fbpx
ArtikkelitValioliiga

Loukola: Cristiano Ronaldon saarella – Madeiran pojan tarina on ryysyistä rikkauksiin

Pauli Loukola matkusti Madeiran saarelle selvittämään paikallisilta Cristiano Ronaldon tarinan.

Viimeiset kolme tuntia on tuijoteltu pilviharsoa ja Atlantin valtamerta. Sitten silmissä avartuu historiallis-vulkaaninen vihreä saari. Lentokoneen laskeutuessa vuorien välistä kirkkaasti kimaltelevan auringon paahtaessa kokeneemmatkin matkustajat nojautuvat kohti lentokoneen ikkunoita tarkastellessaan innokkaina ensinäkymiä Madeiran saaresta.

Kone laskeutuu taputusten sävyttämänä. Kaukana Portugalin eteläpuolella, Marokkon leveyspiirillä, keskellä valtamerta sijaitseva Madeiran saari on tunnettu yhdestä maailman haastavimmista lentokentistä laskeutua. Atlantin tuuli puskee toisaalta ja toiselta puolelta korkeat vuoret työntävät tuulen alaspäin. Maantiedon tunnin opit näkyvät käytännössä.

Cristiano Ronaldo lentokenttä on upea näky, ja lämmin sydäntalven 20 asteen tuulen puhallus on tervetullut suomalaisen kalpeaan naamaan. Brittifutis.com saapui selvittämään, missä on valmistettu yksi maailman kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista, Cristiano Ronaldo.

Kahden viikon aikana kuljimme Ronaldon reitin hänen ensimmäisistä seuroistaan Madeiran saarella, kysyimme paikallisilta, mitä mieltä he ovat saaren kultapojasta, kiersimme Ronaldon museon, nauroimme hänen lukuisille patsailleen ja törmäsimme Cristianon äitiin poncha-lasillisen ääressä.

Cristiano Ronaldo lentokenttä Madeira.

Ylämäki pienen ja köyhän Clube De Andarinhon porteille

Hyvin nopeasti tulee selväksi, että hyvä jos Madeiralta löytyy edes jalkapallokentän mittainen pätkä tasaista. Kautta aikojen paras portugalilaispelaaja tulee vuorten keskeltä. Suuntaamme heti alkutekijöiksi jahtaamaan Ronaldon uran alkupolkuja.

Ajomatka saaren pääkaupunki Funchalin pohjoispuolelle Ronaldon synnyinalueelle Santo Antónioon on kapuamista. Kävellen välimatkojen taitossa kestäisi ikuisuus, mutta Ronaldo löysi ensimmäisen seuransa läheltä. Maisemat ovat komeat, kuten käytännössä kaikkialla Madeiralla. Pysähdymme Clube Futebol Andorinhan klubitalolle matkan varrella kentälle. Ulkona tupakalla pähkinöitä nakertavat eläkeläiset eivät ole kiinnostuneita Ronaldosta. Seuran kahvila on heille vain lähin ajanviettopaikka.

CF Andorinhan kahvila.

Itse CF Andorinha seuran pienen, mutta hyvin kunnostetun tekonurmikentän porteilla kultapoika Ronaldon historia tulee vastaan pienelle seuralle sopivan maanläheisesti. Ei ole kuvia kultaisista palloista tai kengistä – ei edes ennen ja jälkeen kuvaa kaiken saavuttaneesta paikallisesta pojasta. Sen sijaan kahvilan seinällä on mustavalkokuvia päättäväisen näköisestä pojasta. Hänen nimeänsä ei tarvitse edes mainita.

Cristiano Ronaldo pelasi täällä uransa ensimmäiset vuodet 1992-95, eli 7-9-vuoden ikäisenä. Hänen alkoholisoitunut isänsä toimi silloin tällöin joukkueen huoltajana. Seura oli verrattain köyhä, vaikka sittemmin Ronaldo on tukenut kasvattajaseuraansa pienin sijoituksin pitäen olosuhteet edustavina.

Köyhä oli myös Ronaldon perhe. Hänen äitinsä Maria Dolores halusi sijoittaa nelilapsisen perheen nuorimman, Cristianon, adoptioperheeseen, sillä perheen äidillä teki tiukkaa ruokkia lapsensa epätasapainoisen isän pyöriessä mukana. Ronaldo jakoi huoneen kaikkien sisarustensa kanssa. Adoptiohyväksyntää perhe ei kuitenkaan koskaan saanut.

