fbpx
Artikkelit

Emiliano Martínezin matka reservivahdista maailmanmestariksi: Lainakiertäjä, psyykkauksen mestari ja Argentiinan kullankaivaja

Emiliano Martínezista kehittyi Arsenalin reservivahdista Argentiinan maailmanmestaritorjujaksi, kirjoittaa Joni Ahokas.

Englannin alempia sarjaportaita ennen läpimurtoaan lainalla kiertänyt Emiliano Martínez on noussut viimeisten vuosien aikana maailman maalivahtieliitin kärkipäähän. 195-senttinen kassari on onnistunut tuomaan kahden vuoden aikana kotimaalleen Copa Américan sekä 36 vuotta odotetun kolmannen MM-kullan.

Martínez on lainakierteiden ja vastoinkäymisten jälkeen 30-vuotiaana uransa kirkkaimmalla huipulla. Tähän pisteeseen pääsyyn tarvittiin sitkeää intohimoa, vastoinkäymisten voittamista ja ripaus onnea.

https://twitter.com/Squawka/status/1604547882518183936?t=40ZHdY2ok_a4qD0ds9P2qw&s=19

Arsenalin akatemiasta vuosien lainakierteeseen

Martínez saapui Englantiin vuonna 2010 teini-ikäisenä, kun Arsenal värväsi 17-vuotiaan maalivahdin Independientestä. Lupaavan argentiinalaisen esitykset kotimaansa nuorisoturnauksessa olivat vakuuttaneet lontoolaisseuran kykyjenetsijät.

Pojan lähtö kotoa oli vähävaraiselle perheelle kova paikka.

– Äitini Susana ja veljeni Alejandro itkivät, kun lähdin Lontooseen. He pyysivät, etten lähtisi. Myös isäni Alberto itki, koska hän ei pystynyt maksamaan laskujani, Martínez muisteli lähtöään The Sunille.

– Muistan ajat kun minä ja veljeni saimme vain ruokaa pöytään ja vanhempani eivät. Ymmärsin täysin mitä he kävivät läpi. Asuin siihen aikaan Buenos Airesissa ja pelasin Independientessä. Näin perhettäni vain kahdesti kuukaudessa, koska heillä ei ollut rahaa bensaan matkustaa luokseni kotoa Mar Del Platasta.

https://twitter.com/taadelodun/status/1604881798496137216?t=5nvO_cUra1Majvvy9S_ymQ&s=19

Martínez lähetettiin pian siirron jälkeen lainalle Oxford Unitediin, jonka riveissä hän teki Kakkosliigan kauden 2012-13 päätöskierroksella Port Valea vastaan debyyttinsä Englannin sarjoissa.

Arsenal-debyytti tapahtui seuraavan kauden Liigacupin ottelussa Coventry Cityä vastaan. Lontoolaiset nappasivat voiton 6-1-lukemin.

Martínez oli tässä vaiheessa nokkimisjärjestyksessä Arsenalin kolmosmaalivahti Wojciech Szczesnyn ja David Ospinan takana ja hänet lähetettiin uudelle lainalle Mestaruussarjaan Sheffield Wednesdayn riveihin.

Seuraavina vuosina 2015-2019 lainajaksoilla tutuiksi tulivat myös Rotherdam United, Wolverhampton Wanderers, La Liga -seura Getafe ja Reading.

Kaudella 2017-18 Martínezin ura osoitti jo hiipumisen merkkejä hänen esiinnyttyä Espanjassa Getafen riveissä vain viidessä ottelussa. Seuraavan vuoden Reading-laina kuitenkin osoittautui hänen pelastuksekseen argentiinalaisen autettua Royalsia säilyttämään sarjapaikkansa.

Läpimurto kilpailijan epäonnen kautta

Kaudeksi 2019-2020 Martínez kutsuttiin viimein takaisin Arsenaliin ykkösvahti Bernd Lenon kirittäjäksi. Käännekohdaksi lopulliselle läpimurrolle muodostoi kevät 2020, kun kausi jatkui koronaviruspandemian aiheuttaman lockdownin jälkeen.

Kesäkuun 2020 valioliigaottelun avausjaksolla Brightonia vastaan Leno loukkasi polvensa yhteentörmäyksessä Neal Maupayn kanssa ja Martínez sai mahdollisuuden saksalaisen epäonnekkaan tapaturman kautta.

Esiintyminen oli Emin ensimmäinen Arsenalin paidassa kauden 2016-17 jälkeen. Kilpailijan oltua sivussa Martínez pääsi vihdoin loistamaan Tykkimiesten ykköstorjujana.

