fbpx
ArtikkelitValioliiga

Valioliigan legendat: Thierry Henry – Kyltymätön maalinsylkijä, ennätysten murskaaja ja suurin Tykkimies

Joni Ahokas esittelee 10 Valioliigan legendaa. Legenda numero 10: Thierry Henry.

Nelinkertainen maalikuningas, kaksinkertainen mestari, yksi kaikkien aikojen valioliigahyökkääjistä. Thierry Henry oli Arsenè Wengerin Arsenalin 2000-luvun alun dynastian suuri talismaani.

Henry viimeisteli kahdeksan vuoden aikana 228 maalia Tykkimiehissä ja murskasi seuran maaliennätykset nimiinsä. Joukkuemenestystä tuli kahden valioliigamestaruuden ja kahden FA Cupin voiton myötä.

Henry sijoittui myös kahdesti Ballon d’Or -äänestyksessä kolmen kärkeen. Jalkapallolehti FourFourTwo nosti suurimpien valioliigapelaajien listauksessaan ranskalaisen sarjan historian parhaimmaksi pelaajaksi.

https://twitter.com/PatrickTimmons1/status/1418647538488459267?s=20

 

Legendan synty Wengerin käsissä

Henry saapui Arsenaliin elokuussa 1999 siirryttyään 11 miljoonan punnan kaupassa Juventuksesta. Hän oli joutunut pelaamaan Italiassa epämukavuusalueellaan vasemmalla laidalla ja 16 otteluun oli kertynyt edellisellä kaudella vain kolme maalia.

Ranskalainen lyöttäytyi Lontoossa yhteen entisen managerinsa Arsène Wengerin kanssa, joka oli luotsannut häntä AS Monacossa.

Henry istutettiin Arsenalissa välittömästi hyökkäyksen kärkeen Real Madridiin siirtyneen maanmiehensä Nicolas Anelkan korvaajaksi. Alku Tykkimiehissä oli vaikea ja maalittomuus ensimmäiseen kahdeksaan peliin herätti epäilyksiä sopeutumisongelmista englantilaisjalkapallon fyysisiin vaatimuksiin.

Kysymysmerkit hälvenivät vuoden edetessä Henryn päätettyä debyyttikautensa 26 maaliin. Arsenal sijoittui sarjataulukossa toiseksi Manchester Unitedin vietyä mestaruuden.

Kausi 2000-2001 oli Henryn lopullinen läpimurtokausi. Hyökkääjä teki edellisen vuoden tapaan 17 valioliigaosumaa ja oli toiseksi sarjassa sijoittuneen Arsenalin paras maalintekijä.

Kauden huippuhetki oli uskomaton volley-maali Man Unitedia vastaan. Henry otti pallon haltuunsa selkä maaliin päin ja upotti laukauksensa suoraan haltuunotosta boksin takaa verkkoihin.

Vuosi oli kuitenkin edellisen tapaan pokaaliton Arsenalin hävittyä myös FA Cupin finaalin 2-1-lukemin Liverpoolille.

Seuraavana vuonna Henryn työ nostaa Arsenal Valioliigan eliittiin palkittiin vihdoin mestaruudella. Tykkimiehet nostivat pokaalia seitsemän pisteen erolla Liverpooliin. Henry itse voitti sarjan maalikuninkuuden ja viimeisteli 32 osumaa kaikissa kilpailuissa.

Menestyskevät täydentyi FA Cupilla 2-0-voitolla paikalliskilpailija Chelseasta.

Kausi 2002-2003 muistetaan Henryn osalta Valioliigan yhden kauden syöttöennätyksestä. Arsenal-tähti keräsi kauden aikana uskomattomat 20 maaliin johtanutta syöttöä. Maalikuninkuudesta kilpailtiin Man Unitedin Ruud Van Nistelroyn kanssa. 24 osumaa takonut Henry hävisi tittelin hollantilaiselle yhden maalin erolla.

United veti pidemmän korren myös mestaruustaistelussa.

Henrysta tuli myös tehotilastoillaan ensimmäinen Euroopan top 5 -sarjoissa yhden kauden aikana vähintään 20 maalia ja maalisyöttöä tilastoinut pelaaja. Lionel Messi on myöhemmin onnistunut myös tempussa.