Tänään lauantai-iltapäivällä tekonurmikentällä on alkamassa Clube Futebol Andorinhan ja Nacionalin välinen alle 11-vuotiaiden poikien ottelu. Pieni sivukatsomo on täyttynyt pelaajien vanhemmista. Paikalla on myös poliiseja, jotka muistuttavat tiukasti kasvomaskien käyttämisestä katsomoissa.

Tohtoritutkinnon jalkapallosta kulttuurin osatekijänä Madeiran saarella kirjoittanut Andreia Nascimento, osaa kertoa, että maskien pitämisen valvominen ei ole ainoa syy poliisien paikallaololle.

– Yksi Ronaldon suuruuden isoista haittapuolista on, että nykyisten 10-vuotiaiden vanhemmat haluavat väkisin kasvattaa pojistaan ja tyttäristään seuraavaa Cristiano Ronaldoa. Kielen käyttö ja uhkaava käytös on huolestuttavan yleistä lasten peleissä kentän laidalla. Huonot käytöstavat siirtyvät sitten herkästi lapsiin kentällä, jotka eivät osoita kunnioitusta vastustajilleen.

Andreia Nascimento on kirjoittanut lastenkirjan urheilijan elämästä.

Iltapäivällä peli on varsin siistiä, joskin erittäin kilpailullista ja vauhdikasta. Me päätämme nauttia 80 senttiä maksavat kahvit ja suunnata myöhemmin selvittämään mitä kuuluu ottelussa pelanneelle toiselle joukkueelle, eli Ronaldon ensimmäiselle ammattilaisseura Nacionalille.

Sitä ennen on kokeiltava muutama paikallinen poncha-paikka ja nautittava kuuluisaa madeiralaista viiniä. Saari tarjoaa uskomattoman hienoja näkymiä, ravintoloita ja aurinkoa lähes ympäri vuoden. Madeira edustaa jonkinlaista trooppisen ja paratiisisaaren välimuotomallia.

Madeiran synty

Asustin aikani saarella ison latino-portugalilaisperheen vilinässä. Lounasviinit, maukas ruoka ja sukulaisten hälinä ympärillä tuli tutuksi.

Madeiran saari on syntynyt vulkaanisena merestä. Se on käytännössä tulivuoren huippu, jonka korkeimmat huiput kulkeutuvat yli 1800 metriä merenpinnan yläpuolelle. Meri näkyy käytännössä joka puolelta ja rinteissä sijaitsevat asunnot ympäri saarta takaavat hienot näkymät.

Virallisesti saaren löysivät vuonna 1419 joukko portugalilaisia merimiehiä, jotka eksyivät myrskyssä ja ”törmäsivät” Madeiran lähellä olevaan Porto Santon (suomeksi pyhä satama kiitollisena onnestaan nimettyyn) saareen. Portugalilaiset tunnistivat ison tumman pilven häviävän etelässä, mikä osoittautui suuremmaksi Madeiran saareksi.

Turismi on äärettömän tärkeää Madeiran saarelle. 250 000 asukkaan saarella turismi elävöittää ravintoloita ja tuottaa sektorina 20% Madeiran bruttokansantuotteesta. Varallisuustaso saarella on noussut ja esimerkiksi asvalttitiet ovat priimakunnossa ja kadut ovat siistejä. Huviloidensa läheisyydessä käppäilevät varakkaat englantilaiset pastellinvärein kirjavassa vaatetuksessa.

Teiden on syytäkin olla kunnossa, sillä sain pelkääjän paikalla pelätä aidosti kiemurtelevilla, kapeilla ja jyrkänteiden reunoilla kulkevilla teillä. Samalla hullut saksalaiset vaeltajat kulkevat teiden sivustoissa etsien vieläkin vaikeakulkuisempaa maastoa.

Madeira on kooltaan yllättävän iso. Korkeuserot tekevät sen, että päiväreissulla ei ehdi tutustua kuin pieneen osaan saaresta. Ilmasto on koko vuoden lämmin, joten kaivoin usein päiväreissuille lyhythihaista kauluspaitaa ylleni. Seuraavaksi lähdemme kyselemään, mitä kuuluisaa madeiralaista poncho-juomaa (trooppisia mehuja sekoitettu väkevään vodkamaiseen juomaan) valmistavat baarimikot pitävät Cristiano Ronaldosta.

Raikas poncha-juoma tarjoillaan aina pähkinöiden kanssa.

