fbpx
Artikkelit

Siirtoikkuna: Liverpool tarvitsee vahvistuksia – hankintalistalla keskushyökkääjä ja toppari

Anfieldilla ei vietetä kesällä kulutusjuhlia, kirjoittaa Lassi Kalin.

Valioliigan hallitsevan mestarin kausi on ollut huomattavasti vaikeampi kuin kaksi edellistä. Mestarien liigan paikkaan oikeuttavan sijoituksen saavuttamista voitaisiin tässä vaiheessa pitää suurena onnistumisena, mutta tähänkin on vielä pitkä matka.

Suurin syy Liverpoolin vaisuun kauteen ovat olleet loukkaantumiset. Mikä tahansa joukkue olisi vaikeuksissa, jos se joutuisi pelaamaan ilman kolmea parasta toppariaan. Virgil van Dijk ja Joe Gomez ovat olleet sivussa syksystä asti, ja Joel Matip alkuvuodesta lähtien. Pitkäaikaisten poissaolojen lisäksi Liverpool on kärsinyt useiden tärkeiden pelaajien lyhyemmistä sairaslomista pitkin kautta.

Liverpoolin tilanne loukkaantumisten suhteen on ollut tällä kaudella sietämätön. Loukkaantumisia ei ole pystytty paikkaamaan tarpeeksi hyvin. Yksikään korvaaja ole pelannut sillä tasolla millä voitetaan mestaruuksia.

Raha tiukassa

Liverpool tarvitsee vahvistuksia ensi kesän siirtoikkunassa. Raha on kuitenkin tiukassa, ja kannattajien tuskin kannattaa odottaa kesän 2018 kaltaista siirtoikkunaa, jossa Liverpool käytti rahaa yli 180 miljoonaa euroa hankkimalla Alissonin, Fabinhon, Naby Keitan ja Xherdan Shaqirin.

Korona on kurittanut jalkapalloseuroja isolla kädellä. Liverpoolilta on nyt vuoden ajalta saamatta tulot kotiotteluista, joissa Anfield on lähes poikkeuksetta täynnä. Jokaisesta tyhjille katsomoille pelatusta kotiottelusta Liverpoolilta jää saamatta arviolta 3,4 miljoonan euron tulot.

Paikka Mestarien liigassa on todella tärkeä myös taloudellisesti. Pelkästään Mestarien liigan lohkovaiheeseen pääsy toisi seuralle yli 15 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi jokainen voitettu lohkopeli tuo lähes kolme miljoonaa ja 16 parhaan joukkoon pääseminen 9,5 miljoonaa euroa. Palkintosummat kasvavat sitä mukaan, mitä pidemmälle kilpailussa onnistuu etenemään. Liverpoolin voittaessa Mestarien liigan 2019, se tienasi kisasta yli 100 miljoonaa euroa.

Kahdessa edellisessä siirtoikkunassa Liverpool on hankkinut Takumi Minaminon, Sepp van den Bergin, Thiago Alcantaran, Konstantinos Tsimikaksen ja Diogo Jotan. Näihin siirtoihin Liverpool käytti noin 90 miljoonaa euroa. Vaikka kaksi edellistä siirtoikkunaa ovat olleet Liverpoolille rauhallisemmat, on rahaa kulunut huomattava summa Anfieldin katsomolaajennukseen ja uuteen Kirkbyn harjoittelukeskukseen. Lisäksi joukkueen palkkakulut ovat nousseet hyvin korkeiksi.

Liverpoolin omistajasuhde Fenway Sports Groupin kanssa ei ole samanlainen kuin esimerkiksi Manchester Citylla on omistajansa Mansourin kanssa. Mansour on halukas investoimaan omaa rahaansa joukkueen pelaajahankintoihin, kun taas Liverpoolissa pelaajahankintoihin käytettävät rahat tulevat seuran itse ansaitsemista varoista.

Liverpool on rahoittanut pelaajakauppojaan tekemällä hyvää bisnestä myydessään omia vähemmälle peliajalla jääneitä pelaajiaan. Coutinhon myymisen jälkeen lähtijät eivät ole enää olleet joukkueen kirkkaimpia tähtiä, mutta siirtosummat ovat kuitenkin olleet kovia. Ragnar Klavanista, Danny Wardista, Dominic Solankesta, Simon Mignoletista, Ryan Kentistä, Danny Ingsistä, Dejan Lovrenista ja Rhian Brewsteristä Liverpool on tienannut yhteensä yli 100 miljoonaa euroa. Siirtosummien lisäksi Liverpool on saanut korvauksia lainaamalla pelaajiaan.

Liverpoolin kokoonpanossa on monia pelaajia, joista se olisi toivonut saavansa samankaltaisia siirtosummia kuin aikaisemmin mainituista pelaajista. Pandemia on kuitenkin iskenyt etenkin pienempiin seuroihin, ja tällaisia summia ei olla tällä hetkellä valmiita maksamaan Xherdan Shaqirista, Harry Wilsonista, Marko Grujicista tai Divock Origista.

Anfield huutaa uusia tähtiä.

