fbpx
MestaruussarjaValioliiga

Loukola: Teemu Pukin on lähdettävä Norwichista, jos tarjous tulee – Valioliigan tähdeltä vaaditaan kunnianhimoa

Teemu Pukin taso ei ole Valioliigan jumboseurassa. Jos mahdollisuus tulee, kotkalaisen on vaihdettava maisemaa, kirjoittaa Pauli Loukola.

Norwich Cityn putoaminen takaisin Mestaruussarjaan varmistui neljä kierrosta ennen Valioliiga-kauden päättymistä. Enää Norwichissa pelataan vain siitä, jääkö joukkue sarjan jumboksi, vai onnistuuko se nousemaan surkean kauden pelanneen Watfordin edelle.

Suomalaishyökkääjä Teemu Pukin, 32, kausi henkilökohtaisella tasolla on ollut silti menestyksekäs. Pukki on osunut Valioliigassa 10 kertaa ja syöttänyt kolme. Yhteensä Norwich on tehnyt tällä kaudella 22 maalia. Pukki allekirjoitti vuoden jatkosopimuksen Norwichin kanssa huhtikuussa, mutta silti suomalaiselle riittänee kysyntää Valioliigan seuroista kesän aikana. Teemu Pukki on huipputason Valioliiga-hyökkääjä, joten hänen liikkeensä siirtomarkkinoilla pitäisi olla Norwichin kannattajille jännityksen aihe.

Joukkuelajissa Pukin onnistunut kausi on jäänyt luonnollisesti Norwich Cityn mahalaskukauden varjoon. Silti kotkalainen ansaitsee nykyistä enemmän arvostusta saavutuksistaan tälläkin kaudella.

Tilastot paljastavat, että maalinteon ohella Pukki on ollut myös Norwichin paras maalipaikkojen luoja. Sama pelaaja ei voi kuitenkaan syöttää itselleen maalipaikkoja. Norwichin hyökkäyspelaaminen on ollut aivan liikaa Pukin varassa.

Norwich ja näillä näkymin myös Pukki pelaa tuttuun tyyliin ensi kaudella Mestaruussarjassa. Norwich lähtee kauteen todennäköisesti yhtenä nousijasuosikeista. 32-vuotiaalla Pukilla on sitä ennen edessään tärkeä päätös, jos mahdollisuus tulee. Pukin liikkeessä kentällä ei ole vielä näkynyt merkkejä hidastumisesta, mutta tosiasia on, ettei hänellä ole enää montaa vuotta jäljellä Valioliigassa.

Jalkapallon ja urheilun ylipäätään yksi perimmäisistä tarkoituksista on itsensä haastaminen parhaimmalla mahdollisella tavalla. Maksimaalisen korkealla tasolla pelaaminen. Pukin maksimaalinen taso ei ole Valioliigan jumbojoukkueessa. Se on korkeammalla.

Kyse ei olisi siitä, etteikö Pukki haastaisi itseään Norwichissa. Sarjan heikoimman joukkueen johtaminen kärjessä vaatii uskomatonta sitoutumista. Pukki on osoittanut pärjäävänsä jalkapallon korkeimmalla tasolla.

Voisin hyvin kuvitella Pukin kirmaavan vastustajan puolustuslinjan taakse Brightonin paidassa. Vähintään nopea ja työläs Pukki olisi vaihtoehto penkiltä. Southampton kaipaa kipeästi hyökkääjää. Samoin Brentford ja Aston Villa vaihtoehtoja.

Puntaroidaan hieman Pukin tilannetta isommassa kuvassa.

https://twitter.com/CastCanary/status/1520439249388064768?s=20&t=A6iTGp1gsN40_ptpw6J5Qg

Pukki on kovapalkkainen seuralegenda Norwichissa

Norwich on vakavarainen seura, jonka toimintamallista moni voi ottaa englantilaisessa jalkapallossa mallia. Se ei elä yli varojensa ja on suunnitelmallisella strategialla onnistunut vakauttamaan paikkansa Mestaruussarjan ja Valioliigan välissä.

Liian hyvä Mestaruussarjaan, mutta ei tarpeeksi hyvä Valioliigaan. Viimeisen kahdentoista kauden aikana se on pelannut kuusi kautta Valioliigassa ja kuusi Mestaruussarjassa.

Osa Norwichin kannattajista kaipaisi hieman enemmän riskinottoa siirtomarkkinoilla, jonka avulla se voisi muutamalla isommalla hankinnalla parantaa mahdollisuuksiaan taloudellisesti äärimmäisen kilpailullisessa Valioliigassa säilymisessä.

Osa viimeisen kolmen kauden aikana jututtamistani kannattajista ovat täydellisen tyytyväisiä seuran toimintamalliin. He luottavat siihen, että seurasta otetaan kaikki irti kuitenkaan joutumasta taloudelliseen ahdinkoon.

Valioliigassa Norwich on seuroista miellyttävin. Kukaan ei oikeastaan vihaa Norwichia.

Yksi syistä tälle on, että Norwichille on kertynyt maine seurana, jota vastaan on kiva pelata. Liian kiva Norwichin näkökulmasta. Seuralta on puuttunut yksinkertaisesti pelaajien laadukkuuden lisäksi kovuutta ja ilkeyttä. Norwichin puolustus on ollut kahdella Teemu Pukin Valioliiga-kauden aikana surkea. Tällä kaudella sen maaliero on -49, mikä on yli 10 maalia heikompi kuin toiseksi huonoimmalla Watfordilla.

