fbpx
Artikkelit

Laurila: Manchester United iski tehokkaasti Liverpoolin heikkouteen – Jürgen Kloppin tehtävä vaikea päätös

Liverpoolin kausi uhkaa lässähtää pannukakuksi, kirjoittaa Eero Laurila

Manchester United tiputti sunnuntaina Liverpoolin FA Cupissa luvuin 3–2.

Liverpoolin kausi uhkaa lässähtää pannukakuksi. Hallitseva mestari on jämähtänyt Valioliigan neljännelle sijalle, kuuden pisteen päähän Manchester Unitedista.

Avausjakson maalit kertoivat paljon

Avausjakson maalit kertoivat paljon. Liverpool osui rauhallisella rakentelulla. Joukkue eteni linja linjalta. Thiago laski keskikentän pohjalta topparien väliin. Liverpool täytti hyökkäysalueella kaikki viisi kaistaa, kun laitapuolustajat nostivat. Laitapuolustaja Luke Shaw’n ja toppari Victor Lindelöfin väliseen tilaan liikkunut Mohamed Salah otti pallon yläjalalla haltuun, livahti selustaan ja nosti pallon maalivahti Dean Hendersonin ohi. 

https://twitter.com/lfc/status/1353392859743809536?s=21

Osuma edusti parasta Liverpoolia. Liverpool on todella vaarallinen, kun laitapuolustajat Trent Alexander-Arnold ja Andrew Robertson nostavat. Shaw tarkkaili tilanteessa sivusilmällä Alexander-Arnoldia – ja Salah livahti samalla ohi.

Liverpool on elänyt juuri laitapuolustajien tehoilla. Robertson ja Alexander-Arnold saattoivat nostaa rauhassa, kun Virgil van Dijk ja Jordan Henderson kuuluivat kokoonpanoon. Maailman topparieliittiin kuuluva van Dijk ja keskikentän pohjalla tasapainottava Henderson parantelevat edelleen vaivojaan. Niin parantelee luottotoppari Joe Gomezkin. Sunnuntaina Liverpoolin toppareina aloitti Fabinho ja Rhys Williams, 4-3-3-muodon pohjalla taas Thiago. Kolmikon kyky puolustaa nopeita, pallonmenetyksen jälkeisiä tilanteenvaihtoja on heikohko.

Juuri tähän Manchester United iski. Paul Pogba riisti 25. minuutilla pallon puolustusalueella. Marcus Rashford lähetti vasemmalta pitkän diagonaalipallon oikealle. Liverpoolin keskikenttäpelaaja James Milner ei onnistunut katkossaan, yltänyt aivan korkeaan palloon. Hyökkäystä tukenut Robertson ei ehtinyt laskea alas – ja Unitedin oikea laitahyökkääjä Mason Greenwood tasoitti. Osuma edusti parasta Manchester Unitedia: kykyä iskeä vastaiskulla vastustajan hajanaiseen pakkaan. 

https://twitter.com/goal/status/1353394862960373761?s=21

Unitedin laatu nousi jälleen esiin

United siirtyi johtoon heti tauon jälkeen – ja tutulla kaavalla keskialueen sivurajaheittonsa jälkeen. Thiago hävisi kaksinkamppailun, Greenwood lähetti pallon selustaan, Rashford jätti ylös nousseen Alexander-Arnoldin kauas taakseen, Williams epäonnistui katkossaan ja Rashford osui. Tätä on Liverpool ilman van Dijkia ja Hendersonia.

Liverpool nousi vielä rinnalle. Vieraiden korkea prässi toimi. United meni ansaan keskellä, pallo pelattiin vasemmalle, Milner juoksi keskustaan suuntautuneen syötön yli ja Salah tasoitti. 

Manchester Unitedin kannattajat suorastaan riemastuvat joka kerta, kun heitä muistutetaan Punaisten paholaisten Valioliigan selvästi korkeimmasta palkkarakenteesta. Manageri Ole Gunnar Solskjær jätti sunnuntaina muun muassa David De Gean, Bruno Fernandesin, Fredin ja Anthony Martialin sivuun avauskokoonpanosta, mutta laatua riitti.

Ja juuri tämä laatu kantaa pitkälle. Kentälle päässyt Fernandes laukoi 3–2 vapaapotkusta. Manchester United teki sen jälleen: ei hallinnut juuri palloa, vetäytyi ja voitti. Esimerkiksi Pogba on nykykunnossaan pahasti aliarvostettu pelaaja.

https://twitter.com/StatmanDave/status/1353416596186943489?s=20

Liverpoolin manageri Jürgen Klopp yritti säätää kaikin keinoin. Liverpool otti aloitteen vahvasti toisella jaksolla, kun Milner, vasemmalta laidalta keskustaan siirretty Jones laskivat rakenteluvaiheessa avausjaksoa vahvemmin laitapuolustajien ja topparien väliseen tilaan. Temppu avasi mahdollisuuksia Robertsonille ja Alexander-Arnoldille. Liverpool vaihtoi kaistaa, yritti edetä. United puolusti syvällä.

Uhkaa, mutta väärään päähän

Jalkapallo on aina kokonaisuus. Liverpoolin avainhahmojen poissaolot vaikuttavat ratkaisevasti joukkueen iskukykyyn, muuttavat pelaamista. Pallonhallinta tökkii, pallonmenetyksiä tulee – ja puolustusvalmius on tilanteenvaihdoissa heikohkoa. Liverpool on edelleen voitoitta peleissä, joissa Thiago on kuulunut avauskokoonpanoon.

https://twitter.com/Squawka/status/1353418144774283265?s=20

Liverpoolin pelaaminen on sinällään paikoitellen ihan hyvää. Klopp on edelleen erittäin mainio manageri, mutta ihmeisiin hän ei pysty. Saksalaisen intensiteettiin perustuva jalkapallo tökkii kaiken lisäksi koronakauden otteluruuhkassa. Tavallista lyhyempi off-seasonkin saattaa vaikuttaa.

Manchester United iski sunnuntaina tehokkaasti Liverpoolin heikkouteen, houkutteli vieraat kuorestaan ja pelasi palloja nousevien laitapuolustajien jättämiin aukkoihin. Kloppin onkin tehtävä vaikea päätös: hillitäkö laitapuolustajien nousuja vai ei?

Koko Liverpoolin pelaaminen on perustunut juuri tähän. Viiden kaistan täyttöön hyökkäysalueella, jatkuvaan uhkaan. Tällä hetkellä asetelma on päinvastainen. Liverpoolin pelaaminen tuottaa jatkuvaa uhkaa, mutta Kloppin kannalta väärään päähän.

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button