fbpx
Artikkelit

Ahokas: Saksalaisen jalkapallon mullistaneita ideoita – Ralf Rangnickin kaltaista suunnannäyttäjää ollaan odotettu Manchesteriin

Joni Ahokas kirjoittaa, miksi Ralf Rangnick on oikea mies Old Traffordille.

Zinedine Zidane, Brendan Rodgers, Mauricio Pochettino, Erik ten Hag. Manchester Unitedin managerin pallille yhdistettiin Ole Gunnar Solskjaerin potkujen jälkeen brittilehdissä useita suuren yleisön tuntemia huippuvalmentajia.

Kukaan edellämainituista nimistä ei loppujen lopuksi päätynyt pestiin. Unitedin seurajohdon valinta on kohdistumassa sen sijaan väliaikaisratkaisuun: 63-vuotiaaseen Ralf Rangnickiin.

Viimeisenä Venäjän Valioliigassa Lokomotiv Moskovassa urheilu – ja kehitysjohtajana työskennelleelle Rangnickille ollaan kirjoittamassa loppukauden kestävä sopimus, jonka jälkeen saksalainen jäisi mediatietojen mukaan seuraan kahdeksi vuodeksi neuvonantajaksi konsultointirooliin.

Rangnick on Saksan lajiipiireissä äärimmäisen arvostettu persoona, jonka innovaatiot ovat raivanneet tietä maan moderneille huippuvalmentajille.

Tämän artikkelin tarkoituksena on avata, millainen hahmo Old Traffordille saapuu.

Aluevalmentajasta Bundesliigaan

Aloitamme taustoista.

Rangnickin pelaajaura päättyi jo alle 30-vuotiaana valmentamisen tieltä. Rangnick raivasi polkuaan alueliigojen kautta ja rakensi mainettaan askel askeleelta.

Läpimurto tapahtui 90-luvun lopulla, kun hän onnistui nostamaan Ulm 1846:n Saksan Bundesliigaan. Saavutus toi hänelle myöhemmin ensimmäisen suuren profiilin pestin, kun Stuttgart palkkasi hänet päävalmentajan tehtävään.

Rangnick johdatti ensimmäisellä täydellä kaudellaan seuran Bundesliigassa kunnioitettavasti kahdeksanneksi ja seuraavalla kaudella UEFA Cupissa 16 parhaan joukkoon. Pesti päättyi lopulta helmikuussa 2001 potkuihin Stuttgartin pudottua europeleistä Celta de Vigon käsittelyssä.

Rangnick valmensi Stuttgartin jälkeen kolme vuotta Hannoveria ennen valmennusuransa seuraavaa suurta askelta Schalke 04:n peräsimessä. Hän johdatti gelchenkircheniläisseuran Mestarien liigaan ja Saksan Cupin loppuotteluun, mutta sai potkut 1,5 vuoden jälkeen heikon toisen vuoden syyskauden jälkeen.

Rangnick palasi myöhemmin seuraan väliaikaispestillä maaliskuussa 2011 korvattuaan Felix Magathin. Tällä kertaa Schalke eteni Mestarien liigassa välieriin saakka, kunnes tie nousi pystyyn juurikin Man Unitedia vastaan. Meriitteihin lisättiin myös Saksan Cupin voitto.

Schalke-pestien välissä Rangnick luotsasi 1899 Hoffenheimia, jonka hän nosti kahden vuoden aikana kolmosbundesliigasta pääsarjatasolle.

Viimeisen vuosikymmenen ajan Rangnick on tullut tunnetuksi johtorooleistaan energiajuomajätti Red Bullin omistamien RB Leipzigin ja RB Salzburgin jalkapallojohtajana. Hän toimi myös lyhyesti Leipzigissa valmentajana nostaen seuran Bundesliigassa kolmen kärkeen ja Mestarien liigaan kaudelle 2019-20.

https://twitter.com/InfogolApp/status/1464915725437456393?s=20

Saksalaisen jalkapallon mullistaja

Toisessa vaiheessa siirrymme Rangnickin ideologiaan, joka mullisti saksalaisen jalkapallon.

