fbpx
ArtikkelitMestarien liigaValioliiga

Liverpoolilla onnistuu nyt kaikki – Kloppin lähes anteeksiantamaton päätös kääntyi voitoksi

Liverpool ei suostu häviämään ja tekee historiaa. Anfieldin nurmen uudistaminen oli yksi käänteentekijöistä seuran kurssille.

Liverpool on voittamaton Anfieldillä viimeisessä 40. ottelussa. Mukaan mahtuu vaivaiset viisi tasapeliä. Se on voittanut kaikki seitsemän viimeistä kotiottelua päästämättä maaliakaan.

Seura on voittanut Valioliigassa kotikentällään 20 kertaa putkeen. Vastaava on tapahtunut vain kerran aiemmin. Vuonna 1972 niin ikään Liverpoolille Bill Shanklyn ollessa puikoissa. Liverpool on tällä hetkellä 22 pisteen sarjajohdossa Valioliigassa. Se on isoin piste-ero toiseen koskaan täyden sarjakierroksen ollessa pelattuna. Opta Sports tarjoaa mielettömiä tilastoja Liverpoolin historiallisen hyvästä ajanjaksosta.

Liverpoolin aloituskokoonpanon keski-ikä Shrewsbury Townia vastaan FA Cupin neljännen kierroksen uusintaottelussa oli 19 vuotta ja 102 päivää. Se rikkoi nuorimman aloituskokoonpanon ennätyksen jo toistamiseen tällä kaudella. Aston Villaa vastaan pelanneen kouluporukan keski-ikä oli vain 80 päivää vanhempi.

Shrewsbury-ottelun piti olla se, jonka jälkeen Jürgen Klopp tulee saamaan kuralastillisen niskaansa ”epäkunnioittamalla” cupin perinteitä lomailemalla koko ykkösjoukkueen tavoin FA Cupin neljännen kierroksen uusintaottelun aikana.

Ykkösliigan Shrewsburya vastaan Liverpoolin koulupojat veivät pallonhallinnan 58-prosenttisesti, kulmapotkut 14-3, laukaukset maalia kohti 4-0 ja ottelun 1-0. Otteluparin aikana Shrewsbury Town osui kahdesti omiin Liverpoolia vastaan.

Klopp pääsi kuin koira veräjästä. Saksalaisen päätöstä ei tulla kyseenalaistamaan läheskään niin paljon, kuin jos Liverpool olisi hävinnyt. Se on täysin luonnollista, sillä jalkapallo on tulosurheilua. Jälkiviisaana on helppo todeta, että Kloppin riski kannatti.

Miltä tuntuu, kun onnistuu kaikessa? Kysykää Liverpoolilta

Tämän kolumnin piti pureutua syvemmin ja kritisoivammin Kloppin päätökseen kunnioittaa Valioliigan talvitaukoa, eikä osallistua FA Cupin otteluun. Tulosurheilussa kuitenkin voitto ratkaisee ja Liverpool on kilpailussa 16 parhaan joukossa. Liverpool onnistuu nyt kaikessa, joten on kunnianosoituksen paikka. Periaatteet Kloppin päätöksen takana eivät kuitenkaan muutu.

Suurimman osan ykkösmiehistöstä lepuuttamisen englantilaisissa cup-kilpailuissa ymmärtää, sillä Valioliigan ja Euroopan kilpailuiden arvostus ja panokset ovat nykyisin niin korkeat. Nyt Valioliigan mestaruus on kuitenkin jo hyvin lähellä Liverpoolin takataskua. Kloppin päätös lepuuttaa kaikkia pelaajia vaikutti kummalliselta. Olihan Liverpoolilla vielä täysin mahdolliset saumat jopa historiallisen triplan saavuttamiseen – ja nyt saavutetun voiton jälkeen on toki edelleen.

Brittiasiantuntijoista osa ymmärsi jopa koko ykkösmiehistön lepuuttamisen Liverpoolin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Silti managerin puuttuminen pelistä on yhä vaikea selittää. Onko Jürgen Klopp laiska? Tuskin. Epäkunnioittava? Se on jokaisen mielipide, mutta sellaisen kuvan päätös jätti allekirjoittaneelle.

Taktisesti nuorten joukkueen manageri Neil Critchley tuntee tietysti pelaajansa Kloppia paremmin. Seuran urheilullinen ”pomo” olisi kuitenkin motivoinut pelaajia vielä enemmän (päinvastaisesti ehkä sekoittanut peliä. Jossittelun paikka). Toki Klopp olikin pelaajiin puhelimitse yhteydessä puoliajalla.

