fbpx
Artikkelit

Valioliigan säilymistaistelu: Everton ja Newcastle vaikeuksissa – ketkä putoavat seitsemästä huonoimmasta?

Lassi Kalin analysoi Valioliigan putoamistaisteluun ajautuneiden seurojen mahdollisuudet.

Valioliigan jumbojoukkue Burnley venyi viime kierroksella tasapeliin Arsenalin vieraana. Newcastle haki täydet pisteet Leedsistä, eikä ole hävinnyt viimeiseen kolmeen peliin. Norwich on kahden ottelun voittoputkessa pitkän vaikean jakson jälkeen ja nousi viimein putoamisviivan yläpuolelle.

Sarjataulukon kellarikerroksessa piste-erot ovat pieniä, ja kolmen putoajan nimeäminen tältä istumalta on vaikeaa. Mestaruustaistelullekkin on vielä pieni mahdollisuus Manchester Cityn menetettyä pisteitä Southamptonin vieraana, mutta suurin jännitysnäytelmä näyttäisi olevan tällä kaudella tiukka putoamiskamppailu ja vääntö viimeisestä Mestarien liiga -paikasta.

Mestaruustaistelussa pelataan pokaalista ja kunniasta. Putoamistaistelussa taistellaan paikasta korkeimmalla sarjatasolla ja tähtitieteellisistä rahasummista. Valioliigassa pelaamisessa on muitakin rahallisia etuja kuin pelkkä iso televisiointisopimus. Korkeimmalla sarjatasolla pelatessa sponsoreiden saaminen on helpompaa ja ottelutapahtumat ovat tuottoisampia.

Tässä vaiheessa kautta isokin piste-ero putoamisviivaan on aivan eri asia kuin sama piste-ero sarjan kärkipäässä. Häntäpään joukkueet ovat sarjataulukossa alhaalla juuri siksi, koska ne häviävät pelejä. Ei ole mitenkään tavatonta, että isompikin piste-ero kaventuisi pariin pisteeseen muutamassa ottelussa.

Laskemme putoamiskamppailuun mukaan sijat 14.-20. Putoamiskamppailussa on näin ollen mukana Brentford, Leeds, Everton, Norwich, Newcastle, Watford ja Burnley. Sijalla 14. majailevan Brentfordin ja sarjajumbo Burnleyn välillä on 11 pistettä. Kaikilla joukkueilla on jäljellä 5-7 ottelua sarjan seitsemää parasta joukkuetta vastaan. Ratkaisevaan rooliin nouseekin joukkueiden keskinäiset kohtaamiset.

Brentford – nykyvire ei vakuuta

Sijoitus: 14.

Pelatut ottelut: 23

Pisteet: 23

Arvio loppusijoituksesta: 14

Monen mielestä Brentfordin ei kuuluisi olla tällä listalla. Tanskalaisen Thomas Frankin luotsaama joukkue on ihastuttanut ennakkoluulottomalla pelaamisellaan ja jatkanut samaan tyyliin kuin se pelasi sarjaporrasta alempana Mestaruussarjassa.

Alkukaudesta Brentford tuotti vaikeuksia etenkin lähtökohtaisesti itseään paremmille joukkueille. Samanaikaisesti Brentfordilla on ollut vaikeuksia voittaa pelejä, jotka sen olisi pitänyt voittaa. Pisteodottaman mukaan Brentfordilla pitäisi olla yhdeksän pistettä enemmän, jolloin se olisi sarjassa kahdeksantena. Ero on suurin koko sarjassa ja todennäköisesti tasoittuu kauden loppua kohti.

Brentford on päästänyt yhteensä 38 maalia, kun päästettyjen maalien odottama on 29,81. Tässäkin tilastossa ero on liigan suurin, kun omissa on soinut kahdeksan kertaa useammin kuin olisi pitänyt. Mahdollisesti maaliskuussa tolppien väliin palaava maalivahti David Raya ei voisi tulla pelikuntoon yhtään nopeammin.

