fbpx
Artikkelit

Ahokas: Erik ten Hagin matka Manchester Unitediin – Ajaxin sisäpiirin puolelleen kääntänyt kultasormi, perfektionisti ja nuorten esiinnostaja

Joni Ahokas tutki mikä mies on Erik ten Hag.

David Moyes, Louis van Gaal, Jose Mourinho, Ole Gunnar Solskjaer, Erik ten Hag.

Manchester Unitedin viides pysyvä manageri Sir Alex Fergusonin vuoden 2013 eläkoitymisen jälkeen vahvistui, kun Ajaxin kultasormi pestattiin uransa suurimpaan projektiin.

Ten Hag, 52, poistuu Ajaxista mahdollisesti kolminkertaisena Hollannin mestarina, Mestarien liigassa menestyneenä ja Hollannin jalkapallossa ainutlaatuisen voittoennätyksen tehtailijana.

Tässä artikkelissa syvennymme hollantilaisen matkaan ennen Oid Traffordin kirkkaita valoja.

https://twitter.com/alimo_philip/status/1516090340956119040?s=20&t=vpe0vWbEY5NdKbXQtw0t2g

Oppivuosia Saksassa Pep Guardiola inspiroijana

Ten Hag avasi valmentajanpolkunsa vuonna 2002 päätettyään pelaajauransa 32-vuotiaana. Ensimmäiset askeleensa hän otti Twenten nuorisoikäluokkien luotsaajana, josta tie jatkui Fred Ruttenin ja myöhemmin Steve McClarenin apuvalmentajaksi.

Apumiehen roolit toivat ensimmäisen päävalmentajan paikan vuonna 2012 Hollannin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta Go Ahead Eaglesin ruorissa. Ten Hag vietti seurassa yhden kauden, jonka aikana hän nosti heidät 17 vuoden odotuksen jälkeen takaisin Eredivisieen.

Ennen seuraavaa päävalmentajapestiä FC Utrechtissa ten Hag työskenteli kahden vuoden ajan reservivalmentajana Bayern Münchenissä ja pääsi todistamaan läheltä huippumanageri Pep Guardiolan valmennustyötä.

Guardiolan metodeista tuli hollantilaiselle inspiraatio, josta hän ammentaa asioita oman tekemiseensä.

https://twitter.com/goal/status/1517166141919174656?s=20&t=UxERK4O_bkrDZjJUaocuqA

– Opin paljon Guardiolalta. Hänen filosofiansa on mullistava. Se mitä hän teki Barcelonassa, Bayernissa ja nyt Manchester Cityssä. Hän voittaa hyökkäävällä ja viihdyttävällä pelitavalla paljon asioita. Olen yrittänyt hyödyntää sitä rakennetta Ajaxissa, ten Hag kertoi vuonna 2019 medialle.

Johdatettuaan Utrechtin kaksoisroolissa päävalmentajana ja urheilujohtajana Eurooppa-liigaan ten Hag oli valmis ottamaan seuraavaan askeleen ylöspäin Hollannin jalkapallon ruokaketjussa. Marraskuussa 2017 Amsterdamin suurseura Ajax erotti Marcel Keizerin ja ten Hag nimitettiin hänen seuraajakseen.

Ajaxia kritisoitiin tuolloin alisuorittamisesta. Vaikka joukkue oli ten Hagin saapuessa sarjataulukossa toisena, putoamiset Hollannin Cupista ja Eurooppa-liigasta olivat haudanneet jo haaveet kahdesta pokaalista.

Myös lupaavan hyökkääjän Abdelhak Nourin hengenvaarallinen sairaskohtaus harjoituskaudella oli vaikuttanut Ajaxin pelaajiin ja seuran valmistautumiseen. Nouri kuului akatemian maineikkaaseen ikäluokkaan, josta myös Donny van de Beek ja Matthijs de Light nousivat edustusryhmään.

Huippulahjakas nuorukainen sai kesällä 2017 sydänkohtauksen kesken Itävallassa Werder Bremeniä vastaan pelatun harjoitusottelun. Nouri vaipui tapaturman jälkeen koomaan ja sai pysyviä aivovaurioita.