Manchester Cityn Kevin De Bruyne puolestaan sivusi syöttöennätystä kaudella 2019 -2020.

Invincibles-kausi ja ennätysten murskausta

Seuraava vuosi jäisi historiaan sekä Arsenalin että Henryn ikimuistoisimpana. Lontoolaisseurasta tuli tuolloin ensimmäinen seura, joka onnistuu pelaamaan kokonaisen sarjakauden ilman tappioita ja voittamaan samalla mestaruuden.

Joukkue vilisi Henryn lisäksi Dennis Bergkampin, Patrick Vieiran ja Robert Piresin kaltaisia aikakautensa suurnimiä. Ranskalainen itse iski kaikki kilpailut huomioiden 39 osumaa ja nappasi uransa toisen maalikuninkuuden. Hänet palkittiin myös PFA:n ja jalkapallokirjoittajien vuoden pelaajana.

Vuonna 2005 Vieiran lähdettyä Arsenalista Juventukseen sai Henry viimein Arsenalin kapteeninnauhan käteensä. Kausi 2005-2006 toi mukanaan lisää ennätyksiä.

Lokakuun Mestarien liigan ottelussa Sparta Prahaa vastaan Henry ohitti Ian Wrightin seuran kaikkien aikojen maalintekijänä. Helmikuussa 2006 Henry murskasi myös Cliff Bastinin liigamaalien ennätyksen kasvatettuaan sarjaosumien saldonsa 151:een.

Päätöskierroksen hattutemppu Highburyn jäähyväisissä Wiganin verkkoon summasi uran neljännen Valioliigan maalikuninkuuden.

Sarjataulukossa neljäksi jäänyt Arsenal ylsi kaudella europeleissä Mestarien liigan finaaliin, mutta hävisi sen 2-1-lukemin Barcelonalle.

Henry jätti Arsenalin kesällä 2007 siirryttyään 24 miljoonan euron kaupassa Barcelonaan.

Viimeinen kausi Lontoossa katkesi jo helmikuussa loukkaantumissumaan. Henry kärsi vuoden aikana erinäisistä takareisi, jalka ja selkävaivoista. Kaudelle kertyi vain 17 kilpailuillista ottelua, joissa syntyi 10 maalia.

Henry saavutti Barcassa uransa viimeisen suuren merkkipaluun saavutettuaan kaudella 2009-2010 triplan La Ligan mestaruudella sekä Copa del Reyn ja Mestariejn liigan voitoilla. Uran viimeiset neljä pelivuotta kuluivat Yhdysvalloissa New York Red Bullsin paidassa.

Henry palasi tammikuussa 2012 lainasopimuksella lyhyesti Arsenaliin ja esiintyi neljässä valioliigaottelussa. Ura päättyi kesällä 2014 New Yorkissa.

Henry koki myös menestyksekkään maajoukkueuran Ranskan paidassa.  Vuonna 1997 debyyttinsä Le Bleus’n paidassa tehnyt hyökkääjä edusti 123 maaottelussa. Hän on 51 osumallaan Ranskan kaikkien aikojen maalikuningas.

Huippuhetkiksi muodostuivat vuoden 1998 maailmanmestaruus kotikisoissa ja Euroopan mestaruus kaksi vuotta myöhemmin. Ranska selviytyi Henryn kanssa myös vuoden 2006 MM-finaaliin, mutta hävisi sen rangaistuspotkukilpailussa Italialle.

Maajoukkueran puhuttavin hetki nähtiin vuoden 2010 Etelä-Afrikan MM-kisojen jatkokarsinnoissa, kun Henryn käsivirhe ratkaisi Ranskalle kisapaikan Irlannin kustannuksella. Palaamme tapaukseen myöhemmin.

https://twitter.com/goal/status/1459634928577040391?s=20

Monipuolinen hyökkääjän prototyyppi

Henry pelasi uransa alussa AS Monacon ja Juventuksen riveissä laiturin roolissa, vaikka hänellä oli juniori-iästä kärkipelaajan tausta. Vasta Wenger istutti ranskalaisen Arsenalissa takaisin omimmalle paikalleen Bergkampin rinnalle ja myöhemmin yksinäiseksi kärjeksi.