”Professorina” kotimaassaan tunnettua Rangnickia voidaan pitää eräänlaisena saksalaisen valmennuksen renesanssimiehenä. Vuonna 1983 alkanut valmennusura lähti käyntiin 25-vuotiaana Saksan kuudenneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Viktoria Backnangin pelaajavalmentajana.

Rangnick koki samassa pikkukaupungissa jalkapallollisen heräämisensä, kun neuvostoliittolaisvalmentaja Valeri Lobanovskin luotsaama Dynamo Kiova saapui kesken kauden vierailulle harjoitusotteluun amatööriseuran vastustajaksi.

Lobanovskin ryhmä hoiteli isäntänsä vaivattomasti, mutta se tapa jolla he voittivat teki keskikentällä pelanneeseen Rangnickiin lähtemättömän vaikutuksen. Dynamo painosti ja prässäsi korkealta järjestelmällisesti täyden 90 minuutin ajan, eikä antanut vastustajalleen yhtään tilaa hengittää.

– Tunsin olevani jatkuvasti paineen alla koko 90-minuuttisen ajan. Se oli ensimmäinen kerta, kun tunsin sen tunteen: Tämä oli aivan erilaista jalkapalloa, Rangnick muisteli Raphael Honigsteininin Das Reboot -kirjassa.

Dynamo palasi myöhemmin Viktoriaan harjoitusleireille Lobanovskin jokaisella valmennuskaudella. Ensimmäisestä vierailusta inspiroitunut Rangnick kävi seuraamassa joukkuetta muistio ja kynä kädessään opiskellen intensiivisesti neuvostolaisen jalkapallon saloja.

Lobanovskin taktiikat toimivat perustana Rangnickin pelillisen identiteetin rakentumiselle. Näistä ideoista hän kehitti vastaiskuprässiin perustuvan ideologiansa Gegenpressingin.

Vallankumouksellisesta pelitavasta on sittemmin muodostunut saksalaisen modernin valmentamisen tavaramerkki, joka on inspiroinut myös Valioliigan nykyisiä huippuvalmentajia Liverpoolin Jürgen Kloppista Chelsean Thomas Tucheliin.

Sekä Klopp että Tuchel ovat myöhemmin maininneet Rangnickin suureksi esikuvakseen. Hän valmensi kaksikosta Tuchelia luotsatessaan vuosina 1997-99 Ulm 1846:tta.

https://twitter.com/EricLaurie/status/1463962059490615308?s=20

Yksinkertaisesti esiteltynä Gegenpressing perustuu aggressiiviseen prässäykseen ja suoriin vertikaalisyöttöihin. Proaktiivisessa pelitavassa pyritään viemään palloa jatkuvasti ylöspäin välttämällä sivu- ja taaksepäin syöttöjä. Korkean painostuksen tarkoituksena on saada vastustaja sortumaan virheeseen tai kadottamaan pallon.

Omat menetetyt pallot yritetään voittaa välittömästi takaisin.

Kuluttavan systeemin toimivuuden turvatakseen jokaisen pelaajan on painostettava vastustajaansa korkealta kollektiivina täyden 90 minuutin ajan.

Rangnick on kuvaillut pelifilosofiaansa nokkelalla raskausvertauksella The Coaches Voice Youtube -kanavan videolla.

– Se on nopeaa, proaktiivista, hyökkäävää, vastaiskuihin, vastaprässäykseen nojaavaa viihdyttävää jalkapalloa.

– Pientä prässäystä. Hei, mitä se pieni prässäys oikein on?

– Pieni prässäys on kuin olisi vain vähän raskaana. Joko sinä olet raskaana tai et? Joko prässäät tai et.

