fbpx
ArtikkelitMuut sarjat

Englannin maajoukkue jakaa ja sytyttää kansan – ”Southgate osoitti, ettei kukaan voi sekoilla Englannin paidassa”

Seurapelaajien välisiä riitoja, kiihkoa, välittämättömyyttä, huliganismia ja paineita. Englannin maajoukkueen asema Englannissa on ollut aina vähintäänkin mielenkiintoinen.

Gareth Southgate joutui ilmoittamaan kolme päivää ennen Englannin karsintaottelua Montenegroa vastaan, että Raheem Sterling on pudotettu joukkueesta sisäisten riitojen takia. Sterling oli ottanut yhteen Liverpoolin Joe Gomezin kanssa vain päivä sen jälkeen, kun Liverpool kuritti Sterlingin Manchester Cityä Valioliigassa.

”Yksi isoista haasteista ja vahvuuksistamme on ollut, että olemme pystyneet erottamaan seurojen väliset kilpasuhteet maajoukkueessa. Valitettavasti tunteet eilisestä (Liverpool – Manchester City) ottelusta olivat vielä liian raakoja”, Southgate ilmoitti FA:n tiedotteessa.

Englannissa kaikilla oli välittömästi mielipide tapahtuneesta. Joe Gomezin kasvoista levisi kuvia, joista näkee, että hänen silmäkulmassaan on vekki. Media repi tapahtuneesta myös kaiken irti.

”Southgate hoiti asian hienosti. Hän osoitti siirtämällä Sterlingin sivuun kokoonpanosta, ettei kukaan voi sekoilla Englannin paidassa. Sterling on ylivoimasesti paras pelaajamme”, Classic Football Shirts -kaupassa Manchesterissa työskentelevä Tom, 20, toteaa.

Osa koki, että Southgaten päätös oli pehmeä. Esimerkiksi Rio Ferdinand kirjoitti, että nahistelu kuuluu joukkueurheiluun.

”Yksi maailmanluokan pelaajistamme, joka on esiintynyt hienosti rasismin ja tarpeettoman kritiikin keskellä Englannin paidassa, joutuu nyt varmasti tarkkailun alle sekä panettelun kohteeksi mediassa. Sen sijaan kaiken tämän olisi voinut hoitaa seuran sisäisesti”, Ferdinand kirjoitti Facebookissa.

Man Unitedin, Liverpoolin, Chelsean ja Alan Shearerin kuppikunnat

Ferdinandin kanta oli vähintäänkin yllättävä. Kertoihan hän itse BT Sportin lähetyksessä taannoin Frank Lampardin ja Steven Gerrardin säestämänä, miten Englannin ”kultaisen sukupolven” yksi pilanneista elementeistä oli joukkueen sisäiset klikit.

Ferdinand sanoi, miten kilpailevien seurojen pelaajat eivät halunneet keskustella toistensa kanssa maajoukkuetauon aikana. Kilpailu oli äärimmäisen kovaa. Avautuminen tai taktiikoista puhuminen toisen seuran pelaajille olisi voinut antaa heille marginaalisen etuaseman Valioliigassa.

Tunteet ja taktiikat haluttiin pitää piilossa, minkä takia pelaajat ajautuivat seurojen välisiin kuppikuntiin.

”Southgate on ylpeillyt sillä, että hän on onnistunut lopettamaan kulttuurin, missä pelaajat eivät puhu toisilleen. Hän on onnistunut rakentamaan yhtenäisen ilmapiirin nuorisojoukkueista asti toisensa kanssa pelanneiden välille”, Tomin kollega Mark, 21, toteaa.

Raheem Sterling on ollut tulikuuma Englannissa viimeisin vuoden. Ei ole liioiteltua sanoa, että hän on tällä hetkellä Englannin tärkein pelaaja. Jopa yksi maailman parhaista.

Sterling kasvoi harjoitellen Wembleyn stadionin viereisellä nurmialueella. Hänen käteensä on tatuoitu kuva pojasta kymppipaidassa, joka seisoo pallo kädessä ihaillen taustalla näkyvää ikonista stadionia.
Tämän lisäksi Sterling on ollut puhemies rasismin vastaiselle keskustelulle ja häntä on kiitelty siitä. Hän kantoi jopa kapteenin nauhaa Nations Leaguen välierässä. Juuri rasismin vastainen kamppailu on osoittanut Sterlingistä uuden puolen.

Hän on täynnä itseluottamusta kentällä ja uskaltaa puhua kentän ulkopuolella. Nykyinen sukupolvi ei puhu Alan Shearerin ja Ian Wrightin pelipäivien tapaan karaistumisesta ja rasistien voittamisesta kentällä. Sterlingin sukupolvi haluaa tekoja.

Sterlingin ja Gomezin väliselle nahistelulle Valioliigan kärkikamppailussa taputettiin Englannissa. Liverpoolin ja Cityn välillä ei ole ollut tarpeeksi kitkaa, vaikka seurat hallitsevat Valioliigaa nyt toista kautta putkeen. Managerien väliset ylistyspuheet ja kehumiset olivat liikaa viime kaudella.