Henryn vahvuuksiin kuuluivat viimeistelyt 1vs1-tilanteissa ja kyky ohittaa ja murtautua puolustajien selustaan poikkeukselisella nopeudella ja harhautustekniikallaan. Vuoden 2002 Pohjois-Lontoon derbyn soolomaali oli osoitusta Arsenal-tähden teknisestä taituruudesta.

Henry tuli tunnetuksi myös liikkuvuudestaan hyökkäyksen eri rooleissa ja luovuudestaan pelitekijänä. Hänen tavaramerkkiviimeistelynsä oli sijoitus oikeaan takanurkkaan.

Henryn toinen temppu oli kyky huijata puolustajia lipumalla paitsioasemaan, ennen kuin pallo pelattiin hänelle ja murtaa paitsioansa sen jälkeen. Arsenalissa maaleja syntyi säännöllisesti myös erikoistilanteista, joissa hyökkääjä oli ensisijainen ampuja sekä vapaapotkuissa että rangaistuspotkuissa.

Erityisesti kauden 2005-2006 maali Wiganin verkkoon oli osoitus Henryn erikoistilannekyvyistä.  Ranskalaisen laukaus vapaapotkusta lähti kuin tykin suusta ja kimposi tolpan kautta verkkoihin.

Kaiken kruunasi Henryn reaktio maaliin. Hyökkääjä seisoi vain paikallaan tuijottaen ilmeettömänä eteenpäin, kun muu joukkue saapui onnittelemaan mestariaan.

https://twitter.com/premierleague/status/1424280763512639492?s=20

Näistä Thierry Henry muistetaan:

1. Ilmiömäinen derby-maali

Yksi Henryn Arsenal-uran ikimuistoisimmista osumista syntyi vuoden 2002 Pohjois-Lontoon derbyssä Tottenhamia vastaan. Hyökkääjällä oli ennen paikallispeliä takana kuiva kausi ja edelliseen seitsemään otteluun oli syntynyt vain yksi maali.

Henry osoitti kykynsä pian avausvartilla. Hän otti pallon haltuunsa omalla alueella ja juoksi koko kentän läpi vastaiskuun ohitettuaan ensin Spurs-pelaajista Matthew Etheringtonin taitavalla piruettipyörähdyksellä.

Lähestyessään rangaistusaluetta Henry harhautti vielä kolme Tottenhamin puolustajaa ennen tarkkaa sijoitusta maalivahti Kasey Kellerin selän taakse alanurkkaan. Olimme nähneet yhden miehen vastaiskun.

Henryn maalin jälkeinen polviliukutuuletus Spursin kannattajien edessä ikuistettiin myöhemmijn patsaaksi Emiratesin ulkopuolelle.

https://twitter.com/Arsenal/status/1063389244792684545?s=20

 2. Invincibles – Voittamattomat

Kausi 2003-04 tunnetaan Arsenalin Invincibles-vuotena. Tykkimiehet juhli tuolloin toistaiseksi viimeisintä valioliigamestaruuttaan häviämättä ainuttakaan ottelua.

Henry oli yksi voittamattoman Arsenalin kapellimestareista voitettuaan Valioliigan maalikuninkuuden 30 osumallaan.

Arsenal voitti 38 ottelustaan 26 ja pelasi 12 tasapeliä.

3. Ian Wrightin maaliennätyksen rikkominen

Kolmas päivä lokakuuta 2005 Henry löi itsensä historian kirjoihin Mestarien liigan vierasottelussa Sparta Prahaa vastaan rikottuaan Ian Wrightin maaliennätyksen Arsenalin kaikkien aikojen maalikuninkaana. Ranskalainen otettiin vaihdosta sisään vartin jälkeen korvattuaan loukkaantuneen José Antonio Reyesin.

Henry iski ottelussa joukkueensa molemmat maalit ja kasvatti maalitilastonsa 188 osumaan. Arsène Wengerin oli tarkoitus lepuuttaa ykköshyökkääjäänsä ja peluuttaa häntä vain puolen tunnin verran. Reyesin loukkaantuminen kuitenkin pakotti managerin ottamaan talismaaninsa sisään jo aiemmin.

