fbpx
ArtikkelitMuut sarjat

Rochdale yrittää viimeinkin olla jännittävä – ”Näpertely ei toimi tällä tasolla”

Brittifutis.com vieraili Ykkösliigan Rochdalessa ja tutustui uuteen managerilupaukseen.

Brian Barry-Murphyn, 41, manageroima Rochdale AFC pyrkii pelaamaan jalkapalloa, mikä ei sovi ollenkaan yhteen Spotland Stadiumin ränsiintyneen ulkokuoren kanssa. Se on modernia ja ajoittain hyvin näyttävää. Maalivahti Robert Sanchez ei suostu avaamaan pitkällä väkisinkään, vaan Rochdale rakentaa riskillä alhaalta asti Wrexhamia vastaan FA Cupin ensimmäisen kierroksen uusintaottelussa.

Nuori irlantilaismanageri on herättänyt ihastusta raikkaalla asenteellaan Rochdalessa. Toisaalta viime aikojen heikot tulokset ovat saaneet kannattajat varuilleen, sillä traditionaaliset britit pelkäävät muutosta, varsinkin jos tulokset eivät ole välittömästi hyviä.

Rochdale vaikuttaa olevan tällä hetkellä monellakin tapaa todella ristiriitainen seura.

Punatiilestä ja metallilevystä koostuva Spotland Stadium on ulkoapäin rappioromanttisella tavalla kulahtanut. Suur-Manchesterin alueella sijaitseva seura pitää nimissään ennätystä, sillä se oli pisimpään yhtä mittaa ”jalkapalloliigan” (neljä ylintä sarjatasoa) alimmalla portaalla nousematta tai putoamatta vuosina 1974-2010. Rochdale pelaa nyt Ykkösliigaa, mutta se ei ole kertaakaan viimeisin 92 kauden aikana kilpaillut kahdella korkeimmalla sarjatasolla, eikä toisaalta Kakkosliigaa alemmalla.
Ulkoapäin katsoen voidaan siis puhua tasaisesta tallaajasta ilman isompia voittoja. Räväkkyys on loistanut poissaolollaan Rochdalessa.

Stadionille sisälle astuessa huomaa seuran ammattimaisuuden. 10 000 katsojakapasiteetti ja nurmi on timanttisessa kunnossa viikkokausien rankkasateiden jälkeen. Tilanne voisi olla paljon heikompi, vaikka katsomalla mitä Rochdalen naapurissa tapahtui. Bury FC meni konkurssiin ja seura on ainakin toistaiseksi pyyhitty kokonaan jalkapallokartalta.

”On todella iso ongelma, että nämä pelit on viety meiltä pois. Se on todella sääli. Pelasin itse Buryn paidassa useita kertoja Rochdalea vastaan. En tiedä miten se on Suomessa, mutta Irlannissa meillä ei ole mitään vastaavia derbyjä”, molemmissa seuroissa pelannut Barry-Murphy kertoo paksulla Corkin aksentillaan Brittifutis.comille.

”Pelatessani Ykkösliigaa tai Kakkosliigaa, derbyt olivat urani kohokohtia. Se on kuin Arsenal-Tottenham tai Celtic-Rangers alemmalla tasolla. Buryn kaatuminen on kaikilta pois. On todellinen ongelma, että pelejä seurojen välillä ei enää ole. Sanoivat sitten Rochdalen tai Buryn kannattajat mitä tahansa.”

Spotland Stadiumin lippuluukulla.

Tasapeli Old Traffordilta antoi nostetta

Tiistai-iltainen FA Cupin ensimmäisen kierroksen uusintaottelu on Rochdalelle jo kauden 26. peli. Pahassa loukkaantumissumassa oleva joukkue joutuu pelaamaan vielä ilman tähtilupaustaan, 17-vuotiasta Luke Mathesonia, joka pelasi päivä aikaisemmin Englannin U-18 joukkueen mukana.

Nuorukainen nousi koko Englannin tietoisuuteen, kun hän iski syyskuun lopulla 1-1-tasoituksen Manchester Unitedia vastaan Dalen 6 000 vieraskannattajan edessä. Rochdale hävisi lopulta kyseisin Liigacupin ottelun rangaistuspotkuilla, mutta manageri Barry-Murphy hehkuttaa yhä siitä saatua itseluottamusta.

Manchester United -yhteys näkyy myös pelissä kuudenneksi korkeimmalla sarjaportaalla olevaa Wrexhamia vastaan, kun Rochdalen ex-Man United toppari Paul McShane puskee kamppailun avausmaaliin. Valitettavasti suosittu irlantilainen loukkaantuu pian maalin jälkeen.