Miljoona-äiti Instagramissa ja pissis-siskokset

Saavumme upeaan kalastajakylään, jossa Iso-Britannian entinen pääministeri Winston Churchillkin lomaili useasti. Churchillista poiketen emme ole maalaamassa maisematauluja, vaan kuuntelemme paikallisen urheilubaarin baarimikko Francescon mietteitä Cristiano Ronaldosta.

– Ei minun tarvitse edes paljon sanoa Ronaldosta. Kaikki tietävät, miten hyvä hän on. Kun hän on jalkapallokentällä, voi tapahtua mitä vain.

Kysyn ehkä vähän turhan turistimaisesti, onko Francesco koskaan nähnyt Ronaldoa saarella. Francesco sanoo useiden tuttujensa nähneen Ronaldon, mutta muistuttaa, että saari on oikeasti iso eivätkä kaikki tunne toisiansa.

Urheilubaarin baarimikko Francesco (oik) on ylpeä kotisaarensa suurimmasta tähdestä

– Ronaldo kyllä investoikin saareen, mutta ei hänen mielestäni tarvitse todistella mitään. Olemassaolollaan hän tekee meidät joka päivä iloisiksi, Francesco ylistää.

Baarin seinustalla komeilevat Ronaldon huivit Manchester Unitedin, Sporting Lissabonin ja Real Madridin väreissä kertovat jälleen Ronaldon suosiosta hänen kotikonnuillaan. Haluan selvittää lisää, nähdäänkö Ronaldo Jumalasta seuraavana, vai onko saarella myös ihmisiä, jotka ovat häntä vastaan.

Lyhyen ajomatkan päässä Funchalissa istumme maistelemaan uutta poncha-makua. Seuralaiseni kuiskuttelevat, että muutaman pöydän päässä terassilla tarjoilijoille taitaa keskustella Cristiano Ronaldon äiti ja sisarukset.

– Hän se on, mukanaan taas nuo kaksi pissistä, paikalliset valittavat pöydässäni äänekkäästi.

Sisarukset elävät Madeiran ja Lissabonin välillä tehden hyvin vähän töitä, eikä heidän suosionsa ainakaan paikallisten naisten keskuudessa vaikuttanut olevan korkealla.

Rouvalla on yllään pinkki-mustaraitainen puku ja nuoremmat siskokset ovat pukeutuneet vielä värikkäämmin. Ryhmä ei viivy ravintolassa kauaa, mutta ehdimme hakea Instagramista varmistuksen, että Cristianon äiti Dolores siinä tosiaan on. Dolores asuu vielä Funchalissa lähellä poikansa CR7-museota.

Instagramiin vilkaisu paljastaa, että 67-vuotiaan Doloreksen elämää seuraa käsittömästi 2,5 miljoonaa ihmistä. Se on selvästi enemmän seuraajia kuin esimerkiksi West Hamilla tai Newcastlella. Doloreksen poika Cristiano on tosin maailman seuratuin henkilö Instagram-sovelluksessa 395 miljoonalla seuraajallaan.

Ennen satoja miljoonia ja CR7-museoita, Ronaldon aika ammattilaisjalkapalloseuran mukana alkoi Nacionalin riveistä 10-vuotiaana. On siis aika kavuta taas yhden korkean nyppylän päälle löytääkseen Madeira Stadiumin ja harjoituskeskus Cristiano Ronaldo Campus Futebolin.

Nacional tarjoaa Ronaldolle ponnahduslaudan

Stadium Madeiralle ajetaan käytännössä 10 minuuttia pystysuoraa tietä ylöspäin. Sunnuntai-aamun Portugalin toiseksi korkeimman sarjatason kamppailussa Nacional kohtaa Benfica B:n. Autoja on parkeerattu tiheästi mäkiparkkiin. Pian jyrkänteen päällä avautuu Madeira Stadium ja tien toisella puolella Ronaldon mukaan nimetty harjoituskeskus.

Yksi wau-hetki taas katsellessani tieltä alaspäin.

Ronaldo pelasi kaksi vuotta Nacionalin riveissä vuosina 1994-96 ennen siirtymistään mantereelle Sporting Lissabonin riveihin. Nyky-Nacionalista tulee ensimmäiseksi ymmärretyksi, että joukkue joutuu tekemään valtavan pitkiä vierasmatkoja jatkuvasti mantereelle. Madeira on maantieteellisesti ja henkisesti vieläkin kauempana mantereelta. Lissaboniinkin lento kestää kaksi tuntia.

