fbpx
Artikkelit

Laurila: Manchester Unitedin pantava nämä kolme asiaa nopeasti kuntoon

Kummitteleeko Marcelo Bielsa Old Traffordilla?

Manchester United romahti sunnuntaina Anfieldilla. Liverpool takoi taululle ennätysluvut 7–0. 

Tulos on herättänyt totta kai keskustelua. United on osoittanut lupaavia merkkejä. Sunnuntai palautti Punaiset paholaiset nurmen pinnalle. 

Old Traffordilla ei kannata vielä huolestua suuresti. United on osoittanut MM-kilpailujen jälkeen kovaa kuntoa, voittanut jopa ensimmäisen pokaalin kuuteen vuoteen, mutta vastaavia sukelluksia saatetaan nähdä jatkossakin – ellei manageri Erik ten Hag pane näitä tekijöitä nopeasti kuntoon.

Puolusta paremmin

Tuorehko manageri Erik ten Hag on aloittanut Old Traffordilla määrätietoisella otteella. United on aiempaa tiiviimpi joukkue. Paul Pogba, Jesse Lingard ja Cristiano Ronaldo on laitettu sivuun. 

Seuran sisältä tihkuneiden tietojen mukaan joukkueen ilmapiiri on muuttunut huomattavasti parempaan suuntaan. Huhut huhuina, mutta toiminta kentällä tukee väitteitä. Nykyinen United pohjaa yhteistyöhon. Pelaajien on joko sitouduttava joukkueen arvoihin tai lähdettävä pois.

United prässää. Prässäämisen tarkoitus on antaa vastustajalle painetta, pyrkiä riistoihin ja katkoihin. Prässäämisen vastakohta on blokki. Blokissa pyritään estämään etenemistä, pakotetaan vastustaja liikuttamaan palloa muodon ulkopuolella. 

Tämä on hieman yleistävä kärjistys, sillä prässääminen ja blokkaaminen limittyvät. Yksikään joukkue ei joko prässää tai blokkaa. Espanjalaisessa jalkapallokielessä on mainio termi älykäs puolustaminen, pelaajien pitää tunnistaa tilanne, koska antaa painetta, koska vetäytyä.

Aihe on laaja, mutta ten Hag on prässivalmentaja. United luotti Anfieldilla marcelobielsamaiseen miinus yksi, plus yksi -periaatteeseen. Joukkue aloitti muodolla 4-2-3-1. Joukkueen keskushyökkääjän ja kahden laitahyökkääjän piti antaa paine isäntien neljän pelaajan alakerralle (miinus yksi) ja maalivahdille. Keskustassa United luotti varsin vahvaan pelaajavartiointiin. Alakerrassa korostui bielsamainen periaate: yhden pelaajan ylivoima (plus yksi) Liverpoolin kärkikolmikkoa vastaan. Argentiinalaisen laaja-alainen jalkapalloperintö kummittelee siis hieman Old Traffordillakin. 

https://twitter.com/utdscope/status/1633404752649154560?s=46&t=en4zXriFkt9iZhjcviomtQ

United onnistui avausjaksolla kohtalaisesti. Joukkue loi riittävästi paikkoja jopa kahteen kolmeen maaliin, mutta Liverpool osui juuri ennen taukoa, juuri sen jälkeen kun paitsioon sivuvaparissa karannut Casemiro puski pallon verkkoon.

Liverpool repi Anfieldilla vieraiden pakan auki. Isäntien 4-3-3-muoto eli vahvasti. Keskushyökkääjä Cody Gakpo saapui vastaan. Laidat tekivät aloitteita selustaan. Keskikenttäpelaajat liikkuivat laitakaistoille. United ei pystynyt vastaamaan Liverpooliin intensiteettiin. Liverpool loi tiloja ja United ei pysynyt mukana: Diogo Dalot, Raphaël Varane, Lisandro Martinez ja Luke Shaw jäivät liian usein kakkosiksi. Liverpool haastoi ja ohitti. 

Jalkapallo on toki joukkuepeli. United ei pystynyt vastaamaan isäntien menoon yksilötasolla, mutta tukikin, puolustusroolin räjähtävä vaihtaminen puuttuivat. Esimerkiksi avausosumassa Varane jätettiin pulaan. Tuki puuttui ja Gakpo laukoi tarkasti takakulmaan.

Viimeistele tehokkaammin

Marcelo Bielsa koki vastaavia kohtaloita ikimuistoisella Leeds-keikallaan. Leeds United saattoi hävitä murskalukemin ja ponnahtaa takaisin. Old Traffordilla on varauduttava hieman vastaavaan tulevaisuuteen. Ten Hag kuuluu uudemman koulukunnan alankomaalaisvalmentajiin. Jos Louis van Gaalin aikana liikutettiin palloa hieman puuduttavasti U-muodossa vastustajan pakan ulkopuolella, niin nyt mennään eikä meinata. 

Bielsa hämmensi murskatappioiden jälkeen ja saattoi kääntää katseen epäonnistuneeseen viimeistelyyn. Jos United yrittää ottaa aloitteen pahamaineisella Anfieldilla, niin sitten on parempi osua. Casemiro, Marcus Rashford ja Bruno Fernandes hukkasivat paikkansa maalittomassa tilanteessa.

Manchester Unitedilla on Leeds Unitedia enemmän laatua. Rashford on tehnyt tällä kaudella sarjassa 14 maalia. Tämä on xG-maaliodottamaan (12,25) suhteutettuna pienoinen ylisuoritus. Superluokan keskushyökkääjää Manchester United joka tapauksessa huutaa. Sunnuntaina Rashford aloitti piikissä ja tammikuussa hankittu Wout Weghorst kymppipaikalla. Ihannetilanteessa Rashford pelaa tutulla paikallaan vasemmalla laidalla, huippukärjen vieressä.

Liverpool on erityisesti kotonaan petollinen vastustaja. Jos Liverpool pääsee johtoon, niin vastustaja herkästi hakee kavennusta tai tasoitusta astetta rohkeammin. Tämä johtaa ripauksen tai pari suoraviivaisempaan etenemiseen – ja tämä johtaa Anfieldilla tuhoon. Liverpool nauttii, kun pääsee hyökkäämään kohti avonaista pakkaa. 

Voita erikoistilanteet

Liverpool osui sunnuntaina oman ja vastustajan erikoistilanteen jälkeen, niin kutsutuista kakkosvaiheista. Neljännessä maalissa Unitedin valvonta petti, pallo kimpoili ja Salah pamautti yläriman kautta. Viidennessä Darwin Núñez puski sivuvaparin jälkeen. 

Nämä pienet yksityiskohdat maksoivat tällä kertaa paljon Unitedille. Liverpool on perinteisesti Jürgen Kloppin alaisuudessa voittanut juuri prässäämisen intensiteetillä, hyökkäysroolin vaihdoilla ja jatkuvalla selustauhalla Salahin johdolla. Kokonaisuuden on täydentänyt viimeisen päälle hiottu erikoistilanneosaaminen aina sivurajaheitoista kulmapotkujen kakkosvaiheisiin. 

Liverpool on palaamassa takaisin juurilleen hieman vaikeamman vaiheen jälkeen ja antoi sunnuntaina oppitunnin. United on ihan lupaavalla tiellä. Joukkueen on vain tehtävä sunnuntaina kiikastaneet asiat paremmin.

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button