fbpx
ArtikkelitValioliiga

Laurila: Kääntäkää katse Graham Potteriin

Moni epäili yliopistomiehen metodeja ehdassa lädikulttuurissa.

Jalkapallomaailma on pienentynyt, kiitos Twitterin, Instagramin, Facebookin, jopa TikTokin. 

Aloitin jalkapallovalmentamisen parikymmentä vuotta sitten. Tuolloin emme päässeet nauttimaan vastaavasta tietotulvasta. Peli pilkotaan nykypäivänä paloiksi. Pääsemme kurkistamaan jopa huippujoukkueiden harjoituksiin.

Tietotulva johtaa herkästi kopiointiin. Kopiointi johtaa taas heikkoon toimintaan. On tärkeää ymmärtää syy ja seuraus.

Ennen tietoa harkittiin eri tavalla. Ajax, Espanyol ja Horst Wein kävivät 2000-luvun alkupuolella pikatahdilla pääkaupunkiseudulla, kiitos Pertti Kemppisen. Tuntui, että saamme kurkistaa jatkuvasti jalkapallomaailman ytimeen.

Muistan, miten Ajaxin harjoituksissa hinkattiin kolmen pelaajan yhteistyötä drilleillä, miten Espanyolissa korostettiin pelaajien kasvattamista 1v1-tilanteista ylivoimiin ja alivoimiin, ja miten Weinin harjoituksissa hyökättiin kahteen pikkumaaliin. Toivottavasti vastaava kulttuuri jatkuu.

Se on varmaa, että opiskelun merkitys ei koskaan vähene. On hienoa, että yhä useammalla valmentajalla on esimerkiksi ammattikorkeakoulututkinto.

Potter saa Lokit lentoon

Valioliiga elää taloudellisesti omassa maailmassaan. Sumujen saarille saapui kesällä pelaajia sadoilla ja sadoilla miljoonilla. Muut eurooppalaiset huippusarjat joutuvat pärjäämään murto-osilla.

Valtavat rahavirrat näkyvät kentällä. Manchester City on yhä parempi, kun kesällä hankittu Erling Braut Haaland heiluttelee verkkoja huvikseen.

Taivaansinisten Pep Guardiola on loistava jalkapallovalmentaja, mutta onko hän Twitter-aikana paras esimerkki nuorille valmentajille? 

Manchester City jyllää niin valtavalla laadullisella ylivoimalla, että harva joukkue koko jalkapallomaailmassa pystyy vastaavaan. 

Guardiolamaiset periaatteet on totta kai tärkeä ymmärtää. Vähintään yhtä tärkeää on ymmärtää, miten Graham Potterin Brighton pelaa. Miten Potter saa Lokit hyvin rajallisilla voimavaroilla lentoon. On tärkeää sisäistää, miten vaikkapa erikoistilanteisiin ja nyansseihin panostava Brentford toimii. Tämä on jalkapalloa ihan El juego de posiciónin lailla. Jalkapalloa voi pelata eri tavoilla. Nuorena valmentajana en aina tätä allekirjoittanut.

Viisi Englannin vuotta muutti ajatteluani. Jalkapallovalmentaminen perustuu merkityksen luomiseen. Seuran, joukkueen ja pelaajien arvo on suuri. Jokainen ottelu ja harjoitus on äärimmäisen tärkeä tapahtuma. Valmentaja kantaa kokonaisuudessa valtavan vastuun. 

Valmentaja on junioritasolla onnistunut, jos ihmiset tulevat paikan päälle, joukkue voittaa ja pelaajat kehittyvät. Jos ihmiset puhuvat, elävät lajia. Pelkkä metodin tai filosofian korostaminen ei riitä alkuunkaan. Aikuisten tasolla arviointi perustuu vielä vahvemmin sarjataulukkoon, mutta merkityksen voimaa ei voi väheksyä. Jokaisen pelin ja kauden pitää jättää jälki. Potter on toden teolla tällä saralla onnistunut.

Kun Potter vei Wengeriä

Arsenal ja Östersunds kohtasivat Eurooppa-liigassa helmikuussa 2018. Istuin Emiratesilla ja ihmettelin, miten Potterin alasarjoista noussut porukka piti Wengerin miljoonamiehet tiukoilla. Östersunds voitti Pohjois-Lontoossa, mutta hävisi yhteismaaleilla. Ruotsalaisten riveissä pelasi Englannin yhdeksännen sarjatason jyriä. Tunneälyä opiskellut Potter pani heidät näyttelemään joukkueen yhteisissä tapaamisissa. Hän halusi vapauttaa pelaajat kahleistaan.

Potter pysyi Ruotsissa seitsemän vuotta, kunnes siirtyi Swanseaan 2018. Moni epäili yliopistomiehen metodeja ehdassa lädikulttuurissa. Potter pärjäsi ja sai 2019 siirron Brightoniin. Joukkueita yhdisti kyky pelata äärirajoilla. Brighton pystyy luomaan etua pallonhallinnallaan. Samalla Brighton purkaa paineen, jos aika ja tila vähenevät. Potter on saanut erityisesti kehuja, miten hän osaa luoda äärimmäisen tarkkoja, vastustajan muotoon sopeutuvia ottelusuunnitelmia. 

https://twitter.com/SkySportsPL/status/1567603988798885889?s=20&t=ooc1H0_OcZ-auqWcSsgByA

Brighton sai pian maineen maaliodottamien alisuorittajana. Kahdella viime kaudella Brighton on tehnyt 20 maalia xG:tään vähemmän. Potterilainen hyvin valmennettu jalkapallo tuottaa tilanteita. Brightonin hyökkäyspään laatu ei vain aina riitä: huippupelaajat tarvitsevat vähemmän paikkoja, jotta verkko heiluu. Esimerkiksi Manchester City on tehnyt tällä kaudella neljä maalia (20) xG:tään (16) enemmän, kiitos Haalandin laadun.

Huippujalkapallossa osataan katsoa numeroiden taakse. Potter kiinnostaa valmentajamarkkinoilla. Jos Potter saa siirron Chelseaan, mitataan hänet aivan eri tavalla. Chelsealla riittää laatua, ainakin Brightoniin verrattuna. Potter on saanut Amex Stadiumilla vielä armoa, jos verkko ei heilu. Kirkkaimmissa valoissa nähdään, miten hyvin hän pystyy kehittämään tehokkuutta kärkipään porukassa.

Varmaa on joka tapauksessa, että hän innostaa tarinallaan nuoria valmentajia. Potter, 47, pelasi yhden ottelun Englannin U21-maajoukkueessa, mutta ei koskaan noussut tähtipelaajaksi. Hän koutsasi yliopistojoukkueita, kävi Ghanan naisten maajoukkueen teknisenä johtajana ja muutti Ruotsin neljänneksi korkeimmalle sarjatasolle. Potter on valmentaja isolla V-kirjaimella. Samalla on hän on loistava esimerkki talouden sanelemassa nykyjalkapallossa. Kaikki ei sittenkään perustu nimeen ja maineeseen. Kova työ voi viedä huipulle. 

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button