Maajoukkue jakaa Englannin

Englannin maajoukkue on nostanut suosiotaan. Nuori ryhmä pelaa viihdyttävää jalkapalloa ja entistä avoimempi käyttäytyminen mediassa on miellyttänyt monia.

Manageri Gareth Southgate on erinomaisen suosittu kentällä tapahtuneen edistyksen ja elegantin esiintymisensä takia. Englannissa puhuttiin jopa kesän 2018 MM-kisojen aikana, että Southgate yhdisti kansan. Brexit-keskustelu hiljentyi hetkeksi ja lämmin kesä sekä kisamenestys siivitti Englannin hurmostilaan.

”Meillä on nyt oikeasti pelityyli, jonka voi identifioida. Olemme nyt joukkue, jota on pelaa viihdyttävästi”, Everton-kannattaja Tom sanoo.

Englanti koki ensimmäisen tappionsa EM-kisakarsinnoissa 10 vuoteen, kun se hävisi lokakuussa Tsekille. Siitä huolimatta Englanti on tottunut kruisailemaan karsinnoista arvokisoihin kohtuullisen helposti viimeiset kerrat.

Joukkueen parhaimman pelaajan pudottaminen oli näpäytys Southgatelta. Tsekkiä ja Kosovoa vastaan epävarmasti esiintynyt Englanti tarvitsi herättelyä. Positiivisuuden kautta esiintyvä päävalmentaja huomautti, että aina ei voi olla kaikkien kaveri. Hän osoitti auktoritääristä johtamista (joka on yleensä englantilaisten jalkapalloihmisten suosiossa).

Englannilla ei pitäisi olla vaikeuksia selvittää tiensä ensi kesän EM-kisoihin peleissä Montenegroa ja Kosovoa vastaan. Ei edes ilman Sterlingiä.

Kisoissa Englanti tarvitsee kuitenkin yhtenäisen ryhmän. Joukkue on täynnä laadukkaita ja lupaavia pelaajia, mutta maailmantähdet loistavat vielä poissaolollaan. Wives and girlfriends (WAG) -kulttuuri ja isot egot ovat mennyttä Englantia.

Sterlingin pudottaminen pitäisi herätellä maajoukkueen. Englannilla ei ole varaa heikkoon joukkuehenkeen tai erimielisyksiin pelitavasta, jos se haluaa haastaa muut jätit Euroopan mestaruudesta.

Tom luottaa Gareth Southgaten johtamistaitoihin.
Mark seuraa Englantia, mutta ymmärtää Liverpoolin faneja, jotka eivät tee niin.

Ketä Englanti kiinnostaa?

”Kaksinkertaisia maailmanmestareita, kerta useammin kuin Englanti”, laulavat Manchester Unitedin fanit.

”Stand up, if you hate ManU”, lauloivat Englannin kannattajat Wembleyllä”, Beckhamin, Scholesin ja Nevillen veljesten kirmatessa nurmella.

”Emme ole englantilaisia, olemme scousereita. Monet ystävistäni Liverpoolista ajattelevat niin. Olen itse Prestonista, joten en koe samalla tavalla kuin Liverpoolissa kasvaneet kannattajat. Ymmärrän silti, jos he eivät seuraa maajoukkuetta samalla tavalla, koska se juontaa juurensa Margaret Thatcherin ajan politiikkaan, jossa päätökset eivät menneet Liverpoolin kaupungin kannalta suotuisasti”, Mark avaa.

Englannissa saa kuulla usein, että maajoukkueen kannattaminen on oikeastaan pienempien ja Etelä-Englannin seurojen kannattajien puuhaa. Toki valtava kärjistys, mutta maajoukkueen seuraaminen jakaantuu saarivaltakunnassa.

Kansainvälisistä maajoukkuetauoista jaksetaan aina valittaa. Monet virittäytyvät televisioiden ääriin vasta, kun lopputurnaus alkaa ja varsinkin, jos Englanti menestyy.

Myös englantilaisten vieraskannattajien käytös huolestuttaa. Porukka on usein hyvin erilaista kuin Mestarien liigan tai Eurooppa liigan vieraspeleissä kiertävät fanit. Miesryhmät matkustavat erityisesti lämpimiin kaupunkeihin, joissa olut virtaa edullisesti. Euroopan kaupunkeja käytöksellään hajottavista ”huligaaneista” on ollut jopa huolestuneita kirjoituksia viime aikoina.

Äärioikeiston suosion piirteitä on ollut havaittavissa nuorten brittimiesten käytöksessä. Lauluja toisen maailmansodan käännekohdista Saksaa vastaan on hoilattu vuosikymmeniä. Paavia ja irlantilaisia pilkkaavat chäntit ovat olleet esillä viime aikoina.

Lähteet: The Guardian, ESPN

Pauli Loukola, Manchester

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button