Ronaldosta ei ole taltioitu Nacionalin ajoilta juuri kuvia. Yksi kuva toistuu päättäväisen näköisestä nuorukaisesta, mikä on myös esillä seuran fanikaupassa. Täältä viisinkertaisen kultaisen pallon voittajan ura potkaistiin kunnolla käyntiin.

Cristiano Ronaldo Nacionalin fanikaupassa.

Tapaamme fanikaupassa taas Andreia Nascimenton, joka on kirjoittanut väitöskirjan jalkapallon merkityksestä kulttuuriin Madeiran saarella. Hänen mukaansa Ronaldon arvostus ja asema saarella ei voisi olla juuri korkeampi.

– Ennen kaikkea hän on näyttänyt kovalla työnteollaan, miten näinkin kaukaisesta paikasta voi ponnistaa maailman huipulle. Hän on aina Nacionalin kannattajien sydämissä.

– Ronaldo on näyttänyt myös paikallisille kulttuurielitisteille, miten tärkeää jalkapallo voi olla. Ennen kuuluisat madeiralaiset olivat runoilijoita tai musiikkoja. Ronaldo tuo saarelle valtavasti mainetta ja turisteja. Olen kuullut, että lapsiperheet ovat valinneet Madeiran ja Kanarian saarten väliltä sen takia, että Ronaldo on täältä kotoisin.

Nascimento on kirjoittanut lastenkirjan esimerkillisestä ja hyvin käyttäytyvän urheilijan tarinasta. Hän sanoo, että Ronaldonkin luonteenpiirteitäkin on otettu kirjassa huomioon.

Ronaldon nimellä varustettuja pelipaitoja ei ole valmiiksi myynnissä, eikä niitä näy kannattajilla yllään. Itse katsomossa Ronaldon historiasta ei näy mitään merkkejä. Nacionalin seurahistorian saavutuksia ja legendojen kuvia näkyy lasisessa vitriinissä. Siellä on Ronaldosta on vain pieni otos.

Muutaman vuoden pelaajan edustus ei saa loppuen lopuksi olla jalkapalloseuraa suurempi juttu.

Nacional on nähnyt parempiakin päiviä kuin toiseksi korkeimman sarjatason eli LigaPron kärkipään. Nacionalin historian parhain vuosi on ollut 2003-04, jolloin seura sijoittui Primieira Ligan neljänneksi ja eteni Eurooppa Liigan lohkovaiheeseen seuraavalla kaudella voitettuaan Pietarin Zenitin.

Vain vähän yli 5 000 silmäparia vetävä stadion on sunnuntaina puolillaan. Tunnelma on silti hyvä paikallisten eläessä vahvasti mukana pelissä. Tuuli puskee korkealla, mutta se ei estä vihatun Benfica B:n iskiessä kolme osumaa vastahyökkäyksistä. Nascimento epäilee hissijoukkueen maineessa olevan Nacionalin nousua takaisin Primieiraan tämän kauden päätyttyä. Joukkueesta puuttuu Ronaldon kaltainen maalintekijä.

Seuraavaksi tapaamme Nacionalin brittiläispelaaja Easah Sulimanin, 25. Aston Villan kasvatti pelaa Portugalin pääsarjaa Vitória de Guimarãesin riveissä, mutta on lainalla Madeiralla.

– Onhan se elämänmeno täällä aika erilaista kuin Birminghamissa – rauhallista ja sopivan hidasta, Suliman naurahtaa.

Ronaldon menneisyyden mahdollinen näkyminen Nacionalin nykytoiminnassa kiinnostaa, koska Ronaldon nimi ja kasvot yhdistetään saarella juuri Nacionaliin. Primieirassa pelaa Madeiran menestyneempi ja rikkaampi seura Maritimo.

– Ei Ronaldon historia juuri päivittäisessä tekemisessä näy. Tosin viime kaudella oli enemmän hälinää, kun Ronaldo vietti aikaa saarella koronaviruksen takia ja vieraili muun muassa täällä Nacionalin harjoituskeskuksessa.

Aston Villan kasvatti Easah Suliman viihtyy Madeiralla.

Muutenkin madeiralaiset ovat olleet ylpeitä siitä, että Ronaldo halusi tulla juuri Madeiralle erakkoon koronavirusta pakoon pitkäksi aikaa vuonna 2021. Ronaldo koki saaren turvallisimmaksi paikaksi perheelleen. Yleisesti Ronaldo vierailee Madeiralla yksi tai kaksi kertaa vuodessa.

