fbpx
ArtikkelitMuut sarjatValioliiga

Ahokas: Neil Warnockin neljän vuosikymmenen ura – sarjanousujen ennätysmies, kentänlaidan paholainen ja vastustajien avoin kriitikko

Joni Ahokas kokoaa manageriuransa lopettavan Neil Warnockin vähintäänkin värikkään uran yhteen.

– Minä en halua hiljaisuutta. Minä haluan heidän huutavan, että Warnock on r**kkari.

Näillä sanoilla Neil Warnock välitti toiveensa Cardiff Cityn vihollisseura Bristol Cityn kannattajille, jos hän sattuisi kuolemaan kesken elämäntyönsä.

Warnock eli ammattijalkapallovalmentajan elämää nousuineen ja laskuineen yli neljän vuosikymmenen ajan.

Nyt pitkä ura saa virallisesti päätöksensä. Viime kauden lopusta saakka ilman töitä ollut Warnock ,73, vahvisti Sky Sportsin suorassa lähetyksessä olevansa viimein valmis siirtymään pois viheriöltä.

42 vuoden mittaiselle uralle mahtui pestejä 16 seurassa Englannin sarjatasoilla Non-Leaguesta Valioliigaan.

Warnock on 1603 ottelullaan eniten ammattilaispelejä Brittein saareilla luotsannut manageri. Historiaan jäi myös ennätykselliset kahdeksan sarjanousua Englannin eri tasoilla.

Tässä artikkelissa tutustumme laajemmin Warnockin vaikuttavaan valmennusuraan.

https://twitter.com/SkySportsPL/status/1512770505354498053?s=20&t=YT2GyFEjZxWnx79P_TWcFw

Kahden vuosikymmenen kiertelyn jälkeen nuoruuden seuran manageriksi

Warnock päätti pelaajauransa jo vuonna 1979 vain 30-vuotiaana Crewe Alexandrassa kouluttautukseen valmentajaksi. Ensimmäinen päävalmentaja pesti irtosi Northern Premier League -sarjassa pelaavasta Gainsborough Trinitystä.

Alkuvuosina Warnock työskenteli valmentamisen ohella kiropraktikkona.

Uran ensimmäinen merkkipaalu tuli Scarborough’n peräsimessä Warnockin johdattaessa joukkueensa vuonna 1987 Konferenssiliigan voittoon. Samalla Scarborough´sta tuli ensimmäinen Jalkapalloliigaan (Football Leagueen) ilman karsintoja noussut seura uudelleenvalintasysteemin käyttöönoton jälkeen.

Kaksi vuotta myöhemmin Warnock otti pestin vastaan Notts Countysta, joka vielä tuolloin pelasi kolmosdivisioonassa. County nousi hänen alaisuudessaan peräkkäisinä kausina kaudeksi 1991-92 Englannin korkeimmalle sarjatasolle Ykkösdivisioonaan.

Lento katkesi pian nousun jälkeen. Seuraavana vuonna Notts County putosi takaisin alaspäin juuri ennen Valioliigan syntyä ja Warnock sai allekirjoittaa eropaperit.

Lyhyen Torquay Unitedissa vietetyn konsultointiroolin jälkeen uusi työpaikka löytyi jo kesällä 1993 Huddersfield Townista. 

Warnock saavutti Terriersissä kolmannen sarjanousunsa Football Leaguessa, jota seurasi yllättävä käänne hänen erottua seurasta vain kolme päivää saavutuksen jälkeen. Vielä yllättävämpää oli, että seuraava pesti löytyi tuolloin kolmosdivisioonassa pelanneesta Plymouth Argylesta. 

Hän luotsasi 90-luvulla myös Suur-Manchesterin Oldham Athleticia ja Burya. Molemmat pestit päättyivät putoamiseen sarjaporrasta alaspäin.

Riitaisa välikohtaus Game of Thrones -näyttelijän kanssa päätti Blades-pestin

Juuri ennen vuosituhannen vaihtumista Warnock pestattiin nuoruuden seuransa Sheffield Unitedin peräsimeen. Tästä alkoi hänen uransa pisin kuuden vuoden mittainen jakso samassa seurassa, joka huipentui kauden 2005-2006 nousuun Mestaruussarjasta Valioliigaan.

Kaudella 2002-2003 hän johdatti seuran myös Liigacupin ja FA Cupin välieriin yhdessä suurimmista altavastaajatarinoista. 

Vuotta myöhemmin Blades putosi lumipalloefektinä sarjan viimeisellä kierroksella takaisin kakkostasolle seuran hävittyä 2-1-lukemin Wiganille.

Ottelun jälkeen Sheffield Unitedin omistusportaaseen tuolloin kuulunut Game Of Thronesista tunnettu näyttelijätähti Sean Bean syöksyi raivoissaan voimasanoja sanellen Warnockin toimistoon. Bean piti Warnockia syntipukkina putoamiseen.

Warnock oli itse tuolloin lehdistötilaisuudessa, joten Beanin uhkaavien solvausten kohteeksi joutuivat hänen vaimonsa Sharon ja viisivuotias poika William.

