fbpx
Artikkelit

Loukola: Cristiano Ronaldo vs Newcastle – ja mistä muusta Brittein saarilla puhutaan ennen Valioliigakierrosta?

Pauli Loukola ennakoi viikonlopun kierroksen kolme isoa kamppailua.

Lauantai 17:00 Manchester United – Newcastle United

Saapuneiden viestien kansioni on tulvinut kuluneen viikon aikana. Tiedätkö mistä saisi lauantaille lippua? Tällä kaudella on tultava Manchesteriin katsomaan peliä. Mitenköhän saisi lippuja peleihin? Kyselyitä on tullut kaukaa ja läheltä. Megastara Cristiano Ronaldo on saapunut takaisin Manchesteriin.

Old Traffordin megastoren ulkopuolella on kiemurrellut säännöllisesti satojen metrien jonot, kun kannattajat ovat kiihkeästi odottaneet saavansa numero 7 painatuksen pelipaidan selkään. Jo päivä Ronaldon siirron vahvistumisen jälkeen Old Traffordin alueen Sports Directin myymälästä olivat loppuneet N-kirjaimet. Manchesterin keskustan Adidas-liikkeessä on tällä hetkellä kolmen viikon jonotusaika ennen kuin uusi erä CR7-paitoja saapuu myymälään.

Paitamyyntirahoilla seurat eivät yleensä kuittaa pelaajien siirtosummista kuin murto-osan vastoin yleistä harhaluuloa. Suurin osa tuloista menee paidan valmistajalle eli Manchester Unitedin tapauksessa Adidakselle. Ensimmäisen 12 tunnin aikana pelinumeron ilmoittamisesta Ronaldon paitaa myytiin noin 38 miljoonan euron edestä. Manchester United saa Price of Footballin mukaan £4,20 jokaisesta myydystä paidasta. Kattaakseen pelaajan siirtosumman ja kahden vuoden palkat, Ronaldon paitoja pitäisi myydä vielä 12,4 miljoonaa kappaletta lisää. Näitä kuluja ei siis paidanmyynnin tuloilla saada todennäköisesti katettua.

Ronaldon siirron tuoma vaikutus verkossa ja Manchesterin kaduilla on ollut hurja. Manchesterinkin kokoisessa kaupungissa kaduilla ohikulkevien puheenaiheet saattavat olla mitä vain maan ja taivaan välillä, mutta Ronaldon nimen kuulee nyt aidosti jatkuvasti. Manchester Unitedin kannattajien joukossa on havaittavissa euforiaa. Siitä sai ensimmäisen maistiaisen seuran pelatessa viimeksi Wolverhamptonissa.

Manchester United – Newcastle ottelulippujen jälleenmyynti on käynyt kuumana. Twitterissä lippuja on välitetty eteenpäin yli 1000 punnan kappalehinnalla. Monet kausikorttien omistajat ovat ilmaisseet närkästymistään kausikorttien haltijoita kohtaan, jotka tekevät lipuillaan bisnestä. Manchester Unitedin otteluihin lippujen saaminen on usein niin vaikeaa, että muiden saman seuran kannattajien ylirahastaminen on pahasti etiketin vastaista.

Samalla käänteisesti Ronaldo-efekti osoittaa, miten supertähti vetää puoleensa valtavia uusia ihmismassoja, jotka eivät ennen juuri Manchester Unitedin peleissä käyneet, vaikka lippuja olisi ollut saatavilla.

Cristiano Ronaldon 340 miljoonaa seuraajaa Instagramissa on enemmän kuin kaikilla Valioliigan seurojen tileillä yhteensä. CR7 on henkilöbrändi vailla vertaansa. Viimeisen kymmenen päivän aikana Manchester Unitedin Instagram-tilissä on julkaistu jopa 121 feed-postausta. Niistä 50:ssä Cristiano Ronaldo on keskiössä.

Kello 15 paikallista aikaa alkava Manchester United – Newcastle -ottelu ei näy Englannissa televisiossa. Aina Valioliigan ajanjakson aikana (Covid-kautta 2020-21 lukuun ottamatta) voimassa ollut kello 15 kierroksen aikainen televisiopimennys jakaa englantilaisten mielipiteet.

