fbpx
Artikkelit

Kaukonen: Kentällä ja kulisseissa katusäännöin pelaava Mesut Özil jättää taakseen savuavia raunioita – ja juuri siksi hän on niin mielenkiintoinen pelaaja

Özil on ristiriitainen persoona ja jalkapallopomoille liian vaikea käsiteltävä. Riitaan tarvitaan kuitenkin aina kaksi, kirjoittaa Henri Kaukonen.

Pidetty ja rakastettu pelintekijä, toisaalla kuitenkin vihattu. Saksalaisen katufutiskulttuurin viimeisimpiä kasvatteja ja 2010-luvun ehkäpä taitavin syöttökone. Mutta silti niin kovin laiska. Turkin autoritäärisen hallitsijan tukija ja uusien lastensairaaloiden rahoittaja samassa paketissa.
Tätä kaikkea on Mesut Özil, jonka ura jalkapalloilijana hämärtyy vailla peliaikaa, televisiokameroiden ulottumattomissa.

Elettiin syyskuun ensimmäistä päivää vuonna 2013. Siirtoikkunan suurin kauppa saatiin maaliin, kun Gareth Bale siirtyi Tottenhamista Real Madridiin. Syksyn aikana isojen siirtojen dominoefekti oli näyttänyt vääjäämättömältä ja Mesut Özilin aika Madridissa tulisi päätökseen. Özil siirtyi Lontooseen, Arsenaliin. Siinä missä Bale oli Madridissa piikki Zinédine Zidanen lihassa, muotoutui Özilistä Arsenalille, mutta myös Saksan jalkapalloliitolle todellinen painajainen.

Laiska nero

Pelaajatyypiltään Mesut Özil on Arsene Wengerin oppikirjan mukainen pelaaja: herkkä ja taitava syöttäjä, joka kykenee uskomattomalla tavalla asettumaan syötön vastaanottajan asemaan. Pelikäsitykseltään hän on empaattinen. Wengeriä Özil on puolestaan kuvannut monen muun pelaajan tavoin isähahmoksi. Niin kauan kuin Wenger pysyisi Arsenalissa, olisi Özilillä paikka joukkueessa.

https://twitter.com/MesutOzil1088/status/1344990845649485825?s=20

Vuonna 2018 Wenger kuitenkin väistyi seurasta – samalla alkoi Özilin pelillinen alamäki ja pr-katastrofien sarja. Oliko José Mourinhon Madridissa laiskaksi haukkuma Özil todellakin liian hidas nykyaikaiseen, nopeatempoiseen jalkapalloon? Onko kymppipaikasta ja -pelinumerostaan maanisesti kiinni pitävälle pelaajalle enää tilaa huippujalkapallossa? Laidoille siirtynyt peli nopeine tilanteenvaihtoineen pakottaa jokaisen pelaajan osallistumaan myös puolustusvelvoitteisiin. Özilin kehonkieli on ollut muutoksesta toistuvasti eri mieltä.

Venäjän MM-kilpailut ja taistelu tuulimyllyjä vastaan

Vuoteen 2018 ajoittuivat myös Venäjällä pelatut jalkapallon MM-kilpailut. Vain hetki ennen turnausta julkisuuteen levisi kuvia, joissa Özil poseerasi lämminhenkisesti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kanssa. Myös Ilkay Gündoğan sekä Turkkia edustava Cenk Tosun olivat näissä kuvissa, mutta vain Özil nostettiin tikun nokkaan. Erdoğanin nähtiin hyödyntävän Saksan turkkilaisia jalkapalloilijoita omassa presidentinvaalikampanjoinnissaan sekä aiheuttavan tietoisesti kitkaa Saksan ja Turkin jo ennestään kiristyneille väleille. Saksa jäi katastrofaalisesti alkulohkonsa jumboksi ja joukkueen epäonnistuminen henkilöityi Öziliin.

