Ahokas: Aikapommi Manchester Cityn tuomiopäivälle tikittää
Joni Ahokas avaa Manchester Cityä koskevat syytökset ja mahdolliset seuraukset.
Helmikuu toi mukanaan koko englantilaistajalkapalloa mahdollisesti mullistavan uutispommin.
Valioliiga vahvisti yli 100 talousrikossyytettä Manchester Cityä vastaan. Kyseessä oli neljän vuoden mittaisen sisäisen tutkinnan tulos. Syytteet ovat ajoittuneet aikavälille 2009-18 Sheikh Mansourin omistuskauden aikana.
Mansour osti Cityn syyskuussa 2008 ja omistaa myös City Groupin sisarseurat Melbourne FC:n (Australia), New York City FC:n (Yhdysvallat) ja Mumbai FC:n (Intia).
Cityyn kohdistuvat syytteet liittyvät sponsorisopimuksiin, salaisiin varjosopimuksiin ja epäonnistumiseen yhteistyöhön tutkinnan kanssa.
Monet syytteistä vuotivat julkisuuteen Football Leaks -hakkeri Rui Pinton kautta ja julkaistiin saksalaisen tutkivan journalismin Der Spiegel -sivustolla.
Seura ilmoitti omassa tiedottessaan yllättyneensä saamistaan syytteistä.
Jos City todettaisiin syylliseksi, tiedossa saattaisi olla pistemenetyksiä tai jopa pudottaminen Valioliigasta.
Tässä artikkelissa käymme läpi Cityyn kohdistuneita syytteitä ja spekuloimme mahdollisia seurauksia.
https://twitter.com/BBCRMsport/status/1622572092397875200?s=20&t=IkzSFnFaEhI9vuTyq9LvGA
Varjosopimus entiselle managerille Roberto Mancinille ja sponsoririkkomuksia
Yksi Cityyn kohdistuneista keskeisistä syytteistä on seuraa vuosina 2019-2013 valmentaneen Roberto Mancinin sopimus. Der Spiegelin julkaiseman paljastuksen mukaan italialainen sai varjosopimuksen kautta salaisia maksuja abudhabilaisseura Al Jaziralta.
Mancinin ensimmäisen City-sopimuksen peruspalkka oli 1,45 miljoonaa puntaa, mutta Al Jazeran kanssa tehdyn varjosopimuksen myötä hänen yrityksensä Italiassa nettosi myös 1,75 miljoonaa puntaa vuodesssa varjosopimuksella konsulttina Al Jaziralle.
Mancinin vuotanut sopimus sisälsi myös muita maksuja. Kuten neljän miljoonan punnan bonus Valioliigan mestaruudesta, kolme miljoonaa Mestarien liigan voitosta ja kahdeksan lentoa majoituksineen vuodessa valmentajan perheelle Italiasta Manchesteriin.
Sponsorisopimusten kohdalla syytteet liittyvät Etihad-lentoyhtiöön ja teleoperaattoriyritys Etisalatiin.
Uefa hävisi jo vuonna 2020 yhden taistelun asiasta Cityä vastaan. Euroopan johtava jalkapalloliitto oli sulkemassa manchesterilaisseuran talousrikkomusten myötä kahdeksi vuodeksi eurokilpailuista.
Cityn syytettiin sponsoritulojensa liiotteilusta Uefalle vuosina 2012-16 lähettämissään raporteissa kestävänä kulutuksena.
Ilmoitetut summat liikkuivat 10 miljoonan punnan tienoilla. Syytteiden mukaan Cityn ilmoittamista sponsorituloista ansaittu raha olisi todellisuudessa tullut omistaja Sheikh Mansourin ADUG-yritykseltä.
City onnistui kääntämään tämän taistelun lopulta edukseen valittamalla kansainväliselle Olympiakomitean hallinnoimalle urheilutuomioistuin CAS:ille. CAS tuomitsi, että seuran tekemät rikkeet olivat aikasidonnaisia ja vanhentuneita tapahduttuaan kauan aikaa sitten.
Sama puolustus ei tule onnistumaan Valioliigan asettamien syytteiden kohdalla, koska sarjan sääntökirjassa ei ole kohtaa, joka sallisi aikasidonnaiset rikkeet.
https://twitter.com/Carra23/status/1622549598710513664?s=20&t=DukmWPIqRrL4phiyHOxcvQ
Muista syytteistä Mansourin yritys ADUG maksoi myös noin vuosien 2010-2015 välillä 3,5 miljoonaa puntaa seuran toimitusjohtaja Ferran Sorianon ja puheenjohtaja Khaldoon Al Mubarakin kautta.
Lisäksi Valioliigaa syyttää Cityä kestävän kulutuksen sääntöjen rikkeistä kausina 2015-16, 2016-17 ja ja 2017-18.
Millaiset seuraamukset saattavat uhata Manchester Cityä?
Syytteistä siirrymme spekuloimaan millaisia seuraamuksia City saattaa kohdata.
Cityn rangaistuksista tulee päättämään Valioliigan itsenäinen sääntökomissio, mutta päätöksien aikataulusta ei ole toistaiseksi minkäänlaista tietoa.
Itsenäinen sääntökomitea voisi rangaista Valioliigan sääntökirjan mukaan Cityä seuraavilla tavoilla:
– Pistemenetyksillä
– Ottelukiellolla liigaotteluihin
– Suosituksella pelata uudestaan liigaotteluja
– Ehdottaa Valioliigalle Cityn erottamista sarjasta
– Määrätä kompensaatiomaksuja
– Pelaajien rekisteröintikiellolla
Komissiolla on myös valta rangaista Cityä tavalla, jonka he katsovat sopivaksi.