Tällä hetkellä Brentford on kuitenkin neljän ottelun tappioputkessa maalierolla 3—12. Kauden alussa hyvin toiminut puolustus ei enää ole toiminut samaan malliin. Voi olla, että Brentfordilla on käynnissä nyt vain huono vaihe ja peli palaa uomiinsa mahdollisimman nopeasti. Yksi mahdollisuus on kuitenkin myös, että joukkueet ovat oppineet pelamaan Brentfordia vastaan. Tällöin Frank joutuu kaivamaan jonkin ässän hihastaan, ja mahdollisesti tinkimään pelitavastaan etenkin syvällä puolustavia joukkueita vastaan.

https://twitter.com/TheKopHQ/status/1484940507449110531?s=20&t=EA1KYxXtYzid4txkCuYVnA

Leeds – loukkaantumiset riesana

Sijoitus: 15.

Pelatut ottelut: 21

Pisteet: 22

Arvio loppusijoituksesta: 15

Leedsin viime kausi Valioliigassa oli kuin satua. Marcelo Bielsan luotsaama ryhmä pelasi paljon ihailtua jalkapalloa ja sijoittui lopulta kauden päätteeksi yhdeksänneksi. Kuluva kausi on ollut selvästi vaativampi. Yksi suuri syy on ollut joukkueen karmaiseva loukkaantumistilanne. Leeds on ollut pakotettu antamaan debyytti Valioliigassa kuudelle omalle kasvatille. Yhden pelaajan puuttuminen ei vielä täysin sekoita Bielsan pelitapaa, mutta tällä kaudella joukkue on joutunut samanaikaisesti turvautumaan liian moneen varamieheen.

Loukkaantuneiden pelaajien palatessa kokoonpanoon paranee varmasti myös Leedsin peli. Lisäksi joukkueella on sarjataulukon tämän hetken häntäpään paras yksilö – Raphinha. Leeds-kannattajat toivovat varmasti sormet ristissä, että tammikuussa kukaan ei tekisi brasilialaisesta tarjousta, josta Leeds ei voisi kieltäytyä. Kahdeksan maalia viimeistellyt Raphinha pystyy omalla pelaamisellaan yksin voittamaan Leedsille niitä otteluita, joilla se varmistaisi paikkansa Valioliigassa myös ensi kaudeksi.

Everton – kaukana tasaisesta

Sijoitus: 16.

Pelatut ottelut: 20

Pisteet: 19

Arvio loppusijoituksesta: 17D

Duncan Ferguson vaikutti väliaikaisvalmentaja vain hetken. Frank Lampardin uuteena managerina saa kääriä heti hihansa. Evertonin viimeisin tappio Norwichille varmisti alusta asti kannattajien epäsuosiossa olleen Rafa Benitezin lähdön seurasta.

Everton aloitti espanjalaisen alaisuudessa tuloksellisesti yllättävänkin hyvin. Benitezin vahva yhteys naapuriseura Liverpooliin yhdistettynä puolustusvoittoiseen pelitapaan ja viime kuukausien heikkoihin tuloksiin sai Everton-kannattajat pyörittämään päätään.

Everton on kerännyt lähes kuusi pistettä vähemmän, kuin sen pisteodottama on. Dominic Calvert-Lewin ja Richarlison ovat olleet joukkueen käytettävissä vaihtelevasti, mutta nyt molempien pitäisi olla kunnossa. Kaksikko iski viime kaudella yhteensä 23 maalia ja on osunut tällä kaudella yhteensä seitsemän kertaa.

Joukkue on paperilla laadukas, mutta valmentajan paikka on ollut niin tuulinen viime vuosina, että on mahdoton sanoa minkä näköinen joukkue on.

Everton ei ole tottunut pelaamaan säilymistaistelussa. Sen kauden loppuohjelma on hurjan kova, joten uuden valmentajan pitää saada nopeasti pukuhuone kuntoon, sekä joukkue oikeasti pelaamaan hyvin.

https://twitter.com/Ceeya_Mav/status/1485909735098486784?s=20

Norwich – joka osa-alueella vastustajaansa heikompi

Sijoitus: 17.