– Ronaldo kokee Madeiran kodikseen, sain kuulla monilta paikallisilta kahden viikon aikana.

Maailman parhaaksi täydessä kimalluksessa

Viimeinen stoppimme on tietenkin Cristiano Ronaldon CR7 museolla. Pääkaupunki Funchalin edustalla on parkissa luksusjahteja. Risteilijöitä tulee niin Euroopasta kuin Amerikastakin.

Kultaisilla kirjaimilla koristeltu CR7 hotelli sopii hyvin julkisivuun. Samoin siihen sopii Cristiano Ronaldon museo. Harva jalkapalloilija on saanut itselleen museon rakennetettua. Cristiano Ronaldon tyyliin se jotenkin sopii. Ronaldo harvoin peittelee narsistisia piirteitään.

Museo on täynnä blingiä. Kimalteleva lattia, kimaltelevat palkintokaapit, täynnä kultaa ja hopeaa.

– Tämä on Cristiano Ronaldon palkintokaappi, jonka hän on avannut yleisön nähtäväksi, kuvailee museon työntekijä Antonio.

Antonio kertoo kaikkien henkilökohtaisten palkintojen ja tunnustusten olevan alkuperäisiä. Ronaldo on voittanut Ballon d’Orin viisi kertaa ja Euroopan kultaisen kengän neljästi. Museota ylläpitää Cristianon serkku, joten perhe kokee palkintojen olevan turvassa täällä.

Museosta löytyy myös esimerkiksi kaksi täysikokoista Cristiano Ronaldo -vahanukkea, sekä yksi suklaasta valmistettu versio. Joku voisi kuvailla henkilökultin määrää mauttomaksi. Kaikki madeiralaiset eivät pidä Ronaldon viedessä niin paljon huomiota saaresta. He haluisivat, että muutkin menestyneet madeiralaiset saisivat osansa.

Funcahlin satamassa Cristiano Ronaldolta ei voi kuitenkaan välttyä. Suurin osa haastateltavistani toistaa ylpeyttään Ronaldoa kohtaan. Hän on tuonut mystisen saaren kartalle.

Museon työntekijä Antonio kertoo perheiden valitsevan lomakohteensa Madeiraksi Cristiano Ronaldon maineen takia.

– Ronaldo on saaren vetonaula. Museossa emme ole halunneet suosia Manchester Unitedin tai Real Madridin kannattajia, vaan pyrimme tuomaan Ronaldon uraa esille tasapuolisesti. Hänen lopettaessaan uransa järkkäämme museon uudestaan kronologiseen järjestykseen, Antonio suunnittelee.

Cristiano Ronaldon tarina on todellakin ryysyistä rikkauksiin. Hänen kovasta työnteostaan otetaan mallia Madeiralla. Voittajaluonnetta ja aina Madeiralle palaamista selkeästi arvostetaan.

Pienellä saarella kaikki eivät todellakaan tunne kaikkia, mutta silti piirit ovat pienet. Ronaldo on investoinut kymmeniä miljoonia madeiralaiseen hotelliketjuun, sekä tukee Andorinhaa ja Nacionalia. Hän tekee kotikontujaan ylistäviä yhteistyöjulkaisuja Instagramissa Visit Madeiran kanssa museon Antonion mukaan ilmeisen edulliseen hintaan.

Osa paikallisista kyseenalaistaa, voisiko Ronaldo tukea saarta vielä enemmän ja auttaa esimerkiksi saaren köyhimpiä enemmän. Ronaldosta usein piirtyvä ylimielinen kuva ei myöskään miellytä kaikkia.

Reissuni päätteeksi paikallisten mielikuva Cristiano Ronaldosta jää kuitenkin päällimmäisiksi yltiöpositiiviseksi.

Saarelle ei kannata matkustaa vain Ronaldon historiaa tutkiakseen, vaikka sekin on mielenkiintoinen. Madeira on henkeäsalpaavan kaunis, mikä sopii lämmöstä nauttivalle kulinaristille tai erämatkailijoille. Erittäin hyvä lomakohde.

Madeiran mestari Nacionalin riveissä.
Ballon d’Or ja suklainen Cristiano Ronaldo.
Pauli Loukola Cristiano Ronaldon perässä.
Auringonlasku matkalla alas Nacionalin stadionilta kohti Funchalia.

 

 

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button