Kun ten Hag johdatti vuotta myöhemmin Ajaxin seuran historian 34 mestaruuteen, hän omisti sen uransa ennenaikaisesti lopettamaan joutuneelle Nourille. Symbolisesti numero 34 oli myös laiturin pelinumero amsterdamilaisseurassa.

Odotettu mestaruus oli Ajaxin ensimmäinen viiteen vuoteen. Samalla joukkue juhli myös Hollannin Cupin voittoa ja selviytyi sensaatiomaisesti Mestarien liigan välieriin. Jopa finaalipaikka oli sekuntien päässä, kunnes Tottenhamin Lucas Mouran maali lisäajan viimeisillä hetkillä murskasi sen suuren unelman.

– Nouri oli ollut aina täällä Ajaxissa. Se mitä tapahtui oli järkyttävää. Nämä pojat olivat hänelle kuin perhettä. Se satuttaa uskomattoman paljon, ten Hag kommentoi tuolloin Fox Sportsille.

Seuraavalla koronaviruspandemian keskeyttämällä kaudella ten Hag toi Ajaxille uudelleen sarjamestaruuden. Tämän vuoden tammikuussa hän saavutti seuraavan rajapyykkinsä johdattamalla Ajaxin nopeiten Hollannin Eredevisien historiassa 100 voittoon. Ennätyksen saavuttamiseen kului vain 128 ottelua.

Ulkopuolinen pikkukaupungin kasvatti herätti epäilyksiä Ajaxin sisäpiirissä

Ajaxilla oli ennen ten Hagia tapa palkata henkilöstöä omasta Amsterdamin sisäpiiristään, kuten Frank De Boerin, Ronald Koemanin ja Marco van Bastenin kaltaisia seuran legendoja. Kun pestin sai Keizerin potkujen jälkeen mies Itä-Hollannin Haaksbergenin pikkukaupungista, seurayhteisössä heräsi suuria ennakkoluuloja.

Mitä merkittävää Amsterdamin kruununjalokiven sisäpiirin ulkopuolinen voisi saada seurassa aikaan? Ten Hag ei ollut valmentajatyyppiä, johon Ajaxissa oltiin totuttu, joten hän joutui todistamaan kyvykkyytensä teoillaan kääntääkseen skeptikot puolellensa.

– Hänellä oli erilainen aksentti kuin Amsterdamin väellä. He vähän nauroivat hänelle. Jokainen hänen vastustaja alkoi kuitenkin nähdä mitä hän sai aikaan. Hän oli pomo. Hän ei tullut hankkimaan ystäviä, vaan vaati parempaa viihdyttävämpää jalkapalloa, Hans Krayy kommentoi ten Hagin tuloa seuraan.

Ten Hagin vaatimustaso pelaajilleen on korkealla. Perfektionistinen visionääri kiinnittää merkittävästi huomiota yksityiskohtien hiomiseen.

Hollantilaisen raudanluja persoona huokuu johtajuutta.

– Me katsoimme joitakin klippejä ottelusta ja muistan hänet hyvin kriittisenä ihmisenä, joka huomasi kuitenkin myös positiivisia asioita pelissäni, ten Hagin alaisuudessa Utrechtissa pelannut puolustaja Timo Letschert on kuvaillut ten Hagin valmennusmetodeja.

– Tärkeintä on yksilöiden huomioonottaminen. Hän istuu yhdessä pelaajien kanssa, käy kahdenvälisiä keskusteluja heidän kanssaan ja hänellä on suunnitelma jokaiselle pelaajalle. Jos hänen täytyy suuttua puoliajalla saadaakseen joukkueensa pelaamaan, hän tekee sen. Vaikka hän olisi vihainen, hän ei siitä huolimatta menetä järjentajuaan tai keskittymiskykyään.