Pistemenetykset voitaisiin toteuttaa joko soveltavaksi esimerkiksi seuraavalle kaudelle tai takautuvasti.
Takautuvana rangaistuksena City olisi vaarassa menettää jo ansaittuja mestaruuksiaan. Tästä myös Manchester Unitedin ja Liverpoolin kannattajat ovat innostuneet hävittyään titteleitä 2010-luvun aikana kilpakumppanilleen muutaman pisteen erolla.
Mitä jos Sergio Agüeron lisaajan maali kevään 2012 päätöskierroksella ei merkkaisikaan mitään?
Entä jos Steven Gerrard olisikin päässyt juhlimaan kaudella 2013-14 Valioliigan mestaruutta, jota hän ei koskaan voittanut Liverpoolille?
Spekulointia voisi jatkaa loputtomiin.
https://twitter.com/Jesanchez3/status/1622566795239620608?s=20&t=DukmWPIqRrL4phiyHOxcvQ
Vaihtoehtoisesti pistemenetykset voisivat ajoittua tulevalle kaudelle, jolloin City aloittaisi kauden miinuspisteillä.
Urheilun sääntörikkomuksiin erikoistunut asianajajapäällikkö James Hill arvioi The Athleticille tämän skenaarion todennäköisempänä.
Paneelit eivät yleisesti halua ratkaista mestaruuksia oikeusprosessissa, Hill kommentoi.
Jos City päätettäisiin pudottaa Valioliigasta, seura saattaisi pahimmassa tapauksessa pudota Football Leaguesta. EFL:llä ei ole velvollisuutta antaa seuralle paikkaa hallinnoimastaan sarjoista Mestaruussarjasta Kakkosliigaan.
Tässä tapauksessa Cityllä olisi uhkana joutua aloittamaan seuraava kausi maan viidenneksi korkeimmalta sarjatasolla National Leaguesta. Mikä tahansa pudotus aiheuttaisi väistämättömästi leikkauksia miljoonabudjettiin ja suuren profiilin tähtipelaajien poistumista seurasta.
Mahdollinen ottelukielto kuulostaisi turhan haastavalta ratkaisulta Valioliigan ääritiiviissä kalenterissa, kun pelejä pelataan usempi viikossa.
Pelkkien kompensaatioiden maksaminen Man Cityn varallisuudella ei puolestaan merkitsisi rangaistuksena seuralle juuri mitään.
Toistaiseksi kuitenkaan ei ole tietoa, kuinka itsenäinen sääntöpaneeli tulee toimimaan Cityn tapauksessa. Kukaan komissiossa ei ole vielä antanut minkäänlaista vihjettä rangaistuksesta.
Malttaako Pep Guardiola odottaa käsittelyn ratkeamista?
Cityn käsittelyn kestäessä aikansa joukkueen managerin Pep Guardiolan odotusaika voi käydä liian pitkäksi. Espanjalaismanageri huhuili jo ennen tutkintaa lähtöä seurasta, mutta solmi marraskuussa kahden vuoden jatkon seuran kanssa.
Jos ongelmat seurassa alkavat rakoilla, Guardiola saattaisi olla se ensimmäinen lähtijä uppoavasta laivasta.
– Sopimus on vain pala paperia. Tein jatkosopimuksen, koska tunsin seuran pystyvän pärjäävän hyvin alaisuudessani. Jos me väsymme toisiimme, en tule odottamaan sopimukseni päättymiseen, Guardiola kommentoi viime kuussa lehdistölle.
Guardiola on tähdännyt Cityssä jo vuosien ajan puuttuvaan haaveeseensa seuran peräsimessä. Vuodesta 2016 lähtien joukkuetta valmentanut mies tavoittelee tänä keväänä jälleen Cityzensin ruorissa himoitsemaansa seuran historian ensimmäistä Mestarien liigan pokaalia.
Guardiolan turhautuneisuus tällä kaudella on kuitenkin näkynyt Cityn jahdattua koko kauden Arsenalia Valioliigan mestaruustaistelussa.
Erityisesti Guardiolan kommentit tammikuun hävityn Manchesterin derbyn jälkeen, ettei hän välittäisi seuran tämän kauden sijoituksesta herättivät tunteita seurayhteisössä.
Myös viimeisimmät kritiikit Cityn kannattajien passiivisuudesta edellisen sunnuntain Tottenham-tappion jälkeen olivat kyseenalaisia.
Samalla myös pelaajat saivat maistaa Guardiolan sanasäilästä.
– Heiltä puuttui intohimoa, paloa ja uskallustaa voittaa tämä ottelu. Sama Cityn kannattajien kanssa. He pysyivät 45 minuuttia täysin hiljaa, City-manageri ruoski omiaan Sky Sportsin haastattelussa.
Seuraavat viikot tullaan todennäköisesti elämään tutkinnan osalta hiljaisempaa aikaa, sillä komissio käsittelee tapausta omassa sisäpiirissään.
Manchesterin Sinisten yli 10-vuotinen menestysdynastia Valioliigan huipulla lähestyy tuomiopäiväänsä. Aikapommi tikittää ja lähtölaskenta päätöstä kohti on alkanut.
Lähteet: Times, Athletic, Sky Sports, Goal