Pelatut ottelut: 22

Pisteet 16

Arvio loppusijoituksesta: 19

Daniel Farken annettiin kaksi kautta sitten pitää paikkansa Norwichin peräsimessä, vaikka putoaminen näytti selvältä jo aikaisessa vaiheessa. Norwich palasi takaisin Farken johdolla Valioliigaan yhden Mestaruussarjassa vietetyn kauden jälkeen. Tällä kertaa seurajohdolla olikin odotuksia sarjassa säilymisen suhteen ja reagoi huonoihin tuloksiin valmentajavaihdoksella. Tilalle palkattiin Aston Villasta kenkää saanut Dean Smith.

Smithia voidaan pitää turvallisena valintana siinä määrin, että Norwichin pudotessa, sillä on jo valmentaja, joka tietää mitä nousu joukkueelta vaatii. Norwich on tälläkin kaudella näyttänyt selvimmiltä putoajalta. Kesän hankinnat eivät ole olleet kummoisia onnistumisia, ja joukkue näyttää olevan jokaisella osa-alueella vastustajaansa heikompi jo pelkästään paperilla.

Hyökkääminen on ollut pitkälti Teemu Pukin varassa, joka ei ole ennen kahta viimeistä ottelua saanut hyökkäyspäässä tarpeeksi tukea joukkuekavereiltaan.

Kahden viime pelin tulokset ovat olleet rohkaisevia. Norwichia ei ainakaan vielä voi nimetä varmaksi putoajaksi. Samaan aikaan hyökkäyksessä Adam Idahin lupaava pelaaminen on muuttunut myös konkreettisiksi tehoiksi. Milot Rashica ja Joshua Sargent näyttävät saaneen paremmin pelin juonesta kiinni. Ihmepelastuminen mahdollinen?

Newcastle – valoa tunnelin päässä

Sijoitus: 18.

Pelatut ottelut: 21

Pisteet: 15

Arvio loppusijoituksesta: 16

Maailman rikkain seura on suuressa vaarassa pudota ensi kaudeksi Mestaruussarjaan. Newcastle on yhdistetty todella koviin nimiin, ja huhuissa voi tällä kertaa olla perääkin. Bruno Guimarãesin hankinta Lyonista on iso hauksinkääntö Newcastlelta.

Aikaisemmin saapuneet vahvistukset eivät ole huonoja. Kieran Trippier ja Chris Wood vahvistavat joukkuetta, ja jälkimmäinen heikentää suoraa kilpailijaa mukavasti.

Eddie Howe on Steve Brucea parempi valmentaja, eikä Newcastlen materiaali ole yhtään huonompi kuin viime kaudella, jolloin seura sijoittui lopulta sijalle 12. ja 17 pisteen erolla ensimmäiseen putoajaan. Pelin parantumisesta on ollut jo merkkejä, ja joukkue on pelannut ilman tappiota viimeiset kolme peliä liigassa, joka on joukkueen pisin putki ilman tappiota tällä kaudella. Voitto Leedsistä viime kierroksella oli vasta Newcastlen toinen voitto tällä kaudella. Yhdeksän tasapeliä pelanneen Newcastlen pitää pystyä kääntäämään pelejä myös heidän voitokseen, jotta maailman rikkain seura pelaa ensi kaudellakin Valioliigassa.

https://twitter.com/btsportfootball/status/1483954564785127432?s=20

Watford – Roy Hodgsonin urhea pelastamisyritys

Sijoitus: 19.

Pelatut ottelut: 20

Pisteet: 14

Arvio loppusijoituksesta: 18

Watfordissa vaihtuu jälleen valmentaja. Roy Hodgson otti vasteen jättimäisen haasteen. Kauden 2019-2020 alusta Watford on pelannut seitsemän eri valmentajan alaisuudessa. Xisco Muñozin lokakuussa korvannut Ranieri sai seuran kurssin kääntämiselle aikaa 13 ottelua. Ranierin alaisuudessa Watford kartutti pistetiliään seitsemällä pisteellä, ja tappio Norwichia vastaan sai Watfordin omistajat toimimaan tapojensa mukaisesti aggressiviisesti. Kurssin kääntämistä hankitaan yrittämään uusi mies.