Tapahtumien myötä kaikkosi myös osa Özilin sponsoreista. Mercedes-Benzille Özil oli yksi Saksan markkinan tärkeimmistä mainoskasvoista ja tämän piti näkyä suurielkeisesti myös MM-kisojen aikana. Kriisi Saksan maajoukkueen ympärillä oli Mercedes-Benzille kuitenkin liikaa ja Özil-mainokset revittiin alas. Özilin ja automerkin välinen sponsorisopimus päättyi. Muun muassa Adidas jatkoi pelaajan tukemista, mutta pian kävi selväksi, ettei sekään halunnut enää ottaa turhia riskejä keulakuvansa kanssa. Özilin kaltaiset pelaajat oikkuineen markkinoinnin selkärankana sisälsivät liikaa kysymysmerkkejä. Pelaajan ja urheiluvarustevalmistajan välinen sopimus päättyi lopulta kaikessa hiljaisuudessa vuonna 2020.

Saksassa pestiin julkisesti MM-kisojen likapyykkiä ja maan jalkapalloliitosta hyökättiin kovasanaisesti Öziliä vastaan. Özil puolestaan syytti liittoa rasismista. Hän jätti maajoukkueen todeten ”Voittaessamme olen saksalainen, mutta häviön jälkeen olen maahanmuuttaja.” Tuossa vaiheessa Özilille jäi vain Arsenal, jossa Arsene Wenger ei ollut enää tekemässä päätöksiä. Wengerin lähdön myötä Arsenal ei ollut Özilille samanlainen turvasatama, mitä esimerkiksi Manchester United ja Sir Alex Ferguson näyttelivät David Beckhamille vuoden 1998 Ranskan MM-kisojen julkisen ryöpytyksen jälkeen.

Özil ei ole antanut Saksasta kantautuneen kritiikin vaikuttaa myöhempiin valintoihinsa. Tai oikeastaan on, jos tapahtumat näkee provokatiivisena toimintana. Vuonna 2019 naimisiin mennyt Özil valitsi nimittäin bestmanikseen Turkin presidentti Erdoğanin.

Passiivinen kentällä, aktiivinen sosiaalisessa mediassa

Sekä Unai Emeryn että Mikel Artetan aikakausilla Özilin peliaika on ollut kortilla. Özil ei ehkä sovi nykyaikaisten vaatimusten mukaiseen kollektiiviseen puolustukseen nojaavaan pelitapaan. Tällä hetkellä myös Arsenalin kaupallisella johdolla saattaa olla sanansa sanottavana, kun puhutaan seuran globaalista markkina-asemasta: Özil nähdään ongelmana. Sosiaalisen median myötä jalkapallon markkinoinnin vetovoima on siirtynyt entistä enemmän henkilökultteihin – tämän Özil tietää Arsenalin näkökulmasta kenties liiankin hyvin.

https://twitter.com/sportbible/status/1344519906059026433?s=20

Uskonnolliselta vakaumukseltaan Özil kertoo avoimesti olevansa muslimi. Vuoden 2019 loppupuolella pelaaja otti näkyvästi kantaa sosiaalisen median kanavissaan kiinalaista muslimivähemmistöä, uiguureja koskevaan ihmisoikeuskysymykseen. Globaalissa huippu-urheilussa Kiina on suuri markkina-alue Arsenalille ja koko Valioliigalle. Miljardibisnestä takovan koneiston edessä Arsenal irtaantui pelaajansa kannanotosta ja jätti Özilin yksin. Kiinassa Özilin julkilausumasta suivaannuttiin ja pelaaja poistettiin kokonaan PES- ja osittain FIFA-pelisarjojen kiinalaisista versioista. Puolessatoista vuodessa Özil oli hävitetty sekä saksalaiselta että kiinalaiselta jalkapallokartalta.