Carrow Roadin tunnelma ei ole vihamielinen verrattuna moniin muihin brittistadioneihin. On The Ball City kajahtaa ylpeästi. Tunnelman ollessa parhaimmillaan tiiviillä stadionilla se on kyllä äänekäs, sähköinen ja riehakas, mutta ei aggressiivinen, kuten Leedsin Elland Road tai Burnleyn Turf Moor.

Kaukana itäisessä Englannissa hieman eristyksissä sijaitseva Norwich on kaunis ja vihreä kaupunki Englannin mittakaavalla. Kulkuyhteys Lontooseen taittuu junalla helposti puolessatoista tunnissa.

Norwich tuntuu useiden vierailukertojeni perusteella varsin mukavalta paikalta elää. Jyväskylän ja Oulun kokoinen kaupunki on suomalaiselle helposti hallittavissa. Keskusta on sopivan eloisa, mutta Valioliiga-pelaaja saa varmasti olla rauhassa kaupungin reuna-alueilla.

Norwich on tunnettu muun muassa orgaanisesta ruoasta. Kaupunkia ympäröivät laajat peltoalueet, joten raaka-aineet tulevat läheltä. Norwichin pressitiloissa maistuvaa lounasta tarjoillaan yhteistyökumppani Kotka Millsin kertakäyttölaatikoissa.

Pukki viihtyy useiden haastattelujen perusteella erinomaisesti Norwichissa. Nuoreen perheen kasvattamisellekin olosuhteet vaikuttavat otollisilta.

Kentällä Pukki on ollut seuran johtonimi vuodesta 2018 lähtien, jolloin kotkalainen siirtyi Norwichiin Brondbysta. Yksi kunnioitettava syy Pukin jatkolle Norwichissa on hänen asemansa ja arvostuksensa seurassa.

The Athleticin mukaan Pukki tienaa noin 60 000 euroa viikossa ollen yksi seuran parhaiten palkatuista pelaajista. Sopimus jatkovuodesta on siis jo tehty ja Pukki on ilmeisen tyytyväinen siihen, vaikka sopimuksessa saattaa hyvinkin olla pykälä palkan laskusta Mestaruussarjassa.

Yhteensä Pukki on osunut Norwichille jo 77 kertaa. Hän on seurahistorian seitsemänneksi paras maalintekijä ja vain yhden osuman päässä todellisesta Norwich-legendasta Grant Holtista. Kaksi lisämaalia tällä kaudella ohittaisi Holtin kaikkien aikojen listalla ja Pukin oman yhden Valioliiga-kauden ennätyksen.

Pukki lujittaa siis asemaansa Norwichin seuralegendana. Entinen kiertolainen on löytänyt todella paikkansa Norwichissa, joten tietyn mukavuudenhaluisuuden ymmärtää siltäkin osin.

https://twitter.com/OptaJoe/status/1515349612357373956?s=20&t=A6iTGp1gsN40_ptpw6J5Qg

Kunnianhimoa maailman eliittiin

Yllä tuli lueteltua lista syitä, miksi Pukin on niin hyvä olla Norwichissa. Siitäkin huolimatta, tai juurikin Pukin erinomaisuudesta johtuen miehen pitäisi hamuta vielä ylemmäksi urallaan. Kesän siirtoikkuna voi hyvinkin olla viimeinen mahdollisuus, milloin Pukki voi saada tarjouksia Valioliigan seuroista. Se on käytettävä.

Jatkosopimuksen allekirjoittaminen Norwhichin kanssa tarkoittaa, että Pukin on nyt huomattavasti epätodennäköisempää siirtyä, tai ainakin hänestä tulee maksaa kunnollinen siirtokorvaus. Silti useat Valioliigan seurat ovat varmasti kiinnostuneita takuuvarman maalintekijän palveluksista.

Pukin pelilliset avut soveltuvat hyvin moneen Valioliiga-joukkueeseen. Pukki on nopea, hän ajoittaa kaarijuoksunsa oikein ja viimeistelee boksissa terävästi. Pukin laukaus lähtee tarvittavan lyhyellä vipuvarrella, että edes Valioliiga-tason puolustajat eivät pääse niitä usein blokkaamaan, eivätkä maalivahdit reagoimaan ajoissa.

Parhaimmillaan Pukilla on edessään useita vuosia Valioliigassa. Ehkä hän pystyy ottamaan vielä seuraavan askeleen urallaan. Kulunut kausi on osoittanut, että Pukki pärjää pahastikin kipuilevassa joukkueessa.

Mikä olisikaan sen mahtavampaa kuin nähdä Pukin iskevän 15 maalia Graham Potterin Brightonin viimeisen päälle hiotussa pelityylissä. Tai Pukin tehdessä viisi tärkeää maalia penkiltä kentälle tullessaan uutta nousua isoilla sijoituksilla tekevän legendaarisen Aston Villan peliasussa.

Voi olla, että näin ei käy ja todellisuudessa Pukki jämähtää piskuisen Valioliigan yllätysnousija Luton Townin penkille, eikä totu uuteen arkeen Lontoon esikaupungissa. Silti tämänkin yrityksen haluaisin nähdä mieluummin kuin seuraavan kauden Norwichin riveissä Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Valioliiga elää jälleen kulta-aikaa. Sarja on selkeästi maailman paras, siellä pelaavat maailman parhaat pelaajat ja siellä liikkuu selkeästi eniten rahaa. Jos mahdollisuus siis tulee, tartu siihen Teemu!

LUE LISÄÄ: Kotimäki: ”Teemu Pukin vastuu on kohtuuton”

Lähteet: The Athletic, Norwich Cityn kotisivut, Valioliigan kotisivut, Transfermarkt

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button