Vahvistuksia tarvitaan

On vaikea nähdä Liverpoolia rahoittamassa tulevan kesän uusia siirtoja myymällä jotain tämän hetken parhaista pelaajistaan. Sadio Mane ja Roberto Firmino eivät ole olleet parhaimmillaan, mutta ovat Kloppin luottopelaajia. Manen tämän hetken virettä voidaan pitää väliaikaisena notkahduksena, mutta etenkin Firmino on joutunut fanien hampaisiin peliesityksiensä myötä.

Origi ei koskaan ole ollut Firminon suora korvaaja, vaan enemmänkin erilainen vaihtoehto. Firminon kaltaisen pelaajan löytäminen siirtomarkkinoilta on suuri haaste, jossa Liverpoolin skouttaustiimiltä odotetaan paljon. Jos Firminon tilalle hankittaisiin puhdas maalintekijä, niin joutuisi Liverpool muuttamaan pelitapaansa, ja on vaikea uskoa Kloppin ryhtyvän tähän. Positiivista on se, että Firminon kaltaiset valeysinä pelaavat hyökkääjät eivät ole siirtoikkunan kuumimpia nimiä, ja näin ollen siirtokorvaukset ovat maltillisempia. The Athletic nosti potentiaalisina Firminon korvaajina aikaisemmin tänä vuonna esiin Nicen Amine Gouirin, Borussia Monchengladbachin Breel Embolon ja Lillen Jonathan Davidin.

Erinomaista kautta lainalla Blackburnissa pelaavan Harvey Elliotin tilannetta tullaan varmasti kesällä tarkastelemaan kunnolla, mutta vahvistuksia hyökkäysosastolle todennäköisesti tarvitaan. Mane ja Mohamed Salah matkaavat maajoukkueidensa mukana Afrikan mestaruusturnaukseen Kameruniin vuoden 2022 alussa. Tämän lisäksi Egypti on toivonut saavansa Salahin mukaan kesällä kilpailtaviin Tokion olympialaisiin. Seuroille ei ole velvoitetta päästää pelaajiaan mukaan olympialaisiin, mutta Salahin halutessa mukaan, voi Kloppilla olla vaikeuksia estää häntä. Osallistuessaan olympialaisiin Salah ei osallistuisi lainkaan pre-seasonille ja palaisi Liverpoolin vasta noin viikko ennen kauden alkua.

Georginio Wijnaldumin sopimus päättyy tähän kesään, ja hänen lähtönsä näyttää vääjäämättömältä. Wijnaldum on pelannut hurjat minuutit ja ollut yksi Liverpoolin kauden tärkeimmistä pelaajista. Keskikenttä on kuitenkin osa-alue johon Liverpool kaipaa vähiten vahvistuksia. Liverpool ei ole vielä nähnyt parasta Thiagoa ja Fabinho on aloittanut tällä kaudella toistaiseksi 17 peliä topparina. Fabinhon ja loukkaantumisesta palavaan kapteeni Jordan Hendersonin paluu keskikentälle auttavat huomattavasti. Lisäksi joukkueen oma kasvatti Curtis Jones on tällä kaudella näyttänyt olevansa valmis isompaan vastuuseen. Naby Keitan ja Alex Oxlade-Chamberlain suhteen ei ole syytä luovuttaa vielä. Molemmat ovat kuitenkin parhaimmillaan näyttäneet olevan erinomaisia pelimiehiä. Loukkaantumiset ovat sotkeneet heidän uriaan Liverpoolissa.

Topparille tarvetta

On todennäköisesti jokaisen Liverpool kannattajan mielipide, että joukkue tarvitsee uuden topparin. Huhuissa on vahvasti ollut Leipzigin Ibrahima Konaté. Phillips on täyttänyt kelvollisesti keskuspuolustajan paikan vaikeina aikoina, ja Ozan Kabakin osto-option käyttämistä harkitaan varmasti vakavasti. Loukkaantuneiden pelaajien palaamisella ja yhdellä täsmähankinnalla Liverpoolin puolustus kestää taas vertailun minkä tahansa Euroopan huippujoukkueen kanssa. Laitapuolustajien lepuutus ei tällä kaudella ole ollut mahdollista, kun avainpelaajia on puuttunut niin paljon muilta pelipaikoilta. Ensi kaudella on varmasti luvassa enemmän peliaikaa Tsimikasille ja Neco Williamsille.

Liverpool tuskin tulee kesällä rikkomaan siirtoennätyksiään, ellei FSG yllätä ja tahdo kiillottaa Superliigan myötä tahriintunutta kilpeään antamalla faneille uuden supertähden Liverpoolin punaisiin. Liverpool tuskin on sellaisten pelaajien perässä tulevassa siirtoikkunassa, jotka suostuvat pelaamaan vain joukkueessa, joka pelaa Mestarien liigaa. Todennäköisintä on, että Liverpool tulee vahvistumaan hieman tuntemattomammilla nimillä, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Liverpool voisi ensi kaudella taistella Valioliigan mestaruudesta.

Lähteet: The Athletic, Transfermarkt

Lassi Kalin

Tuore urheilujournalismin erikoistoimittaja. Someron Voiman entinen erinomainen pukukoppipelaaja. Parhaat TOP5 listat ja asiaa Liverpoolista.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button