Elokuun ensimmäisenä päivänä argentiinalainen torjui Arsenalin FA Cupin voittoon paikalliskilpailija Chelseaa vastaan. Tämä pokaali viimeisteli maalivahdin läpimurron.

Pandemian myötä venyneen kauden päätyttyä Martínezin jatko Arsenalissa oli vedenjakajalla. Joko lontoolaisseura tarjoisi hänelle Lenon ohitse pysyvän ykkösvahdin roolin, tai hän lähtisi etsimään sitä muualle.

– Olen osoittanut seuralle pystyväni pelaamaan heille. Tavoitteenani on saada vakituinen paikka Arsenalista ja Argentiinan ykkösmaalivahdin paikka. Jos en saa sitä peliaikaa Arsenalissa, minun on lähdettävä, Martínez vaati tuolloin argentiinalaisen radiokanava  Continentalin haastattelussa.

Lopulta ratkaisu oli jälkimmäinen. Syyskuun 16. päivänä 2020 Aston Villa vahvisti ostaneensa Martínezin Arsenalista 20 miljoonan punnan siirtokorvauksella. Suuri siirto oli palkinto kevään onnistumisista Lenon tuuraajana.

Martinezin entinen joukkuetoveri Liam Davis Kakkosliigan Oxfordista oli Villa-siirron tapahtuessa suu auki hämmästyksestä.

– Muistin tämän kaverin vuosien takaa Oxfordista. Ajattelin hänen pärjänneen varsin hyvin urallaan päästyään nyt Valioliigaan. Olin vain, että vau hän on pärjännyt ihan kelpo hyvin, Davis kertoi Talksportille tuntemuksiaan tunnistettuaan Martínezin siirron jälkeen.

Jos Martínez olisi jäänyt Arsenaliin, Argentiinan maajoukkue olisi tuskin huomannut kolmeakymmentä ikävuotta lähestyvää lahjakkuutta.

Ensimmäisellä kaudellaan Villassa Martinez pääsi näyttämään mihin hän todella pystyi. Edellisenä vuonna toiseksi eniten Valioliigassa maaleja (67) päästänyt birminghamilaisseura oli nyt kaudella 2020-21 jaetulla seitsemännellä sijalla Valioliigan vähiten maaleja päästäneiden seurojen joukossa (46).

Toukokuun maalittomassa tasapelissä Evertonia vastaan Martínez sivusi seuraikoni Brad Friedelin yhden kauden nollapeliennätystä (15).

Onnistunut kausi Villassa herätti lopulta Argentiinan maajoukkueen huomion, joka tarjosi hänelle ensimmäisen kutsun 10 vuoteen. Edellisellä kerralla vuonna 2011 Emi oli ollut käyttämätön vaihtomies.

Nyt Villa-vahti sai 28-vuotiaana varsinaisen debyyttinsä kesäkuun 2021 MM-karsintojen 1-1-tasapelissä Chileä vastaan. Saman kuukauden aikana päävalmentaja Lionel Scaloni kutsui hänet Argentiinan miehistöön Etelä-Amerikan mestaruusturnausta Copa Américaa varten.

Historiallinen turnaus päättyisi Argentiinan ensimmäiseen mestaruuteen vuoden 1993 jälkeen. Martínez oli avainroolissa kahdessa ratkaisevassa pelissä. Ensin maalivahti torjui kolme pilkkua välierän rangaistuspotkukilpailussa Kolumbiaa vastaan.

Finaalissa hän nollasi Argentiinan arkkivihollisen Brasilian 1-0-numeroilla. Martínezin otteet turnauksessa herättivät suurta arvostusta myös Lionel Messiltä maajoukkueen messiaan kehuttua joukkueen tulokkaan panosta mestaruuspolulla.

– Meillä on Emi, joka on ilmiömäinen, Messi hehkutti Kolumbia-ottelun jälkeen medialle.

Psyykkistä peliä pilkkukilpailuissa

Tänä syksynä Martínez pääsi loistamaan maajoukkueessa vieläkin suuremmalle yleisölle, kun hän pelasi Qatarin MM-kisoissa Argentiinan mestarijoukkueen ykkösvahtina. Samalla hänen psyykkinen pelinsä vastustajan horjuuttamisessa nousi keskiöön ratkaisuhetkillä.

Martínez tuli kultaryhmässä tunnetuksi torjuntojensa lisäksi kyvyistään psyykata häiritsevästi vastustajaa ennen rangaistuspotkuja. Maalivahti oli harrastanut samaa jo edellisessä Copa Américassa provosoiden kolmea Kolumbian pelaajaa epäonnistumaan pilkuissaan.