Warnock kirjoitti myöhemmin elämäkerrassaan kiivaasta välikohtauksesta, joka vaikutti myös hänen lähtöönsä yorkshirelaisseurasta.

– Sean Bean alkoi kiroilla vaimolleni ja viisivuotiaalle pojalleni. ”Sinun v*tun aviomiehesi pudotti meidän seuramme”, hän sanoi osoitellen vaimoani. Hän (Bean) on v*tunmoinen r*nkkari.

– Se oli Sean Bean, kovan jätkän näyttelijä. Varsin kova jätkä, kun hän saa viisivuotiaan pojan ja hänen äitinsä itkemään.

– Hän on ehkä elokuvatähti, mutta sinä iltapäivänä hän ei ollut tähti minun silmissäni.

Bean on itse kiistänyt tapahtumien kulkeneen Warnockin väittämän mukaan.

– Minä en syöksynyt Warnockin toimistolle uhkaamaan hänen vaimoaan, kuten hän väittää kirjassaan. Olin ulkona käytävällä, josta kerroin hänelle mitä mieltä olen hänen aviomiehestään, Bean puolusti syytösten jälkeen itseään.

Warnockin toinen 2000-luvun seura oli Crystal Palace, joka kärsi hänen jaksonsa loppuaikoina suurista talousongelmista. Seura asetettiin tammikuussa 2010 velkasaneeraukseen ja tuomittiin 10 pisteen pistemenetykseen.

Tilanteessa oli liikaa sulatettavaa Warnockille, jolla ei riittänyt tahtoa yrittää pelastaa uppoavaa laivaa.

Palacesta tie vei toiseen lontoolaisseuraan Queens Park Rangersiin. Vaikka Warnock palautti Ärrät valioliigatasolle 15 vuoden odotuksen jälkeen Mestaruussarjan voittajana, hän sai potkut jo seuraavan kauden 2011-2012 tammikuussa alle odotusten sujuneen syksyn jälkeen.

Malesialaisliikemies Tony Fernandes oli ostanut elokuussa seuran, jonka myötä tavoitteet olivat myös kasvaneet. Myynti tapahtui Warnockin harmiksi elokuussa, eikä joukkueen rakennukseen ollut tarpeeksi aikaa.

QPR:n jälkeen Warnock vietti lyhyet vuoden mittaiset jaksot Leeds Unitedissa ja Rotherdamissa. Leedsissä hänen alaisuudessaan pelasivat muun muassa Mikael Forssell ja Mika Väyrynen. Mukaan mahtui myös paluu Palaceen ja pieni pesti Ärrien väliaikaisvalmentajana.

Vuosina 2016-2019 Warnock luotsasi Cardiff City, jonka peräsimessä hän saavutti ennätyksellisen kahdeksannen sarjanousun Englannin ammattilaissarjoissa.

Tammikuussa 2019 Warnock harkitsi vakavasti valmentajauransa lopettamista Emiliano Salan tapaturmaisen kuoleman jälkeen. Nantesista Cardiffiin ennätyksellä 15 miljoonan punnan hinnalla ostettu argentiinalaishyökkääjä menehtyi, kun häntä kuljettanut pienkone katosi paluumatkalla Walesiin.

– Se iski minuun kovemmin, koska olin tavannut Salan ja jutellut hänen kanssaan viimeiset kuusi tai kahdeksan viikkoa eri tilanteissa. Tiedän kuinka paljon hän odotti tätä, Warnock kuvaili tuolloin tuntemuksiaan lehdistölle.

Warnock päätti tragediasta huolimatta jatkaa ja pysyi seurassa Valioliigasta putoamisesta huolimatta marraskuuhun saakka. Cardiffia seurasi vielä vuoden mittainen pesti Middlesbrough´n ruorissa ennen huhtikuun 2022 suurta päätöstä.

Siltojen polttaja ja avoin kritiikko jalkapalloyhteisössä

Warnockin kiivasluonteinen persoona toi hänelle uransa aikana runsaasti vihamiehiä. Hänellä on tapana julkisesti kritisoida kollegoitaan ja polttaa siltoja myös omassa leirissään.

Esimerkiksi vuonna 2007 Warnock kritisoi rajusti Englannin nykyistä manageria tuolloin Middlesbrough´ta valmentanutta Gareth Southgatea heikentyneen kokoonpanon valinnasta Manchester Cityä vastaan suosiakseen entistä Englannin maajoukkuetoveriaan ja Cityä luotsannutta Stuart Pierceä.

Southgate jätti tuolloin Mark Vidukan, Jonathan Woodgaten ja Julio Arcan ulos kokoonpanosta. Warnock kuvaili päätöstä vastenmieliseksi.

– Tiedän Stuartin olevan Gareth Southgaten ystävä ja tiedän että heillä on Manchester United seuraavaksi vastasa, mutta haluaisin nähdä heidän häviävän kuusi seuraavaa ottelua ja katsoa sen jälkeen kuinka he pärjäisivät paineen alla. Tämä oli skandaalimaista, Warnock kritisoi Southgatea The Guardianille.

