fbpx
Artikkelit

Kotimäki: ”Teemu Pukin vastuu on kohtuuton” – suomalainen maalaa ja luo eniten maalipaikkoja Norwichissa

Teemu Pukki on maalinteon ohella myös Norwichin paras avainsyöttöjen antaja, tutkii Tuukka Kotimäki.

Norwich Cityn viime vuosien hissiliikkeen mukana noussut ja pudonnut Teemu Pukki on pelannut Valioliigassa reilut puolitoista kautta. Kanarianlintujen edellisellä visiitillä kotkalainen pelasi 38:sta liigaottelusta 36 ja tällä kaudella mies on esiintynyt 21 ottelussa eli yhtä vaille kaikissa.

Ennen Bröndbyn ja Alexander Zornigerin Kasva urheilijaksi -koulutusta jopa paikoin epäammattimaiseksi haukuttua kärkipelaajaa voidaan nykyisin pitää kestävänä ja huippukuntoisena atleettina, jota ei pahemmin sairastuvalla nähdä.

Pelimäärät ovat olleet viime kausina todella kovia ja Pukin pelityylikään ei ole sieltä kevyemmästä päästä miehen prässätessä ja seuratessa vastustajia aina omalle kulmalipulle saakka. Iso tekijä on varmasti myös Championship-rytmiin tottuminen – tasoa alempana kun pelitahti on vieläkin hurjempi, eikä Pukki ole hyytynyt siinäkään.

Norwich pelasi Farke-palloaan ennakkoluulottomasti myös sarjan kovimpia joukkueita vastaan ja pääsi ratsastamaan liigatulokkaan buustin aallonharjalla. Tällä kaudella ilmiön uutuuden viehätys on karissut. Myös joukkueen materiaali on heikentynyt, etenkin Pukin luottopelintekijä Emiliano Buendian siirryttyä Villa Parkille.

Vaikka Norwichin tämänkertainen pääsarjavisiitti vaikutti syksyllä edellistäkin surkeammalta, on tilanne 22 ottelun jälkeen itse asiassa reilusti toissa kautta parempi, jolloin seura oli vastaavan ottelumäärän jälkeen tukevasti sarjajumbona 14 pisteellään. Tällä hetkellä sillä on pisteitä 17 ja monen asiantuntijankin yllätykseksi yhden pisteen verran kuivilla putoamisesta.

Entä Teemu Pukki? Voimmeko yksiselitteisesti todeta kotkalaisen pelaavan toissa kautta huonompaa jalkapalloa, kuten monissa analyyseissä todetaan? Numerot kertovat paljon.

Norwichin kuningas

Taulukko 1: Teemu Pukin maalintekoon liittyviä numeroita miehen kahdelta Valioliigakaudelta. 2019-20: 36 ottelua, 2021-22: 21 ottelua. Luvut ottelukohtaisia keskiarvoja.

Valioliiga 2019-2020 Valioliiga 2021-2022
Maalit  0,31 0,24
xG 0,34 0,22
xG/laukaus 0,13 0,13
Maalipaikat  1,28 1,14
Maalipaikoista maali  28% 25%
Laukaukset maalia kohti 1,0 0,52


Pukin perustehtävään eli suoraan maalintekoon liittyvät numerot ovat laskeneet toissa kaudesta. On kuitenkin huomioitava, että Norwichin maalinteko on laskenut suhteessa vielä selvästi Pukin henkilökohtaisia lukemia enemmän. Kaudella 2019-20 joukkue teki sarjassa 0,68 maalia ottelua kohden kun tällä hetkellä vastaava lukema on 0,50.

Pukin 11 Valioliigamaalia muodosti toissa kaudella joukkueen maaleista 42,3%, kun vastaava lukema tällä kaudella on 45,5%. Vaikka hän ei ole tällä hetkellä aivan toissa kautta vastaavassa maalivauhdissa, on vastuu maalinteon hoitamisesta vain kasvanut.

Edellisessä artikkelissani käsittelemäni xG:n ja todellisen maalisaldon välisessä yhteydessä Pukki sijoittuu melko lailla “tilastollisesti luotettavan” tapauksen kategoriaan. Hänen koko Valioliiga-aikansa on ollut viimeistelyn suhteen hyvin lähellä maaliodottamaa.

Laukaisukohtainen xG ei pääse nousemaan Pukilla kovinkaan korkeaksi (0,13). Hän laukoo melko paljon yli 10 metristä, mihin vaikuttaa merkittävästi sekä pelaajan että joukkueen pelityyli ja asema otteluissa; tämän kauden 24 laukauksesta 10 on syntynyt vastahyökkäyksistä ja vain 8 hitaan hyökkäyksen päätteeksi. Oman tempokuljetuksen tai kaarijuoksun päätteksi lähtevät laukaukset otetaan monesti parasta maalintekoaluetta kauempaa.

