fbpx
ArtikkelitValioliiga

Ahokas: Tuomarilegenda Mike Dean lopetttaa – ristiriitainen tuomitsija, korttitemppujen showmies ja Valioliigayhteisön kansankiihottaja

Joni Ahokas avaa tunnetun tuomarin TOP5 muistettavaa tapausta.

553 ottelua, 114 punaista korttia, 2026 varoitusta. Lukemia Mike Deanin ansiokkaalta 22 vuotta kestäneeltä tuomariuralta.

Valioliigan tuomariston ristiriitaisin väriläiskä vahvisti jättäytyvänsä sivuun tehtävästään tämän kauden jälkeen 53 vuoden iässä.

Deanin odotetaan ottavan tuomariuransa päätyttyä vakituisen roolin videoaputuomarin roolissa. Ex-kollega Lee Mason teki saman oman uransa päätyttyä.

Dean vihjaili lähestyvästä eläköitymisestä jo vuoden 2020 podcast-vierailussa Peter Crouchin penkillä.

– Kyse on kunnostani, se on ongelma. Mitä vanhemmaksi tulet, sitä hitaammin palaudut, Dean myönsi tuolloin.

https://twitter.com/btsportfootball/status/1506305574627069952?s=20&t=Uk88G4VA9EiCM8tZKrhX2w

Mike Dean vihelsi ensimmäisen Valioliigaottelunsa syyskuussa 2000 King Power Stadiumilla Leicesterin ja Southamptonin välillä. Hän on vuosien varrella nostanut eniten punaisia kortteja sarjan historiassa (114) ja pitää hallussaan vihellettyjen ottelujen ennätystä. (553).

Tässä artikkelissa nostamme esiin viisi ikimuistoista hetkeä ja ilmiötä erotuomarilegendan pitkältä uralta.

1. Maalin tuuletus nosti epäilyt Tottenham-faniudesta

Yksi Deanin eriskummallisimmista episodeista nähtiin vuonna 2015, kun hän tuomaroi White Hart Lanella valioliigaottelua Tottenhamin ja Aston Villan välillä. Villa-puolustaja Ciaran Clark repi boksin sisään syöksynyttä Mousa Dembeleä, mutta Dean antoi Spursin hyökkäysedun myötä pelin jatkua.

Dembele laittoi pallon verkkoihin ja Dean nosti molemmat kätensä ilmaan aivan kuin hän olisi tuulettanut kotijoukkueen maalia ennen hölkkäystään keskiympyrään aloituspotkua varten.

Tapaus herätti jalkapalloyhteisössä keskustelua Deanin salaisesta Spursin kannattamisesta.  Arsenalin kannattajat jopa nostivat yleisöäänestyksen kieltää häneltä Tottenhamin otteluiden tuomitsemisen.

Erotuomari kiisti myöhemmin BBC:n haastattelussa reaktionsa olleen tuuletus.

– En sanoisi sen olleen maalin tuuletus. Minä tuuletin etua. Mutta kuten näitte, innoistuin hieman liikaa kuten sen koko päivän aikana. Se oli rike ja minä annoin pelin jatkua. Ehkä minun ei olisi pitänyt nostaa käsiäni ilmaan, mutta se oli hyvä tuomio, Dean puolusti reaktiotaan.

https://twitter.com/theawayfans/status/767261206621122560?s=20&t=PDMrXGW6B607rH0csbyylQ

2. Raheem Sterlingin ulosajo voittomaalin jälkeen

Elokuussa 2017 Dean nostatti kohua ajamalla Raheem Sterlingin ulos riskialttiin tuuletuksen jälkeen. Manchester Cityn laituri oli ennen ulosajoa tehnyt 96. minuutin voittomaalin vierasottelussa Bournemouthin verkkoon.

Aiemmin varoitettu Sterlingin juhlisti maaliaan juoksemalla Cityn vieraspäädyn luokse, jotka tunkeutuivat kentälle joukkoina juhlimaan voittoa vaarantaen kentän turvallisuuden. Citizens-tähden palattua omalle puolelleen Dean nosti hänelle toisen varoituksen, josta seurasi ulosajo.

Puhuttava tapaus sai Alan Shearerin repimään hiuksia kaljusta päästään. Newcastle-legendan mielestä tuomarin oppikirjan mukaan tilanteesta olisi kuulunut rangaista muitakin maalia juhlineita Cityn pelaajia.

– Hän ei voi tehdä näin. Mike Deanin oppikirjan mukaan olisi pitänyt kuitenkin varoittaa seitsemää Manchester Cityn pelaajaa, koska he kaikki hyppäsivät hänen (Sterlingin) päälle.

– Jos katsotte vaikka Mendyä (Benjamin), hän huutaa enemmän kuin kukaan muu. Deanin olisi pitänyt siis varoittaa seitsemää eri pelaajaa. Tekisittekö minulle sen palveluksen? Shearer kritisoi asiantuntijan roolissaan.

