fbpx
ArtikkelitValioliiga

Ferguson teki kahden pomon työt – Manchester Unitediin tarvitaan nyt jalkapallomanagerin lisäksi urheilutoimenjohtaja

Miksi urheilutoimenjohtaja on välttämätön Valioliigassa?

Luettuasi jutut Ole Gunnar Solksjaerin kuherruskuukaudesta Manchester Unitedin väliaikaisena managerina, alkavat todennäköisesti huhut koskien seuran johtohierarkiaa. Valioliiga-seurojen johtotavat ovat muuttuneet viimeisten vuosien aikana radikaalisti, ja tämä juttu yrittää avata, mitä Director of Football, Head of Football tai niitä vastaava ”urheilutoimenjohtaja” tekee Englannissa ja miksi Old Traffordille tyrkytetään sellaista niin kovasti.

Henkilö, joka toimii seuran managerin / päävalmentajan ja omistusportaan välillä vaikuttaa olevan yhä välttämättömämpi nykyisessä jalkapalloliiketalousmaailmassa. Rooliin haetaan yleensä eritoten ”jalkapalloihmistä”, joka taitaa organisoinnin ja neuvottelun.

Perinteiset englantilaiset jalkapallomanagerit ovat jäämässä historiaan, esiin astuvat päävalmentajat. Unai Emeryn ja Mauricio Sarrin tittelit ovat päävalmentajia managerin sijaan. Jos jossain maassa tittelit otetaan vakavasti, niin Englannissa.

Manchester Unitedissa Sir Alex Ferguson pyöritti seuraa ainutlaatuisella tavalla, ja oli mahdollisesti viimeinen huippumenestykäs jalkapallomanageri sanan varsinaisessa merkityksessä. Hän hoiti manageroimisen kentällä sekä siirtoneuvotteluissa. Lisäksi hänellä oli apunaan erinomainen toimitusjohtaja David Gill, joka lähti seurasta samaan aikaan Fergusonin kanssa.

”Manchester United tarvitsee taidollisesti parhaat jalkapallojohtajat seuraan. Tarkoitan ihmisiä, jotka ovat tehneet sen maailman parhaissa seuroissa. Ihmisiä, jotka ovat järjestäneet värväysprosessin ja jalkapallon teknisen puolen kuntoon, sekä linkittäneet akatemian ja edustusjoukkueen yhteen”, sanoi liikemies, Sky Sportsin asiantuntija ja Salford Cityn omistaja Gary Neville Sky Sportsille.

”Sir Alex Ferguson sitoi yksin koko seuran yhteen. Se ei ole enää nykyään mahdollista, seurat ovat valtavia, liian isoja.”

Tilalle tuli pankkiiri Ed Woodward, joka on saanut Man Unitedin markkinointikoneen lentoon. Seura tekee maailman parhaita myyntituloksia neljännes neljänneksen perään, mutta sitä on mahdoton jatkaa, jos jalkapallojoukkue on pitkäaikaisesti menestymättä kentällä.

Nyt seura on ilmoittanut julkisesti, että se hakee Sporting Directoria, joten seuraavat kuusi kuukautta ovat äärimmäisen tärkeitä. Johtajien palkkaaminen isoihin rooleihin on valtapeliä. Huhujen mukaan José Mourinho oli urheilutoimenjohtajan palkkaamista vastaan, mikä olisi vienyt häneltä päätäntävaltaa.

Toisaalta voidaan kyseenalaistaa, saiko Mourinho lopulta sananvaltaa siirtojen päättämisessä, vai tekikö ne jalkapallosta vähemmän tietävät talouspuolen ihmiset. Portugalilaisen julkinen valitus kauden alussa toteuttamattomista pelaajasiirroista kieli siitä, että Mourinho jäi ilman valtaa. Joka tapauksessa jo se, että Mourinho sai estää urheilutoimenjohtajan palkkaamisen osoittaa, ettei seurassa ole vahvoja päätäntävaltaisia johtajia oikeissa rooleissa.

Valioliigan valmennusrooleissa on nykyisin ennen kaikkea taktisia pelin asiantuntijoita, jotka johtavat nimenomaan käytettävissä olevia pelaajia, esimerkiksi Mauricio Pochettino, Unai Emery tai Pep Guardiola. Ferguson oli kuuluisa siitä, ettei hän varsinkaan loppuaikoina viihtynyt valtavia määriä harjoituskentällä, mutta enemmän toimistossaan. Tämä suuntaus on ollut vaihtumassa jo pidemmän aikaa.

Jalkapallomanagerien / päävalmentajien tehtävä keskittyy entistä enemmän itse pelin kehittämiseen, jolloin aikaa ei yksinkertaisesti voi jäädä akatemian valvomiseen tai siirtoneuvotteluihin.

Manchester Cityssä Txiki Begiristain on toiminut menestyksekkäästi Director of Football -roolissa. FC Barcelonan entinen Director of Football Raul Sanllehi nauttii nykyään Emirates Stadiumilla entistä isommasta roolista Arséne Wengerin poistuttua. Antonio Conte savustettiin ulos Chelseasta, koska hän ei saanut haluamaansa valtaa Stamford Bridgella.

Liverpool muutti mallinsa sen jälkeen, kun Luis Suárezista saadut rahat tuhlattiin kuin savuna ilmaan. Michael Edwards nimitettiin seuran Sporting Directoriksi marraskuussa 2016, eikä mies Liverpoolin siirtojen takana ole epäonnistunut.

Mauricio Pochettinon entinen pitkäaikainen aisapari ja Tottenhamin entinen Head of Recruitment Paul Mitchell lähti seurasta maaliskuussa 2017 argentiinalaismanagerin pettymykseksi. Toisaalta Pochettino halusi itselleen enemmän valtaa, ja nyt hän kantaa managerin arvoa päävalmentajan sijaan.

Uusi, vähemmällä vallalla operoiva rekrytointivastaava Steve Hitchen raportoi komitealle, jota edustaa Pochettinon lisäksi seuran pihi puheenjohtaja Daniel Levy sekä akatemian pomo John McDermott. Spurs ei hankkinut kesällä yhtään pelaajaa.

Esimerkiksi Dele Allin, Kieran Trippierin ja Toby Alderweireldin seuraan alkutoimikseen hankkineen entisen rekrytointivastaava Mitchellin lähdettyä Levyn kukkaro on pysynyt tiukasti kiinni. Tästä syystä Pochettino ansaitsee saamansa arvostuksen.

Kiinnostavaa yhtälössä on, että Manchesterissä syntynyt ja Wigania pelaajaurallaan edustanut Mitchell on mies, joka on vahvin yhdistetty Manchester Unitedin urheilutoimenjohtajaksi. Nykyään Mithcell on RB Leipzigissä pelaajarekrytoinnin ja akatemiakehittämisen vastaava. Pochettino puolestaan on yksi suosikeista Old Traffordin penkin päähän kesällä.

Lähteet: BBC, Planet Football, Sky Sports, United We Stand

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button