Pääsyynä viikonlopun suosituimman otteluajankohdan pimennykseen on, että sillä suojellaan alempien sarjatasojen seuroja. Mestaruussarjaa alemmalla tasoilla pelaavat seurat pelaavat poikkeuksetta aina lauantaisin kello 15 englannin aikaa. Alasarjojen seurat ovat äärimmäisen riippuvaisia pelipäivien lipunmyynti- ja oheismyyntituloista. Jos Valioliigaa televisioitaisiin myös kello 15, olisi vaarana, että alasarjojen paikallisseurat menettäisivät kannattajiaan televisiolle.

Lähinnä televisiosta jalkapalloa seuraavat pitävät pimennystä järjettömänä ja vanhanaikaisena. Ronaldon paluu jää nyt usealta näkemättä, vaikka streamauspalvelut varmasti käyvät kuumana. Paikan päällä käyvien kannattajien keskuudessa pimennykselle ollaan paljon suotuisampia. Itse alasarjoissakin pelanneena kannatan pimennystä ehdottomasti, tai vaihtoehtoisia toimia, jossa raha jakautuu maan suurimman urheilulajin ympärillä tasapuolisemmin.

Jos odotusarvo koronavuoden jälkeen kauden ensimmäisellä kierroksella oli valtava, niin nyt lyhyen maajoukkuetauon jälkeen Ronaldon tuoma lisäjännite on moninkertainen ja käsin kosketeltavissa.

Jere Virtanen sai kiinni ex Man United pelaajan ja MUTV:n vakiokasvo Ben Thornleyn, joka arvioi Brittifutis.comille Ronaldon tuomaa arvoa Manchester Unitedille.

– Ronaldo tulee antamaan koko seuralle massiivisen potkun. Hän tuo ammattimaisuudellaan kentällä ja sen ulkopuolella, voittajan luonteellaan sekä kyvyllään nostaa hänen ympärillä olevien pelaajien tasoa jättimäisen annoksen pyrkimystä päästä niin lähelle täydellisyyttä kuin vain mahdollista.

– Hän voi luoda eron menestyksen ja epäonnistumisen välille. Hänen nälälleen tätä peliä kohtaan ei löydy vertaista. Hän on palannut kotiin!

Lauantai kello 17:00 Arsenal – Norwich City

Molemmat joukkueet ovat pelanneet kolme peliä häviten kaikki maalieroilla -9. Valioliigan jumbokamppailussa Arsenal ja Mikel Arteta pelaavat valtavat paineet niskassaan. Voiko Norwichin Teemu Pukki onnistuessaan jopa sysätä Arsenalin managerin potkujen kynnykselle?

Arsenalin nykytilanne on ollut yksi eniten puhuttaneista jalkapalloaiheista Englannissa viime viikkoina. Seuran johtamista on kritisoitu jo vuosikausia. Nyt on kyseenalaistettu myös, keskittyykö siirtoikkunassa eniten Valioliigan seuroista rahaa käyttänyt Arsenal jopa liikaa tulevaisuuteen.

Valioliigan saippuaoopperassa kolme hävittyä ottelua putkeen on jo jonkinasteinen kriisi. Arsenalin tapauksessa kriisin voidaan sanoa olevan jopa syvä. Kärkikamppailua odottaneiden kaikkein optimistisimpien Arsenalin kannattajien on laskettava odotuksiaan, muuten kaudesta tulee todella pitkä.

Pep Guardiolan opetuslapsena valmentajana kasvanut Mikel Arteta sai Englannin lehdistössä leppoisan startin. Pelit alkoivatkin hyvin, ja monet punditit ylistivät Artetaa. Hänellä uskottiin olevan ainekset huippumanageriksi kuitenkaan ilman suurempia aikaisempia näyttöjä.

Nyt kysymys radio-ohjelmissa ja lehtien kolumneissa kuuluu tylysti: onko Mikel Arteta hyvä vai huono jalkapallomanageri? Asia ei tietenkään ole mustavalkoinen, eikä Artetan pesti Arsenalissa määritä hänen koko managerinuransa kulkua, mutta kuumilla hiilillä baski tällä hetkellä kävelee.

Norwich on Arsenalille pakkovoitto. Kanarianlinnut sen sijaan saavat lähteä otteluun vapautuneemmin, vaikka senkin on saatava pistetilinsä pian auki. Todistin paikan päällä Norwichin kahta ensimmäistä ottelua. Kotitappiossa Liverpoolia vastaan joukkue näytti kilpailukykyisemmältä kuin kaksi vuotta sitten. Carrow Roadin tunnelma liikutti vanhoja herrasmiehiä vierelläni.