3. Taikatemppuja korteilla ja pallolla

Dean synnytti urallaan tavan nostaa varoituksia pelaajille katsomalla vastakkaiseen suuntaan. Varhainen esimerkki korttitempusta nähtiin vuoden 2016 Merseysiden derbyssä Deanin nostettua keltaisen Evertonin Ross Barkleylle selkä keskikenttäpelaajaan päin. Katsekontakti Liverpoolin pelaajiin synnyttää luulon, että varoitettu pelaaja olisi punapaidoista.

No-look varoituksista tuli kyseisen derbyn jälkeen Deanin tavaramerkki, josta hänet vaiheikkaiden kasvoilmeidensä ja kehonkielensä lisäksi tunnistettiin jatkossa. Myöhemmin muun muassa Ryan Fraser ja Harry Maguire ovat kokeneet saman.

Vuonna 2019 Dean puolestaan koetteli  Sergio Agüeron huumorintajua, kun Manchester Cityn hyökkääjä oli takonut 6-0-voitossa hattutempun Chelsan verkkoon. Argentiinalaisen lähestyessä Deania vastaanottaakseen ottelupallon maaleistaan, tuomari piilotti sen paitansa alle selkänsä takapuolelle.

Temppu oli esimerkki Deanin showmiehen veijarimaisuudesta varastaa valokeila itselleen.

– Kun kävelen pois, siinä on ripaus röyhkeyttä. Minulla on myös suuri itseluottamus itseeni, koska uskon omiin kykyihini.

– Minussa on showmiehen elkeitä. Jos pallo tulee minua kohti, annan sen mennä jalkojeni välistä, Dean on kuvaillut persoonaansa kentällä.

https://twitter.com/SquawkaNews/status/843170972710699009?s=20&t=PsV6QnKaa6LOaU0dtzZRLg

4. 100:n punaisen kortin rajapyykki

Dean tuomitsi itsensä huhtikuussa 2019 suurmiesten kirjoihin saavuttamalla 100 punaisen kortin rajapyykin ensimmäisenä Valioliigatuomarina sarjan historiassa. Ainutlaatuinen merkkipaalu täyttyi tiistai-illan ottelussa Wolverhamptonin ja Manchester Unitedin välillä.

Deanin lain uhri numero 100 oli Unitedin puolustaja Ashley Young, joka sai tuntea Deanin punakortin toista kertaa urallaan.

Dean oli ennen juhlapeliään ollut kolmen kuukauden ajan yhtä ulosajoa vailla ennätyksestä. Erotuomarin nostamasta ensimmäisestä punaisesta kortista Valioliigatasolla Newcastlen Nolberto Solanolle oli puolestaan ehtinyt vierähtää jo 18 vuotta.

5. Dean vs Bilic

https://twitter.com/btsportfootball/status/1307296159367598080?s=20&t=LTLASulKz4ZR0aXPO4r4dA

Syyskuun 2020 Evertonin ja West Bromwichin välisen Valioliigakamppailun avausjakso Goodison Parkilla muistetaan Deanin tuomiosta Baggies-manageri Slaven Bilicille. Kroatialainen sai tuolloin nähdä punaista korttia prostestoituaan Kieran Gibbsin aiempaa ulosajoa.

Dean oli tuominnut Gibbsin rikkeestä James Rodrigueziin. Bilic oli pyytänyt tuomaria tarkistamaan VAR:lta, ottiko James kontaktia Gibbsiin.

Turhautunut Bilic syytti Deanin tappaneen ottelun vieraiden osalta. West Brom -manageri avasi pelin päätyttyä lehdistölle tuntemuksiaan epäoikeudenmukaisesti kohtelusta.

– Ottelu ei ollut edes käynnissä. Oli puoliaika, eikä ketään ollut paikalla. En kiroillut. Kysyin häneltä turhautuneena, mutta en mennyt rajan yli. Hän vain laiminlöi minut ja nosti punaisen kortin.

– Managerilla pitäisi oikeus (valittaa), jos et vain ylitä rajaa. Sanoin hänelle, että jos haluat tappaa meidät, tapa meidät. Siinä kaikki.

Tapauksen jälkeen myös entinen Aston Villa -pelaaja Gabriel Agbonlahor kritisoi voimakkaasti Deania leimaten hänet talkSPORT:n haastattelussa kaikkein röyhkeimmäksi ihmiseksi.

– Kun näin Slaven Bilicin yrittävän mennä puhumaan hänelle (Deanille), tunsin Bilicin tuskan. Hän oli turhautunut, jostakin, mistä emme tiedä mitään täällä. Deanin olisi vain pitänyt kommunikoida hänelle, kuten muut tuomarit tekevät.

– Punainen kortti? Mistä oikein ajat hänet ulos? Hän ei kiroillut sinulle. Hän ei sanonut mitään pahaa.

Lähteet: Express, Evening Standard, Valioliigan verkkosivut, The Sun, BBC, talkSPORT

Joni Ahokas

Brightonin kirjeenvaihtaja. Kokenut brittifutiksen toimittaja. Opiskelee Etelä-Englannissa myös rugbyn ja kriketin saloja, mutta Brighton, Naisten Valioliiga ja Whitehawk FC:kin ovat tulleet tutummiksi. Pidä silmällä juttusarjaa legendoista.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button