fbpx
Artikkelit

Loukola: Anthony Gordon on nyky-Evertonin ruummillistuma – Goodisonin buuaukset ovat jo tavaramerkki

Kiirehdi vielä Goodison Parkille todistamaan Valioliigan sekasortoisinta sirkusta, kirjoittaa Pauli Loukola.

Hektisessä Valioliigassa nostetaan aina viikottain esille sen aikaisia kriisiseuroja. Sitten on olemassa Everton. Valioliigan sarjataulukossa sijalla 19 ja toista kautta putkeen putoamiskamppailussa. Everton on ollut enemmän tai vähemmän kriisissä koko Farhad Moshirin omistajuuden ajan. Sean Dychesta tuli Evertonin 13. manageri Moshirin seitsemän vuoden aikakauden aikana.

Everton on yksi maailman 20. rikkaimmasta seurasta. Sen viimeisin pokaali on vuodelta 1995, jolloin seura voitti FA Cupin. Englannin mestaruuden Everton voitti viimeksi keväällä 1987. Voidaan puhua alisuorittajasta.

Kaiken kaikkiaan Everton on viettänyt Englannin pääsarjassa 118 vuotta. Yhtämittaisesti 68 vuotta, jota pidempään sarjassa on pysynyt vain Arsenal.

Näistä asetelmista katsoen on yritettävä ymmärtää, miksi Evertonin kannattajat estävät omia pelaajiaan poistumasta Goodison Parkilta ja runoilevat johtoportaan vastaisia bannereita. Everton on yksi englantilaisen jalkapallon mielenkiintoisimmista ja intohimoisimmista yhteisöistä. 

*Valioliigan huonoiten johdettu seura

Entinen Evertonin kannattaja ja Liverpoolin legenda Jamie Carragherkin sen totesi Sky Sportsilla: Everton on Englannin huonoiten johdettu seura. 

Everton on kuluttanut Moshirin aikakaudella lähes 800 miljoonaa euroa pelaajiin ja uusiin managereihin. Uusi 700 miljoonaan stadion on valmistumassa Mersey-joen varrelle upealle paikalle. Omistaja on siis pistänyt rahaa palamaan, mutta iso osa sijoituksista pelaajiin on epäonnistunut totaalisesti.

Sen takia Evertonin fanien uho kohdistuu johtoportaaseen. Puheenjohtaja Bill Kenwrightin vetämä johtoporras on rakennettu hyvin sekasortoisesti. Noin 6 000 kannattajalla on viiden prosentin omistajuus seurasta, mutta he valittavat, että eivät ole saaneet ääntään kuuluviin päätöksenteossa lainkaan.

Johtoportaan ja kannattajien välinen hierarkia on kaikkien aikojen pohjalukemissa kannattajat kritisoivat epäluottamuslausekirjeessään. Kenwrightiin, 77, kohdistuva kritiikki on surullista, sillä Kenwright on Liverpoolissa syntynyt Evertonin kannattaja, johon luottamus on kuitenkin rapissut pahasti.

Carragherin lausunto tuli tietenkin Valioliigan näkökulmasta. Englannissa on Evertoniakin huonommin johdettuja seuroja, esimerkiksi Scunthorpe United jossa koko seuran tulevaisuus on vaakalaudalla. Eliittitasolla Everton on omassa surullisessa luokassaan.

Evertonin kannattajat ovat intohimoisia. Sen yhteisö on isoimpia mahdollisia esimerkkejä seurasta, joka on pysynyt osaltaan hyvinkin lokaalina ja yhteisöllisenä, vaikka kyseessä jättiläisseura. 

Välittäminen käy välillä harmaalla alueella ja menee sen ylikin. Evertonin johtoporras pyydettiin pysymään poissa Goodison Parkilta poliisin toimesta heidän henkilökohtaisen turvallisuuden takaamiseksi. Todisteita väkivallan uhalle ei julkaistu. 

Kriisi ruumiillistuu Anthony Gordoniin

Evertonin oma poika Anthony Gordon on viimeisin, joka on saanut kokea sinisten kannattajien kovaa rakkautta. Vielä viime kaudella ja tämänkin kauden ensimmäisessä ottelussa vieraillessani Goodison Parkilla, oli Gordon kotiyleisön ylivoimainen suosikkipelaaja. Työteliäs, arvaamaton ja tyylikäs – juuri sellainen pelaaja, jota Goodison Parkilla arvostetaan.

– Oooooh Anthony Gordon, raikui ympäri Goodison Parkia, kun yritteliäs numero 10 Gordon ohitti vastustajia tai sukelsi taklaukseen.

Gordon, 21, puski pallon kanssa päättäväisesti eteenpäin kuin Wayne Rooney parhaimmillaan. Beatlesmainen otsatukka sai vastustajan kannattajilta naureskelua, mutta liverpoolilaiset haluavat erottua joukosta ja seisoa omiensa takana.

Gordonin nimeä laulettiin vielä kauden alun tappiossa Chelseaa vastaan. Sitten kuitenkin Gordonin osakkeet laskivat Liverpoolin sinisellä puolella. 

Kysyin syytä tälle Jack Handleylta, 25, jonka perhe omistaa The Barlow Arms pubin Goodison Parkin kupeessa. 

– Kaikki on ollut yhtä alamäkeä Chelsea-siirtolinkeistä lähtien. Epäilen asenneongelmaa. Hyvää bisnestä saada hänestä 45 miljoonan punnan diili.

