fbpx
ArtikkelitValioliiga

Laurila: Erik ten Hag tarvitsee vähintään kolme vuotta aikaa, jotta Manchester United nousee takaisin huipulle

Erik ten Hag on Punaisten paholaisten kuudes manageri Sir Alex Fergusonin jälkeen. Mikä erottaa hollantilaisen edeltäjistään?

Manchester United tiedotti, että Erik ten Hag on seuran miesten edustusjoukkueen uusi manageri. Hollantilaisen sopimus kestää kesään 2025 saakka.

Manchester United on poukkoillut valmentajavalinnoissaan sen jälkeen kun Sir Alex Ferguson jäi eläkkeelle keväällä 2013. David Moyes, Louis van Gaal, José Mourinho, Ole Gunnar Solskjær ja Ralf Rangnick yrittivät, mutta United on kompuroinut. 

Parikymmentä vuotta valmentanut ten Hag, 52, on listalla seuraavana. Hänen puolestaan puhuu parikin asiaa. Hän on rakentanut uraa pitkään ja voittanut. 

Manchester United on hänelle se iso pesti. Ten Hag on hyvin kartalla. Hollantilaisen Ajax pelaa hyvinkin viihdyttävää, nykypäivän vaatimuksiin sopivaa Ajax-jalkapalloa ja kunnioittaa samalla seuran huikeita perinteitä. 

Taustalla kummittelee Class of 92’

Ten Hag tunnetaan lajin innokkaana opiskelijana. Hän haki oppia Pep Guardiolankin Bayern Münchenissä kakkosjoukkueen valmentajana. Ten Hag tiedetään kovana työntekijänä. Hän kiinnittää huomion pienimpiinkin yksityiskohtiin.

Huippujalkapalloilun vaatimustaso on niin korkea, että nämä piirteet sopivat toki lähes jokaiseen huippuvalmentajaan. Manchester United palkkasi joka tapauksessa lajin kehityskulun aallonharjalla ratsastavan kaverin.

Juuri valmentaminen asettuu Old Traffordilla keskiöön. Ten Hag saa varautua kaikkien aikojen karuselliin. Kuvaavaa on, että joukkueen kapteeni Harry Maguire sai samana päivänä pommiuhkauksen, kun hollantilaisen sopimus julkaistiin. 

Ten Hagin taustalla kummittelee Sir Alex ja Class of 92´. Höpinää ja puhetta riittää. Kohina kuuluu kalustoon Old Traffordilla. Manchester Unitedin jokainen ottelu on valtava tapahtuma. Niin on Ajaxinkin, mutta eri mittakaavassa. Ajax on maassaan ykkönen, Manchester United nelonen, vitonen tai kutonen – valtavilla voimavaroillaan.

Louis van Gaal ehti jo varoittaa ten Hagia, että Manchester United toimii liiketalouden ehdoilla. Ten Hag tunnettiin heti valmentajataipaleen alussa valmentajana, joka laittoi varustekaapissa kartiotkin värijärjestykseen ja tarkasti, että jokaisella pelaajalla on sukat kohdillaan. Samaa tinkimättömyyttä tarvitaan jatkossakin. Mitä paremmin ten Hag pystyy keskittymään oleelliseen, sitä paremmat mahdollisuudet hänellä on onnistua. 

Hyvä vain, jos pukukopissa vastarintaa

Moyes ei koskaan saanut kunnon mahdollisuutta, van Gaalkin potkittiin pihalle, vaikka voitti FA Cupin. 

Ten Hag erottuu edeltäjistään hieman. Tämä on hänelle se iso pesti. Van Gaal ja Mourinho ehtivät valmentaa ihan riittävästi jättejä ennen saapumistaan Old Traffordille. Rangnick saapui lähinnä konsulttirooliin. Samalla ten Hag on nykypäivän jalkapallovalmentaja. Moyes, van Gaal, Mourinho ja Solskjær takkuilivat jokainen tahoillaan juuri viimeisen päälle kirkkaan lajiosaamisen suhteen.

Rangnick on raivannut tietä ten Hagille. Saksalainen on kohdanut pukukopissa lehtitietojen mukaan vastarintaa. Joukkueen pelaaja Jesse Lingard luonnehti pukukoppihenkeä hiljattain sanalla disaster.

Rangnick tiedostaa tilanteen. Hän pohjustaa suursiivousta. Manchester United valinnut oikean suunnan. Solskjær jäi mieliin sopeutuvana pelaajien kaverina. Hänen pelillinen perintö on hyvin laiha. Ten Hagin tehtävänä on päivittää Manchester United toimintakulttuurin ja lajiosaamisen saralla nykypäivään.