Martínezin kyseenalaiset metodit olivat keskiössä myös MM-finaalin rangaistuspotkukilpailussa Ranskaa vastaan. Aurelien Tchouamenin saapuessa ampumaan omaa yritystään palloa kädessä pitänyt Emi heitti sen kentän sivulle, jotta nuori keskikenttäpelaaja joutuisi hakemaan sen uudestaan.

Martínez osoitti tempullaan, että hän määrää nyt käsikirjoituksen. Maalivahti sai Tchouamenin keskittymisen herpaantumaan ja ranskalaisen heikko yritys sinkoutui leveäksi.

Myöhemmin pilkkukilpailussa Martínez pyrki häiritsemään sekä Kylian Mbappén että Kingsley Comanin yrityksiä viittomalla erotuomari Szymon Marciniakia tarkistamaan, että molemmat olivat varmasti täplän päällä.

Neljännellä kerralla Martínezin yritettyä häiritä Kolo Muania, maalivahdille nousi varoitus, mutta Ranskan epäonnistuttua jo kahdesti, likainen työ oli tehty ja Argentiinan kolmas maailmanmestaruus varmistui samalla laukausvuorolla.

– Tein mitä piti saavuttaakseeni unelmani. Pysyin tyynenä rangaistuspotkuissa, Martínez kommentoi viileästi finaalipelin jälkeen temppujaan.

https://twitter.com/GeirJordet/status/1604820622047150082?t=KoL2VsJb0MvC2zs6U5mmVA&s=19

Jättisopimus Villan turvana Emin kiinnipitämisessä

Martínez on lainakierteen ja onnekkaiden sattumien myötä lyönyt itsensä läpi maailman maalivahtieliittiin. Argentiinan torjuminen MM-kultaan toi kolmekymppisen maalivahdin myös kasuaaliyleisön tietoisuuteen.

Vielä reilu 10 vuotta sitten Martínez pelasi Englannin neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla edustaessaan Oxfordia. Vanhat joukkuetoverit muistavat tältä ajalta hiljaisen persoonan, jonka keskittyminen oli alituisesti omassa tekemisessä.

Martínezin silloinen manageri Chris Wilder on vaikuttunut entisen suojattinsa kasvusta nykyiseen asemaansa. Valmentaja tunnisti jo tuona aikana argentiinalaisessa ominaisuuksia, jotka erottuivat edukseen.

– Kun nuoret maalivahdit tulevat Valioliigasta Kakkosliigaan, heillä täytyy olla tietynlaista asennetta selvitäkseen siellä. Heillä on oltava itseluottamusta, intohimoa ja uskoa omiin kykyihinsä. Häneltä todella löytyy näitä ominaisuuksia, Wilder arvioi Talksportille.

– Hän on vienyt itsensä maajoukkuetasolle ja uskoo itse olevansa maailman paras maalivahti. En usko kenenkään voivan sitä tällä hetkellä kieltää.

MM-menestyksen tuoman kiinnostuksen Martíneziin kasvaessa Villalla on ykköstorjujansa kohdalla hyvä tilanne, sillä talvella 2022 solmittu jatkosopimus ulottuu kesään 2027 saakka.

Juuri solmitun pitkän jatkon myötä kolmekymppisen tähden nappaamiseen Birminghamista tarvittaisiin erityisen suuri tarjous.

Martínezilla itsellään ei ole toistaiseksi ollut kiire pois seurasta, joka nosti hänet parrasvaloihin. Ammattiaan kohtaan intohimoinen torjuja näkee vielä saavutettavia tavoitteita Villa Parkilla.

– Rakastan tätä seuraa ja rakastan olla täällä. Olen velkaa näille faneille, jotka ovat seisoneet takanani ja haluan maksaa heille takaisin, Maalivahti julisti syksyllä Sky Sportsille.

– Kun näen pelipaitaani yllään pitäviä lapsia huutamassa, se saa minut haluamaan jäämään. Haluan viedä tämän seuran Eurooppaan.

Lähteet: Talksport, Birmingham Live, Guardian, Sun, Sky Sports

Joni Ahokas

Brightonin kirjeenvaihtaja. Kokenut brittifutiksen toimittaja. Opiskelee Etelä-Englannissa myös rugbyn ja kriketin saloja, mutta Brighton, Naisten Valioliiga ja Whitehawk FC:kin ovat tulleet tutummiksi. Pidä silmällä juttusarjaa legendoista.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button