Kartta 1: Teemu Pukin laukaukset (24) Valioliigassa kaudella 2021-22 (21 ottelua)Muita hyökkäyspään numeroita tarkastellessa huomaamme jotain todella merkittävää.

Taulukko 2: Teemu Pukin pelintekoon liittyviä numeroita miehen kahdelta Valioliigakaudelta. 2019-20: 36 ottelua, 2021-22: 21 ottelua. Luvut ottelukohtaisia keskiarvoja.

Valioliiga 2019-2020 Valioliiga 2021-22
Maalisyötöt  0,08 0,05
Luodut maalipaikat 0,28 0,71
Avainsyötöt  0,28 0,52

Maalisyöttöjä Pukilla on tällä kaudella vasta yksi, mutta omasta aktiivisuudesta asia ei tunnu riippuvan. Sekä luotujen paikkojen että avainsyöttöjen määrä on kasvanut toissa kaudesta huimasti.

Silloin Pukin sijoitus joukkueen sisällä oli näissä kahdessa muuttujassa kuudes, kaukana kärjestä. Tällä kaudella kotkalainen johtaa molempia tilastoja.

Hän on luonut 15 maalipaikkaa, kun seuraavana listalla olevalla Milot Rashicalla niitä on 9. Avainsyöttöjä Pukilla on 11 ja kakkosena olevalla Max Aaronsilla 9.

Pukin tämän kauden lukemat eivät ole Valioliigan tasolla mitenkään kovaa luokkaa, mutta siitä huolimatta hän johtaa joukkueen sisäisiä tilastoja selvästi. Tämä kertoo siis enemmänkin Norwichin joukkueen rakenteesta ja tilanteesta.

Kartta 2: Teemu Pukin avainsyötöt kaudella 2021-22. Siniset onnistuneita.Tässä vaiheessa lukija saattaa jo osata yhdistellä palasia. Kaudella 2019-20 eniten maalipaikkoja loi Emiliano Buendia, 44 kappaletta. Toiseksi tuotteliain tarjoilija oli Kenny McLean 18 luodulla paikallaan. Pukin saldo oli 10.

Avainsyöttötilastossa dominoi yhtä ylivoimaisesti sama argentiinalainen. Moni pelkäsi, kuinka Norwichin rakentelu- ja murtautumisvaiheelle käy Buendian lähdettyä Villa Parkille ja asiasta kertovat tilastolukemat ovatkin erittäin synkkiä. Pelot ovat osoittautuneet aiheellisiksi.

Buendian heiluttaessa tahtipuikkoa Norwichin kymppialueella, sai Pukki keskittyä omaan tehtäväänsä eli erinomaisesti ajoitettuihin juoksuihin puolustuksen väliin ja tätä seuraavaan terävään viimeistelyyn.

Aivan kuten koulumaailmassa tänä päivänä, opettajan ollessa poissa joutuu toinen opettaja hoitamaan kahden työt yhtä aikaa. Teemu Pukki tuntuu olevan tällä hetkellä Norwichissa vastaavanlaisessa roolissa: mies vastaa lähes puolista joukkueen maaleista ja siinä sivussa hänen tulisi hoitaa myös hyökkäyskolmanneksen pelinteko. Tai ainakin vaikuttaa siltä, ettei nykyjoukkueesta löydy ainuttakaan tähän rooliin pätevää pelaajaa.

Se, että Pukki on luonut paljon maalipaikkoja pelikavereilleen, kertoo tietenkin hänen monipuolisuudestaan ja laadustaan. Hän on luonut maalipaikkoja ottelua kohden enemmän kuin vaikka Jack Grealish, Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo ja Marcus Rashford.

Valitettava totuus on kuitenkin se, tässä kuviossa ei juuri voittajia tunnu olevan. Pukin kasvanut pelintekovastuu on väistämättä pois hänen perustehtävästään ja vaikka mies luo paikkoja, ei niiden hyödyntämiseen ole riittävästi laatua Norwichin nipussa. Kahden miehen hommien hoitaminen on kestämätön tilanne.

Norwich City on osoittanut, että rumistakin tappioista huolimatta se kykenee ajoittain puolustamaan tiiviisti, jopa Valioliigaaikan säilyttämiseen vaadittavalla tasolla.

Mikäli joukkueeseen saisi vapaasti valita minkä tahansa pelaajatyypin, tulisi sen tilastojen perusteella olla kymppipaikan pelintekijä.

Viimeisenä vielä tarkistus Pukin ex-aisapari Emiliano Buendian tämän kauden tilastoihin: Buendia on luonut tällä kaudella maalipaikkoja 0,47 ottelua kohden. Kaudella 2019-20 Buendian ruokkiessa Pukkia, vastaava lukema oli 0,81 maalipaikkaa ottelua kohden. Suomalais-argentiinalainen tangopari varmasti ikävöi toisiaan juuri nyt.

Tuukka Kotimäki

Jalkapalloromantikon ja futiskoutsin hybridimalli. Mikään ei ole sattumaa…tilastodata-analyytikan mestari.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button