jalansija. Tällä hetkellä Dodgersilla on peräti seitsemän farmiseuraa ympäri Yhdysvaltoja.

Stamford Bridgen tuolileikissä tärkein tuoli on yhä vapaana

Omistajavaihdoksen sinetöidyttyä seuraa Abramovitšin luottohenkilönä johtanut Marina Granovskaia, toimitusjohtajana toiminut Guy Laurence sekä teknisenä johtajana toiminut maalivahtilegenda Petr Čech poistuivat Chelseasta vähin äänin.

Tällä hetkellä Chelsea etsii director of footballia eli suomalaisittain urheilutoimenjohtajaa. Muun muassa siirtomarkkinoiden tietotoimisto, toimittaja Fabrizio Romano piti lähes varmana, että Red Bull Salzburgissa vakuuttavaa jälkeä tehnyt Christoph Freund siirtyisi Stamford Bridgelle. Juuri Freund onnistui haalimaan Salzburgiin Erling Braut Haalandin, Sadio Manén, Naby Keïtan sekä Dayot Upamecanon kaltaisia nykyisiä tähtiä pelaajien ollessa vielä hiomattomia timantteja. Itävaltalainen Freund päätti lopulta jäädä Red Bull -organisaatioon ja toistaiseksi urheilutoimenjohtajan pesti Chelseassa on yhä täyttämättä.

Tuchel ulos, Potter sisään

Äkkipikaisesta luonteestaan tunnettu Thomas Tuchel ja toimintakulttuurin radikaali muutos saattoivat näyttäytyä uusien omistajien silmissä huonolta yhtälöltä. Boehlyn mukaan Tuchel ei jakanut seuran kanssa samoja visioita ja huhujen mukaan myös pukukopissa kupli.

Uudet omistajat halusivat tehdä muutoksia mieluummin ennemmin kuin myöhemmin ja saksalaisluotsi korvattiin englantilaisella Graham Potterilla. Boehlylle Potter oli ensisijainen vaihtoehto ja hänet esiteltiin Chelsean uutena valmentajana syyskuun 8. päivänä – vain viikko siirtoikkunan sulkeuduttua.

Hieman aiemmin Brittifutis.comin Eero Laurila avasi Potterin uraa valmentajana. Englantilainen on kulkenut pitkän tien ja on vihdoin suurseuran käskyttäjä. Potterin urakehitys ja Boehlyn sijoittajaryhmän toimintatapa ja tavoitteet tuntuisivat kohtaavan. Ainakin tämän hetken toiminta ja sen ympärille muodostunut ilmapiiri viestii siitä, että Chelsea on rakentamassa seurana vihdoin jotain pysyvää.

Mutta eikö jalkapalloseura ole huono sijoituskohde?

Miksi rationaalisesti lukujen valossa toimiva Boehly sijoittajaryhmänsä kanssa sitten osti lontoolaisen jalkapalloseuran? Lähtökohtaisesti huippujalkapallo on huono tapa tehdä bisnestä.

Yahoo Financelle antamassaan haastattelussa Boehly kertoi, että 17 mestaruuden Lakers ja seitsemän mestaruuden Dodgers ovat enemmän kuin urheiluseuroja – ne ovat älyllisesti stimuloivia viihdebisneskokonaisuuksia. Tuo potentiaali on uusien omistajien näkemysten mukaan Englannin Valioliigassa vielä hyödyntämättä.

Henri Kaukonen

Journalismiopiskelija Jyväskylässä. Syvällä hiphop-kulttuurissa. Jykevää asiaa muun muassa Forest Green Roversista ja Chelseasta.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button