Henry kasvatti vielä seuraavina vuosina maalilukemiaan kaikki kilpailut huomioiden 228 osumaan. Niistä 174 syntyi valioliigapeleissä.

4. Jäähyväishattutemppu Highburylle

Toukokuussa 2006 Arsenal kohtasi Valioliigan päätöskierroksella Wiganin vanhan Highbury Stadiuminsa jäähyväisottelussa. Seuraavana syksynä edessä olisi siirtyminen uuden karhealle Emiratesille.

Henryn hattutemppu Highburyn kunniaksi oli kuin tähtiin kirjoitettu. Ranskalainen toi ensimmäisellä osumallaan Arsenalin 35. minuutin kohdalla 2-2-lukemissa tasoihin.

Pian toisen jakson alussa Henry osui uudelleen ja hatullinen täyttyi 14. minuuttia ennen loppua kolmannen synnyttyä rangaistuspotkusta. Hyökkääjäikoni tuuletti maaliaan suutelemalla kunnioituksella Highburyn nurmea.

Arsenal voitti jäähyväiskamppailun lopulta 4-2 ja nappasi neljännen Mestarien liiga -paikan paikallisvihollisensa Tottenhamin nenän edestä. Highbury sai 2010. ottelussaan ansaitsemansa jäähyväiset.

– Tuuletukseni kertoi kaiken. Suutelin stadionille hyvästit. Highbury oli erityinen paikka, Henry kommentoi pelin jälkeen.

5. Jumalan käsi a’la Les Bleus

Henry suututti vuoden 2010 MM-kisojen jatkokarsinnoissa kokonaisen kansakunnan murskaamalla Irlannin kisahaaveet kyseenalaisella käsipallolla.

Otteluparin avausosa oli päättynyt Ranskan 1-0-vierasvoittoon ja toinen osa pelattiin 18. päivä marraskuuta 2009 Pariisissa. Robbie Keane osui Irlannille siirtäen ratkaisun jatkoajalle.

Henry nosti vasemman kätensä ja pysäytti pallon käsivarrellaan ennen sen pudottamista toisella kontaktilla jalkaansa. Hän tökkäsi tämän jälkeen pelivälineen William Gallasille, joka tökkäsi sen tilanteesta hämmästyneen Shay Givenin ohitse.

Televisiokameroista todistettiin, että ruotsalaistuomari Martin Hanssonilla oli jäänyt Henryn käsivirhe näkemättä. Jopa Henry itse tiesi alustaneensa sääntöjen vastaisen maalin.

Irlannin kannattajien raivoa kasvatti huomata hidastuksista, että Ranskan puolustaja Sebastien Squillaci oli edellisessä vapaapotkutilanteessa paitsiossa vaikuttaen peliin.

Irlanti yritti hakea tapauksen jälkeen lupaa uusintaottelulle, mutta maan protestit kaikuivat kuuroille korville. Myös pyyntö 33. lisäjoukkueeksi Etelä-Afrikan MM-turnaukseen evättiin.

Fifa maksoi myöhemmin Irlannin jalkapalloliitolle viiden miljoonan euron korvaukset, jotta tapausta ei vietäisi oikeuteen.

– Menetimme silloin uskomme. Olimme niin katkeria, että ottelun pelaaminen loppuun oli sen jälkeen hyvin vaikeaa. Jos häviät pelin maalilla näin pahan tuomarivirheen vuoksi. En sanoisi että tulimme huijatuksi, mutta tuo tuomio petti meidät, Irlannin maalivahti Given kommentoi tilannetta.

– Jos teet jotakin sellaista tähtipelaajana, sillä on seurauksensa ja olen varma, että Henry on saanut kuulla siitä kunniansa. Olen varma että hänelle kuittaillaan jatkuvasti siitä, Robbie Keane sanoi FA TV:lle kymmenen vuotta myöhemmin.

Lähteet: FourFourTwo, Mirror, Arsenalin verkkosivut, BBC

Joni Ahokas

Brightonin kirjeenvaihtaja. Kokenut brittifutiksen toimittaja. Opiskelee Etelä-Englannissa myös rugbyn ja kriketin saloja, mutta Brighton, Naisten Valioliiga ja Whitehawk FC:kin ovat tulleet tutummiksi. Pidä silmällä juttusarjaa legendoista.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button