Hodgson piti paperilla vaatimattoman Crystal Palacen monta vuotta liigassa. Hodgson sai lähteä vasta siinä vaiheessa, kun Palacessa todettiin, että he haluavat ehkä jotain muutakin kuin vain sarjapaikan. Kesken kauden Watfordiin saapuvalta managerilta voidaan odottaa vain ja ainoastaan nopeaa otteiden parantumista ja sarjapaikan säilyttämistä keinoilla millä hyvänsä.

Hodgson järjestää yleensä joukkueensa kuntoon vähän hitaammin. Sekasortoisen Watfordin säilyminen sarjassa vaatisi nappisuoritusta.

Burnley – lähtö näyttää vääjäämättömältä

Sijoitus: 20.

Pelatut ottelut: 18

Pisteet: 12

Arvio loppusijoituksesta: 20

Sean Dychen Burnleyn edellisestä voitosta Valioliigassa on kulunut tammikuun lopussa kolme kuukautta. 3—1-voitto Brentfordista on Burneyn toistaiseksi ainoa voitto sarjassa. Kuudetta perättäistä kautta Valioliigassa pelaava Burnley on kausiennakoissa kuulunut vakituisesti potentiaalisiin putoajiin. Viime kaudella joukkue sijoittui viimeiselle säilyjän paikalle, kuitenkin selvällä 11 pisteen erolla ensimmäiseen putoajaan.

Burnley on pelannut vähemmän otteluita (18), kuin mikään muu joukkue koko sarjassa. Valioliiga ei ole vielä määrittänyt Burnleyn rästipeleille ottelupäiviä, mutta vastustajat ovat Tottenham, Aston Villa, Everton ja Leicester. Burnleyn kanssa samassa sarjassa painii nykyvireellä Everton. Rästipeleistä on kuitenkin turha laskea pistettäkään etukäteen, kun puhutaan sarjan häntäpään joukkueista.

Yhdellä sarjan tiukimmista budjeteista operoiva Burnley olisi kaivannut enemmänkin vahvistuksia kesällä. Joukkueeseen hankittu kuudesti maalipuiden väliin osunut Maxwell Cornet oli onnistunut hankinta, mutta ei yksin riitä. Ainoastaan Norwich on tehnyt Burnleytä vähemmän maaleja sarjassa, ja maalinteon tuskaa ei varmastikaan helpota ykköskärki Chris Woodin siirtyminen Newcastleen.

Viimeisestä paikasta sarjassa käydään tiukka vääntö

Uskon Brentfordin olevan turvassa. Joukkueen peli on näyttänyt pääosin hyvältä, ja tilastot tulevat pitkällä tähtäimellä tasoittumaan. Leeds saattaa joutua jännittämään pitkällekin kevääseen, mutta loukkaantumistilanteen parantuessa sarjassa on tarpeeksi monta selvästi Leedsiä huonompaa joukkuetta.

Newcastle on saanut kohtuullisen hyviä vahvistuksia – vaikkakaan ei välttämättä automaattisia kurssin kääntäjiä. Eddie Howe pitää maailmaan rikkaimman seuran sarjassa, ja kesällä Newcastle on houkuttelevampi vaihtoehto huippupelaajille kuin nyt taistellessaan säilymisestä.

Evertonin ja Watfordin uusien käskyttäjien pitäisi saada tuloksia nyt heti, eikä kahden kuukauden päästä. Molemmat ovat tällä hetkellä vaarallisessa kierteessä, joka voi ihan yhtä hyvin jatkua kuin kääntyä.

Norwich ja Burnley ovat sarjan todennäköisimmät putoajat. Norwichin vireelle on vaikea nähdä jatkoa, niin suurena altavastaajana se lähtee jokaiseen otteluunsa. Sarjassa säilyminen vaatisi suoranaista ihmettä. Burnley vaatii Norwichin tapaan ihmettä. Woodin lähdettyä kaikki maalinteko on Cornetin harteilla, ja siinä on liikaa norsunluurannikkolaiselle kannettavaksi.

Lassi Kalin

Tuore urheilujournalismin erikoistoimittaja. Someron Voiman entinen erinomainen pukukoppipelaaja. Parhaat TOP5 listat ja asiaa Liverpoolista.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button