Mies, joka kunnioittaa sopimuksia

Özilin ja Arsenalin välinen sopimus päättyy kesällä 2021. Lojaliteettibonustensa vuoksi pelaaja on pitänyt sopimuksestaan itsepintaisesti kiinni, vaikka siirtoa seuran puolelta onkin väläytelty. Vielä toistaiseksi mielipuolista 350 000 punnan viikkopalkkaa nauttiva Özil kieltäytyi korona-ajan palkkakulujen leikkauksista – samalla hän kuitenkin tarjoutui maksamaan Arsenalin sivuuttaman Gunnersaurus-maskotin palkan. Listalla on myös lukemattomia muita hyväntekeväisyysprojekteja, jotka ovat rakentaneet Özilille sädekehää. Pelaajaa ei nähdä kentällä, mutta hän kommunikoi aktiivisesti faniensa kanssa sosiaalisessa mediassa. Tilanne on Arsenalin kannalta kiusallinen ja taloudellisesti kallis.

https://twitter.com/MesutOzil1088/status/1336065589538934788?s=20

Özil odottaa jääräpäisesti Arsenalissa sopimuksensa umpeutumista. Siihen saakka hän ansaitsee jättimäistä palkkaa istumalla ei edes penkillä, vaan kotonaan – eihän Arteta piirtänyt syksyllä pelaajan nimeä Valioliigan tai edes Eurooppaliigan pelaajalistoihin. Saksan ja Kiinan lisäksi Özil halutaan kadottaa nyt myös Englannista ja Valioliigasta.

Pitääkö Artetan pokeri?

Arsenalin näkökulmasta Özil on vain osa isompaa ongelmaa: Seuran arjessa ei näy selkeää suunnitelmaa, ja palkkalistoilta löytyy runsaasti ammattiuriensa ehtoopuolella olevia kallispalkkaisia pelaajia. Pahimmassa tapauksessa Arsenal-kannattajat joutuvat tällä kaudella pelkäämään jopa putoamiskamppailua. Penkin päässä olevalla Artetalla alkavat keinot loppumaan kesken, kun syksystä muodostui surkein kauden aloitus liki 40 vuoteen.

Arsenal voitti tapaninpäivänä pelatun Lontoon derbyn, mutta isossa kuvassa voitto ei muuta mitään. Pitäisikö pelillisessä umpikujassa olevan seuran niellä ylpeytensä ja palauttaa Özil loppukauden kokoonpanoon? Onko Artetalla varaa olla katsomatta tätä korttia, jos joukkueen huonot esitykset jatkuvat? Muun muassa Gary Lineker totesi äskettäin, että Arsenalin tämän hetken suoritustason johdosta Öziliä on yhä vaikeampi soimata.

Vaistojensa varassa kentällä ja sen ulkopuolella

Kaikesta huolimatta Özil on yhä sama Ruhrin teollisuuslähiöiden ja katujalkapallon kasvatti kuin aiemminkin. Siinä piilee sekä hänen jalkapallokäsityksensä että persoonansa syvin olemus. Tällä hetkellä Özil on vailla seuran, maajoukkueen sekä sponsoreiden tukea, mutta hän on tottunut selviämään. Huippu-urheilubisnes on raakaa, mutta julkisuudessa usein kovin siloteltua. Özilin ura ammattijalkapalloilijana on onnistunut näyttämään tämän rumuuden ennennäkemättömällä tavalla.

https://twitter.com/MesutOzilStats/status/1344943708198875136?s=20

Özil ei ole kokenut enää pitkään aikaan Arsenalin heikkoa virettä omaksi ongelmakseen, vaikka hän Twitterissä toista väittääkin. Toisaalta ensi kesän jälkeen Arsenal-kannattajatkaan tuskin muistelevat pelaajaa erityisellä lämmöllä. Mikään ei kuitenkaan vie pois sitä tosiasiaa, että Özil on tehnyt Euroopan huipulla yli 650 ottelussa 111 maalia ja antanut 256 maaliin johtanutta syöttöä. Maaleista 44 ja syötöistä 77 hän on tehnyt Tykkimiesten riveissä. Erilaisten tempaustensa vuoksi Özil näyttää ristiriitaiselta, paikoin itsekkäältäkin persoonalta, mutta jos pelin tiimellyksessä annat hänelle pallon, edessäsi on kentän epäitsekkäin pelaaja.

Henri Kaukonen

Journalismiopiskelija Jyväskylässä. Syvällä hiphop-kulttuurissa. Jykevää asiaa muun muassa Forest Green Roversista ja Chelseasta.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button