Yksi Rangnickin innovatiivisimmista valmennusmetodeista oli hänen Leipzigin harjoituksissa käyttämänsä sekuntikello. Kellolla otettiin aikaa pelaajien lähtönopeuksista pienpeleissä.

Menetetty pallo oli voitettava kahdeksassa sekunnissa takaisin ja 10 sekunnissa tavoitteena oli saada laukaus maalia kohti.

– Se kellon tikitys saattoi häiritä heitä ensin, mutta huomasimme sellaisen harjoitusmetodin vaikuttavan pelaajiin vain muutamassa viikossa, Rangnick kehui ideaansa medialle.

Cristiano-dilemma kollektiivissa

Vaikka Rangnickilla on selkeä visio pelitavastaan, saksalainen ei ole muodostelman orja. Muuntautumiskykyinen valmentaja on käyttänyt edellisissä seuroissaan muun muassa kolmen keskikenttäpelaajan 4-3-3:a ja 4-4-2-timanttimuodostelmaa.

Suurimpana haasteena on ideologian myyminen joukkueen ykköstähdelle Cristiano Ronaldolle. Portugalilainen on tullut tunnetuksi vastatahtoisuudestaan prässätä.

Ronaldo on prässännyt tällä kaudella Unitedin kärjessä vähemmän kuin kukaan muu vastaavalla pelipaikalla koko Valioliigassa (39 tekoa). Viime kaudella Juventuksessa hän oli tilastoissa yhden prosentin pohjapäässä koko Euroopan top 5 -sarjoissa.

Helmikuussa 37 vuotta täyttävä Ronaldo on täysin päinvastainen pelaajatyyppi Rangnickin suosimasta profiilista. Rangnick on henkilökohtaisesti myöntänyt vieroksuvansa kokeneiden pelaajien valmentamista.

Saksalainen on sivunnut aihetta aiemmin taannoisessa italialaislehti La Gazzetta dello Sportin haastattelussa, jossa häneltä kysyttiin mahdollisuudesta valmentaa Ronaldoa viisi vuotta vanhempaa ruotsalalaistähti Zlatan Ibrahimovicia.

– Minä työskentelen kehityksen puolesta ja nuoret pelaajat oppivat nopeammin. 38-vuotiaiden kanssa työskentely ei ole minun tyyliäni. Ei vain siksi, etteivätkö he olisi tarpeeksi hyviä. Ibra tottakai on sitä. Minä suosin lahjakkuuksien kehittämistä, Rangnick kommentoi tuolloin.

Kolmen K:n periaate

Viimeiseksi käsitellyssä ovat Rangnickin johtamistaidot. Saksalaisvisionääri lähestyy jokaista rooliaan pitkäjänteisenä projektina, johon hän on valmis investoimaan vuosia kehittäen vähitellen seuraa ja pelaajia kokonaisvaltaisesti jokaisella osa-alueella.

Red Bullin jalkapallojohtajana hänen päävastuunaan oli työskennellä siirtomarkkinoiden parissa sekä Leipzigin että Salzburgin päässä.

Kuten hänen mentorinsa Helmut Gross on kuvaillut, Rangnickin tapana on ollut rekrytoida seuroihinsa nuoria avoinmielisiä ja fyysisesti vahvoja pelaajia, jotka ovat kognitiivisesti nopeita oppimaan.

Rangnickin urheilujohtaminen perustuu Kolmen K:n periaatteeseen: Kapital, Konzept, Kompetenz. Eli suomeksi pääoma, konsepti ja osaaminen.

Rangnick on itse kuvaillut Kolmea K:ta näin:

Konsepti: – Huononakin päivänä on tunnistettava se jalkapallo, mitä me haluamme pelata.

Osaaminen: – Tärkeintä on olla täysin ja erinomaisesti koulutettu henkilökunta apuna.