On vain hyvä uutinen, jos kopissa on vastarintaa ten Hagillekin. Manchester United ei tarvitse enää jees-miehiä penkin päähän. Rangnick antoi palaa, kun ten Hagin sopimus julkistettiin. Saksalaisen mukaan Manchester United tarvitsee kunnon leikkauksen. Pelkkä kosmeettinen korjaus ei riitä. Rangnick tekee parhaillaan suuren palveluksen ten Hagille. 

Rangnick tosin muistutti, että vaatimustaso on kaiken ytimessä. Manchester Unitediin ei saavuta opettelemaan, vaan voittamaan.

https://twitter.com/UnitedPeoplesTV/status/1517754115690053634?s=20&t=7kcW_ZbEKLF0DL_RjqqOSw

Selvä pelillinen ero Louis van Gaaliin

Ten Hagin Ajax on matkalla kohti mestaruutta. Joukkue on kerännyt 30 ottelussa 75 pistettä ja hävinnyt vain kolme kertaa. Ajaxin maaliero on 85-15. Jopa hieman huvittavaa on, että joukkueen quarterback, alakarran rymittäjä on toppari Daley Blind, joka jäi sivuraiteelle Old Traffordille.

Van Gaalin Manchester United jäi mieliin U-kirjainta muistuttavasta pallonhallinnastaan. United liikutti palloa vastustajan muodon ulkopuolella. Tämä ei sopinut seuran kannattajille, Attack, Attack, Attack, kaikui lehtereillä. 

Ten Hag kuuluu niin ikään hollantilaiseen koulukuntaan, mutta on uudemman ajan valmentaja. Van Gaal korosti kiveen hakattuja, koko joukkueen drilleillä hinkattuja etenemismalleja.

– Jos pelaajat tekevät, mitä käsketään, niin pärjäämme, kuului van Gaalin kuuluisa lausunto. 

Toki ten Hag sanoi jo, että hänen joukkueessaan jokaisen pelaajan velvollisuus on noudattaa tehtäviään. Sävyero van Gaaliin on joka tapauksessa selvä – vaikkakin van Gaal, Hollannin nykyinen päävalmentaja, on jättänyt upean perinnön maan valmennuskulttuuriin ja hänen vaikutus heijastuu vielä vuosikymmeniä.

LUE MYÖS: Ahokas: Erik ten Hagin matka Manchester Unitediin – Ajaxin sisäpiirin puolelleen kääntänyt kultasormi, perfektionisti ja nuorten esiinnostaja

Ten Hagin Ajax etenee määrätietoisemmin muodon sisään. Joukkue ei palauta palloa suosiolla maalivahdille, kun riistää, vaan yrittää edetä. Vertailu van Gaaliin tosin hieman ontuu, koska Ajax on maassaan ykkönen. Hänen pitää vielä muokata pelimalli uuteen kulttuuriin, huomattavasti vaativampaan ympäristöön. Ajaxin pelaamisessa on joka tapauksessa paljon yhtäläisyyksiä Guardiolan Manchester Cityyn. Ajax käyttää palloa ylhäällä, tiputtaa ja etenee linjojen väleihin, up back through!

Ten Hagin Ajax suosii muotoja 4-3-3 ja 4-2-3-1. Joukkueen kolme hyökkääjää puolustavat vahvasti kohti palloa. Keskikentän kolmikko taas vartioi. Ajax ei halua jättää keskelle vapaata pelaajaa. 

Pelaajapakkaa pitää muovata rajusti

Manchester Unitedin nykyjoukkue ei sovi kovin hyvin ten Hagin nykypäivän Totaalvoetbaliin. Tyyli edellyttää taitoa ja kärsivällisyyttä. Esimerkiksi juuri topparien pitää houkutella, vaihtaa kaistaa, mutta kuljettaakin. Ten Hagin Ajaxissa loistavat Dusan Tadic, Davy Klaassen ja Blind. He kaikki saivat sumujen saarilla hieman verkkaisen maineen, mutta loistavat ten Hagin Ajaxissa.

Old Traffordilla alkaa siis jälleen uusi suursiivous. Rahaa palaa ja ovet käyvät. Ten Hag kantaa kokonaisuudessa valtavan vastuun. Hän voi muuttaa kulttuurin, jos pysyy paineen alla uskollisena arvoilleen. Samalla hänen pitää hallita valtavaa kokonaisuutta. Rangnick on saanut paljon kiitosta suorapuheisuudellaan. Ten Hagin kannalta hyvä puoli on, että United on niin heikossa jamassa. Paljon tätä huonommin ei Punaisten paholaisten voimavaroilla voi enää mennä. 

Rangnick sanoi, että Manchester United tarvitsee vain kolme siirtoikkunaa, jotta voi ponnahtaa takaisin kärkeen. Arvostan Rangnickia paljon, mutta lausunnossa on hieman markkinointia. Kolme vuotta on lähempänä totuutta.

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button