Toinen tunnettu ulostulo Warnockin uralla nähtiin keväällä 2007 Sheffield Unitedin Valioliigasta putoamisen jälkeen. Valmentaja kritisoi tuolloin FA:n päätöstä olla rankaisematta West Hamia pistemenetyksellä lontoolaisseuran peluutettua Carlos Teveziä siirtoon liittyneistä sääntörikkomuksista huolimatta.

Hammersia oltiin tuolloin rangaistu 5,5 miljoonan punnan arvoisilla sakoilla seuran rikottua Tevezin ja Javier Mascheranon siirroissa omistajuussääntöjä. Tevez pelasti tuolloin West Hamin karsiutumiselta, joka turhautti suuresti Warnockia.

Manageri kuvaili vuonna 2021 The Sunin haastattelussa saagan kalvavan edelleen hänen mielessä.

– West Hamin Carlos Tevez -saaga oli todellista epäoikeudenmukaisuutta. Olen varma, jos Sheffield United olisi peluuttanut pelaajaa sääntöjen vastaisesti meiltä olisi pudotettu pisteitä. Se kitkerä maku tuntuu edelleen kurkussani.

Warnockin terävä kieli ei purrut pelkästään vastapuoliin. Toisinaan hänen terrierimäinen räksyttäminen kuului myös oman joukkueen pukukopissa.

Kaudella 2004-2005 Sheffield Unitedissa Warnock päästi kamerat lähelleen kuvaamaan dokumenttia joukkueesta.  Kuvaajat päästettiin pukukoppiin otteluiden aikana ja niiden jälkeen.

Yksi intiimiin dokumentin mielenpainuvimmista kohtauksista on Warnockin riitaisa väittely, jossa hän sättii Blades-pelaaja Chris Morgania Wolvesia vastaan pelatun 3-3-tasapelin jälkeen.

Sheffield United johti ottelua viisi minuuttia ennen loppua, mutta Joleon Lescott onnistui puskemaan tasoituksen erikoistilanteesta. Lescottin merkitsemättä jättänyttä Morgan sai virheestään suunnattoman raivon vallassa olleen Warnockin solvaukset niskaansa.

– Sinun on merkittävä Lescott. Jos merkitset Lescottin, ei ole väliä jos joku muu tekee maalin. Minä en v*ttu syytä siitä sinua. Sinun on vain v*ttu merkittävä oma miehesi, Warnock huusi pukukopissa Morganille.

Välikohtaus päättyy, kun Morgan heittää juomapullon maihin ja huutaa: – Minun olisi sitten pitänyt merkitä ne kaikki v*tun neljä.

https://twitter.com/empireofthekop/status/877473781098348544?s=20&t=HeKOvOU_-clRUBLqBzgu1A

Sarjanousujen mestari ja vihollinen kentän laidalla

Pitkän uransa aikana Warnock tuli tunnetuksi erityisesti alasarjalegendana. Nykymuotoisessa Valioliigassa hän valmensi vain neljän kauden aikana. Ensimmäinen niistä tuli kotikaupungin seuran Sheffield Unitedin peräsimessä kaudella 2006-2007.

Sen sijaan alempien sarjojen managerina hänen saavutuksensa ovat omassa luokassaan. Kukaan muu manageri Englannin kentillä ei ole onnistunut kahdeksan sarjanousun sarjassa kuin Warnock.

Päätöksenteko oli aina määrätietoista. 90-luvulla Warnock jopa hylkäsi Chelsean ja Sunderlandin tarjoukset jäädäkseen Notts Countyyn.

Lukuisista nousuista huolimatta hän nostaa kaikkein suurimmaksi saavutuksekseen Rotherdamin sarjapaikan säilyttämisen Mestaruussarjassa.

– Olimme kuusi pistettä perässä, kun otteluja oli 16 jäljellä ja kohtasimme kahdeksan yhdeksästä kärkiseurasta. Saimme uskomattoman putken päälle, Warnock mainitsi Sky Sportsille.

Warnock oli kentän laidalla eräänlainen jalkapallovalmentajien Liam Gallagher, joka ei välittänyt pätkääkään, mitä muut hänestä ajattelivat.

Päinvastoin psyykkaus ja vastustajien hermojen kiristäminen oli osa ammattia. Warnock nähtiin vastustajien silmissä jokaisen seuran pääarkkivihollisena, jonka kaikki halusivat lyödä. Hän tunsi roolinsa ja eli intohimolla sen mukana.

Jokainen sankari tarvitsee oman vihollisensa päihitettäväksi saadakseen itsestään parhaan irti. Neil Warnock oli jalkapallokentillä se vihollinen vuosikymmenien ajan.

Lähteet: The Sun, Daily Mirror, Sky Sports, GiveMeSport, The Guardian, Yorkshire Post

Joni Ahokas

Brightonin kirjeenvaihtaja. Kokenut brittifutiksen toimittaja. Opiskelee Etelä-Englannissa myös rugbyn ja kriketin saloja, mutta Brighton, Naisten Valioliiga ja Whitehawk FC:kin ovat tulleet tutummiksi. Pidä silmällä juttusarjaa legendoista.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button