LUE MYÖS: Laurila: Erik ten Hag tarvitsee vähintään kolme vuotta aikaa, jotta Manchester United nousee takaisin huipulle

Linkit Manchester Unitediin

Ten Hag ei saavu Old Traffordille ummikkona seuran historiasta. Hänen toimitusjohtajansa Ajaxista Edwin van der Sar tuntee manchesterilaisjoukkueen läpikotaisin kuudelta pelivuodeltaan seuran maalilla.

Myös entinen United-pelaaja Daley Blind ja nykyisin seuraa edustava Donny van de Beek ovat olleet ten Hagin suojatteja Ajaxissa. Kaksikosta Blind pelaa edelleen amsterdamilaissseurassa.

Ten Hag kehittyi Ajaxissa voittavaksi valmentajaksi, jonka menestyksessä oli kolme pääpiirettä. Oli voitettava, oli voitettava näyttävällä pelitavalla ja tehdä se nuorilla pelaajilla. Piirteissä on paljon samankaltaisuutta Man Unitedin seurakulttuurin arvojen kanssa.

Myös Ajaxin nykyisestä ryhmästä löytyy Jurrien Timberin ja Ryan Gravenberchin kaltaisia nuoria vastuunkantajia suurissa rooleissa, lähtöisin oman akatemian suojista.

Ten Hag suosii valmentajana hyökkäysvoittoista jalkapalloa. Hänen Ajaxinsa on pelannut 4-2-3-1-muodostelmalla, joka voi muokkaantua kolmen topparin linjaan tai neljään hyökkääjään.

Valmentaja siteerasi aiemmin ESPN:lle vanhaa sanontaa ”Hyökkäys on paras puolustus”.

https://twitter.com/ChampionsLeague/status/1517109668375674885?s=20&t=630TOeak9Ssc9H_yepdwdg

– Hän on taktisesti mestari, mutta hän on myös todella hyvä puhumaan pelaajille. Tämä yhdistelmä tekee hänestä niin hyvän valmentajan, Southamptonissa nähty Ajax-laituri Dusan Tadic kehui ten Haagin kykyjä Daily Telegraphille.

Ten Hag on myös sanonut haluavansa täyden hallinnan Unitedin siirtoikkunassa. Nuorien pelaajien kehittämistä suosivan valmentajan on huhuttu haluavansa tuoda Ajaxin miehistöstään Timberin ja brasilialaislaituri Antonyn mukanaan Manchesteriin.

Taustatiimiinsä hänen odotetaan tuovan itselleen tuttuja hollantilaiskasvoja Ajaxista. Apuvalmentaja Mitchell van der Gaagia on huhuttu vahvasti, sekä myös entistä United-hyökkääjä Robin van Persietä.

– En halua olla itsevaltias. Minä puollan yhteistyötä, mutta siirtojen hallinnan pitäisi olla minulla, ten Hag sanoi hollantilaislehti Trouwille.

Manchester United, jonka käskyttäjäksi ten Hag saapuu, on kaukana valmiista pöydästä. Seura on jäämässä ulos ensi kauden Mestarien liigasta ja matka suurten kilpailijoiden Liverpoolin ja Manchester Cityn kuromiseen on valtava.

Ten Hagille ollaan valmiita antamaan aikaa ja kärsivällisyyttä viedä Unitedia kohti uusia valoisampia aikoja. Hollantilaisen päämääränä on tuoda seura takaisin historiansa ansaitsemaan loistoon. Hollantilainen siirtyy Old Traffordille 3+1 vuoden mallisella sopimuksella

– Tunnen tämän seuran hienon historian ja kannattajien intohimon. Olen sitoutunut kehittämään tämän joukkueen valmiiksi tuomaan sen menestyksen, jonka he ansaitsevat.

Lähteet: Telegraph, ESPN, Mirror, Independent, BBC, Goal

Joni Ahokas

Brightonin kirjeenvaihtaja. Kokenut brittifutiksen toimittaja. Opiskelee Etelä-Englannissa myös rugbyn ja kriketin saloja, mutta Brighton, Naisten Valioliiga ja Whitehawk FC:kin ovat tulleet tutummiksi. Pidä silmällä juttusarjaa legendoista.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button