Gordon siirtyi tammikuussa Newcastle Unitediin. Hän ei enää ilmaantunut viimeisellä viikollaan Evertonissa harjoituksiin, joka kuvainnollistaa täydellisen tulehtuneita välejä.

Muutaman viikon takaisin Southampton-tappion jälkeen Gordon oli kannattajien hampaissa. Evertonin kannattajat asettelivat puomeja Goodison Parkilta ulosjohtaville teille, että pelaajat eivät pääse poistumaan alueelta. 

Gordon jäi esteiden taakse jumiin Range Roverissaan ja nuoret kannattajat juoksivat tähden perään. He huusivat solvauksia ja vaativat selitystä huonoille esityksille. Gordon ei poistunut autostaan toisin kuin Yerry Mina, joka kävi kuumaa sananvaihtoa kannattajien kanssa kadulla.

Ylilyöntejä kannattajilta, jotka ovat olleet keskeisessä asemassa pitäessä Evertonin Valioliigassa. Kannattajien merkitystä saatetaan usein jopa yliarvioida, mutta Evertonissa he aidosti puskivat intohimoisella kannatuksellaan epätoivoisen joukkueen loistavaan loppukauteen. Frank Lampard noteerasi poikkeukselliset kannattajien bussivastaanotot stadionille ja väitti kannattajien energian olevan kriittisen tärkeää seuralle. 

Marraskuussa Evertonin kannattajat matkustivat kahdesti viikon sisään 10 tunnin edestakaisen matkan saaren eteläkärkeen Bournemouthin vieraaksi. Everton hävisi molemmat ottelut maalierolla 1-7. Se katkaisi monen kannattajan selkärangan Lampardia kohtaan.

https://twitter.com/StokeyyG2/status/1614360515278413826?s=20&t=PxYurTYWTQXDwUPSCtfpkQ

https://twitter.com/ToffeeTVEFC/status/1591477946304249857?s=20&t=PxYurTYWTQXDwUPSCtfpkQ

Löydä tiesi Goodison Parkille

Jos suinkin mahdollista, suosittelen jalkapallokannattajia matkustamaan vielä Goodison Parkille ennen kuin Everton muuttaa uudelle stadionille. Ota vaikka Liverpoolin keskustasta taksi Anfieldille. Stadionin ympäri kävelyn jälkeen ehostetun Anfield Road Standin takana avautuu komea Stanley Park. 

Puiston yläpäässä voit huhuilla kaupunginosan siniselle puolelle. Goodison Parkin kattoharjanteet loistavat puiston alakulmauksessa. Alue ympärillä on rujoa, mutta puiston läpikävely antaa vähän tuoretta ilmaa keuhkoihin.

Goodison Parkin ympäristö on tiilirivitaloa toisensa perään. Ahtailla kaduilla sininen väri on ylitsepursuavaa. Evertonin kannattajilla on pakkomielle kaikkea punaista vastaan.

Kannattajien energia vaihtelee seuran ympärillä olevan ilmapiirin mukaan. Goodisonilla saattaa olla aavemaisen hiljaista, jos joukkue ei näytä yrittävän kentällä tarpeeksi. Sekin on kuitenkin ulkopuoliselle mielenkiintoista seurattavaa. 

Handley sanoo, että viime viikkojen aikana häntä ei ole monien kannattajien tapaan edes tehnyt mieli mennä Goodisonille. Ilmapiiri on ollut niin surullinen ja myrkyllinen.

Evertonin kannattajien huutobuuaus on noussut jo jonkinlaiseksi ilmiöksi. “Sack the board” ja “You’re not fit to wear the shirt” laulut yltyivät tammikuun vanhetessa. Samoin riimilliset johtoporrasta solvaavat lakanat ovat taattua Evertonia. 

https://twitter.com/footballdaily/status/1614305713932697600?s=20&t=PxYurTYWTQXDwUPSCtfpkQ

Loppukausi voi olla Evertonille kovempi paikka kuin koskaan. Joukkue on heikentynyt viime kaudesta. He eivät voi enää nojata Brasilian maajoukkueen ykköshyökkääjään eli Richarlisoniin. Samalla kilpailu Valioliigan pohjalla on tiukkaa. Sarjassa ei näytä tällä hetkellä olevan heittopusseja. 

Evertonin manageriksi huhuiltiin vahvimmin Marcelo Bielsaa ja Sean Dychea. Profiilien erikaltaisuus kuvastaa, että Evertonilla ei ole selvää suunnitelmaa lainkaan. Toisaalta molemmat ovat huippunimiä ottaen huomioon Evertonin tilanteen. 

Bielsan kanssa seura ehti käydä neuvotteluja, mutta ilmeisesti argentiinalainen näki, että seura ei ole tarpeeksi vakaalla pohjalla hänen metodeilleen. Tähän tuskin saamme varmaa vahvistusta koskaan. 

Dychea huhuiltiin jo muutama vuosi sitten Evertoniin, mutta suoraviivaisen managerin profiili ei sopinut silloin seuralle. Nyt Everton on tilanteessa, jossa se tarvitsee putoamiselta pelastajan. Dyche teki kaikkia odotuksia vastaan erinomaista työtä Burnleyssa ja pääsee nyt erittäin vaativan ja mielenkiintoisen projektin pariin. 

Goodisonin sirkus saa jälleen uuden aikakauden. 

*Artikkeliin päivitetty vahvistuneet Sean Dychen ja Anthony Gordonin siirrot. 30.1.2023

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button