Ottelun arvostuksen kannalta ykkösjoukkueen managerin laiminlyönti pelille on FA:lle läimäisy keskelle kasvoja.

Klopp sai voitolla varmasti myös laaja-alaisemman viestinsä läpi. Englannissa ja erityisesti jalkapalloliitossa pohditaan nyt luultavasti kuumeisesti, onko FA Cupin rakennetta tarve muuttaa. Maailman vanhimman jalkapallokilpailun maine on kärsinyt viime vuosina. Kunnioitus on laskenut, kun seurat peluuttavat kakkosmiehistöjään.

Seurat pelaavat liikaa. Klopp osoitti, että hän on valmis jopa riskeeraamaan cupin voiton täysin ja urheilullisen kiinnostamattomuuden lisäksi saksalainen näytti, että hän on itse kiinnostunut enemmän tauostaan kuin ottelun valmentamisesta.

Anfieldin 23 millimetrinen nopea nurmi auttaa Liverpoolia

”We’re going to win the league”, kaikui Anfieldillä kovaa ja ylpeästi jo tammikuun puolessavälissä, kun seura kukisti Manchester Unitedin. Liverpoolin kannattajat eivät ole laulaneet laulua sitten…kauden 2013-2014 lopun.

Sen yrityksen lipsuttua ainakin paikalliset tuntemani Liverpoolin fanit ovat olleet varovaisempia. Mestaruudesta ei ole haluttu puhua ennen kuin se on takuuvarmasti matkalla Merseysiden suuntaan. Haastattelimme ennen viime kauden loppua nykyistä KuPSin urheilutoimenjohtajaa Jonne Lindblomia Liverpoolin kannattamisen syvimmästä ja ”tämä tarkoittaa enemmän” sloganin käytöstä. Sen jälkeen voitottoman Liverpoolin kupla puhkesi Mestarien liigan finaalissa ja nyt The Redsin voittamisen loppumiselle ei näy järkevää syytä.

Liverpool on hionut kentällä pelinsä huikealle nyanssitasolle sivurajaheittovalmentajaa myöten. Koko joukkueella on myös huikea itseluottamus, ja voittamisesta on tullut tapa. Liverpool on usein tällä kaudella nipistänyt voiton, vaikka näyttää ettei se pelaa erityisen hyvin.

The Athletic -lehden James Pearce otti selvää Liverpoolin menestyksen yhdestä erittäin mielenkiintoisesta osatekijästä. Anfieldin nurmesta.

Jürgen Klopp otti kantaa toukokuisen vuoden 2017 Southampton-ottelun jälkeen, että herkästi tuulessa kuivuva Anfieldin nurmi heikensi Liverpoolin mahdollisuuksia pallonhallintajalkapalloon.

Kauden jälkeen Fenway Sports Group uudisti Anfieldin vanhan nurmen. Nykyisin Liverpoolin kenttä koostuu usean muun huippustadionin tavoin 97 prosenttisesti orgaanisesta nurmesta ja kolmesta prosentista tekonurmea. Kenttään on sidottu noin 40 kilometrin edestä tekonurmenkidettä. Samalla Anfieldistä tuli ensimmäinen Valioliiga-kenttä, jonka nopeutettu Permavoid-järjestelmä takaa koko kentän kastelemisen alle kolmessa minuutissa.

Nurmenvaihdon jälkeen Liverpool on ollut kuin uusiutunut joukkue.

Liverpool palkkasi vuonna 2016 kentänhoitajakseen entisen Southamptonin miehen Dave Robertsin. Roberts on arvostettu alansa huipulla ja hän kertoo The Athleticille, että data ja teknologia ovat jopa kentänhoitajan työssä keskiössä.

Anfieldin nurmen pituus on 23 millimetriä, mikä on Robertsin ja Kloppin mukaan ideaali. Valioliigan sääntöjen mukaan maksimipituus nurmelle on 30 millimetriä.

Olosuhteet saattoivat vielä muutama vuosi sitten olla ongelma Liverpoolille. Nykyisin Klopp saa olla lähinnä varovainen, etteivät hänen pelaajansa saa auringonpistosta Valioliigan talvitauolla.

Lähteet: Opta, The Athletic

Pauli Loukola

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button