Pääoma: – Raha ei missään tapauksessa voi korvata osaamista. Se on itselleni rajallinen menestyksen mittari. Konsepti (seuran hoitaminen) ja osaaminen rakentavat pääomaa itsestään.

Vaikka Rangnickilla oli Leipzigissa miljardööriomistaja Dietrich Mateschitzin syvät taskut käytössään, seuran siirtopolitiikka noudatti tarkasti hänen sääntöjään. Rahankäyttö oli suunnitelmallista, eikä yksittäisistä pelaajista maksettu yli heidän markkinarvonsa.

Rekrytoinnit olivat pääosin alle 23-vuotiaita hiomattomia timantteja, joissa oli hänen makunsa mukaisesti suurta kehityspotentiaalia.

Joshua Kimmich (500 000€), Emil Forsberg (3,7M€) ja Marcel Sabitzer (2M€) ovat vain muutama esimerkki Rangnickin taloudellisesti nerokkaista värväyksistä. Salzburgiin hän rekrytoi Sadio Manen ja Erling Braut Hålandin kaltaisia tulevaisuuden tähtiä, jotka kaupattaisiin myöhemmin suurella tuotolla Liverpooliin ja Borussia Dortmundiin.

https://twitter.com/FTalentScout/status/1261708596720648192?s=20

Rangnickin taloudenhallinta on osaaminen, jota myös Man Unitedissa mielellään hyödynnetään. Harry Maguiren ja Jadon Sanchon kaltaisia 80 miljoonan punnan yksittäisiä hankintoja tullaan näkemään todennäköisesti vähemmän.

Fiksu liike olosuhteiden alla

Rangnickin pestaamnen näissä olosuhteissa on Man Unitedilta monin puolin viisas peliliike.

Tämän hetken tilanteessa markkinoilla ei ollut suuren profiilin nimiä, jotka olisivat olleet valmiita saapumaan kesken kauden. Unitedin kärkiehdokkaista PSG:n Mauricio Pochettino ja Ajaxin Eric ten Hag eivät olleet tästä syystä saatavilla.

Meritoituneista ehdokkaista Antonio Conte valitsi jo aiemmin Tottenhamin Unitedin annettua lisäaikaa Solskjaerille.

Rangnickilta löytyy selkeä pelidentiteetti, kokemusta ja taloudellista osaamista, josta seura voi ammentaa tulevina vuosina.

Hänen historiansa nuorten pelaajien kehittäjänä sopii Unitedin perinteisiin nostaa omia kasvatteja seuran maineikkaasta akatemiasta edustusjoukkueen tukipilareiksi.

Neuvottelut ovat kestäneet pitkään, koska ”Professori” ei tyytynyt pelkkään managerin rooliin.

Kahden vuoden konsultointiroolin myötä Rangnick tulee todennäköisesti saamaan Red Bull -pestejään vastaavaa roolia siirtoikkunoissa. Taloudellinen tietotaito neuvotella Leipzigista ja Salzburgista tuttuja tarjoushankintoja tarjoavat seuran pelaajapolitiikalle selkeän suunnan uudelleenrakennuksessa.

Rangnick ei ole koskaan ollut valmiiden pöytien mies. Periaatteellinen mikromanageri on sen sijaan rakentanut altavastaajista omia sääntöjään noudattaen haastajakandidaatteja taistelemaan pokaaleista.

Vahvempi organisointi, vankka siirtosuunnitelma ja seuran kehittäminen sen jokaisella osa-alueella ovat palasia, joista United voi rakentaa kohti punaisittain toiveikasta tulevaisuutta.

 

Joni Ahokas

Brightonin kirjeenvaihtaja. Kokenut brittifutiksen toimittaja. Opiskelee Etelä-Englannissa myös rugbyn ja kriketin saloja, mutta Brighton, Naisten Valioliiga ja Whitehawk FC:kin ovat tulleet tutummiksi. Pidä silmällä juttusarjaa legendoista.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button