Teemu Pukki pärjäsi hyvin Liverpoolin puolustajia vastaan. Kameran ulkopuolelta näki hyvin miten useasti kotkalainen teki aloitteita puolustuslinjan taakse, mutta sai turhautua, kun syöttö ei tullut ajoissa. Vierastappio Manchester Cityä vastaan oli yksipuolisimpia pelejä mitä olen ikinä nähnyt. Norwich näytti toivottomalta, mutta Arsenalin hävitessä Citylle myös 5-0 osoitti, että sille tulokselle ei pidä antaa liikaa painoarvoa.

Norwichia vastaan on kiva pelata, toistetaan Englannissa usein. Se on Norwichin isoin haaste, josta sen on päästävä eroon. Muuten se palaa nopeasti Mestaruussarjaan. Kovaotteisen ja lupaavan Brandon Williamsin lainapesti voi olla tarvittava palanen Norwichin puolustukseen. Ex-Liverpool ja nykyisin Schalkesta lainalla Norwichiin siirtynyt Ozan Kabak voi olla vielä tärkeämpi pelaaja Kanarianlintujen keskuspuolustuksessa.

Sunnuntai kello 18:30 Leeds United – Liverpool

Tätä kohtaamista ei tarvitse pelillisistä syistä juuri edes mainostaa. Viime kauden 4-3-lukemiin päättynyt ottelu oli yksi koko kauden parhaista. Tasainen 1-1-vääntö Elland Roadilla ei sekään ollut huono. Leeds tai Liverpool eivät peruuttele tälläkään kaudella.

Liverpoolin alkukausi on antanut vivahduksia mestaruuskaudesta 2019-20. Virgil van Dijkin paluu on ollut ensimmäisten kierrosten perusteella juuri niin tärkeä, kun ennen kauden alkua hehkutettiin.

Norwichia vastaan hollantilaisen eleettömyys, pääpeli ja pitkät diagonaalisyötöt osoittivat, miksi hän on parhaimmillaan eittämättä maailman paras keskuspuolustaja. Jättiläismäinen van Dijk johtaa koko Liverpoolin peliä tyylillä ja on tehnyt hämmästyttävän vahvan paluun Valioliigan polvivammansa jälkeen.

Sen lisäksi Liverpoolin hyökkääjät ovat päässeet heti kauden alussa hyvään vireeseen. Diogo Jota, Roberto Firmino, Sadio Mane ja Mohamed Salah ovat kaikki osuneet vähintään kertaalleen jo tällä kaudella. Se on Liverpoolille elintärkeää, koska joukkue ei kannattajien pettymykseksi vahvistunut kuin toppari Ibrahima Konatella.

Englannissa on korostettu, miten Liverpool kaipasi kaikista joukkueista mahdollisesti eniten kannattajia viime kaudella. Saattaa olla osittain laiskaa jossittelua, mutta ainakin tämän kauden alku kannattajien ollessa lehtereillä on ollut Liverpoolille lupaava. Sen yltiöpäinen prässipelaaminen ja usein nopea etenimen pallon kanssa kieltämättä saa lisäbuustia Anfieldin yleisön osallistuessa äänekkäästi pelin kulkuun.

Elland Road on toinen äänekäs pyhättö ja Leedsin kannattajat pääsevät todistamaan Valioliiga-jalkapalloa ensimmäistä kertaa 17 vuoteen.

Manchester Unitedin ja Leedsin kohtaaminen on yksi englantilaisen jalkapallon kiihkeimmistä ja huliganismi nosti päätään ennen tämän kauden kyseistä ottelua, kun seurojen kannattajat ottivat yhteen Manchesterin keskustassa. Leedsin ja Liverpoolin välillä ei ole vastaavaa vihasuhdetta, mutta kyseessä on silti klassikkopari.

Vuoden 1974 Community Shieldin kamppailu muistetaan parhaiten Billy Bremnerin ja Kevin Keeganin välisestä nyrkkitappelusta. Liverpool voitti ottelun rangaistuspotkukisassa, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa Community Shieldin ottelussa.

Tällä kaudella Leedsillä on allaan kaksi tasapeliä Evertonia ja Burnleya vastaan. Leeds tuskin lähtee peruuttelemaan kotikentällään Liverpoolia vastaan, joten parhaimmillaan tästä ottelusta voi odottaa päätöntä, vauhdikasta ja viihdyttävää.

Lähteet: Manchester Evening News, The Price of Football

 

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button