Barry-Murphy on mullistanut tavan, jolla Rochdale pelaa. Joukkue rakentaa vaikka väkisin peliä maata pitkin prässin alla. Kakkosmiehistöpainotteinen kokoonpano osoittaa kuitenkin ajoittain, miten vaarallista pelin alhaalta rakentaminen on, jos prosessi on pahasti kesken ja pelaajien taitotaso rajallinen.

Wrexham pelaa alemman sarjatason joukkueen tyyliin todella aggressiivisesti. Walesilaismiehistön pelaajat tekevät hurjasti töitä ja taklaavat aina, kun kotijoukkueen syöttö tulee väärälle puolelle.
Rochdalen pitää palloa, mutta etenee liian varovasti eteenpäin. Yksi todella hieno syöttökuvio saa kuitenkin Barry-Murphyn suorastaan tuulettamaan kentän laidalla. Mies todella nauttii onnistuneesta rakentelusta ja heittää ylävitoset apuvalmentajansa kanssa, vaikka hyökkäyksen viimeinen syöttö on lopulta heikko.

”BBM barmy army”, Dalen pääty laulaa.

Trendikäs manageri on aktiivinen kentän laidalla. Pep Guardiolan tyyliin huppariin, khakihousuihin ja valkoisiin tennareihin pukeutuneena hän on kaukana prototyyppisestä brittimanagerista.

Seuraavassa hyökkäyksessä sinipaitaiset pyörittävät pitkään palloa, mutta ajautuvat hyökkäyskolmannekselta alaspäin aina alimmalle pelaajalle asti – yleisö huokaa syvään hukattua hyökkäystä. Lopulta toppari luopuu kankeasti pallosta potkaisemalla sen sivurajasta yli – muutama buuaa pääkatsomossa.

Pallonhallintajaksoon tiivistyy hyvin Rochdalen ongelmat. Useat pelaajat eivät ole tottuneet managerin hakemaan pelityyliin, eivätkä ole välttämättä sopivia toteuttamaan sitä. Samalla suuri osa vastustajista pelaa suoraviivaista jalkapalloa. Brittitoimittajat pressikatsomossa suhtautuvat epäilevästi siihen, toimiiko irlantilaisen pelityyli Rochdalessa. ”Näpertely ei toimi tällä tasolla”, kuitataan.

Myös kannattajat turhautuvat herkästi, jos pallonhallinta on tuloksetonta. ”Eteenpäin”-huutoja kuuluu aika ajoin. Ykkösliigan alakastin rinkiä ei niin vain valmenneta blaugranaksi puolessa vuodessa. Barry-Murphy aloitti manageriuransa vasta maaliskuussa 2019 pian sen jälkeen, kun hän lopetti pelaajauransa Rochdalessa.

Onko jämähtyneisyyden aika ohi?

Toisella puoliajalla Rochdalen pääty pyytää hiljaisia vieraskannattajia laulamaan. Lienevätkö 409 pohjois-walesilaistä keskittyvän samalla Walesin ratkaisevaan EM-karsintaotteluun? Wales eteni voitolla EM-kisoihin muun muassa Suomen ja Englannin seuraksi.

”Rochdale’s a shithole, I wanna go home”, the Red Dragonsin fanit vastaavat lopulta.
Engeeeerrland, engerland, engerland”, Dale-pääty kuittaa.

Rochdale on pulassa toisella puoliajalla, mutta kestää lopulta vierailijoiden loppupainostuksen.
Nuori valmentaja ymmärtää kiittää taputtamalla, kun vaatimaton yleisömäärä 1628 kuulutetaan. Fanien luottamus on tärkeää.

”Pelit tulevat tiuhaan, mutta pojat ymmärtävän koko ajan enemmän, mitä me vaadimme heiltä harjoituksissa ja otteluissa. Kaikkien asenne treenikentällä uusien taktisten ja teknisten harjoitteiden oppimiseen on ollut erinomaista”, Barry-Murphy selittää prosessia.

Rochdale on seuraavan muutaman kauden aikana ehdottomasti mielenkiintoinen seurattava. Seura tarvitsee mahdollisesti varakkaamman rahoittajan, jotta nousun tavoittelu Mestaruussarjaan olisi mahdollinen. Rochdale tekee nyt kuitenkin asioita kentällä uudella tavalla. Onko kokematon valmentaja riskisijoitus vai tie pois jämähtyneisyydestä?

Pauli Loukola, Rochdale

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button